Libanonski premijer Hassan Diab najavio ostavku cijele vlade zbog prosvjeda stanovništva, koji su nastali zbog nedavnih eksplozija u Beirutu

Beirut zastava
36 komentara

Libanonski premijer Hassan Diab službeno je najavio ostavku cijele svoje vlade nakon prosvjeda koji su izazvani katastrofalnim eksplozijama koje su prošlog tjedna sravnile gotovo polovicu Beiruta.

Ranije je ministar zdravstva, Hamad Hassan novinarima potvrdio da će vrlo brzo podnijeti ostavku.

Obraćajući se naciji u ponedjeljak navečer, Diab je rekao da je s ljudima koji pozivaju na odgovornost za “zločin”. Diab je rekao da je eksplozija rezultat endemske korupcije.

”Mislio sam da mogu ispraviti ovu korupciju, ali ona je veća od države i sustavna je… Stoga najavljujem ostavku cijele vlade”.

Rekao je da su ministri u vladi dali za posao “sve svoje”, jer im je stalo do zemlje. Također je optužio svoje političke protivnike da katastrofu koriste “kako bi postigli političke bodove” i “uništili ono što je ostalo od države”.

Diab je otkaz podnio predsjedniku Michelu Aounu oko sat vremena nakon njegova govora. Aoun je prihvatio ostavku i zatražio od vlade da ostane u svojstvima izvršitelja izvršne vlasti, sve dok se ne formira nova vlada.

Ostavka dolazi u isto vrijeme dok demonstranti već treću noć zaredom izlaze na ulice Beiruta, tražeći brzu promjenu i otkrivanje odgovornosti za eksplozije koje su prošlog utorka dovele do sravnjivanja gotovo polovice tog grada sa zemljom.

U nedjelju navečer prosvjednici su rušili barikade u blizini zgrade parlamenta, bacili su projektile i zapalili vatre. Snage sigurnosti odgovorile su suzavcem i gumenim mecima. Noć prije, prosvjednici su uspjeli provaliti u sjedište Ministarstva vanjskih poslova i druge vladine zgrade. Prosvjedi su se nastavili u ponedjeljak navečer, a dok jeDiab najavio ostavku vlade, izbili su sukobi između policije i građana.

Diab je prethodno raspisao prijevremene parlamentarne izbore, a nekoliko ministara već je podnijelo ostavke. No kako su se prosvjedi tijekom tjedna počeli pojačavati, postalo je jasno da će vlada trebati odmah poduzeti mjere ne bi li smirila bijes javnosti.

Eksplozija koja je ubila najmanje 160, a ozlijedila na tisuće građana, nastala je nakon zapaljenja velike količine amonijevog nitrata, koja se nalazila u luci u Beirutu. Javnost je za taj incident okrivila vladu zbog toga što je ona navodno dopuštala da se u luci godinama skladište opasne kemikalije, bez nekog većeg nadzora.

Eksplozija Bejrut
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Samo što će na to reći Hezbollah. Oni su podržali ovu vladu i neće biti oduševljeni ako padne.

Pavle
3 godine prije

Stvarno je neodgovoran. Dati ostavku i raspustiti vladu prije nego da se konzultira sa pojedinim komentatorima na ovom portalu. Dati ostavku prije nego završi istraga da može izravno optužiti masone, guštere i židove je stvarno sramotno. Ništa, pravac Libanon i pokažite vi njima kako se donose prave promjene i slobode. Ali prvo pokažite primjerom u svojim državama ili barem ulicama.

mislim
3 godine prije

pradsjednik libanona ,gradonačelnik bejruta i svi odgovorni trebali bi ako su pošteni( u što čisto sumnjam) istog trena dati ostavku i td.
jer za ovu eksploziju su krivi 100% neodgovornost,nemar, nebriga,sebičnost i sve ostale mane.
pa čak i ako je neko poslao inicijalnu raketu ili bombu opet su krivi jednako.
+17-30
moj komentar od neki dan .koliko minusa .
nije da se falim .ali moram se pofaliti.

davor
3 godine prije

Šonjo Diab nema hrabrosti svojim sunarodnjacima reći tko ih je napao u Beirutu i čime, tako da zasluženo odlazi. Žalosno je da ni Hezbollah nije ništa bolje odreagirao.

Max
3 godine prije

Ciilj i jest bio da se sruši vlada a možda i cijeli Libanon.

Pero
3 godine prije

Kakva je to drzava Libanon?
Kao i BiH.
Disfunkcjonalna kaljuza na noz posvađanih stanovnika.
To treba podjeliti okolnim susjedima kao i BiH.
Vec godinama narod pati a politicari kradu i mazu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI