CIA, FBI i NSA izvješće o “ruskim hakerima” temelje na TV-u i Twitteru

Margarita Simonyan
25 komentara

Donald Trump je priznao kako je nakon proučavanja izvješća “naučio puno” o obavještajnom “uplitanju Rusije u američke izbore”. Rekao da je glavni razlog koji je omogućio hakerske napade bio nemar same Demokratske stranke.  CIA je objavila izvješće koje dokazuje kako Rusija stoji iza navodnog hakiranja Demokratske stranke, kako bi pomogla Trumpu da pobijedi na izborima, ali nije pružila baš nikakve dokaze.

Objava izvješća američkih tajnih službi o navodnom “uplitanju” Rusije u američke izbore nije uspjela uvjeriti neke američke političare da je Moskva pokušavala utjecati na ishod glasovanja.

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, Paul Ryan, kaže kako takvi dokazi ne postoje. Za njega je pobjeda Donalda Trumpa bila moguća zbog glasova Amerikanaca “koji smatraju da su zaboravljeni”.

Konačno su u javnost s izvješćem izašli CIA, FBI i NSA. Međutim, opet nisu pruženi nikakvi materijalni dokazi, barem u verziji za javnost, koju se toliko plaši s ruskim hakerima.

U izvješću stoji da su ruske obavještajne službe, navodno, “dobivale i imale pristup mnogim izbornim povjerenstvima na državnoj i na lokalnoj razini”.

No, taj pristup nije utjecao na prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima, a glavna svrha, prema istrazi, bila je želja da se spriječi pobjeda Hillary Clinton.

“Nju je trebalo omalovažiti, diskreditirati i općenito potkopati vjeru Amerikanaca u demokratski proces u Sjedinjenim Državama”, stoji u izvješću, koje naglašava da je redoslijed provođenja “kampanje” dao osobno ruski predsjednik Vladimir Putin, čime je osigurao jasnu prednost Trumpu.

Ali opet, kao i puno puta ranije, nema ničega konkretnog. Na primjer, izvješće ne navodi: “Dana tog i tog su ruski hakeri došli u posjed informacije te i te, proslijedili je tome ili toj…” nema doslovno ništa, osim uopćenih navoda.

Ove tvrdnje su jednako vjerodostojne kao kada je general Philip Breedlove dotrčao kod Angele Merkel i rekao joj “kako hitno treba intervenirati, jer Rusi gomilaju trupe u području Rostova na Donu”. Srećom, tada su mu Nijemci odgovorili “kako je tamo već 25 godina ruska Južna vojna oblast, a ranije više velikih sovjetskih baza, te da desetljećima znaju točno koliko se jedinica vojne opreme i vojnika tamo nalazi”.

Dakle, kao i general Philip Breedlove, CIA, FBI i NSA su otkrili toplu vodu ili, kako neki kažu, da su Bugari ušli u Sofiju.

“Ruski propagandni stroj, sastavljen od jedinica lokalnih medija, orijentiran na publiku preko globalnih medija kao što su RT i Sputnik, te preko i kvazi-trolova na društvenim mrežama, utjecali su na izbornu kampanju”, ključni je dio dokumenta.

U izvješću je i ulomak iz jednog starog crtanog filma iz 2011. godine, na kojem se glavna urednica RT-a Margarita Simonyan pojavljuje u Bijeloj kući.

Isječak iz crtanog filma dokaz utjecaja
Isječak iz crtanog filma dokaz utjecaja

Argumenti američke obavještajne zajednice o Sputniku i kući RT zauzimaju gotovo polovicu od 14 stranica teksta dokumenta. Naime, šest stranica je posvećeno Kremlju i “primjeni televizije u pokušaju da se utječe na politiku i raspiri nezadovoljstvo u Sjedinjenim Državama.”

Prema izvješću, “RT pruža usluge strateške komunikacije ruskoj vladi”. Američkim obavještajcima se nije svidjelo “jer su RT i Sputnik kritizirali tradicionalne američke medije koji su pružali pozitivne informacije o Hillary Clinton”.

U četvrtak je čelnik američke Nacionalne obavještajne agencije, James Clapper, izrazio “duboku zabrinutost zbog aktivnosti RT-a”, ali mu je Margarita Simonyan odgovorila “kako samo govori ono što se događa u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Rusi su u računalnu mrežu američke Demokratske stranke navodno “ušli u ljeto 2015. godine i ostali su prisutni otprilike godinu dana”.

Odmah su se počeli “uplitati” u izbore, a vrhunac su bile objave na Twitteru na računu Guccifer 2.0 i projekt WikiLeaksa – DCLeaks.com, koji su se navodno koristili za objavu ukradenih podataka.

Međutim Guccifer 2.0 i WikiLeaks negiraju suradnju s Rusijom. Wikileaks je pojasnio da je podatke dobio od “insajdera” iz vrha Demokratske stranke.

Među ciljevima “ruskih hakera” nije bio samo politički sustav SAD-a, kažu obavještajne službe, nego i Svjetska Antidopinška Agencija (WADA). Američki obavještajci tvrde da su iz agencije procurile povjerljive informacije, a sve je organizirala ruska obavještajna služba GRU.

Izvješće je u cijelosti Trumpu predstavljenu jučer, na sastanku s čelnicima američke obavještajne zajednice. Nekoliko sati prije ovog razgovora je Trump priče o ruskim hakerima nazvao političkim lovom na vještice, organiziranim od strane njegovih protivnika iz tabora demokrata.

Nakon sastanka je Trump rekao da je “puno naučio” i bio je ogorčen činjenicom da su informacije iz izvješća objavljene u medijima prije nego su došle do njega. Zamolio je predsjednike odbora u oba doma Kongresa da u vezi s tim provedu istragu.

Glasnogovornik Bijele kuće, Josh Ernest, rekao je da sadašnja američka administracija nije organizirala ovo curenje informacija. Obama dopisniku Oliveru Knoxu nije htio odgovoriti na pitanje o izvješću.

WikiLeaks je skrenuo pozornost da se izvješće temelji se na “gledanju televizije i čitanju Twittera“, što je nedopustivo, te još jednom naglasio da tri najveće američke službe “nisu pružile nikakve konkretne dokaze da je WikiLeaks, kao organizacija, surađivao s ruskom državom”.

CIADemokratska strankaFBIGucciferIzbori 2016nsaRTWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Ako su ruska kompjuterska tehnologija i njihovi kompjuterski stručnjaci i programeri toliko nadmoćniji nad onim američkim, pa im mogu tako lako i bezbrižno surfati po vladinim, partijskim elektroenergetskim i svim ostalim vitalnim bazama podataka njihovih kompjutera, postavlja se pitanje ko je onda danas tehnološka, a posljedično tome i vojna sila br. 1 u svijetu? Amerikanci za sebe tvrde da su to oni, pa je i sam Obama Rusima nedavno skresao u brk da su spram Amerike mali, nejaki i da se ne mogu mjeriti s njima, Neka se odluče – ili su ih Rusi nadmašili pa ih rasturaju na informatičkom planu i tako zauzeli njihovo mjesto, ili su nadmoćni nad malim, nejakim i slabijim Rusima, što posljedično priču o hakiranju čini besmislenom. Ovako, samo produžavaju ovaj cirkus u kojem su sami sebi dodjelili ulogu glavnih klovnova.

gogijard
7 godine prije

https://youtu.be/dYTfzfsbiUI Putin se smije dječjim ludostima Huseina B. Obame. Istina je suprotna. Svi mediji su bili za Killary i to je ono što je bilo nepošteno.

Koks
7 godine prije

Kolega mars, izigravaju oni budaletine ali vjerojatno je da to rade CILJANO, pa bi bilo zanimljivo otkriti ZAŠTO to rade? Pretpostavljan da se iza toga svega ne krije nista bezazleno i komično, već nesto podmuklo i opasno! Al valjda Vladimir zna o čemu se radi i ima spreman odgovor!

shumadinac
7 godine prije

“…bio je ogorčen činjenicom da su informacije iz izvješća objavljene u medijima prije nego su došle do njega. Zamolio je predsjednike odbora u oba doma Kongresa da u vezi s tim provedu istragu.”

Šta tu ima da se razmišlja – Rusi hakovali CIA, FBI, NSI… i poslali njihov uzveštaj medijima 😉
Najtužnije od svega je da je u poslednjih nekoliko godina izašlo na videlo toliko “američke demokratske prljavštine” a da se oni i dalje usuđuju da nekoga drugog optužuju za UGROŽAVANJE NJIHOVIH DEMOKRATSKIH VREDNOSTI!!!!!?????!!!!!
Posao političara je da izvrću činjenice (između ostalog) i treba ih razumeti ali ne razumem odsustvo reakcije njihovog stanovništva – ŠTA JOŠ TREBA DA SE DOGODI DA BI BAR PODIGLI GLAS?????

Koks
7 godine prije

Čita san nedavno Engdahla, analiza vezana za izbor Trumpa i on tvrdi da je to sve skupa izigravanje gluposti, da je trump jednako kao i hillary – priprema za rat, ratni kandidat! I da se ljudi nebi tribali previse zanositi glede pobjede trumpa…. E sad, je li Engdahl u pravu pokazat ce vrime!

Sara
7 godine prije

RT i Sputnjik su krivi? Čudnog mi čuda? A kako to Amerikenjci zamišljaju fer boksački meč? Da protivniku ne samo vežu ruke i noge, nego i zatvore oči i uši? A onda udri iz sve snage…Onda je to fer i dobro?

jale
7 godine prije

Prije pet dana Fox TV je snimio intervju sa Asangeom, ali se u pravom smislu to ne bi moglo nazvati intervjuom nego isljeđivanjem. Nešto slično kako je reporter AP-a “intervjuirao” Bashara Al-Assada prije koji mjesec. Uglavnom, Julian je stojički podnio hrpu nebulostičnih pitanja, rezolutno odbio optužbe da je Putinov prijatelj i da podaci dolaze iz Rusije ili bilo koje druge države. Mislim, da su ti krugovi bliski Clintonima izabrali sasvim pogrešnu taktitku da istjeraju zeca. Umjesto da je promptno optuže i zatvore zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti, što bi se dogodilo svakom drugom amerikancu u svakoj drugoj sličnoj prilici, nju su i dalje gurali, podržavali, amnestirali, što je izazvalo gnjev i prelilo vodu na Trumpov mlin. To što je američki izborni sistem nakaradan, što je čisti showbiz, i to što narod glasa a ne odlučuje već 500 i nešto tajno odabranih elektora, to je druga priča. Elektore bira software slučajnim odabirom.… Čitaj više »

Andrej
7 godine prije

Vrijedi podsjetiti na rijeci Lavrova, da ce tranzicija ka multipolarnom svijetu biti bolna za USA administraciju. Valja jos primjetiti, da Trump ne ide dzonom na obajestajnu zajednicu, pa izrazava zaljenje zbog curenja informacija, citaj obracun tek predstoji.

Rijeka
7 godine prije

Ovima koji napadaju Trumpa – mislim da Trump-u nije prioritet graditi jednopolarni svijet, neki americki imperij s zeljom da Amerika zavlada svijetom kao sto je bio prioritet kod nato-udbasa u Europi i Americi.
Trump ima druge prioritete.
Neki od njih su
– Vratiti poslove Amerikancima
– Obnoviti infrastrukturu u USA
– Napraviti USA jos bogatiijom
– Vec se sad govori da bi njegov zet, ortodoxni zhidov Kushner koji ima sad 36 godina mogoa uci u Bijelu Kucu poslje dva terma Trumpa……….

Sve u svemu u vanjskoj politici ce netko profitirati a netko izgubiti.
Dobitnik ce biti Rusija i Izrael
Gubitasi, teroristi, natovska Europa i Kina

Brainstorm
7 godine prije

uplice li se tko u izbore u drugim zemljama?

stipa
7 godine prije

Ma to je samo priprema za Zakon kojim će država USrA moći uvesti cenzure na internetu i opravdati nadzor internetske komunikacije preko svojeg aparata (NSA, CIA, FBI…)… USrA administracija si dopušta svakako komentirati (i vrijeđanjem naroda i izabranih) i nadzirati demokraciju u Rusiji (i na cijelom planetu), ali problem kod njih nije, nema lažiranja, tajnih fondova… Kako reče spomenuti Engdahl, i ne samo, zar stvarno mislite da je Trump pao s neba i da nema podršku Trilateralne grupe itd… Jedan stručnjak je rekao da su vladari skužili da narod više nevjeruje Mainstrimu i da radi kontra, i da je ovo finta kojom su vladari svojom mainstream agitacijom navukli narod da glasaju za njihovog igrača… Vidjet ćemo kakav je Trump… Sigurno nebi mogao proglasiti bankrot prije 20 godina i dalje imati bogatstvo da nije u kolu s…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI