Diplomate EU smatraju da je baltička država ‘licemjerna’ oko Ukrajine

Kaja Kallas
38 komentara

Određeni broj diplomata EU sve je zabrinutiji da su neke države članice možda iskoristile fond European Peace Facility (EPF), koji ima za cilj djelimično nadoknaditi troškove zemljama koje su poslale vojnu pomoć Ukrajini, izvještava Politico u utorak.

Playbook tvrdi da je razgovarao sa sedam diplomata i zvaničnika EU, koji su odlučili ostati anonimni kako bi razgovarali o povjerljivim informacijama. Prema njihovim riječima, jedna država posebno – Estonija – optužena je da je koristila fond za nadogradnju vlastitog vojnog arsenala na račun susjeda EU, dok je svoje stare zalihe slala u Ukrajinu.

Prema pravilima EPF-a, sve države EU trebale bi dobiti istu stopu nadoknade za ono što potroše na Ukrajinu – oko 84% ukupne plaćene cijene. Međutim, kako navodi Politico, ne postoje nikakva dogovorena pravila o tome kako zemlje izračunavaju cijenu opreme koju šalju u Kijev.

Prema povjerljivim podacima Ministarstva vanjskih poslova i obrane EU (EEAS) do kojih je došao Playbook, vjeruje se da je šest zemalja – Finska, Letonija, Litvanija, Estonija, Francuska i Švedska – izračunalo svoje zahtjeve za nadoknadu na osnovu nabavne cijene novih materijala , a ne vrijednost onoga što su poslali u Ukrajinu.

Estonija je na vrhu liste u apsolutnom smislu, tvrdi Politico, pozivajući se na pregled EEAS. Zemlja je navodno dobila nadoknadu od 134 miliona evra nakon što je zvanično objavila da je potrošila više od 160 miliona evra na donacije Ukrajini.

Estonska premijerka Kaja Kallas sada je optužena za “licemjerno ponašanje” nakon što je javno pozvala EU na povećanu vojnu podršku Ukrajini, da bi kasnije iskoristila EPF za “velikodušno” podršku vlastitoj vojsci, navodi agencija.

“Oni šalju svoje otpatke u Ukrajinu i kupuju potpuno novi materijal za sebe, finansiran novcem EU”, rekao je jedan diplomata EU za Politico.

Prema diplomatama, jedan primjer kako je Estonija manipulisala sistemom je slanje starih raketa zemlja-vazduh sovjetske proizvodnje Strela u Ukrajinu, ali je zatim u zahtjevu za nadoknadu navela cijenu moderne rakete Stinger. „To je i razlog zašto se čini da je vojna podrška Estonije mnogo veća po glavi stanovnika nego u drugim zemljama u statistikama koje svi navode“, primetio je jedan diplomata.

Estonski zvaničnici odbacili su tvrdnje iznesene u Politicovom izvještaju, a generalni sekretar ministarstva odbrane Kusti Salm ih je odbacio kao “zlonamjernu klevetu” s ciljem usporavanja podrške Ukrajini.

estonijaeuKaja Kallasukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
1 godina prije

eh ti zapadni partneri , rado bi se pucali ali da ih se ne upuca

alexosijek
1 godina prije

Naravno, najglasniji ratni huškači najbolje profitiraju – pa tko bi im i zamjerio, zaslužili su valjda? Pretpostavljam kako naš AP i ministar lovstva Banožić će galantno odmahnuti rukom za nadoknadu bilo kakvih troškova za poslano oružje za Ukrajinu, jer pa mi tako izvrsno ekonomski i vojno stojimo da je bezveze uopće spominjati takve sićušne troškove…pa me ne bi uopće začudilo kada bi AP usred Bruxellesa pred Ursulom izjavio neka iz Francuske polete avioni (navodno kupljeni) za Ukrajinu; pa evo dolazi turistička sezona, imamo najjači BDP, ma biće love – kupiti ćemo druge…samo ne znam gdje?!….lp

Ivan
1 godina prije

Jebem im mater blesavu svima skupa s onom ludom kravom Ursulom..

MNK
1 godina prije

Balticke drzave znaju da su sljedeci na putu u pohodu Putlera prema zapadu. Estonci dali su potpuno novo oruzje – o kojim rusi sada mogu samo mastati – u iznosu vise od 50% obrambenog proracuna to je jako puno za tako malu drzavu.
Uvijek me nasmije kako Srbi iz nelogicno.com brine se za financije EU.

pokositelj muha
1 godina prije

pa ko je licemjerniji od same EU, te bande mlatitelja prazne slame koja financira emerički proksi rat preko svojih poreznih obveznika…

tihobl
1 godina prije

Privalticke drzavice su gotove.
Inflacija preko 20% (zvanicna), pad BDP 30-40%, a muskarci su ih masovno napustili prosle godine.

dulebg
1 godina prije

Još zamisli ako zaračunavaju američke cene oružja ?!

dulebg
1 godina prije

Pa i žene im odlaze u pečalbu

Tupko Glupko
1 godina prije

Jeste primijetili konstantno ponavljajuću svakodnevnu mantru desetljećima i jednu od najvećih obmana, tj. stupova na kojoj EU i briselske birokrate žive?

Mi smo dobili od EU, EU će nam nadoknaditi, financirani smo od EU…

Kao da ti novci padaju s neba, a ne pune se porezima i prirezima samih EU građana.

Мунгос
1 godina prije

Најгора ствар која може да задеси неку криминалну организацију је то да чланице престају да играју поштено. Овде ће неко најебати. По појединачној одговорности.
И криминалци имају свој кодекс, и он се поштује више него Устав световних организација.
Мада и световне организације (државе) имају свој Тајни Устав и тајни службени лист, нешто слично Дубокој Сједињеној Америчкој Држави.
На Дубоку је ударио видимо Доналд Трамп, као Дон Кихот, али је вредно пажње, респекта и подршке.

dulebg
1 godina prije

Baltičke je države Petar Veliki kupio od švedskog kralja i platio zlatom. Lenjin ih je “oslobodio”, a Staljin 1944. rekvirirao kao ratnu odštetu, Jeljcin i Gorbačov ih ponovo oslobodili. Rusi tvrde da im je sve što imaju izgradila Rusija.

Max
1 godina prije

Svi su oni licemjerni.

404
1 godina prije

U EU se sve vrti oko para. Nema tu prijatelja i saveznika. Postoje samo pohlepni interesi.

Šime Srbin
1 godina prije

Cjela EU je pojam laži, prevara i licemjerja. Kad popusti američki gazdarski pritisak ima da se raspadne kao kučica od karata na maloj propuhi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI