Cijene nafte se urušavaju: Sjedinjene Države više ne mogu kontrolirati situaciju

Donald Trump - Cijene nafte

Jacques Sapir u svom uvodniku za Russeurope Express govori o ravnoteži moći Rusije, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država o pitanju cijena nafte, pri čemu potrošnja opada zbog pandemije koronavirusa. Sukob koje otkriva sav povijesni aspekt vremena.

Ako su cijene nafte već počele padati već krajem siječnja zbog epidemije koronavirusa, one su se od 6. ožujka srušile. Ovisno o tome je li to Brent – sirova nafta iz Sjevernog mora, čije je tržište u Londonu – ili WTI – poznati West Texas Intermediate, koji je, naime u New Yorku -, taj pad je manje-više značajan.

20. i 21. travnja cijena barela WTI za isporuku u svibnju čak je pala ispod nule. Sada možemo misliti da će se cijene stabilizirati oko 25-28 dolara za Brent i 15-20 dolara za WTI, ali jasno je da živimo u potpuno povijesnom razdoblju.

Početkom ožujka nafta Brent koštala je preko 50 dolara za barel. Ovaj kolaps je, dijelom, posljedica gašenja glavnih svjetskih gospodarstava zbog epidemije Covid-19. Ali ne samo to: iako je potražnja naglo opala, ponuda je paradoksalno porasla. Postoji i prigušeni sukob triju vladajućih sila na naftnom tržištu: Saudijske Arabije, Rusije i Sjedinjenih Država.

Sve je počelo neuspjehom sastanka u Beču zemalja takozvane grupe “OPEC +”, naime OPEC plus Rusije. Rusija je odbila daljnja ograničenja proizvodnje sve dok se Sjedinjene Države također ne potrude. Jer su Sjedinjene Države svojom naftom iz škriljaca posljednjih godina postale veliki izvoznik, koji prije svega duboko disbalansira tržište. Saudijska Arabija reagirala je kršenjem do sada potpisanih sporazuma i izdavanjem popusta svojim kupcima kako bi stekla udio na tržištu. Slijedile su sve ostale zemlje, uključujući Rusiju. Kako je potražnja slabila iz dana u dan, ponuda više nije pod kontrolom. Nastao je kolaps cijena što je logično.

Posljedice ovog kolapsa bile su raznolike. Šok je bio vrlo značajan za Sjedinjene Države. Zapravo, prosječna cijena potrebna za opstanak naftnih kompanija varira od 23 dolara po barelu, za najbolja ležišta, i od 32 dolara za naftu iz škriljaca. Međutim, ta cijena skriva duboke razlike. Iako velike grupe mogu tolerirati vrlo niske cijene, isto se ne može reći za male tvrtke kojima je u najboljem slučaju potrebno najmanje 40 dolara za barel i vjerojatno i više od 50 dolara.

Radnim mjestima je prijetila kriza, čak i prije nego što su neke države u Sjedinjenim Državama proglasile izolaciju, više od 50% radnika u industriji nafte iz škriljaca bilo je nezaposleno. No, šok se osjetio i u Saudijskoj Arabiji. Kraljevstvu je zbog zaduženosti i potrebe za financiranjem jakog istraživanja potrebna nafta po visokoj cijeni, vjerojatno većoj od 60 dolara po barelu. Što se tiče Rusije, ona se može zadovoljiti cijenom između 30 i 40 dolara po barelu.

Novi sporazum konačno je sklopljen 12. travnja, a očekuje se da će se primjenjivati ​​od 1. svibnja. Govorimo o smanjenju od gotovo 10 milijuna barela dnevno, ali trebali biste znati da je zbog pandemije višak proizvodnje iznad potrošnje zapravo više od 30 do 35 milijun barela dnevno. Ovaj je sporazum u velikoj mjeri nedovoljan. Sjedinjene Države nisu službeno potpisale ništa, ali zbog zatvaranja mnogih tvrtki (oko pet na dan), njihova proizvodnja je također pala. Danas se mogu razabrati dublja pitanja: Rusi i Saudijci žele da Sjedinjene Države službeno objave podatke o proizvodnji. Hoće li se svi dogovoriti u kratkom roku, pravo je pitanje.

Ali ni Rusija ni Sjedinjene Države nisu zadovoljne problemima koje muče Saudijsku Arabiju. Prestolonasljednik Mohammed bin Salman znatno je oslabljen. Također treba imati na umu da je krajem veljače i početkom ožujka bio suočen s onim što je nazvao pokušajem državnog udara, čak i ako se čini da se radi o sporovima unutar kraljevske obitelji.

Ostaje činjenica da ova borba oko nafte odražava značajne promjene u ravnoteži snaga na međunarodnoj sceni. SAD više ne mogu donositi zakone i razmišljati o uvoznim porezima na naftu, kako bi omogućili svojim proizvođačima da opstanu. U igri su sada tri velike sile, a svaki pomak u savezništvu može biti brutalan.

Brent WTI - Cijene nafte

39
Ostavite komentar

avatar
10000
 
11 Grupirani komentari
28 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
34 Komentatori
NickKornelijusxyxistina bolixyx Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Nole
Gost
Nole

Usa je propala država tamo je svatko drugi gladan kruha, uskoro kanada gradi zid da spriječi usa migrante.

Moreno
Gost
Moreno

Nole Koga boli ku#ac za Ameriku i Amerikance . . . pa mi smo u totalno propalima državicama koje su okružene istima takvima oko sebe . . . pa nama je zabranjeno kretanje, dok se migranti slobodno prešetavaju po svim državicama, a ti se brineš za Kanađane i Amerikance . . .

Nole
Gost
Nole

Moreno
Uvijek se možeš pridružiti migrantima i vidjeti svijet.

Moreno
Gost
Moreno

Nole Da mi se emigrira onda bi me više brinilo šta se događa tamo di bi tija emigrirat nego ovde oko mene . . . neznan kako si iz mojega komentara shvatija kako bi ja eventualno emigrira . . .

Nole
Gost
Nole

Moreno
“dok se migranti slobodno prešetavaju po svim državicama” evo iz ovoga

EU dismr
Gost
EU dismr

Nole, imal’ Kineza da migriraju, to je opasno ..? Oni nose virus u tetrapaku, opasni su .. 🙂

Nole
Gost
Nole

EU dismr
Ima ima, pun Sibir Kineza, saće da traže Samostalnu Autonomnu Oblast Žuti Limun, Putin se raduje.

Moreno
Gost
Moreno

Nole Diplomatski rečeno, vrlo čudno je to tvoje razmišljanje 🙂

Nole
Gost
Nole

Moreno
Drago mi je da se baviš diplomacijom vidi se da si fin gospodin.

Nick
Gost
Nick

Pa, nadam se da nećemo doći od ”možeš” na ”moraš”…

Savonarola
Gost
Savonarola

Trebat ce im dosta žice i cementa a za izgradnju zida mogu zaposliti svoje naftase koji ionako nemaju vise nikakvog posla.

viktor
Gost
viktor

A sta smo mi? Trebali smo cuvati one ”merdevine iz Nadrealista””, sad bi nam dobro dosle.

Moreno
Gost
Moreno

Za sad SAD kontrolira tokove nafte i tako će bit sve dok se nafta bude kupovala i prodavala u dolarima, a koliko će to trajat ja neznan.
Tek kad bilo koja država pa i Hrvatska naftu bude mogla kupit u bilo kojoj državi za bilo koju valutu onda ćemo moć reć kako SAD više ne kontrolira naftu.
To šta su popušili spekulanti na nafti nije problem SAD-a, sve velike fracking korporacije koje sad imaju gubitke i pred bankrotom su bit će spašene nacionalizacijom, ali ne onom di će te korporacije postat imovina svih Amerikanaca, nego tako šta će to financirat svi američki porezni obveznici i svi oni koji se zadužuju i kupuju / prodaju naftu u dolarima.

Od stotina tankera koji puni nafte trenutno plove po svitu najviše će ih završit u SAD i tako će SAD doć do nafte za siću.
Neznan zašto se uvik ponavljaju uvik iste priče o pobjednicima i gubitnicima u naftnome ratu ili nekoj kontroli naftnih tokova po svitu kad su stvari za sad jednostavne, a do kad će bit tako ja se nebi usudija prognozirat, ali očito ima onih koji znaju, a takvi umisto da gube vrime ovde po portalu i pišu komentare od 1000 dolari u godinu dan mogu napravit desetak miljuni dolari . . . jer ”znanje” je danas najkurentnija ”roba” . . .

roki
Gost
roki

Kako ne razumeš Rusi su profitirali i kontrolišu cenu nafte uskoro će amerikanci da ih mole za pomoć , ljudi u americi tumaraju ko zombi izgladneli i bolesni , masovno umiru od covid-19 kopaju masovne grobnice ne stižu da ih sahrane !

Moreno
Gost
Moreno

roki Ajde ne ajde u krajnost . . . Rusi i Ameri surađuju više nego šta se tebi čini i po medijima piše . . . točno je kako su Ameri zomboidirani, ali već par desetljeća i mi želimo bit zombiji ka i oni, bar se to vidi na svakome koraku, od MS medija priko konzumerizma do realityja . . . prosječni um balkanca se sve više približava stanju uma prosječnoga američkoga zomboida . . .

Ovo šta se danas događa sa naftom je samo raspodjela globalnoga kolača tržišta nafte, a kako mi na Balkanu nafte nemamo onda će bit onako kako oni koji imaju naftu kažu odnosno kako se oni dogovore jer će kako stvari trenutno stoje političari na vlasti svih ovih balkanskih državica to prihvatit bez izuzetka.

To sa koronon u Americi je samo pokazatelj koliko su Ameri veći zombiji od nas i puše korona cirkus ka mala dica . . . šta se tiče masovnih grobnica i to ti je propaganda kad je prij 20-ak dan izletija snimak otočića Hart priko puta Bronxa koji stvarno stravično izgleda i na tome otočiću su kroz povijest bili pržuni i sanatoriji koji su napušteni i nakon toga su na tome otočiću u masovne grobnice počeli bit pokapani oni koji bi umrli, a niko nije ima claim na njihova tijela, to su bila tijela uglavnom beskućnika koja su se pokapala u zajedničke grobnice iskopane na tome otočiću i računa se kako je u zadnjih nekoliko desetljeća tamo pokopano oko 40000 mrtvaca i to od kad je počelo nije prestalo sve do danas je to redovna procedura za pokapanje onih za koje se niko nije javija organizirat ukop, samo šta je sad snimak iz drona dospija u MS medije koji šire propagandu na koju si i ti očito nasija . . .

Da se nebi krivo razumili, ja bi prvi želija da zadnji američki vojnik nestane sa tla Europe i da više niko ne mora kupovat i plaćat naftu u dolarima, ali za sad to nije slučaj, nego nas sve više WHO vježba poslušnosti priko korone priteći da ako ne budemo dobri kako će nan se na jesen korona opet vratit . . . i umisto da se mi organiziramo sad i ovde i otkažemo poslušnost ovim našim političarima izdajnicima koji slušaju globalnu mafiju, mi se prepucajemo oće li Amerika propast sad ili malo posli ili neće propast nikako . . . daj, dođite malo k sebi svi skupa . . .

xyx
Gost
xyx

Ta tvoja ,tobože benigna, želja da nema tuđih vojski na tuđim tlima,je zapravo trapula za naivne.U prijevodu ona znači:
Neka sve vojske koje sada zauzimaju neko tuđe tlo(uglavnom USA i NATO)otiđu i nek samo vlastite vojske zauzimaju vlastito tlo….Dakle ,tražeći nemoguće i nešto što se nikad u povijesti ljudskog roda nije dogodilo,ti samo tražiš intermezzo i reset.
Da na misto USA i NATOa dođu neki drugi.Meni se to ne sviđa.Svi drugi ,na planeti ,su lošija opcija.

RAVNICA
Gost
RAVNICA

A tek redovi ispred ambasada Kine,Rusije,Venecuele svi ameri bježe glavo bez obzira iz sirotinje i gladi u blagostanje!!!

Nole
Gost
Nole

RAVNICA
Evo Trinidad i Tobago zaplijenio sve Usa nosače aviona na ime dugovanja.

mladen3x
Gost
mladen3x

Venecueli i Iranu je trenutno najteže u ovoj situaciji,bar tak mislim….

roki
Gost
roki

I bez njih nafte ima u izobilju ne znaju više gde da ga lageruju a čini mi se da Rusi imaju svoje prste u Iranu i Venecueli i opet kriv Amerikanac ! Ti Amerikanci su čudo gdr se Rus i Kinez pojave kriv Amerikanac !

Ad astra
Gost
Ad astra

mladen3x, slažem se s tobom ali ne treba zanemariti ni bogate arapske i druge države koje ovise o nafti. Svi oni kojima nafta i plin čine bitan izvozni kapital, imaju velikih problema. Nije bitno koliko si bogat već koliko ovisiš o izvozu nafte i plina. Ova naftna kriza bi mogla u nekim državama imati negativne političke reperkusije.

LNZ
Gost
LNZ

No problem, sad če kapetan Make America Great Again, da sredi stvari i nabiti ciloj planeti sankcije………..
Rusija kriva ……….garant! Sad če početi da se dere dondal duck, sačekajte par dana.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Ne bojte se vi za Ameriku i njene dugove. Kad god im je potrebno oni naprave nekakav rat.

Alex
Gost
Alex

Tko jači, taj kvači…Ameri će silom, ako ne ide na drugi način. Najprije “prijatelje”, a već dugo traže izgovor za napad na Kinu. I to će biti njihov kraj. Trump će svojim nerazumnim istupima dovesti USA pred orużani sukob s Kinom, dotle, da i ako napadnu, ili ne, svakako gube…prije svega ekonomski, pa onda i vojno.

Nole
Gost
Nole

Alex
Trump nikada neće vojno napasti kinu, on je republikanac To je posao za demokrate, njegov posao je da skupi dovoljno resursa za rat.

roki
Gost
roki

Nikad neće napasti Kinu jer ih zabole i za Kineze a da si ispratio događaje par godina unazad onda bi znao da kad je Američki dolar drastično opao i postojala opasnost propasti dolara onda su kinezi vojnim avionima prebacili ogromnu količinu zlata ako propadne dolar i Američka ekonomija Kine više nema , milijardu ipo Kineza bi se poubijalo međusobno tako da su Amerikanci opušteni !

Ad astra
Gost
Ad astra

roki, je li to još jedna urbana legenda ili je to stvarno istina. Daj mi, molim te izvor tih informacija. Interesira me onaj pojam “ogromna količina zlata”. Znamo kako su Kinezi darežljivi pa mi je to malo nelogično. A da Kinezi dosta ovise o izvozu u US, što direktno što indirektno, to je istina ali da bi propali bez američkog tržišta, e u to sumnjam.

Ad astra
Gost
Ad astra

Alex, interesantno promišljanje. Daj mi, molim te kaži temeljem čega si došao do ovakvog zaključka. Posebno mi je interesantno ono tvoje promišljanje o vojnom napadu na Kinu i ishodu rata.

Bosanac
Gost
Bosanac

Eto sad ove nase drzavice trebaju nakupovat nafte i traktora i podijelit ljudima da obradjuju zemlju i proizvode hranu

Nole
Gost
Nole

Samo ako ćeš uzgajati Koprivu, ona ima 6 dokazanih prednosti

LP
Gost
LP

comment image

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko

Ode petrodolar u kuracc…..

Max
Gost
Max

eto zašto napadi na druge zemlje, njima izmiče tlo pod nogama mislim na amerose.

Odisea
Gost
Odisea

Nadao sam se da je Tramp bio nesretan slučsj okolnosti i neki bunt stanovništva prema dem. vrsta upozorenja s obzirom da jedino Covit može ugroziti njegov reizbor,ne očekujem ljepše dane za nas jer me za Glupe amere koji biraju sebi ovog šalabajzera za predsjednika briga.Najmanje pola amerikanaca zaslužuje ono što ih čeka pa mi ih nije žao više mi žao konja…
Niko ne može predpostaviti šta nas sve čeka sa tom budalom za mitraljezom…

Kornelijus
Gost
Kornelijus

Putinov obračun sa Amerima. Rusija je povećavala proizvodnju i tako obarala cenu. Putin je uništio je sve firme koje su se bavile proizvodnjom nafte iz naftnih škriljaca i remetile stanje na svetskoj berzi strateškog proizvoda. Saudijci su se uključili u Putinovu igru misleći da su oni meta pa su odgovorili na isti način. To je pokopalo američke proizvođače. Tim potezom izdali su svog najvernijeg saveznika. Svedoci smo trenutka kada se finansijsko-politička moć seli sa Zapada na Istok. Naravno da zapadnjaci neće sedeti skrštenih ruku i to nemo posmatrati. Zbog izgubljene dominacije i arogancije zapada rat je neizbežan. Epilog, na kraju vratićemo se u kameno doba, pa polako sve ispočetka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik