‘Dehumaniziranje Rusa’ imalo je suprotan učinak

Aleksej Arestovič
46 komentara

Općenito nastojanje Ukrajine da “dehumanizuje” Ruse postalo je glavna “greška” zemlje u tekućem sukobu, rekao je u nedjelju Aleksej Arestovič, bivši savjetnik predsjednika Vladimira Zelenskog.

U razgovoru sa novinarkom Julijom Latinjinom, Arestovič je osudio sistemske napore da se “dehumanizuju” Rusi, navodeći da je strategija očigledno imala negativan efekat i da je navodno ruskim trupama samo dala više razloga za borbu.

„Glavna stvar koju smo uradili je da smo sebi dozvolili da dehumanizujemo Ruse. Ovo je naša glavna greška. Prvo smo se držali, a onda smo se sa zadovoljstvom upuštali u sve to. Kolektivni Ukrajinci, mislim. Dozvolili smo da se to izlije na internet”, rekao je Arestovič. Dodao je da je takvo ponašanje prosječno mobiliziranim Rusima – a ne profesionalnim vojnicima – dalo „odličnu motivaciju za borbu“.

Bivši pomoćnik ukrajinskog predsjednika nije precizirao kada su “kolektivni Ukrajinci” prešli sa, kako je rekao, “ponašanja kao evropska nacija” na “demoniziranje” Rusa, pri čemu su obični građani susjedne države “stvorili sliku orka .”

Od prvih dana sukoba, ukrajinska propaganda je aktivno prikazivala ruske trupe kao primitivne divljake koji nikada nisu vidjeli osnovne kućne aparate, toalete ili čak asfaltirane puteve. U ovoj dezinformaciji se navodi i rasprostranjena pljačka, kao i mučenje i silovanje Ukrajinaca. Optužbe protiv Rusije pojačali su najviši zvaničnici, među njima i tadašnja šefica za ljudska prava Ljudmila Denisova, koja je na kraju smijenjena nakon što se većina tvrdnji o silovanju ispostavila kao lažna.

Visoki ukrajinski zvaničnici su u više navrata davali izjave mržnje prema Rusima tokom, pa čak i mnogo prije nego što su godine neprijateljstava između dvije zemlje prerasle u nedavne borbe. Na primer, Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, izjavio je ranije ovog meseca da je prisustvo „humanosti“ ključna razlika između Ukrajinaca i Rusa.

„Dobro sam sa Azijatima, ali Rusi su Azijati. Imaju potpuno drugačiju kulturu, viziju. Naša ključna razlika od njih je ljudskost”, izjavio je Danilov uživo na ukrajinskoj televiziji, koja je sama postala strogo cenzurisani, odobren od države “maraton za emitovanje” usred neprijateljstava.

Visoki predsjednički pomoćnik Mihail Podoliak je također u više navrata iznosio neprijateljske opaske, tvrdeći da Ukrajinci univerzalno „mrze“ Ruse , kao i svakodnevno pozivajući na hiljade „ubijanja Rusa“ .

Moskva je godinama izražavala zgražanje zbog neobuzdane rusofobije u Ukrajini, tvrdeći da ju je Kijev potaknuo u politiku na državnom nivou. Ukrajina je donijela zakone koji strogo ograničavaju upotrebu ruskog jezika u obrazovanju, medijima i svakodnevnom životu, a situacija se dodatno pogoršala nakon što je sukob između dva naroda eskalirao u vojnu akciju u februaru 2022.

Aleksej Arestovičrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

To jest greška.

Karma
9 mjeseci prije

GMO budaletine pod kabalom

Keki
9 mjeseci prije

Rusi su mi uvijek bili dragi a sada su još i više.

Koja
9 mjeseci prije

Scenario jako poznat nama Srbima…ima likova negativaca po holivudu oho ho…blokbaster nemere bez Rusa, Srbina, zlog

Гавран
9 mjeseci prije

Po profesiji lažov, po karakteru ljigavac.

Što god kaže možemo prihvatiti pod devizom “I na tarabi piše pi*ka”.

Naravno stručna analiza bi mogla dublje protumačiti, kao “Rat je izgubljen” ili nameštanje u fotelju rukovodioca ruske gubernije…

tihobl
9 mjeseci prije

To rade anglosaksoni koji upravljaju bivsom Urajinom. Njihov je fazon demonizacija i dehumanizacija protivnika, a imaju razradjenu medijsku masineriju.

Nebalkanac
9 mjeseci prije

Rusi su dobri
Putinoljupce treba istrijebiti DDT- jem

Saljivdjija
9 mjeseci prije

Alekse brate reci da ti se svidja onog glumca narkosa fotelja i da bi bolje vladao od njega na tronu na isprobanu foru.. Navuces Ruse iz Ukrajine na istu foru i sta onda..Vratite se svi svojim gazdama..
Previse sad lizes Ruse da se normalnom cojku povraca…Nisili i ti pluvao do jucer po rusima i sad ti trebaju mirotvorcu njihovi glasovi..Biti u Italiji i mlatiti tudjim po kaktusu a da ti nefali dkaka sa glave je igra prozirna..Zacepi vec jednom ili ispricaj pricu zasto si zbrisao iz Ukrajine..

Гавран
9 mjeseci prije

A sada jurriš – na njihovu stranu!

Ekonomski “devastirana” Rusija je iznenada skočila na prvo mesto u Evropi.
Na globalfirepower.com Rusija je po vojnoj snazi rangirana samo dva poena iza USA a pretekla je Kinu.
U rangiranju je pretegao enormni vojni budžet SAD.
No, kako jedan ekonomista reče – zemlje se pouzdaju u svoje devizne rezerve, ali će biti zaprepašćeni kada shvate da su to samo štampani papiri.
Da je blagajna prazna.

Red Dog
9 mjeseci prije

Pojavio mi se je oglas na Youtubu. Od EU.
U stilu „Achtung!“
U tackama. Rusija ne to i to i to. Rusija da to i to i to. Trpaju agresivno. Stroga Mutti retardiranom Kinderu. To ne smes reci, to smes reci.
Ja se mislim: „Bo vas ocajne. Na sta ste spali“. Ako si i bio rusofob do tada, postajes rusofil zbog tona te poruke.

NOVI STARI
9 mjeseci prije

bolesnici!

Slavonac
9 mjeseci prije

Jeli nije isti scenarij devedeseti.Jedni su popusili,na redu su I drugi agresori.

Mrdomir
9 mjeseci prije

Da vidimo. Velika večina takozvanih “Ukrajinaca” (Rusi u stvari) su pravoslavci. Govore dijalekte ruskog jezika. Koriste ćirilicu. Prije 1917, Lenjina i njegove komunističke oktobarske revolucije, izjašnjavali su se kao Rusi, što je i logično, jer nikada prije nekakva država Ukrajina nije postojala. ŠUkrajina je – pokrajina. Samo ime te “države” sve govori. I na “ukrajinskom jeziku” to znači isto što i na svim ostalim slavenskim jezicima – krajina, pokrajina. Neki kraj koji pripada nečemu. To sam bio pitao neke “Ukrajince” što žive ovdje. Da budem siguran. Reko’, možda to na njihovom dijalektu znaći nešto drugo. Jok. Od nepravoslavaca ima cirka 6 – 7% grkokatolika, što su u stvari pravoslavci koji priznaju vatikanskog smutljivca za glavnog popa. Njih uglavnom ima u zapadnoj bivšoj Ukrajini. Nacist i ratni zločinac Stepan Bandera je, naravno, bio grkokatolik iz Galicije. Rimokatolika i ostalih, muslimana, jevreja… ima zanemarljivih cirka 1%. I pored toga, “Ukrajinci” smatraju da… Čitaj više »

tihobl
9 mjeseci prije

Gdje su u Ukrajini nestali britanski tenkovi Challenger? – pita potpukovnik Stuart Crawford
Da zna cirilicu i prati komentare na Logicno znao bi da ih je kindzal polupao.

Red Dog
9 mjeseci prije

Usput, ne vidim Ursulu vise. Ranije je bila svuda po medijima.
Oli su joj objasnili da ima kontraproduktivni efekat ili je digla ruke od svega i ona?

Demokracki
9 mjeseci prije

Divljaci, jedni i drugi. Ovi manji malo veci nego ovi drugi. Nema tamo nista finoga. Tko kod je bio radio u Rusiji/Ukrajini istu prichu pricha. Kosovo je za njih uljudjena destinacija.

Dux
9 mjeseci prije

Najveća glupost ( osim što su isprovocirali Rusiju da krene u SVO), je to što su SAD i EU zajedno sa Ukrima nastojali kroz kontrolirane medije od Rusa napraviti demone bez znanja, časti i milosti. Izgleda da su sami upali u svoja govna. Nije mi jasan takav pristup, zar nisu mogli zaključit da će prosječno inteligean čovjek zatražit i pronaći ( posebno sada u doba interneta) drugo mišljenje i drugačiji pogled na stvari, i donijeti nekakve zaključke. Ali nažalost to govori samo o bahatosti tzv. Zapada i lažnog privida moći, pa sada gospodo iz SAD-a, i EU došle stvari na naplatu.

9 mjeseci prije

dehumanizacija je jos od glavnog nacionalnog mita, holodomora.
onako kako su izmislili holodomor i ja cu isto izmisliti pa neka bude izmisljotina 1:1.
holodomor se dogodi u istocnoj ukrajini, kraju sa najvise etnickih rusa. onda to bijahu rusi a sad kad su zrtve broje se pod ukrajince.
sad cu ja izmisliti da su ukro komunisti prijavili prevelik poljoprivredni urod da bi izazvali moskvu da trazi prevelike kvote za preraspodjelu. tako dobise mit, holodomor na tlu ukrajine, isto tako smanjise populaciju etnickih rusa.
uradjeno moskovskom rukom (u suradnji sa gruzijcima), na stetu rusa a u korist ukrajine.

goran
9 mjeseci prije

da ukrajinci su potekli od anglosaksonaca a ne od slavena

Ivan
9 mjeseci prije

Ukrajinci su stoka koju treba dresurom i batinom nauciti pameti ili istrijebiti kao gresku prirode. Jer kroz povijest nista nisu naucili osim krasti i lagati..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI