Desetine ruskih vojnika vraćaju se iz ukrajinskog zarobljeništva

Ruski vojnici se vracaju iz zarobljenistva
8 komentara

Više od 60 ruskih vojnika oslobođeno je iz ukrajinskog zarobljeništva, saopšteno je u subotu. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su sporazumom o zamjeni obuhvaćene “osobe osjetljive kategorije”  koje su puštene nakon posredovanja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema ministarstvu, 63 pripadnika ruskih oružanih snaga vratila su se sa teritorija pod kontrolom Kijeva “kao rezultat složenog pregovaračkog procesa”.

Svi oslobođeni vojnici su sada u Rusiji i dobijaju “svu neophodnu fiziološku i medicinsku pomoć”, naveli su zvaničnici. Bivši zarobljenici su takođe imali priliku da kontaktiraju svoje porodice.

Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak zarobljenika koji se ukrcava u autobuse u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči s Ukrajinom.

Kasnije u subotu, Andrej Yermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, izjavio je na Telegramu da je Kijev osigurao oslobađanje 116 ljudi. On je rekao da je njih 87 pripadnika ukrajinske vojske, uključujući dva pripadnika specijalnih snaga. Ostali su pripadali snagama teritorijalne odbrane, Nacionalnoj gardi, policiji, Državnoj graničnoj straži, mornarici i Državnoj službi za vanredne situacije.

Prema rečima zvaničnika, Kijev je takođe izvukao tela dvojice stranih dobrovoljaca, kao i jednog ukrajinskog vojnika koji je služio u Francuskoj Legiji stranaca.

Od početka sukoba u februaru prošle godine, Rusija i Ukrajina su pregovarale o brojnim razmjenama zarobljenika, pri čemu su sporazumi često bili posredovani od strane trećih strana, prije svega Turske i Saudijske Arabije.

Sredinom januara, glavni ombudsman Turske za ljudska prava, Seref Malkoc, rekao je da su Kijev i Moskva sastavili listu za potencijalnu razmjenu zatvorenika na kojoj je uključeno oko 1.000 ljudi. Međutim, ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova tada je nagovestila da dogovor nije postignut.

Prethodna zamjena zarobljenika obavljena je početkom januara, a rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da je osiguralo povratak 50 pripadnika vojske koji su bili suočeni sa “smrtonosnom opasnošću” dok su bili u zatočeništvu.

rusijaukrajinazarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slon
1 godina prije

Rusija nakon godina dana jos nije objavila koliko je nacista uhvaceno I osudjeno u procesu denacifikacije

Гавран
1 godina prije

Amerikanci kod Ukrajinaca nikako ne tolerišu masovne predaje, naročito kada su predviđeni za bitku do poslednjeg. Tek sada je počela razmena zarobljenika pomorske pešadije iz Marijupolja. Kod Bahmuta je odbrana mnogo usklađenija sa Američkim zahtevima. Мalo živih ostaje u jedinicama.

Ante
1 godina prije

Sada će svi oslobođeni Ukrajinci biti poslani da umru u ratu. Izgleda da Ukrajina ima velikih problema sa regrutacijom, na internetu se može naći snimke nasilne regrutacije civila. Ukrajinske vlasti čak pokušavaju saznati preko Europskih vlada gdje se nalaze Ukrajinske izbjeglice da im pošalju regrutacijski poziv. Neki sumnjaju da će izbjeglice zapravo muškarci iznad 18 godina biti prisiljeni da se vrate u Ukrajinu.

Max
1 godina prije

Dobro za njihove obitelji.

NOVI STARI
1 godina prije

bogu hvala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI