Divni svijet Miltona Friedmana: 26 milijardera posjeduje bogatstvo kao 3,8 milijardi ljudi

siromastvo
91 komentar

Rastući jaz između ogromnog progresivnog bogatstva nekih i rastućeg iscrpljivanja nižih i srednjih slojeva čini se sve skandaloznijim.

Danas se bogatstvo sve više koncentrira u rukama bogate elite, izvještava Oxfam, koji je početkom godine objavio podatke za 2018. godinu i pokazuje kako 26 pojedinaca posjeduje bogatstvo ekvivalentno imovini 3,8 milijardi ljudi.

Nerazmjer raste iz godine u godinu, uz bogatstvo koje se s vremenom sve više i više gomila u rukama nekolicine. Samo pomislite da je imovina spomenuta u 2017. bila podijeljena među 46 milijardera. Ukratko, sve je manje ljudi ima sve više bogatstva.

Slučaj vlasnika Amazona, Jeffa Bezosa, koji je najbogatiji čovjek na svijetu s imovinom od 112 milijardi dolara, vrlo je znakovit. Prema Oxfamu, jedan posto njegove imovine ekvivalent je sredstvima zdravstvenog sektora Etiopije, zemlje s više od 100 milijuna stanovnika.

Ti “loši” računi zadivljujućim tempom rastu iz dana u dan. Dajući primjer, Bloomberg izvještava kako bogatstvo obitelji Walton, koja je vlasnik lanca supermarketa Walmart, raste brzinom od 4 milijuna dolara na sat, ukupno 100 milijuna dnevno.

Međutim, novi zaposlenik Walmarta prima minimalnu plaću od 11 dolara na sat.

S imovinom vrijednom 191 milijardu, Waltonovi se nalaze na prvom mjestu na listi 25 najbogatijih obitelji na svijetu, navodi Bloomberg. Sveukupno, najbogatije svjetske obitelji imaju 250 milijardi dolara više nego prošle godine.

Također bi se trebalo uzeti u obzir ono što piše Bloomberg bilježi i da popis ne uključuje skrivenu imovinu. Na primjer, Rockefelleri i Rothschildi koji, poput drugih obitelji koje nisu obuhvaćene u studiji, posjeduju kapital toliko „raširen“ da je nemoguće provjeriti, a još su bogatiji od Bezosa i Waltona.

Čak se i sustav oporezivanja, koji pruža brojne financijske poticaje za najbogatije klase, čini više nego neuravnotežen, što pokazuje studija dvojice profesora sa Sveučilišta u Berkeleyu, Emmanuela Saeza i Gabriela Zucmana.

Prema studiji, 2018. godine je 400 najbogatijih američkih obitelji plaćalo je čak niže porezne stope od onih iz srednje klase. To je posljedica famoznog poreznog rasterećenja Trumpove uprave.

Prema novom poreznom zakonu, prošle godine je američki milijarder platio porez od 23% na svoje prihode, dok je za radničku klasu određen porez od 24,2%. To je prvi put u povijesti Sjedinjenih Država da jr došlo do takve situacije.

Vijest, još više zbunjujuća, pokazuje da je nekontrolirani liberalizam definitivno ugrozio čak i poreznu „pravdu“, bilo u Sjedinjenim Američkim Državama ili negdje drugdje.

Maksimalne stope poreza na dohodak bogatim zemljama su dramatično pale tijekom stoljeća, od prosječnih poreznih odbitaka od 62% za osobe s višim prihodima u 1970., do prosjeka od 38% u 2013. godini, navodi Oxfam, bez podataka za 2018. godinu, osim za SAD.

Stoga slučajevi u kojima srednja klasa plaća više poreza od bogatih nisu nimalo rijetki.

Sve to potvrđuje kako je trenutni neoliberalni sustav u „bogatim“ zapadnim zemljama i onima gdje je nametnut, potpuno pogrešan, a on se temelji na aksiomu da se obogaćivanje pojedinaca automatski pretvara u rašireno bogatstvo svih slojeva. Ovakvu tvrdnju može izreći samo apsolutna neznalica ili plaćeni akademici da po starom skolastičkom modelu od korisne dogme stvore „istinu“, a tek onda prionu na rad i stvore doktrinu koja „dokazuje“ kako je ta istina neupitna i nesporna.

U stvarnosti, slobodno tržište ne može povećati opće blagostanje bez odgovarajućih zakona koji štite najslabije i koji reguliraju tu slobodnu trgovinu, jer će u protivnom biti sve jače eksponencijalno bogaćenje bogatih i sve više siromaha će postajati sve siromašniji.

Za kraj spomenimo da navedene studije ne uzimaju u obzir bogatstvo skriveno u poreznim oazama i drugdje, nedostupno srednjoj klasi. Zapravo, prava neravnoteža je još veća.

Bloomberg 

bogatisiromaštvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Još jučer se na Forbesovim, Financeovim listama najbogatijih nalazio i Ivica Todorić čije bogatstvo se procjenjivalo na više od milijardu dolara. Danas je jednom nogom u zatvoru, a bogatstvo? Gdje je milijarda dolara? Nije je ni bilo. Valja dodati i da nitko nije zbrajao bogatstvo 40 000 njegovih zaposlenika. Nisu vajda svi živjeli u potleušicama od kartona i drveta!? Danas su ti isti milijarderi u tom Friedmanovom svijetu – ni manje ni više, nego država Rusija koja je vlasnik polovice Agrokora. Da, ali ta ruska država zahvaljujući vrijednosti ForteNova grupe (Agrokora) osigurava posao za 40 000 ljudi. I Todorić je. Koliko zaposlenika ima Wall Mart u 11 000 trgovina? Hoćemo li zbrajati? ECB je u sustav ubacila više od tisuću milijarda eura u proteklih par godina. Koliko je ubacio FED tisuča milijarda? Koliko milijarda imaju najbogatiji? Eto, obitelj kralja Sauda ima 100 milijarda dolara. A najbogatiji. Bill Gates oko 100.… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

“U stvarnosti, slobodno tržište ne može povećati opće blagostanje . . . ”

U stvarnosti slobodno tržište ne postoji i to je prvo i osnovno šta se triba shvatit prije nego se uopće krene u daljnje razmišljanke ili raspravu.
Nemožemo govorit o posljedicama, ako ne definiramo uzrok, tako nemožemo pričat ni o općem blagostanju ili bogaćenju pojedinaca ako to nismo razjasnili. Šta se slobodnoga tržišta tiće, proizvodnja i trgovina nikad nije bila reguliranija i manipuliranija nego danas, a zakoni nikad više prilagođeni obrascu “dobit privatna, gubitak društveni”.

Sve ovo se i događa jer nam je nametnuta inverzija stvarnosti upravo po Orwellovskom principu . . . i to ni u ovome članku nije jasno izloženo.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Samo neka crnce za njih! Ako je 3.8 mil. ovaca nesposobno podjeliti medu sobom imovinu tih 26, neka ih samo neka i dalje gladuju!

iesrgioesnrgnergniufrewrgfewrg
4 godine prije

Fridi je bio kao i Smit i Marks samo najamnik da napiše sredstvo u pisanoj formi kojim će se kolonizirati zemljani. Jednom je netko tu napisao o Smitiju lijepu storiju kako je to išlo.

John Galt
4 godine prije

Što je porezna “pravda”? Za mene je porezna pravda flat tax, s jako ograničenim poreznim olakšicama za svih i s univerzalnim neoporezivim iznosom. Pretpostavljam da, u smislu članka porezna pravda ima u vidu progresivno oporezivanje koje je po meni nepošteno do srži. Zašto bi netko tko ima veću imovinu plaćao porez po većoj poreznoj stopi kada već plaća više poreza u apsolutnom smislu. Šta ta osoba ima više od države u odnosu na osobu koja plaća manje poreza ili uopće ne plaća porez? Da li vozi po boljim cestama? Ne čeka red na šalteru? Brže dobije neke papire od države? duše čišći zrak? Primjera radi, u SAD čak 43% stanovnika uopće ne plaća federalni porez na dohodak. Dakle, državu financira ostalih 57% stanovnika. Također, Walmart zapošljava 2,2 milijuna ljudi. Ja da sam na njihovom mjestu, jer su bogati da ti pamet stane i što se mene tuče, neka su, dao… Čitaj više »

Mozart
4 godine prije

Niste htijeli socializam i humanu podjelu sredstava, niste voljeli gratis stanove firmi, zimnicu, K15, zdravstvo, skolstvo, zubara itd e pa sad uzivajte u minimalcu i gledanju mocnika na tv kako vam se smiju. Reality freaks shou na svim kanalima.
Uzivajte u kreditima, ovrhama, peglanju kartica i ostalim blagostanjima od vraga samoga darovanim. Moram priznati i da je mene lazni luciferov sjaj zapada i “blagostanja” zasljepio ali sam bio mali onda.
Nekoliko krmaka posjeduje pola planete. Planet primata neka mi majmuni oproste na usporedbi.

Brainstorm
4 godine prije

bogatstvo nema veze nego konzumpcija.

4 godine prije

Kad mi u petak nakon izvlačenja pripadne preko 27 milijuna eura (nakon plaćenog poreza), onda će mi pucati nježnik za ovih 3,8 milijardi.

Red Dog
4 godine prije

Ne moraju oni slusati Miltona.
Slusaju, kao, zato sto im godi. Rade ono sta hoce ali im treba opravdanje. „Veliki Prorok Milton je rekao to“. Ima puno proroka na koje se ne pozivaju.
„Ekonomija koja kaplje“ je eufemizan za prosjacene. Naravno da ne kaplje kad su svi prosjaci.
I masa nema problema s time :/

John Galt
4 godine prije

Iskreno, očekivao sam da će me netko nazvati trollom zbog nicka i izraženih mišljenja na ovom, po meni, ljevičarskom forumu.

Nostradurus
4 godine prije

Možemo se jedino tješiti da narod u svakoj državi dobiva što je izborio. Kada se bude izborio za više, dobiti će više. Znači, mjesta za napredak ima.

Mozart
4 godine prije

Švedska zadnja socialisticka utvrda. Za sve neupucene. Sirotinji daju a bogate peglaju sa veeeelim porezima.
Socializam postoji na sjeveru EU.

John Galt
4 godine prije

This is John Galt speaking:
Zaključno moje mišljenje, jer sam vodio polemiku s više vas i hvala vam na tome, glasi:

Osnovni problem današnjice u zapadnom kapitalističkom društvu, a koji se vuče od početka 20. stoljeća, odnosno otkad je počeo rasti državni aparat, je:

“Stara poslovica o davanju ribe čovjeku ili njegovom učenju da je sam ulovi modernizirana je na način da će taj čovjek tražiti i pomfrit i tartar umak uz to. Štoviše, pojavit će se i političar koji će, tražeći njegov glas, sve to (i ribu i umak i pomfrit) proglasiti njegovim ljudskim pravom”

Thomas Sowell – tip je red pill factory.

puki
4 godine prije

uvijek ista prozirna licemjerna fora za naivne ovčice Oxfam koji stalno pravi ovakve izvještaje i kofol se brine o neravnopravnosti u svijetu, također pripada istoj toj globalističko-korporativnoj eliti. Među bezbrojnim donatorima Oxfama, koji financiraju ovu organizaciju su između ostaloga: Sorosevo Otvoreno društvo, Zaklada Ford, Pepsi, Facebook, Zaklada Bill i Melinda Gates, Zaklada Levi Strauss, Svjetska banka, Zaklada JP Morgan Chase (JP Morgan Chase je velika Rockefellerova banka) i mnogi mmogi drugi; firme, koncerni, banke i privatne osobe. Sve jasno. “Bloomberg” govori nešto o vlasniku Walmarta Waltonu…ha, ha, ha. To ti je kao da jedna kurva kritizira drugu kurvu, što je kurva. Vlasnik TV Bloomberga je židovski milijarder i političar Demokratske stranke, Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka i visoki član Rockefellerovog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR)- glavnog gnijezda američke oligarhijsko-bankarske mafije, koja vlada sa SAD-om, i u kojoj pripadnici izabranog naroda vode glavnu riječ. Jeff Bezos, vlasnik Amazona je također… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI