Dok raste broj poginulih u eksplozijama u Beirutu, fokus se stavlja na misteriozni brod, kao i na razloge napuštanja smrtonosnog otpada

Rhosus - o6r
103 komentara

Libanonska vlada kaže da je u utorak, u Beirut-u došlo do eksplozije zbog koje je smrtno stradalo 136 ljudi, 5000 ljudi je ranjeno, a deseci se smatraju nestalima. Sada je fokus stavljen na misteriozni brod koji je dopremio teret amonijevog nitrata u Beirut.

Libanonske vlasti smjestile su nekoliko dužnosnika luke Beirut u kućni pritvor, a Vrhovno vijeće obrane priopćilo je kako će se oni koji su proglašeni odgovornim za pogreške koje su dovele do eksplozije 4. kolovoza suočiti s “maksimalnom kaznom”.

Katastrofu je navodno izazvao brod Rhosus, koji je u Beirut stigao 23. rujna 2013. godine. Brod je bio na putu iz Gruzije do Mozambika, a kao teret prevozio je gnojivo koje je sadržavalo amonijev nitrat.

Brod, koji je plovio pod moldavskom zastavom, navodno je pretrpio mehaničke probleme te je prisilno pristao u luku, nakon čega je miješana rusko-ukrajinska posada rješavala probleme koji su nastali s brodom, ali i s kapetanom.

Godinu dana kasnije, Rhosus je još bio u Beirutu, no njegov je vlasnik očito napustio i brod i njegovu posadu, koja je kontaktirala Međunarodnu federaciju prometnih radnika u namjeri da im se vrati plaća i da ih se odveze u njihove matične zemlje.

Brodski teret od 2.750 tona amonijevog nitrata na kraju je premješten u hangar 12 luke. Taj se teret zapalio i eksplodirao 04. kolovoza; zapaljenje je izazvano iskrama od varenja.

Ali Rhosus i njegov opasni teret su, kako je jednom za Rusiju rekao Winston Churchill, “zagonetka, umotana u misterij unutar enigme”.

Nikolaj Sukhanov, šef regionalnog odjela Ruskog saveza pomoraca, izjavio je za Sputnjik u četvrtak da je Rhosus bio u vlasništvu bugarske tvrtke.

Rekao je: “Prema službenim dokumentima, od kolovoza 2014., vlasnik broda je bugarska tvrtka Briar Wood Corporation, koja je i navedena kao registrirani vlasnik. Kada se koristi “zastava pogodnosti”, istinskog je vlasnika broda teško pronaći. Dokumenti su sastavljeni tako da ne dopuštaju otkrivanje odgovornosti vlasnika plovila”.

No, španjolsko ministarstvo prometa tvrdi da je Rhosus, koji je navodno stigao u luku Seville u srpnju 2013., bio u vlasništvu tvrtke Teto Shipping Limited.

Siberian Times i nekoliko drugih medija tvrde da je, unatoč bizantskom lancu tvrtki, pravi vlasnik Rhosusa bio ruski biznismen Igor Grechushkin, koji, kako se izvješćuje, sada živi u Limassolu, na Cipru.

Gospodin Sukhanov je rekao: “Beirut je obratio pažnju na stanje broda, pronašao tehničke poteškoće i izvijestio potrebu za time da se stanje broda vrati u normalu, ali brodovlasnik je rekao da nema novca i napustio je brod”, nakon čega su vlasti  iskrcale teret i stavile ga u skladište.

Pomorstvo je često neizmjerno složena industrija. Brodovi su u vlasništvu pojedinaca ili korporacije i nije rijetko da su vlasnici brodova i naftne kompanije.

Kada brodovi ostare, sve ih je teže održavati i nije rijetkost da ih njihovi vlasnici napuste ili ih čak namjerno oštete, kako bi dobili novac od osiguranja. Treća mogućnost je prodaja broda u ”staro željezo”.

Na svojoj internetskoj stranici, Međunarodna pomorska organizacija (IMO) navodi da je 366 brodova napušteno u razdoblju između 2004. i 2018. godine, dok je 4.866 pomoraca ostalo nasukano u inozemnim lukama.

Od tih slučajeva u prosincu 2018. godine, 52 slučaja su još uvijek ostala neriješena.

Izjava IMO-a glasi: “Napuštanje pomoraca ozbiljan je problem koji može ugroziti živote svih onih koje takvo što zahvati. Taj problem trebamo riješiti i za to nam treba stalna suradnja i to ne samo između IMO-a već i nevladinih organizacija posvećenih dobrobiti mornara. Potrebna nam je pomoć i država čije zastave brodovi imaju na sebi, kao i pomoć država gdje se ti brodovi nalaze. Svatko od nas ima obavezu zaštititi te mornare”.

Što se tiče opasnih tereta, oni su obuhvaćeni Međunarodnim pomorskim kodeksom opasne robe, koji je usvojen 1965. godine.

IMDG kodeks priznalo je 150 zemalja širom svijeta za 98 % vrste otpreme.

Amonijev nitrat bi bio obuhvaćen klasifikacijskim brojem 5: “tvari koje imaju mogućnost oksidacije”.

Kada amonijev nitrat oksidira, on izaziva visoko eksplozivnu egzotermnu reakciju, što se na vrlo dramatičan način moglo vidjeti u Beirutu.

Glasnogovornik IMO-a rekao je Sputnjiku da je, nakon što je teret bio na kopnu, on samim time postao odgovornost libanonskih vlasti.

Malo je vjerojatno da bi libanonska vlada mogla tužiti vlasnike broda zbog procijenjene štete od 3 milijarde američkih dolara koja je uzrokovana Beirutu zbog eksplozija, dijelom i zbog vlastitih propusta, libanonskih, lučkih dužnosnika koji su na bolji način trebali zaštititi amonijev nitrat.

Briar Wood CorporationEksplozija BejrutRhosus
Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jomla
3 godine prije

Zračna luka??? Ispravite, brže-bolje.

Tom
3 godine prije

Ja ne vjerujem u slucajnost
Brod i njegov teret nisu slucajno zavrsili tamo on jekao trojanski konj zavrsio u bejrutsko luci
Zna se ko ima interes za takvo sto

davor
3 godine prije

Ovo je bio atomski napad Izraela. Sve ostalo su bajke i mitovi za one koji nisu u stanju podnijeti realnost. Sramota je da dosad još nije reagirala nijedna država u ovom pogledu, dok su im istovremeno puna usta opominjanja zbog Hirošime i Nagasakija. Gdje su sada supersile i njihove vođe. Putin? Xi? Jeste sišli s razuma?

Zvrk
3 godine prije

Narativ se već formirao. Brod je u vlasništvo jednog ruskog poslovnjaka. Ergo, Rusi su krivi.

RoPe
3 godine prije

Svi su prihvatili narativ o kemijskom gnojivu, a bilo je atomsko gnojivo.

Max
3 godine prije

Što se nije nešto slično dogodilo i u kineskoj lucu samo je koliko se sjećam eksplozija bila puno jača?

borg
3 godine prije

@komentator aka Hiber, dezurni mrzitelj Rusa i izraelofilac , koji je promijenio stotine nikova i na forum.hr gdje zere po cijeli dan pod zastitom moda zhidova i homica i gdje izbaciva otrov mrznje i svoje lazi…
se pita
Kad su oni ( Izraelci, Amerikanci i Englezi ) bombardirali stambene četvrti, bolnice i škole, kako to rade Rusi u Idlibu- Jude
Nikad ……
istina je-
Rusi ne bombardiraju skole i bolnice zato jer to nema vojni znacaj.

Novine kontrolirane od anglosaksona i zhidova tako izvjestavaju, to je vas psiholoski rat protiv Rusije, Irana i Kine i Venecuele a sutra ce biti i protiv EU.

Kažun d.d.
3 godine prije

Fotonski torpedo,ispalili Klingonci i promašili Enterprise / STAR TREK ?
Svemirska utrka ide dalje…….

Mucke
3 godine prije

Nadam se da je ovaj kupus od clanka preuzet od nekakvog indexa i slicnih medija zaduzenih za temeljito dezinformiranje javnosti.
Teza o eksploziji amonijnitrata je cista dezinformacija sve dok neko ne objasni kako je treca komponenta gorivo (amonijnitrat+gorivo+ detonator=eksploziv) dospjela u to skladiste.
Uostalom dovoljno je bilo cuti Makrona i njegovih par recenica jucer u Bejrutu za ubrati tko je autor ove diverzije i zasto.

Alex
3 godine prije

Korumpirane političare treba smjestiti u pritvor. Svi su znali što je amonijeva salitra i čemu služi na Bliskom Istoku…i šire…Inače, za koji krasni bi uopće išli zaplijenit brod i cargo.
Ali dik se Hezbilah dogovarao sa Iranom, a ostale političke frakcije svatko sa svojim gospodarima, amonijevom nitratu je dosadilo čekat, pa je eksplodirao.

Kažun d.d.
3 godine prije

Ep 175 Beirut Explosion feat Elijah Magnier

Kažun d.d.
3 godine prije

Let’s take a look at the Russian state storage standards for ammonium nitrate, the so-called GOST. For some reason it seems to me that the Lebanese authorities never looked at them. Clause 8.3 Packaged nitrate is stored in covered, dry and clean warehouses of the consignor (consignee), protecting the product from moisture. It is allowed to store saltpeter in open areas of the consignor (consignee) for up to six months after production in soft containers in stacks no more than 2 rows high, in bags in packaged form, fastened with plastic shrink film, as well as in bags in unpacked form in stacks of height not higher than three meters, provided that it is stored on pallets (at least 150 mm high), covered with moisture-proof materials, excluding exposure to direct sunlight and mixing with organic products. Short-term (up to 15 days) storage of unpackaged nitrate in covered, clean, dry warehouses… Čitaj više »

Pero
3 godine prije

Hoce li mi se đihadisti da izvine?
Rekao sam vam da mi nismo.
Nismo mi krivi sto drze exploziv u centru grada i vare pored njega.😂😂😂😂😂

Tanja
3 godine prije

Iskre od varenja NE MOGU izazvati zapaljenje amonijevog nitrata.

Komentator
3 godine prije

Od tog gnojiva je vrlo jednostavno napraviti jaki eksploziv, a znamo tko treba eksploziv! Teroristi naravno, a Hesbolahovci su od većine država proglašeni teroristima!

Kažun d.d.
3 godine prije

ili možda al QAIDI, od ovoga se pravi (S) VBIED vehicle-borne improvised explosive device.

Max
3 godine prije

Od prvog trena sumnjam na sabotažu.

neznanje
3 godine prije

A da to nije bilo, kojim slučajem, gnojivo naručeno iz Mozambika?!

sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
3 godine prije

Operacija planirana nekoliko godina unaprijed.

sfjgnbsiefigsenfvnsaefviasefvsefv
3 godine prije

Ruska oligarhija je u krvnom srodstvu sa ovima iz bebena…………………

piždro
3 godine prije

Jaka analiza

asidcdvabwcvadvadcasdcbasdcAWDCaw
3 godine prije

Ne da su znali za amonijak već su ga oni i dostavili dolje i ubacili preko kapetana i šefa luke koji nije slutio što će biti jer se prodao za judine škude ko i svi što su to omogučili dolje!!! Tko misli suprotno onda vjeruje da su varani milenijski anđeli koji nebi puštali zemljanima krv u ratovima ko sakralne žrtve na oltar tati stvoru……………..

KGB eksplozija
3 godine prije

Ruski brod znaci KGB eksplozija

bauštelac
3 godine prije

oče li sad morati nosit maske

bauštelac
3 godine prije

breivik je koristio istu smjesu prije pokolja na otoku tzv skretanje pozornosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI