Politike Klausa Schwaba daju rezultate – Šri Lanka u teškom siromaštvu i na rubu gladi

Klaus Schwab - Sri Lanka
88 komentara

Bivši premijer Šri Lanke, koji je sada svrgnut, prije nekoliko godina hvalio se na stranicama Svjetskog Ekonomskog Foruma kako će transformirati i obogatiti svoju državu svojim „inovativnim“ politikama. Najvažniji potez bila je zabrana uvoza gnojiva iz razloga tobožnjeg prelaska na organski uzgoj hrane. Danas, trećina stanovnika Šri Lanke gladuje, a Klaus Schwab i njegov Ekonomski Forum izbrisali su objavu bivšeg premijera sa svojih stranica. I unatoč katastrofi u Šri Lanki, guraju iste politike u Nizozemskoj i Kanadi.

Pogledajte objavu iz 2018 i zatim objavu iz 2022 koja kaže da Šri Lanka ulazi u najveću krizu u povijesti:

Kad je razotkriveno da Ekonomski Forum stoji iza tih suludih politika, članak iz 2018 je ubrzo pobrisan i sada izgleda ovako:

A danas, kako javljaju agencije, posljedice zabrane uvoza kemijskih gnojiva u Šri Lanku uz malo planiranja teško su opteretile poljoprivrednu industriju zemlje. Šri Lanka se sada suočava s nadolazećom nestašicom hrane koja je posljedica smanjene domaće proizvodnje, uz financijsku nemogućnost opskrbe uvozom.

Teško stanje poljoprivrede u Šri Lanki počelo je odlukom vlade o zabrani kemijskih gnojiva u svibnju 2021., koja je kasnije povučena u studenom. Zabrana gnojiva i agrokemikalija u zemlji bila je pokušaj da se jednim udarcem ubiju ne samo dvije nego tri muhe: smanjivanje uvoznih računa, poznatost po organskim proizvodima i spašavanje farmera od bolesti koje su slabo povezane s uporabom kemikalija.

Godine 2020. uvoz stranih gnojiva u Šri Lanku iznosio je 259 milijuna dolara. Pokazatelji su upućivali na to da će račun dosegnuti 300 do 400 milijuna dolara u razdoblju 2021.-2022. s obzirom na visoke cijene, navodi se u izvješću američkog Ministarstva poljoprivrede.

Posljedice zabrane gnojiva

Nekoliko stručnjaka za poljoprivredu složilo se da je odluka vlade o zabrani uvoza gnojiva bila ishitrena i nedovoljno promišljena.

Prema istraživanju Verite Researcha, think tanka sa sjedištem u Colombu, farmeri Šri Lanke uglavnom su podržavali vladinu politiku prelaska na organska gnojiva, ali su željeli više vremena za prijelaz.

Verite Research otkrio je da je među poljoprivrednicima nedostajalo znanja i iskustava za prelazak na organsku poljoprivredu te su očekivali veliko smanjenje žetve pod trenutnim ograničenjima.

Izvješće USDA-e također navodi nesposobnost Šri Lanke da u kratkom roku proširi kapacitet proizvodnje organskog gnojiva u zemlji dovoljno da zadovolji trenutnu potrošnju gnojiva.

“Vodeći poljoprivredni ekonomisti Šri Lanke pokazuju da će neposredna, nepostupna zamjena kemijskih gnojiva organskim, rezultirati značajnim padom prinosa usjeva”, navodi se u izvješću USDA. “Izračunava se da bi pad produktivnosti riže potencijalno mogao dovesti do gubitaka od 33 %. Sličan pad produktivnosti od 35 % u usjevu čaja može rezultirati gubitkom prihoda od 84 milijarde LKR.”

Prije zabrane, vlada Šri Lanke subvencionirala je proizvodnju riže kako bi osigurala samodostatnost riže dajući lokalnim uzgajivačima riže besplatna kemijska gnojiva. Za druge poljske usjeve, vlada je poljoprivrednicima osigurala gnojiva po znatno sniženoj cijeni.

Kao rezultat iznenadne zabrane, ukupna proizvodnja hrane u Šri Lanki u posljednjoj žetvenoj sezoni bila je 40 %-50 % manja nego prošle godine, objavila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.

Šri Lanka bere rižu dva puta godišnje u dva kišna ciklusa – Maha (glavni) i Yala (manji). Maha riža se sije u rujnu i bere do ožujka, dok Yala ciklus počinje sadnjom u svibnju i završava berbom u kolovozu. Prema Odjelu za popis i statistiku Šri Lanke, proizvodnja riže u glavnoj sezoni žetve u Šri Lanki u 2021.-22. godini pala je za gotovo 40 % na godišnjoj razini na 1,93 milijuna mt.

U međuvremenu, trenutna nestašica sjemena i gnojiva, kao i nedostatak kredita za proizvođače hrane također prijete trenutnom proizvodnom ciklusu Yale. To znači da će Šri Lanka trebati uvoz žitarica kako bi zadovoljila domaće potrebe, ali zemlja možda neće imati financijskih sredstava za to zbog daljnje deprecijacije lokalne valute.

“Produljeni pad deviznog tečaja u Šri Lanki i dalje ozbiljno utječe na sposobnost zemlje da kupuje osnovne uvozne proizvode, uključujući određene prehrambene proizvode i energente”, rekao je Andrew Wood, suvereni analitičar S&P Global Ratings.

Čak i nakon sljedeće sezone, put šrilankanskih poljoprivrednika možda neće biti bez poteškoća, kažu stručnjaci.

Šri Lanka je upravo izlazila iz stiska pandemije i karantina, koje su bile razarajuće za gospodarstvo koje se uvelike oslanjalo na turizam.

“A tu je i ekonomska kriza, politička kriza, kriza s hranom – sve u svemu što dovodi do humanitarne krize”, rekao je G Chandrashekhar, indijski politički komentator i stručnjak za agrobiznis. “U malim razmjerima, farmeri bi mogli saditi sjeme i uzgajati nešto povrća, ali velike operacije poput uzgoja [rižinih] rižina bit će izazvane nedostatkom goriva i agrokemikalija.

Dodao je da će se poljoprivrednici boriti do kraja 2022., pa čak i sljedeće godine.

“Neće biti čuda”, rekao je.

Chandrashekhar je istaknuo kako bi susjedna država Indija trebala pomoći Šri Lanki da izađe iz sadašnje krize. Indija je pružila pomoć Šri Lanki u obliku gnojiva i poljoprivrednih proizvoda, navodi se u lokalnim izvješćima.

“Stabilizacija domaće situacije mogla bi stvoriti mogućnost da službeni zajmodavci pruže hitniju pomoć, potencijalno ublažavajući kratkoročne humanitarne i gospodarske poteškoće”, rekao je Wood iz S&P Global Ratingsa.

Međutim, vjerojatno će biti potrebni pregovori i dogovor o teškim političkim mjerama za uspostavu šire reforme i programa financiranja s MMF-om, dodao je.

Izvori: spglobal.com, voanews.com

Klaus SchwabsiromaštvoŠri LankaSvjetski ekonomski forumWEF
Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 godina prije

Trebaju se “vratiti” Tamilski tigrovi…auuu, malo mi se pobrkalo…ne ide to tako…”vratili” bi se ako bi zemlja ekonomski i socijalno procvjetala i izvukla se iz kandža “pomagača”.😁

Darko
1 godina prije

Sa svim tim starim štakorima treba što prije i pod hitno nahraniti crve. Jer nikako da ta bagra prirodno pokrepa. Jeste li primijetili da je to sve židovska gamad?

tuf
1 godina prije

Glavna greška im je bila preveliko oslanjanje na turizam koji je kao rukom odnešen Covid-19 kampanjom. Šri Lanka koja je prije bila poznata po uzgoju čaja sada je pala na koljena zbog prevelikog oslanjanja na vanjske izvore prihoda. Gorka pouka iz koje, nadam se, budu itekako puno naučili.

Mićo
1 godina prije

bivši australski premijer sam sebe postavio na nekoliko ministarskih pozicija tijelom pandemije covida-19 potakla su politički skandal u ponedjeljak, a njegov je nasljednik obećao brzu istragu slučaja.

Premijer Anthony Albanese optužio je bivšeg šefa vlade Scotta Morrisona za loše političke poteze, nakon što se saznalo da se bivši premijer sam postavio na pozicije, među ostalim, ministra zdravstva, financija i resursa, a da o tome nije obavijestio kolege, parlament ili birače.

Nada
1 godina prije

Cilj je globalni, otpor lokalni! Svaki narod morace da se izbori za slobodu protiv svoje vlasti. I Holandjani i Kanadjani i mi… OTPOR!!!💪💪💪

1 godina prije

Bixsi premijer nije pazljivo slusao sefa: organska proizvodnja da ali uz predhodno smanjenje populacije (pre svage “beskorisnih izelica”) za 10x.
Onda bi imali i za izvoz…

1 godina prije

portal se upušta oko “velika igrača” iako zna da je pod prismotrom istih……..da ne uletim preduboko – i portal i svi koji ga posječuju logično vide da Svijet ima veliki problem sa dobro isplaniranim i organiziranim zlom sa infiltracijom izvršilaca u sve bitne poluge vladanja nad ovim planetom pa ću se usudit kopirati vam kako to ima iz tih redova zapisano i svježe a ima i povijesno: ……Ovu nevjerojatnu deklaraciju Henry Watona objavila je grupa pod nazivom „Komitet za očuvanje Židova“ (Committee For Preservation Of Jews), a sponzorirana je od strane Spinoza instituta iz New Yorka – (dio iz 🙂 . … Židovi su najviši i najkulturniji narod na zemlji. Mi Židovi imamo pravo da podčinimo sebi ostatak čovječanstva i da budemo gospodari nad cijelom planetom. Židovi će postati gospodari cijele Zemlje i pokoriti će pod sobom sve narode, ali ne uz pomoć materijalne moći, ne uz pomoć brutalne sile,… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Šri Lanka je prva žrtva.

Zmaj
1 godina prije

Yuval Noah Harari, povjesničar, futurist i savjetnik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), rekao je: “Jednostavno nam ne treba velika većina stanovništva početkom 21. stoljeća s obzirom na to da moderne tehnologije ljudski rad čine ekonomski i vojno suvišnim.”

Zmaj
1 godina prije

@Jadranka. S, iskreno mi je žao na nedavno upućenim tvrdim i teškim ričima. SKUŽAJ.

Mir bio s Tobom. Zdrava i vesela bila.

nekoime
1 godina prije

Kao i uvijek, Putin je kriv. Općepoznato je kako Ukrajina drži 82,37% posto svjetske proizvodne riže.

Ivan
1 godina prije

Pa pogledajte naslove: SAD na ivici rata sa Rusijom i Kinom!
Pa zar to ne bi bila idealna kriza da se iskoriti za depopulaciju, stvaranje zlatne milijarde, i Klausovog – Necemo imati nista i bicemo sretni?
Kako samo ljudi ne vide da su sve krize i sukobi dogovoreni, isfabrikovani i potrebni za ostvarenje GLAVNOG plana, koji je izlozio Klaus?

1 godina prije

teško je sve toooo…..i naumljeno zlo ne namjerava mirno se povući ili ipak stoji ta opcija s ??? prilog…………………… teško je ići u bilo kakve tvrdnje što i kako,s kim,čim pa malo da navirimo ….recimo-nazovimo to iz vrste nadzora jer nadzor života na Zemlji je prisutan a zviždači su ostavili svoje spoznaje i viđenja uživo: mali dio: ………….premda je u međuvremenu postojalo razdoblje u kojem se činilo da svijet postaje miroljubiviji. Istovremeno, naglasak je na pohlepi, kultovima ličnosti i sebičnosti. Je li ljudska vrsta na ovom stupnju sposobna sama savladati probleme ili je moguće pretpostaviti da je u sadašnjim okolnostima potrebna neka vrsta izravne intervencije? TOM: Ono što sada doživljavate je mahanje repa negativnosti koja zna da je nakraju puta – donoseći kultove i fanatizam. Do intervencije će doći ako budu postojali bilo kakvi ljudi koji bi pokušali pokrenuti potpuno uništenje okoliša na planetu Zemlji. Također znajte da Zemlju okružuje mnogo… Čitaj više »

dona
1 godina prije

mogu oni sve što hoće a li ne i dokle hoće, vrijeme nije na Schwabovoj strani, kad tad ide pod zemlju i pred Božje lice, a onda u vječni pakao , neka tamo njega u vječnosti samo očito budala nije svjestan gdje će završiti …

1 godina prije

zbog zaluđenosti dominacijom potražim i prilagodim formu rasuta teksta za mali +……………… ..MIKI: Hvala ti.Prema mojem shvaćanju, Bog, onda, predstavlja i negativnu stranu. TOM:Nije tako.Bog je stvorio sve,a ono što je postalo negativno počelo se natjecati s Bogom: on ne predstavlja njih.Pokušat ću to objasniti. Vijeće je reklo da moram pokušati.Postoje vrtlari koji se nalaze na ovom planetu Zemlji.Oni su ti koji su zasadili ovaj planet. Vi ste vrtlari, objasnit ćemo vam to na sljedeći način:kao što vam je poznato iz dosadašnje prakse sađenja, svako sjeme posadite s podjednakom ljubavlju, podjednakom brigom, svime što je neophodno da bi ono izraslo uspravno i snažno, čisto,ali postoje neki koji su slabi, i neki koji su jaki.Postoje oni koje posadite, a koji postanu toliko jaki da mogu ugušiti druge, nije li tako? Onda ih morate ukloniti, plijeviti, premjestiti. Ali,Stvoritelj ne plijevi, ne upliće se u slobodnu volju,kao što vi činite s vašim biljkama.Onda… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta .. Izabirali su konja a dobili … HROMA VOLA ! To i jest problem u vecini demokracija – ljudi se uopce ne pitaju TKO JE OVAJ COVJEK UOPCE — STO JE DO SADA POSTIGAO ???? Ostavite se OBECANJA ! Svatko moze — obecavat i ” dobro veli ” no BEZ OBAVEZE ! Za KOGA ONDA GLASAT UOPCE ???? VRLO JE LAKO !!!! Zamislite da imate tvrtku — svak od vas , znade djelat po nesto e pa GLASUJTE ONOG , KOGA BI STE VI U VASOJ TVRTKI — ZAPOSLILI !!! JER — VAS GLAS — NJIMA UPOSLENJE U STVARNOSTI !!!! Ako nema niti jedan , koga bi ste VI ZAPOSLILI ili imate nesrjecu da ziviti u zemljama gdje nema DIREKTNA glasanja vec glasate ZA LISTE ( prdacina od demokracije ) tad — nemojte gubit svoje od zivota vrijeme .. Podjite pecati – u kavanu , bilo gdje jer je… Čitaj više »

Valter
1 godina prije

Nažalost, ovo čeka Hrvatsku.

Plenković-Milanović su bez premca najveći veleizdajnici koje je Hrvatska ikad imala. Toliko su jasno poltroni najmračnijih snaga, ali izgleda da ne postoji nikakva intelektualno-medijska infrastruktura koja bi izvršila i najmanji otpor.

Saborska gamad pogotovo je od reda nosila sotonske brnjice da signalizira puč, te su glasali za sve što treba. Uključujući onog prijetvornog ljigavca Miletić Marina.

Tuđman je najveći krivac budući da je njegovao stranačko-birokratsku vojsku uhljeba. To je savršeni stroj za transformaciju kakvu treba EU kurvetina Ursula i ostali zlikovci.

Ahmat sila
1 godina prije

Iza patnje židovstva se kriju satanisti i bogata ljudska ološ. Židovstvo jim služi kao štit pred zakonom i pravdom. Praktički jim je dozvoljeno raditi sve moguče svinjarije, jer su oni navodno pravedni i napredni židovi.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Zar zaista na cijeloj planeti mene nijednog dragovoljca koji je spreman Klausa Schwaba odvesti na ispovijed kod sv. Petra a onda do vrata Pakla.

SamSvoj
1 godina prije

To što nije moga ostvariti njegov otac, koji je radio pod Hitlerom, sada mu je cilj, da to uradi on. A nebi to mogao ako ne bi imale sve države svoje izdajnike. Ako ne bi bilo tih izdajica, stvari bi bilo drugačuje. Znamo onda koji su prva prepreka, i?

tihobl
1 godina prije

Nista necete imati, a bicete sretni. A znate li kako? Norvezani su otkrili kako:
Istraživači sa Sveučilišta u Oslu su pokazali da masturbacija obično služi kao dodatna funkcija ženama, koje na taj način poboljšavaju svoj seksualni život, a muškarci češće samozadovoljavanjem nadomještaju nedostatak seksa, ali to samo pomaže oni koji su manje nesigurni. Članak objavljen u Archives of Sexual Behaviour.

petar schroder
1 godina prije

Njegovo djelo nece uspjeti Ljudi su progledali i svi znamo da mu je u cilju sprovesti njegov RESET To znaci nas pretvoriti u robove i sve zivo unistiti na ovome svijetu.NECES USPJETI DEMONE JEDAN. BOG JE JACI PROTIV OVOGA SE MOZEMO BORITI MOLITVOM I POSTOM On Soros , Biill Gates su zlo za ovaj svijet

zapadni neimac
1 godina prije

Grohotom se nasmijah na analizu.

1 godina prije

pa kad smo već kod uzvišenih misli odmaknimo se od ideja tame…. idemo na svjedočanstvo na Balkanu a spomenuti svjedoci događanja 1994 granica Bosne i Hrvatske negdje oko Plitvica su iz Rijeke-Splita-Sarajeva/Međugorja:(o zbivanju u Međugorju ćemo još čuti od tamošnje sarajke) o Poslanicima -čuvarima života na Zemlji idemo dalje…..s autorom svjedočanstva: …….Teoretski da ali nisam siguran razumijem li to stvarno.Nemoj razbijati glavu pitanjima,za sada je tvoj jedini posao učiti o Poslanicima.Učeći o našem poslu saznat češ što moraš učiniti.Sve što ti mogu reći je da ljudi žive u strahu a kad dođe vrijeme za buđenje, strah se mora napustiti.Ako se to ne dogodi rađanje će biti teško.Ako ljudi napuste strah i opuste se suočeni s tim promjenama,novo rođenje bit će lagano i jednostavno. Tvoj je posao,dakle….pomoći ljudima da napuste strah.To češ učiniti podučavajući ih o ………M I R U…….Tvoj je posao prenijeti iskustvo mira podučavajući istinu.Što je istina?Jednostavno ovo: čovječanstvo… Čitaj više »

1 godina prije

nastavak….. ……Tvoja glazba će prenositi iskustvo mira koje transcendira glazbu i rječi,tvoje podučavanje će prenositi sigurnost koju nitko neće moći poreći,a tvoje pisanje će prenositi temelje SVJETLA ili intelektualnog razumijevanja koji će omogučiti ljudima da se oslobode straha i dožive istinu.Podučavat češ ono što češ naučiti.Davati češ samo ono što češ dozvoliti sebi da primiš TO JE ZAPRAVO NAČIN NA KOJI PODUČAVANJE DJELUJE.Ustao je i sjeo s moje lijeve strane,osjetio sam dubok i bogat miris koji ga okružuje kao da je načinjen od same zemlje.Nagnuo se prema meni i uhvatio me za ruku.TISUĆAMA GODINA POSLANICI SVJETLA PRIPREMALI SU SVIJET ZA OVAJ TRENUTAK.Naša jedina funkcija bila je da vrata neba držimo otvorenim ili, drugim rječima, da tok BOŽANSKOG SVJETLA održimo neprekinutim i snažnim.Budući da je čovječanstvo izabralo ovaj neobičan put, postojali smo da bismo ubrzali povratak k ljubavi. Naš je posao bio pretvoriti energiju mržnje i straha u radost i bezazlenost.… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Vodeći poljoprivredni ekonomisti Šri Lanke pokazuju da će neposredna, nepostupna zamjena kemijskih gnojiva organskim, rezultirati značajnim padom prinosa usjeva”

Dobro su i prošli, ako je samo 40%.
Kod nas, dobro kontroliraju i ekonomiste, sve neki sa London School of Economics U medijima 😏

tihobl
1 godina prije

Mogli ste napisati od demonstracijama protiv pedera u BG. Slobodni medji kazu da ih je bilo 1.000, N1 oko 5000, a procjene su 25-30.000.

Crni Oskar
1 godina prije

Jojjjj nesretnik ima $$$$$$ i godina za ugodnu mirovinu ali mu đavo koji ga lovari NE DA mora rintati i bez dlake sede na glavi … spletkariti, genocidisati svet ljudi koji ga je rodio i odhranio tako grešnog, stršna kazna još kada znamo koliko mu milijardi ‘ebe kevu i po više puta na dan njegovog nesretnog života, strašno!

rade iz niša
1 godina prije

kao da će ti zloća vratiti mladost, stari moržu

komšija
1 godina prije

Ovaj čivutin hazar je zlo koje treba istrebiti.

Istina
1 godina prije

I nama ce se tako dogodit, dok vecina naroda podrzava licemjerne vladajuce.😡 guske u magli.😡
PROBUDI SE NARODE!🙏 ZA DOMOVINU HRVATSKU BVB SVE.🙏🇭🇷

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI