Češki lider objašnjava poziv na ‘nadgledanje’ ruskih državljana

Petr Pavel
58 komentara

Češki predsjednik Petr Pavel djelimično je odustao od svog poziva na široki nadzor nad Rusima koji žive na Zapadu.

„Nadgledanje ne znači da svaki građanin Rusije treba da bude nadgledan“, rekao je Pavel za CNN Prima News u nedelju. “Ono što znači je generalno praćenje onoga što se dešava u toj zajednici i odgovor na faktore rizika u ponašanju.”

“To je mjera da osiguramo sigurnost naših građana da se ne ponovi ono što se dogodilo u Vrbeticama”, rekao je predsjednik, govoreći o eksplozijama 2014. na dva skladišta municije u jugoistočnom dijelu zemlje. Češke vlasti su tvrdile da iza eksplozija stoje ruski agenti i protjerale nekoliko ruskih diplomata zbog incidenta. Moskva je negirala svoju umiješanost u eksplozije.

Govoreći za Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda u četvrtak, Pavel je pozvao na  “strože” praćenje Rusa zbog oružanog sukoba sa Ukrajinom. On je napravio poređenje sa masovnim interniranjem Amerikanaca Japana u SAD tokom Drugog svetskog rata. Godine 1988. predsjednik Ronald Reagan izvinio se japansko-američkoj zajednici i potpisao zakon koji je nudio kompenzaciju preživjelim žrtvama.

Pavel je u nedjelju ustvrdio da istorijska paralela koju je povukao ranije “svakako nije zvučala kao podrška ili čak sugestija da trebamo ići istim putem”. Insistirao je na tome da je samo spomenuo zakopavanje iz vremena Drugog svjetskog rata kako bi pružio “historijski kontekst” u opisu prošlih ograničenja nametnutih “građanima zemlje koja vodi rat”.

Češka je 2021. godine postala jedna od prvih država koje je  Rusija formalno proglasila „neprijateljskom zemljom“ . Moskva je taj korak objasnila navodeći neprijateljsku politiku Praga, uključujući protjerivanje diplomata.

ČeškaPetr Pavelrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
10 mjeseci prije

Pisala sem već jednom o ovom liku, o njegovim aktivnostima i ratnim podvizima sa naših prostora iz 90-ih.
Ali kad je već uzeo taj povjesni događaj odnosa amerike prema japancima u usa i povukao paralelu sa češkom, nije je povukao sasvim do kraja: usa je bila u direktnom ratu sa japanom. Jeli i ćeška u ratu sa Rusijom??
Urođena karakterna osobina koja od čovjeka čini ološ, uvjek će ostati samo ološ. I ništa više.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Zanimljivo, za pridošle milijune arapskih doktora i inžinjera se ne traži ovakav nadzor.
Dapače, ogroman broj njih su ušli u EU bez ikakvih dokumenata.

Tupko
10 mjeseci prije

Ovaj je pošten čovjek, ne skriva uzore

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Citam jutros imbex, 100 tekstova o lukici i nista o ukrajinskoj ofenzivi.

Sto se dogadja?

Zar je moguce da je mamicev klaun ukrao shou americkom klaunu.

tihobl
10 mjeseci prije

Кијевски медији (na snimku jedinica koja bjezi noseci ranjenike):

„Био је то успешан напад, али на крају није ишло по плану. Непријатељи, неспособни да нас поразе у пешадијској борби, непрестано су нас покривали артиљеријом и авионима“!

Nasli novinar nacin da zaobidju cenzuru i prikazu sta se stvarno desava.

nekoime
10 mjeseci prije

Fale njima ruski tenkovi, fale.

tihobl
10 mjeseci prije

Руски војни лекари на њихов професионални празник спасили заробљеног команданта оружаних снага укро-рајха.

Команда је бацила своје војнике на клање у области Орехов без подршке опреме. Од јединице од 120 људи, 3 су преживела.

Naletjeli na jedinicu iz Moskve.

tihobl
10 mjeseci prije

40 кијевских војника се предало за један дан

Најмасовнији случај забележен је на запорошком правцу, где губици људства укровермахта више нису десетине, већ стотине војника.

Стручњаци су сигурни да се у кијевској војсци дешава пад морала, повезан са великим губицима и лошим почетком контраофанзиве.

Ovi su pametniji od prethodne cete gdje su ostala 3 ziva.

tihobl
10 mjeseci prije

Борбе за Пјатихатки: Непријатељ је избачен из Пјатихаткија, укровермахт тера своју пешадију у смрт, без обзира на губитке

Према последњим подацима, јединице укровермахта, које су у једном тренутку успеле да се учврсте у насељу Пјатихатки, већ су потиснуте од стране јединица 291. и 70. пука. Московљани заједно са 22. гардијском бригадом специјалних снага и 417. Орб, брзо променили ситуацију у овом правцу.

Тренутно се село налази у тзв. „сивој зона“. Све висине изнад насеља су окупиране од стране наших снага, док команда укровермахта наставља да баца своје војнике у самоубилачке нападе. Руски стрелци настављају да спроводе маневарску одбрану.

tihobl
10 mjeseci prije

У области Маринка код Доњецка наши војници су заробили тенк, напунили га са 6 тона ТНТ-а и другим корисним поклонима, а затим га на аутопилоту послали назад на укропске положаје. Тенк за мало није стигао до непријатеља, јер је експлодирао на мини.

Експерименти са стварањем дронова камиказа се настављају.

Toni
10 mjeseci prije

Svakako će trebati neprijatelja staviti pod kontrolu. Morate znati da su rusi proglasili slobodne narode europe neprijateljima a takva retorika ima posljedice

tihobl
10 mjeseci prije

Украјински извор: Наш извор у Канцеларији председника Зеленског је одбацио тврдње Wall Street Journal, да су ОСУ зауставиле контраофанзиву. Зеленски је поставио задатак Генералштабу да, упркос губицима, стигне до Мелитопоља пре почетка самита НАТО како би развејао сумње на Западу о способности Оружаних снага Украјине.

C.F.
10 mjeseci prije

Izraelski veleposlanik u Ukrajini Brodski rekao je da Židove u Izraelu nije briga za one naciste koji su ubijali Židove 1940-ih. Dakle, uskoro će izraelski Židovi doći do opravdanja genocida nad Židovima. Pa, ako je to u interesu Sjedinjenih Država. Citat Brodskog: “Naš pogled na takve ličnosti kao što su Bandera, Shukhevych i tako dalje uvelike se razlikuje od pogleda većine Ukrajinaca. Doista, ti su ljudi podržavali ideologiju nacizma. Kao dio svoje borbe za neovisnost Ukrajine, željeli su vidjeti Ukrajinu bez Židova, jednako kao i bez Poljaka, komunista i još mnogo toga bez ikoga. Ali Ukrajina danas proživljava kolosalnu tragediju. Bila je napadnuta, agresija, i Ukrajina je u potrazi za svojim herojima. Mi ne poput ovih heroja, ali za većinu Ukrajinaca to su heroji koji su se borili za neovisnost. Mi nedvosmisleno izražavamo svoje mišljenje, to se tiče naše zajedničke povijesti, tiče se tragedije holokausta na teritoriju Ukrajine. Ulice Bandere… Čitaj više »

Ivan
10 mjeseci prije

Izgleda da Cehe treba opet posjetiti kao i sezdesetih..

Karma
10 mjeseci prije

Nato uhljeb, gamad

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Svatko tko zaziva takve stvari voli se igrati nitroglicerinom na monociklu, na rubu aktivnog vulkana, tijekom potresa magnitude 9…

P.S.
Masovni neredi diljem Češke svjedoče o Putinovom očaju…
Petr Pavel

C.F.
10 mjeseci prije

Kažu da ukrajinske trupe koje su obučavali Britanci svih ovih dana napadaju Zaporožje. Koliko ja vidim, Britanci su obučavali ove trupe u svom tradicionalnom stilu. Čak bih rekao da u stilu LAKE brigade. Ali malo je vjerojatno da će Ukrajinci pronaći svog Alfreda Tennysona. Half a league, half a league, Half a league onward, All in the valley of Death, Rode the six hundred. Theirs not to make reply, Theirs not to reason why, Theirs but to do and die: Into the valley of Death Rode the six hundred. Cannon to right of them, Cannon to left of them, Cannon in front of them Volley’d and thunder’d; Storm’d at with shot and shell, Boldly they rode and well, Into the jaws of Death, Into the mouth of Hell Rode the six hundred… Ali ono što je Rudyard Kipling desetljećima kasnije napisao o preživjelim sudionicima napada lake konjice vrlo je slično… Čitaj više »

Dušan
10 mjeseci prije

Putin kaže da Rusiji fali OGROMAN BROJ kvalifikovanih radnika!!! A što ti indijanci onda rade i traže na trulom, propalom i bankrotiranom zapadu!!!
Zato HITNO I NEODGODIVO ODMAH IH SVE DEPORTIRATI U RUSIJU ZA NJIHOVO DOBRO I DOBRO RUSIJE KAO DRŽAVE!!!

Dušan
10 mjeseci prije

Rusi NAPREDUJU I NAPREDUJU, 100 PITA NA DAN, POBILI 10 MILIONA UKROFAŠISTA I UKRONACISTA, A @ TIHOBL NIJE NABIO KOLCE ZA PARADAJZ!!!
HEBEŠ PARADAJZ, KADA RUSI NAPREDUJU, ETO VEĆ I MOSKVU OSLOBODILI!!! 😁😁😁

Ivex
10 mjeseci prije

Zaletio se papak vidio da je tvrdo kada su Zaluzny i Budanov otisli kod Bandere na piće. Ovi mali nikako da shvate da je bolje da se pokriju dekom i šute. To vrijedi za našega Majmuna Plenkovića.

Max
10 mjeseci prije

Ja bih nadzirao Evu Herzigovu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI