CIA upozorava zaposlene na lijek protiv malarije koji promoviše Trump za liječenje COVID-19

DonaldT rump - Sumamed - Pliva - Hrvatska
30 komentara

Dok američki predsjednik Donald Trump nastavlja da ukazuje na efikasnost hidroksihlorokina u liječenju koronavirusa COVID-19, Centralna obavještajna agencija (CIA) upozorava svoje zaposlene da antimalarični lijek može imati smrtonosne nuspojave.

Washington Post je u ponedeljak izvijestio da je web lokacija zaposlenika CIA o COVID-19 sadržala dio sa pitanjima i odgovorima gdje je odbijena upotreba kombinacije hidroksihlorokina i antibiotika azitromicina za liječenje novog koronavirusa bez odobrenja ljekara.

“U ovom trenutku, ne preporučuje se ovaj lijek pacijentima, osim medicinskih stručnjaka koji ih prepisuju kao dio tekućih istraživačkih studija”, piše u odgovoru agencije na pitanje o dobijanju hidroksihlorokvina bez recepta u nadi da će se izboriti protiv COVID-19.

“Postoje potencijalno značajne nuspojave, uključujući iznenadnu srčanu smrt, povezane sa hidroksihlorokvinom, a njegovu pojedinačnu upotrebu kod pacijenata mora pažljivo odabrati i nadgledati zdravstveni radnik.”

Odgovor je završen molbom zaposlenima: „Molimo vas da ovaj lijek ne uzimate sami.“ U razgovoru za The Hill, portparol CIA je rekao da informacije koje se daju zaposlenicima agencije jesu i da će biti u skladu sa informacijama američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i uputstvima Bijele kuće.

Pitanje se pojavilo na web sajtu CIA nedugo nakon što je Trump počeo navoditi hidroksihlorokvin kao mogući „božji dar“ i „ veliku promjenu igre“ u borbi protiv novog koronavirusa u SAD, gdje trenutno ima više od 598.000 potvrđenih slučajeva COVID-19 i najmanje 25.239 povezanih smrtnih slučajeva od te bolesti. Otprilike 44.364 pacijenta u SAD se oporavilo.

Od kraja marta, Trump se nastavlja pozivati na takozvani čudotvorni lijek, uprkos kritikama koje se kreću od političkih rivala do medicinskih zvaničnika upoznatih sa antimalarijskim lijekom. Nastavljajući svoju kampanju u korist hidroksihlorokina, američki se predsjednik sastao s pojedincima koji su se početkom ovog mjeseca oporavili od novog koronavirusa, uključujući državnu predstavnicu Demokratske stranke za Michigan, Karen Whitsett.

Pravnica, koja je u martu testirana pozitivno na COVID-19, počela je uzimati propisane doze hidroksihlorokvina 31. marta nakon nekoliko dana konsultacija sa suprugom o mogućnostima liječenja, izvijestila je agencija Detroit Free Press.Whitsett se zahvalila Trumpu za širenje vijesti o lijeku i tvrdila da ne bi mogla da se zalaže za one u Detroitu Michigan, da on nije raširio vijest o upotrebi hidroksiklorokinina u liječenju COVID-19.

Guverner Južne Dakote Kristi Noem najavila je u ponedjeljak putem televizijskih vijesti da će biti prva država u SAD koja će provesti ispitivanja o upotrebi hidroksihloroklina na nivou države. “Svaki stanovnik Južne Dakote koji ima COVID-19 može da razgovara sa ljekarom”, rekla je Noem. “Da li sam kandidat, da li sam dobra opcija da primim hidroksihlorokvin?”

Dodala je da vlada Južne Dakote može liječiti do 100.000 zaraženih pojedinaca u državi zato što se “savezna vlada isprsila” i dala im “sve što im treba”. Web stranica CDC-a napominje da su i hidroksihlorokvin i hlorokvin trenutno pod istragom u brojnim kliničkim ispitivanjima kako bi se testirala njihova efikasnost u liječenju „blage, umjerene i teške COVID-19“. Zdravstvena agencija naglašava da je za oralne lijekove potreban recept.

CIACOVID-19Donald TrumpHidroksiklorokinKoronakrizaKoronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sokre
4 godine prije

CIA upozorava, zamislite, pa ti lijekovi su dostupni već godinama i nemaju dokazane nuspojave, jeftini su to je problem.

crna guja
4 godine prije

a cia kao cuva neke stvari pa se nakon 50 godina daje u javnost ovisi o tezini boli mozda i nakon 100 godina stvarno je problem dozivjeti 100 godina

ewrgiwebrigfbewirbfqewfrqer
4 godine prije

Hahaha, svaki prezidente ovih iz siajej je došao sa wolstrita i sad je kamatar zabrinut da mu braća trovaći (farmakolozi) ne dobiju konkurenciju, ono vole kad oni imaju monopol u trovanju.

Darko
4 godine prije

Naranđasti Dart Sidius želi da što više njegovih umre od nuzpojava i CIA upozorava na istog imperatora????? Sukob interesa očito u deep ststeu ili opet neki njihov tweeter spin… Amerika je u jakoj banani.

Bosanac
4 godine prije

ovo u stilu …. Mjesna zajednica Donje Vukovije obavjestava svoje clanove da ne beru dzanarike dok nisu potpuno zrele, u protivnom mogu dobit ‘proljev’

Pika
4 godine prije

Umrli od lakote. Sinovi prodajali koko a hčere se prostituirale.

Pika
4 godine prije

Dražja hrana, višji davki, nižje plače, prostitucija, starejši več ne upajo v zdravstveni dom.

Z.A.
4 godine prije

Ovaj svijet se bas okrenuo naopacke kad je CIA pocela davati savijete o stetnosti lijeka. CIA borac za ljudsku bezbijednost ….

Ruđeraš
4 godine prije

e išo sam u razred sa sinom lika koji je dizajniro kutiju za sumamed. e ima koja slobodna koka, a?

Nije bitno tko
4 godine prije

CIA je amerikanizirani gestapo.

Nije bitno tko
4 godine prije

Šta neče sve sionisti izprobati, nebi li jim svet pao pod noge.

Sardelino
4 godine prije

Ovo je neki posebni odjel CIA.
Doktori sa pištoljima.

Ive
4 godine prije

Ja gledam porast teskog kriminala u doba dok vlada Corona virus. I mislim da bi sve vlade svijeta trebal proglasiti Marshal zakon i svaku Pljacku i teski oblik kriminala suditi prijekim vojnim sudom a u posebno teskim slucajevima pocinioce kazniti smrtnim kaznama. JEr ako ova situacija sa Koronom nije ravna elementarnoj nepogodi ili ratu neznam koja druga bi to mogla biti.

Lurker
4 godine prije

Ključna je ova rečenica:

Odgovor je završen molbom zaposlenima: „Molimo vas da ovaj lijek ne uzimate sami.“

Ja bi dodao da to vrijedi za sve lijekovi koji su na recept, samodijagnosticiranje i liječenje od strane osobe koja nije medicinski obrazovana lako završi smrću ili invaliditetom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI