Cijene nafte se urušavaju: Sjedinjene Države više ne mogu kontrolirati situaciju

Donald Trump - Cijene nafte
36 komentara

Jacques Sapir u svom uvodniku za Russeurope Express govori o ravnoteži moći Rusije, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država o pitanju cijena nafte, pri čemu potrošnja opada zbog pandemije koronavirusa. Sukob koje otkriva sav povijesni aspekt vremena.

Ako su cijene nafte već počele padati već krajem siječnja zbog epidemije koronavirusa, one su se od 6. ožujka srušile. Ovisno o tome je li to Brent – sirova nafta iz Sjevernog mora, čije je tržište u Londonu – ili WTI – poznati West Texas Intermediate, koji je, naime u New Yorku -, taj pad je manje-više značajan.

20. i 21. travnja cijena barela WTI za isporuku u svibnju čak je pala ispod nule. Sada možemo misliti da će se cijene stabilizirati oko 25-28 dolara za Brent i 15-20 dolara za WTI, ali jasno je da živimo u potpuno povijesnom razdoblju.

Početkom ožujka nafta Brent koštala je preko 50 dolara za barel. Ovaj kolaps je, dijelom, posljedica gašenja glavnih svjetskih gospodarstava zbog epidemije Covid-19. Ali ne samo to: iako je potražnja naglo opala, ponuda je paradoksalno porasla. Postoji i prigušeni sukob triju vladajućih sila na naftnom tržištu: Saudijske Arabije, Rusije i Sjedinjenih Država.

Sve je počelo neuspjehom sastanka u Beču zemalja takozvane grupe “OPEC +”, naime OPEC plus Rusije. Rusija je odbila daljnja ograničenja proizvodnje sve dok se Sjedinjene Države također ne potrude. Jer su Sjedinjene Države svojom naftom iz škriljaca posljednjih godina postale veliki izvoznik, koji prije svega duboko disbalansira tržište. Saudijska Arabija reagirala je kršenjem do sada potpisanih sporazuma i izdavanjem popusta svojim kupcima kako bi stekla udio na tržištu. Slijedile su sve ostale zemlje, uključujući Rusiju. Kako je potražnja slabila iz dana u dan, ponuda više nije pod kontrolom. Nastao je kolaps cijena što je logično.

Posljedice ovog kolapsa bile su raznolike. Šok je bio vrlo značajan za Sjedinjene Države. Zapravo, prosječna cijena potrebna za opstanak naftnih kompanija varira od 23 dolara po barelu, za najbolja ležišta, i od 32 dolara za naftu iz škriljaca. Međutim, ta cijena skriva duboke razlike. Iako velike grupe mogu tolerirati vrlo niske cijene, isto se ne može reći za male tvrtke kojima je u najboljem slučaju potrebno najmanje 40 dolara za barel i vjerojatno i više od 50 dolara.

Radnim mjestima je prijetila kriza, čak i prije nego što su neke države u Sjedinjenim Državama proglasile izolaciju, više od 50% radnika u industriji nafte iz škriljaca bilo je nezaposleno. No, šok se osjetio i u Saudijskoj Arabiji. Kraljevstvu je zbog zaduženosti i potrebe za financiranjem jakog istraživanja potrebna nafta po visokoj cijeni, vjerojatno većoj od 60 dolara po barelu. Što se tiče Rusije, ona se može zadovoljiti cijenom između 30 i 40 dolara po barelu.

Novi sporazum konačno je sklopljen 12. travnja, a očekuje se da će se primjenjivati ​​od 1. svibnja. Govorimo o smanjenju od gotovo 10 milijuna barela dnevno, ali trebali biste znati da je zbog pandemije višak proizvodnje iznad potrošnje zapravo više od 30 do 35 milijun barela dnevno. Ovaj je sporazum u velikoj mjeri nedovoljan. Sjedinjene Države nisu službeno potpisale ništa, ali zbog zatvaranja mnogih tvrtki (oko pet na dan), njihova proizvodnja je također pala. Danas se mogu razabrati dublja pitanja: Rusi i Saudijci žele da Sjedinjene Države službeno objave podatke o proizvodnji. Hoće li se svi dogovoriti u kratkom roku, pravo je pitanje.

Ali ni Rusija ni Sjedinjene Države nisu zadovoljne problemima koje muče Saudijsku Arabiju. Prestolonasljednik Mohammed bin Salman znatno je oslabljen. Također treba imati na umu da je krajem veljače i početkom ožujka bio suočen s onim što je nazvao pokušajem državnog udara, čak i ako se čini da se radi o sporovima unutar kraljevske obitelji.

Ostaje činjenica da ova borba oko nafte odražava značajne promjene u ravnoteži snaga na međunarodnoj sceni. SAD više ne mogu donositi zakone i razmišljati o uvoznim porezima na naftu, kako bi omogućili svojim proizvođačima da opstanu. U igri su sada tri velike sile, a svaki pomak u savezništvu može biti brutalan.

Brent WTI - Cijene nafte

KoronakrizaNaftarusijaSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nole
3 godine prije

Usa je propala država tamo je svatko drugi gladan kruha, uskoro kanada gradi zid da spriječi usa migrante.

Moreno
3 godine prije

Za sad SAD kontrolira tokove nafte i tako će bit sve dok se nafta bude kupovala i prodavala u dolarima, a koliko će to trajat ja neznan. Tek kad bilo koja država pa i Hrvatska naftu bude mogla kupit u bilo kojoj državi za bilo koju valutu onda ćemo moć reć kako SAD više ne kontrolira naftu. To šta su popušili spekulanti na nafti nije problem SAD-a, sve velike fracking korporacije koje sad imaju gubitke i pred bankrotom su bit će spašene nacionalizacijom, ali ne onom di će te korporacije postat imovina svih Amerikanaca, nego tako šta će to financirat svi američki porezni obveznici i svi oni koji se zadužuju i kupuju / prodaju naftu u dolarima. Od stotina tankera koji puni nafte trenutno plove po svitu najviše će ih završit u SAD i tako će SAD doć do nafte za siću. Neznan zašto se uvik ponavljaju uvik iste priče… Čitaj više »

LNZ
3 godine prije

No problem, sad če kapetan Make America Great Again, da sredi stvari i nabiti ciloj planeti sankcije………..
Rusija kriva ……….garant! Sad če početi da se dere dondal duck, sačekajte par dana.

Dopizdilomi
3 godine prije

Ne bojte se vi za Ameriku i njene dugove. Kad god im je potrebno oni naprave nekakav rat.

Alex
3 godine prije

Tko jači, taj kvači…Ameri će silom, ako ne ide na drugi način. Najprije “prijatelje”, a već dugo traže izgovor za napad na Kinu. I to će biti njihov kraj. Trump će svojim nerazumnim istupima dovesti USA pred orużani sukob s Kinom, dotle, da i ako napadnu, ili ne, svakako gube…prije svega ekonomski, pa onda i vojno.

Bosanac
3 godine prije

Eto sad ove nase drzavice trebaju nakupovat nafte i traktora i podijelit ljudima da obradjuju zemlju i proizvode hranu

LP
3 godine prije

comment image

Nije bitno tko
3 godine prije

Ode petrodolar u kuracc…..

Max
3 godine prije

eto zašto napadi na druge zemlje, njima izmiče tlo pod nogama mislim na amerose.

Kornelijus
3 godine prije

Putinov obračun sa Amerima. Rusija je povećavala proizvodnju i tako obarala cenu. Putin je uništio je sve firme koje su se bavile proizvodnjom nafte iz naftnih škriljaca i remetile stanje na svetskoj berzi strateškog proizvoda. Saudijci su se uključili u Putinovu igru misleći da su oni meta pa su odgovorili na isti način. To je pokopalo američke proizvođače. Tim potezom izdali su svog najvernijeg saveznika. Svedoci smo trenutka kada se finansijsko-politička moć seli sa Zapada na Istok. Naravno da zapadnjaci neće sedeti skrštenih ruku i to nemo posmatrati. Zbog izgubljene dominacije i arogancije zapada rat je neizbežan. Epilog, na kraju vratićemo se u kameno doba, pa polako sve ispočetka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI