fbpx

Dok raste broj poginulih u eksplozijama u Beirutu, fokus se stavlja na misteriozni brod, kao i na razloge napuštanja smrtonosnog otpada

Rhosus - o6r

Libanonska vlada kaže da je u utorak, u Beirut-u došlo do eksplozije zbog koje je smrtno stradalo 136 ljudi, 5000 ljudi je ranjeno, a deseci se smatraju nestalima. Sada je fokus stavljen na misteriozni brod koji je dopremio teret amonijevog nitrata u Beirut.

Libanonske vlasti smjestile su nekoliko dužnosnika luke Beirut u kućni pritvor, a Vrhovno vijeće obrane priopćilo je kako će se oni koji su proglašeni odgovornim za pogreške koje su dovele do eksplozije 4. kolovoza suočiti s “maksimalnom kaznom”.

Katastrofu je navodno izazvao brod Rhosus, koji je u Beirut stigao 23. rujna 2013. godine. Brod je bio na putu iz Gruzije do Mozambika, a kao teret prevozio je gnojivo koje je sadržavalo amonijev nitrat.

Brod, koji je plovio pod moldavskom zastavom, navodno je pretrpio mehaničke probleme te je prisilno pristao u luku, nakon čega je miješana rusko-ukrajinska posada rješavala probleme koji su nastali s brodom, ali i s kapetanom.

Godinu dana kasnije, Rhosus je još bio u Beirutu, no njegov je vlasnik očito napustio i brod i njegovu posadu, koja je kontaktirala Međunarodnu federaciju prometnih radnika u namjeri da im se vrati plaća i da ih se odveze u njihove matične zemlje.

Brodski teret od 2.750 tona amonijevog nitrata na kraju je premješten u hangar 12 luke. Taj se teret zapalio i eksplodirao 04. kolovoza; zapaljenje je izazvano iskrama od varenja.

Ali Rhosus i njegov opasni teret su, kako je jednom za Rusiju rekao Winston Churchill, “zagonetka, umotana u misterij unutar enigme”.

Nikolaj Sukhanov, šef regionalnog odjela Ruskog saveza pomoraca, izjavio je za Sputnjik u četvrtak da je Rhosus bio u vlasništvu bugarske tvrtke.

Rekao je: “Prema službenim dokumentima, od kolovoza 2014., vlasnik broda je bugarska tvrtka Briar Wood Corporation, koja je i navedena kao registrirani vlasnik. Kada se koristi “zastava pogodnosti”, istinskog je vlasnika broda teško pronaći. Dokumenti su sastavljeni tako da ne dopuštaju otkrivanje odgovornosti vlasnika plovila”.

No, španjolsko ministarstvo prometa tvrdi da je Rhosus, koji je navodno stigao u luku Seville u srpnju 2013., bio u vlasništvu tvrtke Teto Shipping Limited.

Siberian Times i nekoliko drugih medija tvrde da je, unatoč bizantskom lancu tvrtki, pravi vlasnik Rhosusa bio ruski biznismen Igor Grechushkin, koji, kako se izvješćuje, sada živi u Limassolu, na Cipru.

Gospodin Sukhanov je rekao: “Beirut je obratio pažnju na stanje broda, pronašao tehničke poteškoće i izvijestio potrebu za time da se stanje broda vrati u normalu, ali brodovlasnik je rekao da nema novca i napustio je brod”, nakon čega su vlasti  iskrcale teret i stavile ga u skladište.

Pomorstvo je često neizmjerno složena industrija. Brodovi su u vlasništvu pojedinaca ili korporacije i nije rijetko da su vlasnici brodova i naftne kompanije.

Kada brodovi ostare, sve ih je teže održavati i nije rijetkost da ih njihovi vlasnici napuste ili ih čak namjerno oštete, kako bi dobili novac od osiguranja. Treća mogućnost je prodaja broda u ”staro željezo”.

Na svojoj internetskoj stranici, Međunarodna pomorska organizacija (IMO) navodi da je 366 brodova napušteno u razdoblju između 2004. i 2018. godine, dok je 4.866 pomoraca ostalo nasukano u inozemnim lukama.

Od tih slučajeva u prosincu 2018. godine, 52 slučaja su još uvijek ostala neriješena.

Izjava IMO-a glasi: “Napuštanje pomoraca ozbiljan je problem koji može ugroziti živote svih onih koje takvo što zahvati. Taj problem trebamo riješiti i za to nam treba stalna suradnja i to ne samo između IMO-a već i nevladinih organizacija posvećenih dobrobiti mornara. Potrebna nam je pomoć i država čije zastave brodovi imaju na sebi, kao i pomoć država gdje se ti brodovi nalaze. Svatko od nas ima obavezu zaštititi te mornare”.

Što se tiče opasnih tereta, oni su obuhvaćeni Međunarodnim pomorskim kodeksom opasne robe, koji je usvojen 1965. godine.

IMDG kodeks priznalo je 150 zemalja širom svijeta za 98 % vrste otpreme.

Amonijev nitrat bi bio obuhvaćen klasifikacijskim brojem 5: “tvari koje imaju mogućnost oksidacije”.

Kada amonijev nitrat oksidira, on izaziva visoko eksplozivnu egzotermnu reakciju, što se na vrlo dramatičan način moglo vidjeti u Beirutu.

Glasnogovornik IMO-a rekao je Sputnjiku da je, nakon što je teret bio na kopnu, on samim time postao odgovornost libanonskih vlasti.

Malo je vjerojatno da bi libanonska vlada mogla tužiti vlasnike broda zbog procijenjene štete od 3 milijarde američkih dolara koja je uzrokovana Beirutu zbog eksplozija, dijelom i zbog vlastitih propusta, libanonskih, lučkih dužnosnika koji su na bolji način trebali zaštititi amonijev nitrat.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
103 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jomla
Gost
Jomla
6 mjeseci prije

Zračna luka??? Ispravite, brže-bolje.

Tom
Gost
Tom
6 mjeseci prije

Ja ne vjerujem u slucajnost
Brod i njegov teret nisu slucajno zavrsili tamo on jekao trojanski konj zavrsio u bejrutsko luci
Zna se ko ima interes za takvo sto

tihobl
Gost
tihobl
6 mjeseci prije
Reply to  Tom

Nije jedini slucaj. U Ukrajinskoj luci lezi jos vise zaplijenjenog nitrata.

Meine Ehre heißt Treue
Gost
Meine Ehre heißt Treue
6 mjeseci prije
Reply to  Tom

Bravo Tom, hvala Bogu na pametnim postovima.
Tome, ništa nije u životu slučajno a najmanje katastrofa ovakvih razmjera.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
6 mjeseci prije
Reply to  Tom

I šta sad treba da tripujemo da je neko planirao prije sedam godina da poturi brod pun vještačkog đubriva u luku tako da bi ga jedan dan mogao dići u vazduh ! Ne pravite spletke i filmove o Džems Bondu tamo gdje ih nema,radi se o nesposobnoj Libanonskoj vlasti koja nije ni imala pojma šta se nalazi u skladištima i koja je podjeljenja međusobnim sukobima rivalskih frakcija , u najboljem slučaju sva zavjera ovdje može se svesti na nekog korumpiranog političara koji je čekao da se zaboravi na zapljenjenu robu i onda je preproda,pravo pitanje je da li je u skladištu i bilo onoliko robe koliko se tvrdi pošto se to kralo godinama !

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  Kajzer Soze

Kajzer
Tom i ekipa su dobro skuzili da je ovo zavjera. Najvaznije je da su umjesani vanzemaljci, i njima vrijeme protice drugacije nego nama. Njima nije proslo sedam godina nego par dana. Logicno, zar ne?

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  Tom

Je, u pravu si. Postavili su (tko?) Trojanskog konja, a onda su cekali sedam dugih godina, da radnici dodju zavariti vrata, da bi izazvali katastrofu. Cestitam, razotkrio si ih (koga?). Jesi li ikada cuo za Okamovu britvu? To je naucni princip po kojem je najjednostavnije obrazlozenje obicno tocno.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  Tom

Iz više izvora je potvrđeno, da je skladište u kojem se je nalazio amonijev nitrat bilo Hesbolahovo! Oni to demantiraju ali sve je više nego jasno! Oni donose patnje i nevolje napaćenom libanonskom narodu, a banditski režim mula i ajatola ih podupire i šalje im oružje pa čak i grade proizvodne kapacitete za proizvodnju municije i bombi za terorističke napade širom bliskog istoka!

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Hassan Nasrallah, čija riječ je neusporedivo vjerodostojnija nego Vaša, rekao je da Hezbollah nije odgovoran za ovu eksploziju i pozvao na transparentnu istragu.

Međutim, ono što doista “bode u oči” jesu zbivanja nakon eksplozije: obećanje Macrona da će Zapad – koji već mjesecima pokušava srušiti aktualnu libanonsku vladu – pomoći Libanoncima ali da “pomoć neće doći u korumpirane ruke”, nakon čega posvjednici (poticani od istih tih “Zapadnjaka”) sada zahtijevaju “odlazak korumpirane vlade” i “oslobođenje zemlje od Hezbollaha”. Mislim da je to najtransparentniji mogući znak da iza svega stoji cionistički lobij i njegova poluga zvana MMF. Srećom, libanonsku vladu bezuspješno pokušavaju srušiti jednako kao i sirijsku i iransku. A znate zašto? Zato jer je na Bliskom Istoku Hezbollah mudriji i utjecajniji nego cionisti!

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  Kora

Makron je u pravu! Kad bi tek tako, na uobičajen način poslali pomoć Libanonu, ona nikad ne bi došla do naroda, nego bi završila kod Hesbolaha. Hesbolah je sada zbog američkh sankcija i zbog učešća u sirijskom ratu, gdje trpi prilične gubitke, prilično oslabljen, ali još uvjek je opasan. Kako rekoh gore u komentaru, to skladište amonij nitrata je dokazano u vlasništvu Hesbolaha i to mu je bila sirovina i materijal za izradu potrebnog ratnog materijala za rat u Siriji.
Hesbolah je u zadnje vrijeme od tog događaja utihnuo, nema skoro nikakvih objava ni poruka i to bi mogao biti znak, da su na neki način povezani s tom eksplozijom. Ne mislim, da su je oni izazvali nego su krivi za nemar kod skladištenja tog opasnog materijala!

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

@guest_460021

Utihnuo je samo podmukli Izrael zato što je eksplozija u Bejrutu cionističko maslo. Hezbollah je odmah rekao da to nije njihova odgovornost, odnosno “greška”. Zato ne pričajte gluposti!

davor
Gost
davor
6 mjeseci prije

Ovo je bio atomski napad Izraela. Sve ostalo su bajke i mitovi za one koji nisu u stanju podnijeti realnost. Sramota je da dosad još nije reagirala nijedna država u ovom pogledu, dok su im istovremeno puna usta opominjanja zbog Hirošime i Nagasakija. Gdje su sada supersile i njihove vođe. Putin? Xi? Jeste sišli s razuma?

Slavko
Gost
Slavko
6 mjeseci prije
Reply to  davor

Đizs krajst, Davore…

davor
Gost
davor
6 mjeseci prije
Reply to  Slavko

kao što rekoh, realnost je za neke preteška stvar..

Slavko
Gost
Slavko
6 mjeseci prije
Reply to  davor

Prema tvojoj tezi, izgleda je realnost preteška stvar i za Izraelce. Pa su zamolili i Libanonce da izmišljaju neki gnoj da nitko ne primjeti da ih se, ako je ovo krajnji učinak njihovog strateškog planiranja i izvedbe s nuksima, nitko nema razloga bojati. 😀

Daba
Gost
Daba
6 mjeseci prije
Reply to  davor

Nekima je realnost halucinacija uzrokovana nedostatkom opijata

davor
Gost
davor
6 mjeseci prije
Reply to  Daba

Ako Libanonske vlasti ne objave uskoro da je ovo bio nuklearni napad Izraela onda zaslužuju da ih Libanonci vuku po ulicama rasturenog Beiruta.

mladen
Gost
mladen
6 mjeseci prije
Reply to  davor

joj da nitko nikada nije vidio ovakav nemar, jelda, vjerojatno su i za Bhopal bili krivi izraelci, kao i za meksički zaljev, Fukushimu i zgrade koje se sruše u Indiji i Pakistanu zbog nedostatka standarda gradnje. ovi su mi najgori koji su toliko ogrezli u teorije zavjere da svijet više ne vide u svojoj cjelini – a grešaka, nemara i neželjenih lanaca događaja imaš na milijune.
usput, nitko ne bi zabilježio zračenje karakteristično za nuklearne eksplozije? ili su svi igrači izraela, pa i same libanonske vlasti koje će radije reći da su sami krivi nego optužiti izraelce?
olabavi malo.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  mladen

Jedni ovdje uvjek imaju spreman odgovor za sva zla koja se događaju! Za sve je kriv Izrael, kojeg treba zbrisati sa obličja zemlje!”

Tvrdi
Gost
Tvrdi
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

@Komentator,
dakle opet da strada nevin narod, nisu svi Izraelci zločinci, samo neki od njih.
A kad smo kod sumnji na Izrael, pogledajte Netanyahuov govor u UNu 2018. i gdje su pogoni za izradu projektila.
Slika:
https://pbs.twimg.com/media/DoHoxPhVAAA2Fts?format=jpg&name=smal
Skladište sirovine za eksploziv ??
Nisu ga označili iz dobrog razloga, ispraznili bi ga, sigurno.
Sve je to mutno.

Meine Ehre heißt Treue
Gost
Meine Ehre heißt Treue
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

evo opet pseudo juden brani svoju gamad. Da tako je, za sva zla na ovoj zemaljskoj kugli su krivi tvoji hazari i šta ti tu nije jasno.
Hoćeš da ti počen nabrajati od Napoleonovih ratova, WWI, WWII, rušenja tornjeva blizanaca gdje nije (vidi čuda) poginuo niti jedan tvoj hazar, a da ne pričamo o umjetno izazvanim ekonsmskim krizama itd. itd.
Da iza svih nevolja hazari a tko bi drugi nego ta polu-rasa.

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Ovdje u ovom dogadjanju u vezi ove katastrofe koja se desila u Beirutu po meni ima dosta nelogicnosti i nemoze se iskljuciti da je u pitanju diverzija . Samo je u pitanju ako je diverzija kome je ona odgovarala i kome ide u korist . Sto se tice ako je diverzija u pitanju vec u startu postoje dva potencijalna kandidata Hezbolah i Izrael a moguce je da je u pozadini ovog dijela i neki treci nevidljivi igrac kojem ovakva situacija ide na ruku da se okrive prva dva . Ovakva nesreca po meni je tesko moguca kao slucajnost . Jer kad se vrse diverzije niko ne ostavlja tragove i potpise uvijek se gleda da se obavi posao a da izgleda kao slucajnost i da za slucajnost postoji i krivac a u ovom slucaju vec postoje odredjeni krivci i insinuacije da bi se ovo kao prvo moglo pripisati Hezbolahu iz razloga da oni imaju kontrolu (ne zvanicnu na papiru ali u stvarnosti oni su glavni kada je u pitanju rad Beirutske luke ) nad lukom u Beirutu. Vjerojatno se zeli pripisati krivica Hezbolahu i mozda iz razloga da se od te smijese moze praviti eksploziv koji bi se koristio za potrebe… Pročitaj više »

asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
Gost
asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
6 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A., planirano od čidrensa par godina unaprijed, tko misli da je javašluk nek i dalje puši narativ obrezanih varana.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A.

Bravo za vas.
Mislila sam da sam se ja jedina sjetila tereta (☺).
Nije naime neuobičajeno da se brod, stari, odveze negdje na obalu Indije i da nitko ne pita za njega.

Ali, za teret bi morali pitati: kupac, prodavač, osiguravatelj, banka bilo kupca bilo prodavača, zavisno od načina plaćanja… Min. 4 tvrtke.

I koja je tržišna vrijednost navedenog?

Dalje, mora se voditi i evidencija istovara i evidencija skladištenja u luci.

I tek kad imamo te podatke…možemo dalje.
Postoji i realna mogućnost da ovaj teret nije iz nekog razloga zaveden pod pravim nazivom.

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Lucija ne zezaj se sa mnom hahahaa , znas nas Bosance … hahahaa . Lucija da te pitam ; kazu da macka uvijek pada na noge a Bosanac na … hahahaaa

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

“Hezzbolah kontrolira luku…” Odakle ova ludost? Hariri napravio kucu u sred podrucja koje kontrolira Hezbolah? Mediji mogu ovakvu ludost napisati kad god hoce ,kao i bilo sto za maske ili virus ali do tebe je brale ako takve izmisljotine prenosis bez provjere.

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Mucke ja samo prenosim sto mediji navodno tvrde , ja kao ja ne tvrdim nista ali necu ni odbaciti ni tu mogucnost . Hezbolah je neko sa uticajem, usli su cak i u vlast pa nije nemoguce i da neki odredjeni uticaj imaju i u luci . Jer luka kao neki objekat koji ima funkciju zaprimanja roba je bitna i Hezbolahu.Linije transporta i opskrbe su veoma vazne i Hezbolahu u protivnom zavisio bi od volje drugog a onda bi to bila veoma nezgodna situacija za Hezbolah koji i na prostoru Libanona ima suparnike koji mu nisu skloni .Hariri nije valjda pravio kucu prije desetak godina, mozda je kuca napravljena i mnogo ranije , ovde se navodi da Hezbolah ima neki vid kontrole nad lukom , i nije Haririjeva valjda kuca u luci a to je i nebitno , jer niko ne navodi da simpatizeri Hezbolaha zive oko luke pa iz tog razloga Hezbolah kontrolise luku , zna se na koji se nacin ostvaruje vlast ili dominacija nad jednim prostorom , po toj logici Haririjeva kuca bi bila smetnja da se jedan veoma vazan transportni objekat stavi pod nadzor i nije oduvijek Hezbolah imao recimo neki vid nadzora nad tom lukom… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

@guest_460379

Hassan Nasrallah je izjavio da Hezbollah nije odgovoran za eksploziju. Ako su šest godina imali sve pod kontrolom, ovakva “greška” nije njihova odgovornost. Ovo je sabotaža (kako je već ustvrdio @Max) i pokušaj svrgavanja libaninske vlade od strane Zapada. Ali bit će kao i dosada – samo još jedan u nizu neuspjelih, baš kao i u Siriji.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora, zašto ih tako uporno braniš? Nitko ne očekuje da bi taj Nasralah govorio istinu nego je logičnije, da će pokušati da prebaci krivdu na nekoga drugoga. Laž je njihov modus operandi i bilo bi više nego čudno kad bi on priznao bilo što u vezi s tom eksplozijom!

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Ako ti H. Nasralaha smatras lazovom , a kako bi nazvao svog idola Bibija ? Posto ti nisi sklon istini kao i idol ti ja cu odgovoriti umjesto tebe Bibi je super lazovcina brat od Minhauzena …

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

@guest_460021

Vi ste klasični pripadnik cionističke “internetske bojne”. Međutim, “uzalud Vam trud svirači” jer Hezbollahova je neusporedivo snažnija, a k tome ni ne nasjeda na očajne cionističke pokušaje zamijene teza.

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Mucke

@guest_460333

Bit je pod svaku cijenu optužiti Hezbollah tj. pripisati njima i vladi koja je proiranska “neoprostivu pogrešku” kako bi od Zapada angažirani prosvjednici u Libanonu hodali ulicama zahtjevajući “oslobođenje zemlje od Hezbollaha” i “svrgavanje korumpirane vlade”. Dakle, poznati scenarij koji “miriši na intervencionizam” Zapada koji podržava strahote i teror tzv. “modernog Izraela”. Stoga, puna podrška Libanonu kao zemlji suživota i otpora… koja će to i ostati zahvaljujući Hezbollahu.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  Kora

Pa to bi bio pravi blagoslov za Libanon i za cijeli Bliski istok, kad bi nekome uspjelo, da eleiminira taj Hesbolah. Kakvo dobro uopće oni donose Libanonu? Kad ga ne bi bilo, Izrael bi ih ostavio na miru kao što sad pušta na miru Jordan , Egipat i još neke arapske države. Ako Izrael nekoga napadne, budite uvjereni, da je to samoobrambena reakcija i tako bi postiupila svaka suverena država.

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

@guest_460021

I onda je svizac zamotao čokoladu u omot… 🤭

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

@guest_460262

Ma iza svega stoje cionisti koji već mjesecima pokušavaju srušiti aktualnu proiransku vlast u Libanonu. Kad im to prije koju godinu nije uspjelo otmicom bivšeg premijera Saada Haririja, pokušavaju sada na još “humaniji način”. Korona je zaustavila prosvjede protiv “korumpirane vlade” pa je trebao neki snažan motiv za ponovno pokretanje prosvjednika koji će sada zahtijevati i “oslobođenje zemlje od Hezbollaha”. No cionistima mora biti jasno da Sirija i Libanon neće pasti u njihove ruke jer tamošnji vođe ipak imaju aktivnije moždane vijuge nego oni u SAD-u i EU.

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije
Reply to  Kora

U pravu si ti Kora , slazem se sa tobom . Evo recimo ja to ovako dozivljavam ; kao prvo Izrael je pokusao da eliminise Hezbolah vojnim putem i nisu uspijeli , nego su jos dozivili gledajuci to iz vojnog poimanja i jedan zesci poraz . Ne sumnjam da su njihovi vojni analiticari sproveli i obimnu analizu zasto se je to desilo a i analizu za buduce vojne konflikte ako se dese i vjerojatno su dosli do zakljucka da i buduci vojni sukobi idu uglavnom na stetu Izrela . Onda je trebalo naci nacina kako se obracunati sa Hezbolahom i umanjiti njegovu snagu ako ih se vec nemoze totalno unistiti . I vjerovatno polje dejstva i sukoba je premjesteno na teritoriju samog Libana koristeci se time metodama destrukcije i faktora koji nisu skloni Hezbolahu i na taj nacin se izazove sukob izmedju lokalnih aktera koji nisu u dobrom odnosu sa Hezbolahom a i time se i napravi dugorocna podjela unutar Libanonskog drustva koja bi za posljedicu imala totalno slabljenje drzave Liban i prijetila mozda i njenom raspadu . Uglavnom se danas dvojic tuku zahvaljujuci aktivnosti trecega . A taj treci uvijek stoji iza svih sukoba , za primjer mozes uzeti… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Ba, zašto se tako ulizuješ Kori? Zar si i ti postao nekakav “rektalni alpinist i nikako da se oslobodiš dog uvlačenja nekamo i misliš malo svojom glavom!

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

@guest_460021

Doista ste me iznenadili. Naime, nisam znala da psihopati mogu biti ljubomorni. No vidim razloga Vašoj ljubomoru… stoga polako, smirite se… neću Vas zakinuti za toliko željeni odgovor na komentar 🙃

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Sto tebi smeta sto se ja ulizujem i uvlacim , meni se cini da su to tvoje osobine da se pokusavas uvlaciti i ulizivati samo sto te niko nece nemas stila . A sto se tice Kore to je moj drug sa ovog portala i ja je cijenim zbog njene pameti i srcanosti koju pokazuje u svojim komentarima i ona moj drug pokazuje empatiju prema pravdi i slabima (a mene to privlaci jer to smatram vrlinom i odlikom svih dobrih i bogo bojaznih dusa) sto isto nije tvoja osobina . Meni ne pretstavlja nikakav problem pohvaliti dobar komentar i nadarenu osobu koja stoji iza tog komentara i ja to neradim iz potrebe da se nekom ulizujem nego iz potrebe moje duse da sa takvim osobama komuniciram . Moj um nije toliko zatrovan negativnostima da ih siri ,naprotiv u odnosu na tebe meni nije svjedno kad povrijedim drugog pa i kad si ti u pitanju . I Kora je u grupi ljudi koje ja simpatisem . potrudi se i ti da imas svoje ljbimce a imas ih samo sto nisu ovako simpa kao moji

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

@guest_460413

A tko je, po Vama, taj “treći” u Libanonu?

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora on nije u Libanonu on samo u Libanonu ima svoje poslusnike .

davor
Gost
davor
6 mjeseci prije
Reply to  mladen

Nuklearna tehnologija je napredovala unazad 75 godina, nije ostala na Hiroshimi, razvijene su mikro nuklearne bombe kojima je predviđeno trajanje radijacije do 72h od aktiviranja. Nikako ne podržavam tezu da su Izraelci za sve krivi, ali u ovom slučaju s obzirom na njihove izjave nakon eksplozije u Beirutu te njihove postupke glede izolacije Hezbollaha, nema nikakve sumnje kome je odgovarao ovaj napad u Beirutu, a i s obzirom da su uspjeli prošverati nuklearnu tehnologiju iz SADa jedini su kapacitet za ovakav napad. Žao mi je što se silni stručnjaci i internet novinari (koji nikad nigdje ne putuju) trude tražiti amonijeve nitrate po Cipru, Gruziji ili gdje već dok odgovorni za ovaj napad nuklearnim oružjem prolaze neokrznuto. Sve navedeno je pljuvanje na grobove Libanonaca i ismijavanje žrtava nuklearnog oružja u 21.stoljeću. Sramota.

Slavko
Gost
Slavko
6 mjeseci prije
Reply to  davor

Koji im je cilj, popucani Beirutski prozori?

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  Slavko

A i ti svasta pitas. Cilj je… cilj je…, a bogati sigurno ima neki cilj, smislicemo nesto.

Frano
Gost
Frano
6 mjeseci prije
Reply to  davor

Taktička mini nuklearna u skladište s gnjojivom i to je to. Samo nije država Izrael, u tome je caka. Zato nitko ništa ne objavljuje. Ameri su i to deep state upravo da svi posumnjaju na Izrael jer se Bibi previše slizao s Trumpom jer mu je priznao Jeruzalem za glavni grad i tako Bibija dobija na svoju stranu. Trump je time želio oslabiti židovski lobi koji u Americi radi protiv njega. A i one demonstracije protiv Bibija u Izraelu neposredno prije ovog samo su dokaz tome. Nikad do sad nitko nije demonstrirao protiv Bibija sad najednom ludilo, čak mu prijete i smrću. Samo od sebe, spontano!? Kako da ne, ista ekipa koja ga želi srušiti jer se približija Trumpu iako je bio njihov igrač.

Meine Ehre heißt Treue
Gost
Meine Ehre heißt Treue
6 mjeseci prije
Reply to  Frano

Frano, pišeš gluposti pa Trumpenstein-u je zet židov Kussner kako bi on to onda radio protiv židova, pojasni.

Meine Ehre heißt Treue
Gost
Meine Ehre heißt Treue
6 mjeseci prije
Reply to  davor

Opet te podržava do zanje riječi 100%.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  mladen

Oce ti Izasraelci.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  davor

Pročitaj još jednom ovaj članak i ne blebeći gluposti poput brbljavog papagaja koji unedogled ponavlja naučene riječi! Kakav Izrael te je spopao?! Oni odrađuju samo kirurški prezizne operacije sa što manje kolaterarnih žrtava! Kad su oni bombardirali stambene četvrti, bolnice i škole, kako to rade Rusi u Idlibu- Jude pogađaju isključivo iranske visokovrijedne ciljeve u Siriji, za koje misle, da bi mogle ugroziti sigurnost Izraela!

Meine Ehre heißt Treue
Gost
Meine Ehre heißt Treue
6 mjeseci prije
Reply to  davor

Davore 100000% si u pravo, ali ovi koji su ovo izveli kontroliraju redom. ameriku, rusiju, kinu itd itd, zato nema odgovora od nikoga, oni su vladari sviejta jer printaju novac, i tu svaka priča prestaje.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije

Floskule, floskule, i opet prazne floskule! Daj, izmislite nešto novo, onako malo više probavljivo!

Pero
Gost
Pero
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator joj komentara da im moras uzeti vozacke dozvole rade psihicke ludosti.
Cuj ovoga atomski udar?😂😂😂😂😂
Majko moja debila.😂😂😂😂

Meine Ehre heißt Treue
Gost
Meine Ehre heißt Treue
6 mjeseci prije
Reply to  davor

Davore, mislim da si u pravo, nema ovo veze sa nekim gnjojivom i eksplozijom. Sve mi više sliči na rušenje tornjeva blizanaca. Vrijeme će pokazati ali onakva eksplozija da ste svi največi lajci vidjeli bi po slikama da ono nije eksplozija gnjojiva, sa slike se vidi da je ono bio kao atomsko oružje išli su valovi koji su rušili sve ored sobom. Jedino je bilo manjeg inteziteta nego u Japanu. Mislim da se istina ne može sakriti a treb isto čekati na odgovor Hezbollaha koji će biti silovit, barem se nadam.

sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
Gost
sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
6 mjeseci prije

3 kilotona jačina eksplozije plus isparavajući bijeli prste od vode pretvorene u paru što je karkteristika nukleus eksplozija ili jakih aerosolnih.

Pero
Gost
Pero
6 mjeseci prije

Sta ste vi stvarno toliko ludi da tvrdite da je to bio atomski udar?
Vi ste totalno blentavi.
Nakon atomskog udara ostane radijacija?
Jeste li culi sta o radijaciji u Bejrutu?

asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
Gost
asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
6 mjeseci prije
Reply to  Pero

Pitaj kineze i švabe i đapose jel bilo radijacije prije koju godinu. Trenutno isparavanje vode je znak nukleusa!!!!

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Inace, ti iz iskustva znas pouzdano kako izgleda eksplozija nitrata i atomska?

asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
Gost
asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
6 mjeseci prije
Reply to  nessy

Atomska postiže temperaturu toliku da ispari sva voda a aerosolna poput foaba pretvara pejzaž u mjesečevu površinu pretvarajući pijesak u kremen.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  davor

U pravu si Davore. Ali, da bi prikrili pravu prirodu eksplozije, radioaktivnost su spremili u male vakum kesice, oblozene alu-folijom. Sto ce sve smisliti ti ljudi kokosi ccc… (ljudi gusteri vise nisu u trendu).

Zvrk
Gost
Zvrk
6 mjeseci prije

Narativ se već formirao. Brod je u vlasništvo jednog ruskog poslovnjaka. Ergo, Rusi su krivi.

mladen
Gost
mladen
6 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

“Glasnogovornik IMO-a rekao je Sputnjiku da je, nakon što je teret bio na kopnu, on samim time postao odgovornost libanonskih vlasti”

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

A tko bi drugi!? Tko drugi bombardira nasumce, stambene četvrti, Bolnice, Škole u Idlibu! Naravno Rusi i Asadovcxi i kako oni mogu neke druge zvati teroristima!?

Meine Ehre heißt Treue
Gost
Meine Ehre heißt Treue
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

E nije nego tvoji hazari, oni su obojice.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije

Dobro si napisao : “obojica” Putin i Asad!

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Oko moje pametno, kako si ih samo prokuzio. Ti bi trebao imati svoju emisiju “vidoviti Komentator”. Vidoviti Milan, je za tebe mlaka voda.

sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
Gost
sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
6 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

Pa Rusijom upravljaju ovi iz bebena…………..

RoPe
Gost
RoPe
6 mjeseci prije

Svi su prihvatili narativ o kemijskom gnojivu, a bilo je atomsko gnojivo.

Max
Gost
Max
6 mjeseci prije

Što se nije nešto slično dogodilo i u kineskoj lucu samo je koliko se sjećam eksplozija bila puno jača?

borg
Gost
borg
6 mjeseci prije

@komentator aka Hiber, dezurni mrzitelj Rusa i izraelofilac , koji je promijenio stotine nikova i na forum.hr gdje zere po cijeli dan pod zastitom moda zhidova i homica i gdje izbaciva otrov mrznje i svoje lazi…
se pita
Kad su oni ( Izraelci, Amerikanci i Englezi ) bombardirali stambene četvrti, bolnice i škole, kako to rade Rusi u Idlibu- Jude
Nikad ……
istina je-
Rusi ne bombardiraju skole i bolnice zato jer to nema vojni znacaj.

Novine kontrolirane od anglosaksona i zhidova tako izvjestavaju, to je vas psiholoski rat protiv Rusije, Irana i Kine i Venecuele a sutra ce biti i protiv EU.

Znam
Gost
Znam
6 mjeseci prije
Reply to  borg

Vlasnik foruma je također Židov. Na forumu ima više moderatora koji su Židovi uključujući i ovoga kojega spominješ, a za kojega bi se iznenadio kad bi znao sve, a možda i ne bi.
Uglavnom, forum je jako pračen što se tiče politike i nije čudo da ga drži pod kontrolom i to uz pomoč osobe koja je bila u UN jedna od njihovih, a sada je u mirovini. Iznenadili bi se vi jako, ali neću dalje pisati.

borg
Gost
borg
6 mjeseci prije
Reply to  Znam

@Znam,
iskreno da ti kazem sto se tamo dogadja znam nista, sto se tice detalja
a kako se vodi diskusija sve mi je jasno.

Tko imalo drzi do sebe nek bijezi s tema politika jer ce ga pretvoriti u svinju,
kao sto onaj komentator ( Tatarin ) ima avatar prasca s kojim se identificira i bit ce ispljuvan i baniran.

A svinja s avatarom prasca i Hiber ce i dalje traziti neku zrtvu na kojoj se se izivljavati prodajuci im hladno ratovsku propagandu i lazi pod zastitom onog homica-jude ili nekog slicnog.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  borg

Rusi i Asadovci ciljeve napadaju starim nevođenim bombama, koje su rusima ostale još od WWII i funkcioniraju po principu, đe udari, udari a nerijetko su to škole stambeni blokovi i bolnice, To su po svim međunarodnim mjerilima obični ratnoi zločinci i teroristi, koji ubijaju većinom nedužne civile!

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije

Fotonski torpedo,ispalili Klingonci i promašili Enterprise / STAR TREK ?
Svemirska utrka ide dalje…….

Pero
Gost
Pero
6 mjeseci prije
Reply to  Kažun d.d.

Bravo.
😂😂

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Nadam se da je ovaj kupus od clanka preuzet od nekakvog indexa i slicnih medija zaduzenih za temeljito dezinformiranje javnosti.
Teza o eksploziji amonijnitrata je cista dezinformacija sve dok neko ne objasni kako je treca komponenta gorivo (amonijnitrat+gorivo+ detonator=eksploziv) dospjela u to skladiste.
Uostalom dovoljno je bilo cuti Makrona i njegovih par recenica jucer u Bejrutu za ubrati tko je autor ove diverzije i zasto.

Tvrdi
Gost
Tvrdi
6 mjeseci prije
Reply to  Mucke

@Mucke
a sad ga i ti cepidlačiš, znamo da Bejrut nije samo grad antialkoholičara, lučki šljakeri malo popili pa po vrečama “gnojiva” slučajno prolili parsto litara nekog goriva, nafte npr. pa su našli paletu “vatrometa” i usred dana se zaželjeli vatrometa ko za novo leto, a nisu imali šibice nego su to pripalili aparatom za varenje, kako su iskre frcale nije se upalio željeni vatromet već cijela paleta i tada se desilo to što smo vidjeli. Zar je to neizvodivo, ma nema toga što pravi majstori ne naprave.
Eto, sad bi krenuo u objjašnjavanje kako sa dva aviona srušiti tri nebodera ali tlaka mi, idem na pivo.

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije
Reply to  Tvrdi

Evo da jos malo cjepidlacim .
Makro ,libanonskom rukovodecem trojcu :
“Dobit cete pomoc samo ako razoruzate Hezbolah” ,drugim rjecima ,ponovo izazovite gradjanski rat u vlastitoj drzavi i pomoci cemo.Ne znam jeli se vladajuci trojac zahvalio na ovako velikodusnoj ponudi.

sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
Gost
sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
6 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Ko što sa maskama stvaraju mržnju ovcoida prema nama koji to ne žele tako i dolje će ovom namjernom eksplozijom stvoriti mržnju prema Hezbolahu.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Korumpirane političare treba smjestiti u pritvor. Svi su znali što je amonijeva salitra i čemu služi na Bliskom Istoku…i šire…Inače, za koji krasni bi uopće išli zaplijenit brod i cargo.
Ali dik se Hezbilah dogovarao sa Iranom, a ostale političke frakcije svatko sa svojim gospodarima, amonijevom nitratu je dosadilo čekat, pa je eksplodirao.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije

Ep 175 Beirut Explosion feat Elijah Magnier

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije

Let’s take a look at the Russian state storage standards for ammonium nitrate, the so-called GOST. For some reason it seems to me that the Lebanese authorities never looked at them. Clause 8.3 Packaged nitrate is stored in covered, dry and clean warehouses of the consignor (consignee), protecting the product from moisture. It is allowed to store saltpeter in open areas of the consignor (consignee) for up to six months after production in soft containers in stacks no more than 2 rows high, in bags in packaged form, fastened with plastic shrink film, as well as in bags in unpacked form in stacks of height not higher than three meters, provided that it is stored on pallets (at least 150 mm high), covered with moisture-proof materials, excluding exposure to direct sunlight and mixing with organic products. Short-term (up to 15 days) storage of unpackaged nitrate in covered, clean, dry warehouses at a temperature not exceeding 30 ° C and an air humidity of not more than 50% is allowed. Storage and transportation of nitrate is carried out separately from other materials and substances. During storage, it is necessary to observe sanitary rules that establish hygienic requirements for the storage, use… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
6 mjeseci prije

Hoce li mi se đihadisti da izvine?
Rekao sam vam da mi nismo.
Nismo mi krivi sto drze exploziv u centru grada i vare pored njega.😂😂😂😂😂

Tanja
Gost
Tanja
6 mjeseci prije

Iskre od varenja NE MOGU izazvati zapaljenje amonijevog nitrata.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije
Reply to  Tanja

Neki pišu, da to nije bio amonijev nitrat, nego kalijev nitrat i iz osobnog iskustva znam, da ga može zapaliti i obična šibica a kamoli ne komadići rastopljenog željeza koji lete od elektrode za varenje. Kalijev nitrat je ključni sastojak crnog baruta i sam sam to pravio kao dječak. za izradu crnog baruta je potrebno uzeti 70% kalijevog nitrata ili salitre, 20% praha od drvenog ugljena i dodati još 10% sumpora u prahu i dobro izmješati i crni barut je tu. Upotrebljavali smo ga za izradu raketa. A ako se kalijevom nitratu doda nafta ili benzin u razmjeru 80% nitrata i 20% goriva, dobijemo eksploziv i tako se da jednostavno napraviti dinamit.

Pero
Gost
Pero
6 mjeseci prije
Reply to  Tanja

Tanja prvo je bila jedna explozija a tek onda je explodiro A.N.
Sta nisi gledala?

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije

Od tog gnojiva je vrlo jednostavno napraviti jaki eksploziv, a znamo tko treba eksploziv! Teroristi naravno, a Hesbolahovci su od većine država proglašeni teroristima!

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije

ili možda al QAIDI, od ovoga se pravi (S) VBIED vehicle-borne improvised explosive device.

Frano
Gost
Frano
6 mjeseci prije
Reply to  Kažun d.d.

Taktička mini nuklearna u skladište s gnjojivom i to je to. Samo nije država Izrael, u tome je caka. Zato nitko ništa ne objavljuje. Ameri su i to deep state upravo da svi posumnjaju na Izrael jer se Bibi previše slizao s Trumpom jer mu je priznao Jeruzalem za glavni grad i tako Bibija dobija na svoju stranu. Trump je time želio oslabiti židovski lobi koji u Americi radi protiv njega. A i one demonstracije protiv Bibija u Izraelu neposredno prije ovog samo su dokaz tome. Nikad do sad nitko nije demonstrirao protiv Bibija sad najednom ludilo, čak mu prijete i smrću. Samo od sebe, spontano!? Kako da ne, ista ekipa koja ga želi srušiti jer se približija Trumpu iako je bio njihov igrač.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Od prvog trena sumnjam na sabotažu.

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije
Reply to  Max

U Solinu je prošle godine (?) ekspolodirao silos. Izazvale su ga budale koje nisu nisu naučile u školi gdje se smije variti uz kakvu zaštitu. Sabotaža?! Sabotiranje škole , zakona i pravilnika!

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

A da to nije bilo, kojim slučajem, gnojivo naručeno iz Mozambika?!

sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
Gost
sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
6 mjeseci prije

Operacija planirana nekoliko godina unaprijed.

sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
Gost
sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
6 mjeseci prije

Ruska oligarhija je u krvnom srodstvu sa ovima iz bebena…………………

piždro
Gost
piždro
6 mjeseci prije

Jaka analiza

asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
Gost
asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
6 mjeseci prije

Ne da su znali za amonijak već su ga oni i dostavili dolje i ubacili preko kapetana i šefa luke koji nije slutio što će biti jer se prodao za judine škude ko i svi što su to omogučili dolje!!! Tko misli suprotno onda vjeruje da su varani milenijski anđeli koji nebi puštali zemljanima krv u ratovima ko sakralne žrtve na oltar tati stvoru……………..

piždro
Gost
piždro
6 mjeseci prije

Subaru na tube ima već i film navodno dron gdje kao neki objekt ispaljuje i poslije sekund, dva bouum.. sad to moze bit i montaźa.. u svakom slučaju prolazimo već duži period kroz sekvence 3 svjetskog, pogotovo sa koronom maskama i vakcinom..

asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
Gost
asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
6 mjeseci prije
Reply to  piždro

Cilj je napraviti građanski rat u Libanonu da svi optuže Hezbolah i svi budu protiv njih a u bebenu se cerekaju.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
6 mjeseci prije

Subaru, čiste se džepovi otpora.

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Kad malo bolje pogledas centar eksplozije i stetu koju je ista napravila u centru grada ,vidjet ces da je silos preuzeo dobar dio udara koji bi zavrsio u istocnom Bejrutu. Najveci udar je primio zapadni dio i nesto istocnog uz bivsu demarkacionu liniju.Cilj je bio poslati poruku maronitima ( njihov cvrst savez sa hezbolahom smeta) i istovremeno izazvati pobunu medju sunitima te obaranje vlade i naravno gradjanski rat.
Cini se da je ovaj potez franko-anglo-cio osovine postigao kontraefekat od zeljenog jer ne samo da nema nemira i pobune ,nego je vlast ,ne samo ignorirala prijedlog franko smutljivca o medjunarodnoj istrazi u reziji notornog UN-a ,te jos povrh toga najavila pokretanje vlastite koja treba utvrditi dali je po srijedi bio nesretan slucaj ,diverzija ili raketni napad!

KGB eksplozija
Gost
KGB eksplozija
6 mjeseci prije

Ruski brod znaci KGB eksplozija

asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
Gost
asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
6 mjeseci prije
Reply to  KGB eksplozija

KGB stvorili oni koji rusima podvališe listopadsku ko fol “revoluciju” gdje su rusima ukrali zlato, Nikolu ubili koji je dao 30.000 tona zlata za osnivanje FED-a i tako nema pravnog nasljednika.

bauštelac
Gost
bauštelac
6 mjeseci prije

oče li sad morati nosit maske

bauštelac
Gost
bauštelac
6 mjeseci prije

breivik je koristio istu smjesu prije pokolja na otoku tzv skretanje pozornosti

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik