“Dark Matter” / WikiLeaks – CIA 2 : 0

CIA - Dark Matter - Wikileaks
5 komentara

Stranica WikiLeaks je objavila novi dio paketa dokumenata pod nazivom “Vault 7” koji pripadaju američkoj Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA).

Ovaj put se objava zove ” Tamna materija” (Dark Matter).

U materijalima je dokumentirano nekoliko projekata CIA-e za probijanje i onečišćenja virusima uređaja Apple, prije svega pametnog telefona iPhone i stolnih računala koje ima većina korisnika interneta.

Dokument opisuje načine kojima su američke obavještajne službe ulazile i virusima zarazile uređaje kompanije Apple, kao i osobna računala korisnika interneta.

Apple uvjerava svoje potrošače da je većina nedostataka, koji se spominju u dokumentima, otkrivena i da su eliminirani.

Tijekom posljednjeg ažuriranja operativnog sustava iPhonea su stručnjaci kompanije Apple potvrdili da su se koristili informacijama koje je objavio WikiLeaks.

Više detalja o novoobjavljenim materijalima možete pročitati na stranicama WikiLeaksa:

https://wikileaks.org/vault7/darkmatter/releases/

AppleCIADark MatteriPhoneVault 7Wikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
7 godine prije

Kakva je to americka vlast kad ne vjeruje svom narodu?

Iza_horizonta
7 godine prije

Kad bi proizvođači procesora i operativnih sistema pošetno radili svoj posao, ne bi postajala ni teoretska šansa da CIA niti ko drugi nadgleda kompjutere ili mobilne telefone. Kreatori operativnih sistema namjerno ostavljaju “propuste” koje koriste obavještajne službe. Dešava se da onda te propuste koriste hakeri. Propusti u operativnom sistemu su vrata za niže-rangirane obavještajne službe. Prava opasnost je hardverski nivo. Proizvodač čipova, npr. Intel, može da napravi tkz. nedokumentovane mašinske komande. Problem sa takvim komandama je da one znanično ne postoje i niko ne može znati kakve su im funkcije. Tako da su takve komande apsolutno nevidljive i za operativni sistem i za antiviruse. Takve komande bi mogle bi se eventualno “ručno” otkrivati, ali je problem što na 32-bitnim računarima ima preko 4 milijarde kombinacija, a na 64-bitnim mnogo više. Što znači da je to nemoguća misija. I ove stvari hakeri ne mogu da dokuče, osim da im neki insajder… Čitaj više »

žrec
7 godine prije

Da su to stvarno ogromne afere, ne bi nikada ugledale svijetlo dana. Ovo je sve kontrolirano i dozvoljeno, s kojekakvim mutnim ciljevima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI