fbpx

Cijene nafte se urušavaju: Sjedinjene Države više ne mogu kontrolirati situaciju

Donald Trump - Cijene nafte

Jacques Sapir u svom uvodniku za Russeurope Express govori o ravnoteži moći Rusije, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država o pitanju cijena nafte, pri čemu potrošnja opada zbog pandemije koronavirusa. Sukob koje otkriva sav povijesni aspekt vremena.

Ako su cijene nafte već počele padati već krajem siječnja zbog epidemije koronavirusa, one su se od 6. ožujka srušile. Ovisno o tome je li to Brent – sirova nafta iz Sjevernog mora, čije je tržište u Londonu – ili WTI – poznati West Texas Intermediate, koji je, naime u New Yorku -, taj pad je manje-više značajan.

20. i 21. travnja cijena barela WTI za isporuku u svibnju čak je pala ispod nule. Sada možemo misliti da će se cijene stabilizirati oko 25-28 dolara za Brent i 15-20 dolara za WTI, ali jasno je da živimo u potpuno povijesnom razdoblju.

Početkom ožujka nafta Brent koštala je preko 50 dolara za barel. Ovaj kolaps je, dijelom, posljedica gašenja glavnih svjetskih gospodarstava zbog epidemije Covid-19. Ali ne samo to: iako je potražnja naglo opala, ponuda je paradoksalno porasla. Postoji i prigušeni sukob triju vladajućih sila na naftnom tržištu: Saudijske Arabije, Rusije i Sjedinjenih Država.

Sve je počelo neuspjehom sastanka u Beču zemalja takozvane grupe “OPEC +”, naime OPEC plus Rusije. Rusija je odbila daljnja ograničenja proizvodnje sve dok se Sjedinjene Države također ne potrude. Jer su Sjedinjene Države svojom naftom iz škriljaca posljednjih godina postale veliki izvoznik, koji prije svega duboko disbalansira tržište. Saudijska Arabija reagirala je kršenjem do sada potpisanih sporazuma i izdavanjem popusta svojim kupcima kako bi stekla udio na tržištu. Slijedile su sve ostale zemlje, uključujući Rusiju. Kako je potražnja slabila iz dana u dan, ponuda više nije pod kontrolom. Nastao je kolaps cijena što je logično.

Posljedice ovog kolapsa bile su raznolike. Šok je bio vrlo značajan za Sjedinjene Države. Zapravo, prosječna cijena potrebna za opstanak naftnih kompanija varira od 23 dolara po barelu, za najbolja ležišta, i od 32 dolara za naftu iz škriljaca. Međutim, ta cijena skriva duboke razlike. Iako velike grupe mogu tolerirati vrlo niske cijene, isto se ne može reći za male tvrtke kojima je u najboljem slučaju potrebno najmanje 40 dolara za barel i vjerojatno i više od 50 dolara.

Radnim mjestima je prijetila kriza, čak i prije nego što su neke države u Sjedinjenim Državama proglasile izolaciju, više od 50% radnika u industriji nafte iz škriljaca bilo je nezaposleno. No, šok se osjetio i u Saudijskoj Arabiji. Kraljevstvu je zbog zaduženosti i potrebe za financiranjem jakog istraživanja potrebna nafta po visokoj cijeni, vjerojatno većoj od 60 dolara po barelu. Što se tiče Rusije, ona se može zadovoljiti cijenom između 30 i 40 dolara po barelu.

Novi sporazum konačno je sklopljen 12. travnja, a očekuje se da će se primjenjivati ​​od 1. svibnja. Govorimo o smanjenju od gotovo 10 milijuna barela dnevno, ali trebali biste znati da je zbog pandemije višak proizvodnje iznad potrošnje zapravo više od 30 do 35 milijun barela dnevno. Ovaj je sporazum u velikoj mjeri nedovoljan. Sjedinjene Države nisu službeno potpisale ništa, ali zbog zatvaranja mnogih tvrtki (oko pet na dan), njihova proizvodnja je također pala. Danas se mogu razabrati dublja pitanja: Rusi i Saudijci žele da Sjedinjene Države službeno objave podatke o proizvodnji. Hoće li se svi dogovoriti u kratkom roku, pravo je pitanje.

Ali ni Rusija ni Sjedinjene Države nisu zadovoljne problemima koje muče Saudijsku Arabiju. Prestolonasljednik Mohammed bin Salman znatno je oslabljen. Također treba imati na umu da je krajem veljače i početkom ožujka bio suočen s onim što je nazvao pokušajem državnog udara, čak i ako se čini da se radi o sporovima unutar kraljevske obitelji.

Ostaje činjenica da ova borba oko nafte odražava značajne promjene u ravnoteži snaga na međunarodnoj sceni. SAD više ne mogu donositi zakone i razmišljati o uvoznim porezima na naftu, kako bi omogućili svojim proizvođačima da opstanu. U igri su sada tri velike sile, a svaki pomak u savezništvu može biti brutalan.

Brent WTI - Cijene nafte

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Nole
Gost
Nole
7 mjeseci prije

Usa je propala država tamo je svatko drugi gladan kruha, uskoro kanada gradi zid da spriječi usa migrante.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Nole

Nole Koga boli ku#ac za Ameriku i Amerikance . . . pa mi smo u totalno propalima državicama koje su okružene istima takvima oko sebe . . . pa nama je zabranjeno kretanje, dok se migranti slobodno prešetavaju po svim državicama, a ti se brineš za Kanađane i Amerikance . . .

Nole
Gost
Nole
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno
Uvijek se možeš pridružiti migrantima i vidjeti svijet.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Nole

Nole Da mi se emigrira onda bi me više brinilo šta se događa tamo di bi tija emigrirat nego ovde oko mene . . . neznan kako si iz mojega komentara shvatija kako bi ja eventualno emigrira . . .

Nole
Gost
Nole
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno
“dok se migranti slobodno prešetavaju po svim državicama” evo iz ovoga

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije
Reply to  Nole

Nole, imal’ Kineza da migriraju, to je opasno ..? Oni nose virus u tetrapaku, opasni su .. 🙂

Nole
Gost
Nole
7 mjeseci prije
Reply to  EU dismr

EU dismr
Ima ima, pun Sibir Kineza, saće da traže Samostalnu Autonomnu Oblast Žuti Limun, Putin se raduje.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Nole

Nole Diplomatski rečeno, vrlo čudno je to tvoje razmišljanje 🙂

Nole
Gost
Nole
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno
Drago mi je da se baviš diplomacijom vidi se da si fin gospodin.

Nick
Gost
Nick
7 mjeseci prije
Reply to  Nole

Pa, nadam se da nećemo doći od ”možeš” na ”moraš”…

Savonarola
Gost
Savonarola
7 mjeseci prije
Reply to  Nole

Trebat ce im dosta žice i cementa a za izgradnju zida mogu zaposliti svoje naftase koji ionako nemaju vise nikakvog posla.

viktor
Gost
viktor
7 mjeseci prije
Reply to  Nole

A sta smo mi? Trebali smo cuvati one ”merdevine iz Nadrealista””, sad bi nam dobro dosle.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije
Reply to  Nole

Da istina je to ….
Nedavno sam bio u Rusiji, mrtvi od gladi leze po ulicama

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

Za sad SAD kontrolira tokove nafte i tako će bit sve dok se nafta bude kupovala i prodavala u dolarima, a koliko će to trajat ja neznan.
Tek kad bilo koja država pa i Hrvatska naftu bude mogla kupit u bilo kojoj državi za bilo koju valutu onda ćemo moć reć kako SAD više ne kontrolira naftu.
To šta su popušili spekulanti na nafti nije problem SAD-a, sve velike fracking korporacije koje sad imaju gubitke i pred bankrotom su bit će spašene nacionalizacijom, ali ne onom di će te korporacije postat imovina svih Amerikanaca, nego tako šta će to financirat svi američki porezni obveznici i svi oni koji se zadužuju i kupuju / prodaju naftu u dolarima.

Od stotina tankera koji puni nafte trenutno plove po svitu najviše će ih završit u SAD i tako će SAD doć do nafte za siću.
Neznan zašto se uvik ponavljaju uvik iste priče o pobjednicima i gubitnicima u naftnome ratu ili nekoj kontroli naftnih tokova po svitu kad su stvari za sad jednostavne, a do kad će bit tako ja se nebi usudija prognozirat, ali očito ima onih koji znaju, a takvi umisto da gube vrime ovde po portalu i pišu komentare od 1000 dolari u godinu dan mogu napravit desetak miljuni dolari . . . jer ”znanje” je danas najkurentnija ”roba” . . .

roki
Gost
roki
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Kako ne razumeš Rusi su profitirali i kontrolišu cenu nafte uskoro će amerikanci da ih mole za pomoć , ljudi u americi tumaraju ko zombi izgladneli i bolesni , masovno umiru od covid-19 kopaju masovne grobnice ne stižu da ih sahrane !

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  roki

roki Ajde ne ajde u krajnost . . . Rusi i Ameri surađuju više nego šta se tebi čini i po medijima piše . . . točno je kako su Ameri zomboidirani, ali već par desetljeća i mi želimo bit zombiji ka i oni, bar se to vidi na svakome koraku, od MS medija priko konzumerizma do realityja . . . prosječni um balkanca se sve više približava stanju uma prosječnoga američkoga zomboida . . .

Ovo šta se danas događa sa naftom je samo raspodjela globalnoga kolača tržišta nafte, a kako mi na Balkanu nafte nemamo onda će bit onako kako oni koji imaju naftu kažu odnosno kako se oni dogovore jer će kako stvari trenutno stoje političari na vlasti svih ovih balkanskih državica to prihvatit bez izuzetka.

To sa koronon u Americi je samo pokazatelj koliko su Ameri veći zombiji od nas i puše korona cirkus ka mala dica . . . šta se tiče masovnih grobnica i to ti je propaganda kad je prij 20-ak dan izletija snimak otočića Hart priko puta Bronxa koji stvarno stravično izgleda i na tome otočiću su kroz povijest bili pržuni i sanatoriji koji su napušteni i nakon toga su na tome otočiću u masovne grobnice počeli bit pokapani oni koji bi umrli, a niko nije ima claim na njihova tijela, to su bila tijela uglavnom beskućnika koja su se pokapala u zajedničke grobnice iskopane na tome otočiću i računa se kako je u zadnjih nekoliko desetljeća tamo pokopano oko 40000 mrtvaca i to od kad je počelo nije prestalo sve do danas je to redovna procedura za pokapanje onih za koje se niko nije javija organizirat ukop, samo šta je sad snimak iz drona dospija u MS medije koji šire propagandu na koju si i ti očito nasija . . .

Da se nebi krivo razumili, ja bi prvi želija da zadnji američki vojnik nestane sa tla Europe i da više niko ne mora kupovat i plaćat naftu u dolarima, ali za sad to nije slučaj, nego nas sve više WHO vježba poslušnosti priko korone priteći da ako ne budemo dobri kako će nan se na jesen korona opet vratit . . . i umisto da se mi organiziramo sad i ovde i otkažemo poslušnost ovim našim političarima izdajnicima koji slušaju globalnu mafiju, mi se prepucajemo oće li Amerika propast sad ili malo posli ili neće propast nikako . . . daj, dođite malo k sebi svi skupa . . .

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

roki Jasno kako ja ne razumin tvoj sarkazam jer uopće ne funkcioniran po paradigmi Amerikanci, Rusi i Kinezi . . . u sve te tri velike zemlje postoje globalističke sile i te države nisu tako monolitne bez obzira koliko različite bile i koliko je globalistički uticaj u njima različit.
To zašto je ovi portal, a i dosta komentatora kontra američki nastrojeno je logično, pa američki reket je prisutan i poduprt sa američkom vojnom čizmom na tlu ovih državica . . . ja ne vidin ovde ni rusku ni kinesku ”prijateljsku i savezničku” vojnu čizmu . . . Rusija to radi manje napadno politički, a Kina manje napadno ekonomski . . . okay, moš ti imat svoje mišljenje, ali ja očito iman drugačije . . . kad već spominješ željeznu zavjesu ja ću dodat kako je ova schengenska zavjesa neprobojnija od te bivše željezne, ne toliko ka fizička nego ka umna barijera.

I ako tebi nije jasno kako se hrvatski nacionalni interesi ne brane na ruskoj granici, Afganistanu, Kuvajtu, Libanonu . . . meni je to skroz jasno, a Rusija i Kina definitivno nemaju ništa sa tim.

A to ko će kome prodavat energiju, spizu, robu široke potrošnje, bolničku opremu i sanitetski materijal . . . pitanje je strategijskoga planiranja, a kako se planiralo na ovim prostorima danas vidimo najbolje. Vidimo di je došla iluzija slobodnoga tržišta po kojemu se imovina sa dna piramide seli prema vrhu, a rizik sa vrha prema dnu piramide globalne moći između tebe i mene.

istina boli
Gost
istina boli
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Roki
, glup si ko milokliz. Pamet ti se nije makla dalje od buzina

RAVNICA
Gost
RAVNICA
7 mjeseci prije
Reply to  roki

A tek redovi ispred ambasada Kine,Rusije,Venecuele svi ameri bježe glavo bez obzira iz sirotinje i gladi u blagostanje!!!

Nole
Gost
Nole
7 mjeseci prije
Reply to  RAVNICA

RAVNICA
Evo Trinidad i Tobago zaplijenio sve Usa nosače aviona na ime dugovanja.

mladen3x
Gost
mladen3x
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Venecueli i Iranu je trenutno najteže u ovoj situaciji,bar tak mislim….

roki
Gost
roki
7 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

I bez njih nafte ima u izobilju ne znaju više gde da ga lageruju a čini mi se da Rusi imaju svoje prste u Iranu i Venecueli i opet kriv Amerikanac ! Ti Amerikanci su čudo gdr se Rus i Kinez pojave kriv Amerikanac !

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

mladen3x, slažem se s tobom ali ne treba zanemariti ni bogate arapske i druge države koje ovise o nafti. Svi oni kojima nafta i plin čine bitan izvozni kapital, imaju velikih problema. Nije bitno koliko si bogat već koliko ovisiš o izvozu nafte i plina. Ova naftna kriza bi mogla u nekim državama imati negativne političke reperkusije.

LNZ
Gost
LNZ
7 mjeseci prije

No problem, sad če kapetan Make America Great Again, da sredi stvari i nabiti ciloj planeti sankcije………..
Rusija kriva ……….garant! Sad če početi da se dere dondal duck, sačekajte par dana.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Ne bojte se vi za Ameriku i njene dugove. Kad god im je potrebno oni naprave nekakav rat.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Tko jači, taj kvači…Ameri će silom, ako ne ide na drugi način. Najprije “prijatelje”, a već dugo traže izgovor za napad na Kinu. I to će biti njihov kraj. Trump će svojim nerazumnim istupima dovesti USA pred orużani sukob s Kinom, dotle, da i ako napadnu, ili ne, svakako gube…prije svega ekonomski, pa onda i vojno.

Nole
Gost
Nole
7 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex
Trump nikada neće vojno napasti kinu, on je republikanac To je posao za demokrate, njegov posao je da skupi dovoljno resursa za rat.

roki
Gost
roki
7 mjeseci prije
Reply to  Alex

Nikad neće napasti Kinu jer ih zabole i za Kineze a da si ispratio događaje par godina unazad onda bi znao da kad je Američki dolar drastično opao i postojala opasnost propasti dolara onda su kinezi vojnim avionima prebacili ogromnu količinu zlata ako propadne dolar i Američka ekonomija Kine više nema , milijardu ipo Kineza bi se poubijalo međusobno tako da su Amerikanci opušteni !

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  roki

roki, je li to još jedna urbana legenda ili je to stvarno istina. Daj mi, molim te izvor tih informacija. Interesira me onaj pojam “ogromna količina zlata”. Znamo kako su Kinezi darežljivi pa mi je to malo nelogično. A da Kinezi dosta ovise o izvozu u US, što direktno što indirektno, to je istina ali da bi propali bez američkog tržišta, e u to sumnjam.

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex, interesantno promišljanje. Daj mi, molim te kaži temeljem čega si došao do ovakvog zaključka. Posebno mi je interesantno ono tvoje promišljanje o vojnom napadu na Kinu i ishodu rata.

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

Eto sad ove nase drzavice trebaju nakupovat nafte i traktora i podijelit ljudima da obradjuju zemlju i proizvode hranu

Nole
Gost
Nole
7 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Samo ako ćeš uzgajati Koprivu, ona ima 6 dokazanih prednosti

LP
Gost
LP
7 mjeseci prije

comment image

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
7 mjeseci prije

Ode petrodolar u kuracc…..

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

eto zašto napadi na druge zemlje, njima izmiče tlo pod nogama mislim na amerose.

Kornelijus
Gost
Kornelijus
7 mjeseci prije

Putinov obračun sa Amerima. Rusija je povećavala proizvodnju i tako obarala cenu. Putin je uništio je sve firme koje su se bavile proizvodnjom nafte iz naftnih škriljaca i remetile stanje na svetskoj berzi strateškog proizvoda. Saudijci su se uključili u Putinovu igru misleći da su oni meta pa su odgovorili na isti način. To je pokopalo američke proizvođače. Tim potezom izdali su svog najvernijeg saveznika. Svedoci smo trenutka kada se finansijsko-politička moć seli sa Zapada na Istok. Naravno da zapadnjaci neće sedeti skrštenih ruku i to nemo posmatrati. Zbog izgubljene dominacije i arogancije zapada rat je neizbežan. Epilog, na kraju vratićemo se u kameno doba, pa polako sve ispočetka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik