Članica EU neće podržati zajedničke napore pomoći Ukrajini

Peter Szijjarto
19 komentara

Mađarska neće podržati napore Evropske unije za zajedničko prikupljanje sredstava pomoći Ukrajini usred njenog stalnog sukoba s Rusijom, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Peter Szijjarto.

Govoreći na konferenciji u Sofiji u ponedjeljak, Szijjarto je rekao da je Budimpešta direktno podržala Kijev kao susjeda i da će to nastaviti činiti, ali da se protivi zajedničkim naporima bloka da prikupi sredstva.

“Spremni smo da nastavimo finansijsku podršku na bilateralnoj osnovi, na osnovu bilateralnog sporazuma između Ukrajine i Mađarske. Ali sigurno nećemo podržati bilo kakvu vrstu zajedničkog zaduživanja EU u ovoj oblasti”, rekao je Szijjarto.

Dodao je da je Mađarska na razne načine pomagala svom susjedu duže nego što su se neke zemlje odjednom ponašale kao “najbolji prijatelji Kijeva”.

Objašnjavajući odluku Budimpešte, ministar finansija je rekao da je njegova zemlja podržala zajedničko zaduživanje tokom pandemije Covid-19 i da je “to bilo više nego dovoljno”.

Mađarska još uvijek nije dobila svoj dio tih sredstava za oporavak od pandemije. Evropska komisija je uskratila odobrenje Budimpešti da koristi sredstva dok procjenjuje napore zemlje da zadovolji brojne zahtjeve vladavine prava.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u oktobru za Budapester Zeitung da nas Brisel “kažnjava i otvoreno ucjenjuje novcem EU”.

Ove sedmice Brisel bi trebao predložiti paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi eura (18 milijardi dolara) za 2023. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obavijestila je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog o planu telefonom u nedjelju.

U saopćenju, Von der Leyen je rekla da su obje strane prepoznale “važnost osiguranja predvidljivog i redovnog finansiranja osnovnih državnih funkcija”. Finansiranje će biti u obliku “visoko koncesionih dugoročnih zajmova” koji bi podržali Kijev put ka članstvu u EU.

Mađarska je jedina članica NATO koja je takođe ostala nepokolebljiva u odbijanju da naoruža Ukrajinu. Orban je odbio da isporuči oružje ili dozvoli da oružje uđe u Ukrajinu preko mađarske teritorije. On je također odbio uvesti embargo na ruski izvoz energije i pozvao je na direktne razgovore između Rusije i SAD-a kako bi se okončao sukob.

eumađarskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Zelenski je danas – prije nego što se trebao obratiti svjetskim čelnicima na globalnom klimatskom samitu – rekao sljedeće: “Svatko tko ozbiljno misli na klimatski program također bi trebao biti ozbiljan u pogledu potrebe da se odmah zaustavi ruska agresija, obnovi naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore. Obnova teritorijalne cjelovitosti, poštivanje Povelje UN-a, nadoknada svih ratnih šteta, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i jamstva da se to više neće ponoviti. To su potpuno razumljivi uvjeti.” Savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak u intervjuu za talijanske novine La Repubblica objavljenom danas potvrdio da Kijev nikada neće pregovarati s Moskvom sve dok je Vladimir Putin ruski predsjednik, te da bi Kijev bio voljan pregovarati s Putinovim nasljednikom, jer bi pregovori s Putinom značilo da su digli ruke, a da mu oni nikada ne bi dali taj dar. To znači samo jedno – rat prestaje jedino kada Zapad bude prestao slati desetine… Čitaj više »

kiza
1 godina prije

Ko li će vraćati zajam, pitam se pitam!?

Ico
1 godina prije

5+ za Orbana, Orban poštuje svoj narod, za razliku od ostalih vazala briselskih cirkusanata

Tupko Glupko
1 godina prije

Danas je na Indexu objavljen članak naziva “Amerika javno obećava neograničenu podršku Ukrajini, ali puno toga ovisi o izborima”. Ovdje su objavljeni stvarno zanimljivi podaci: Za 2023. godinu ukrajinski parlament (Vrhovna Rada) izglasao proračun od oko 70 milijardi dolara, od čega se čak 43% ili 30.1 milijarda dolara planira dati za vojsku, policiju i druge sigurnosne strukture. Druga najveća kategorija su socijalni programi i mirovine koje iznose 17% proračuna, odnosno oko 12 milijardi dolara. Prema procjeni Svjetske banke za istočnu Europu Arupu Banerjeeu, do kraja 2022. godine 25% stanovništva Ukrajine živjet će u siromaštvu, a do kraja 2023. godine taj broj bi mogao narasti i do 55%.  Ukrajina je na korak do 30% nezaposlenosti, a pad BDP-a je na sličnom postotku. Oko 37% zaposlenih građana je izgubilo posao od početka rata, a drugi posao je uspjelo pronaći tek njih 6-7%.  Vlasti nekih regija su omogućili nezaposlenima da se uključe… Čitaj više »

Selena
1 godina prije

Šojgu ima ćerke. A što se sinova tiče, stvari su nekad bile poštenije – kralj na čelu, sinovi sa strane, mač o mač…

Max
1 godina prije

Logična odluka.

tihobl
1 godina prije

Naprotiv, mnogi su mobilisani. I mnogi ocevi su mobilisani iako rade u Kremlju.
Zapadna stampa se prihvatila par primjera studenata, ali svi studenti su izuzeti od mobilizacije.

tata mata
1 godina prije

pa ne trcis ni ti da se boris ,a komentiras druge

Vojni analitičar
1 godina prije

Što vam to znači učestalo u zadnje vrijeme u naslovima “članica EU…ovo”, “Članica EU…ono” umjesto da odmah napišete o kojoj se zemlji radi? Je li to nekakav pokušaj clickbaita? Mislite da će sad veći broj ljudi otvoriti članak samo da bi vidjeli o kojoj se “članici EU” radi?

Klica
1 godina prije

Kad nemaju pijune hohstaplere i briselske prileznice u vlasti, poput recimo lijepe nase

Klica
1 godina prije

Hoce ti caca Plenki ic? Pa taj je i u Domovinskom Ratu bio dezerter

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI