U nedavnim eksplozijama u Beirut preko 70 poginulih i hiljade ozlijeđenih

Beirut eksplozija
49 komentara

Ogromne eksplozije koje su se dogodile u libanonskom glavnom gradu Beirutu ubile su preko 70 ljudi, rekli su agenciji Reuters lokalni sigurnosni i medicinski izvori. Eksplozije su uništile zgrade i pretvorile gradske ulice u pustoš, ispunjenu krhotinama.

Prva eksplozija je odjeknula u luci Beirut malo nakon 18 sati u utorak, po lokalnom vremenu, nakon čega je uslijedila odmah još jedna, zaglušujuća eksplozija. Eksplozije su uništile zgrade u luci i razbile prozore u krugu od nekoliko kilometara, nakon čega je nastao ogroman oblak u obliku gljive, koji se uzdizao u nebo. Ministar zdravstva Hamad Hassan za eksploziju je okrivio vatromet.

Kad se prašina slegla, Hassan je naredio svim dostupnim bolnicama da počnu primati ranjene. Čelnik Crvenog križa zemlje rekao je da su stotine ozlijeđenih odvedene u bolnicu na zbrinjavanje, iako su neki ostali zarobljeni u svojim domovima.

Video-snimke snimljene nakon eksplozija prikazuju ulice posute ruševinama i omotane u sivi, veliki sloj prašine. Dok su se alarmi automobila oglašavali kroz nekoliko ulica, a dim sakrio večernji zalazak Sunca, jedan promatrač opisao je prizore tako što je rekao da podsjećaju na ”smak svijeta”.

Usred izvještaja koji govore o tome da bolnice odvode unesrećene zbog manjka kapaciteta, lokalni mediji zatražili su od javnosti hitno darivanje krvi. Pored lokalnih vlasti, na mjestu eksplozije nalazilo se više od 30 timova Crvenog križa.

Govoreći u blizini mjesta eksplozije, guverner Bejruta, Marwan Abboud, je rekao novinarima da nedostaje jedna vatrogasna posada, koja je poslana na mjesto događaja.

Razaranje uzrokovano eksplozijom izgleda teško i rašireno. Staklo je razbijeno, a u gradskoj zračnoj luci, udaljenoj desetak kilometara od luke, spušten je strop. Između luke i zračne luke, zgrade koje su se našle na putu eksplozije, uništene su udarnim valom.

Iako je ministar zdravstva Hassan za nesreću krivio vatromet, neki su mještani tvrdili da su iznad svojih glava vidjeli mlažnjake. S izraelskim snagama i libanonskim militantima Hezbollaha, koji su nedavno angažirani u sukobu na granici između dviju zemalja, izraelska vlada izdala je priopćenje u kojem kaže da nije sudjelovala u eksplozijama koje su se dogodile u Beirutu. Libanonski generalni ravnatelj zadužen za sigurnost, Abbas Ibrahim također je odbacio glasine o izraelskoj umiješanosti.

Glasnogovornik UN-a rekao je novinarima da njegova organizacija još uvijek nije sigurna je li eksplozija bila “slučajna ili je to bila radnja koju je namjerno izazvao  čovjek”. U Washingtonu je Bijela kuća priopćila kako pomno prati situaciju.

Nakon što je Hasan prvobitno objasnio da je za nesreću kriv vatromet, lokalni mediji citirali su carinsku službu u luci i izjavili kako je veća eksplozija započela nakon zapaljenja skladišta kemikalija. Direktor Ibrahim rekao je za Al Jazeeru da je na tom mjestu pohranjena velika količina visoko eksplozivnog natrijeva nitrata, koja je prije nekoliko mjeseci zaplijenjena s broda.

BeirutEksplozija Bejrut
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
3 godine prije

Biden je “obećao” čuj , ne mogu da vjerujem!!???

Kažun d.d.
3 godine prije

Lebanese Prime Minister says explosions caused by an estimated 2,750 tons of ammonium nitrate left unsecured for 6 years in a warehouse. 6 years! 6 years!

Mario
3 godine prije

Duboka drzava radi zajedno s izraelom da maknu trumpa

Tanja
3 godine prije

Moguće je da je u blizini otvor u adrenokromske tunele. Zato što je blizu CNN (vodeći sotonisti) i radi se o skladištu. Tipično.
Moguće da nitko nije znao za taj otvor osim korisnika.
Došlo je do gadne pogreške. Zato što nitko nije znao za otvor.

Inače. znamo da im se tuneli miniraju čim se NAĐENA nestala i oteta djeca povade van i zbrinu.

Mister x
3 godine prije

Ako se pitate tko je odgovoran,isti onaj koji stoji iza ‘tajanstvenih’ eksplozija u Iranu,a jedna od njih je isto u luci.Odgovor je samo jedan….

Kažun d.d.
3 godine prije

from 2,700 tons of ammonium nitrate, 1947 Texas City port explosion caused by 2,300 tons – killed over 500, injured over 5,000, caused ~ $1.2 billion in damage (in today’s USD)
Texas City disaster – WIKIPEDIA

Z.A.
3 godine prije

Ovo je meni sve sumnjivo i dali ce se znati pravi uzrok ove tragedije je pod znakom pitanja , ali ova eksplozija sto se je desila u Beirutu ja bih je povezao sa eksplozijama u Iranu i nebih je smatrao odvojenom sa desavanjima u Iranu . Po meni ako je ovo diverzija , vrlo brzo ce mo saznati odgovor . Hezbolah ce sigurno poduzeti mjere odmazde ako se utvrdi da je ovo izazvano namjerno.

Kažun d.d.
3 godine prije

Katastrofa u gradu Texasu bila je industrijska nesreća koja se dogodila 16. travnja 1947. u luci Texas u Teksasu, u zaljevu Galveston. Bila je to najsmrtonosnija industrijska nesreća u američkoj povijesti i jedna od najvećih eksplozija u povijesti. Požar u ponoć je započeo na brodu francuskog broda SS Grandcamp (pristao u luci) i detonirao je njen teret od oko 2.300 tona (oko 2086 metričkih tona) amonijevog nitrata. [1] Time je započela lančana reakcija požara i eksplozija na drugim brodovima i obližnjim skladištima nafte, u konačnici je poginulo najmanje 581 osoba, uključujući sve osim jednog člana vatrogasne službe grada Texas. [2]

Kažun d.d.
3 godine prije

Rarely seen movie of Texas City, Texas Explosion – April 16, 1947
YOU TUBE 1:15

Pero
3 godine prije

Kada padne list sa drveta nas optuzuju.
Pocrkat ce te od mrznje, to nije dobro za ten.

piždro
3 godine prije

A kad su se usayci držali nekog ugovore a tek obećanja ..!? pedo bidenu vjerovatvje ko i obami il clintonici… oni su glavni protagonisti sto je svjet postao tunel bez izlaza.. al će im se sve povratit ko i starom rimu kojeg oponašaju..

Imeri
3 godine prije

Dabogda tebi i svim tvojima Hezbolah zakucao na vrat, smrade ći-futarsky

Tom
3 godine prije

Sotonsko pleme je krivo za cjeli kaos u svijetu

Z.A.
3 godine prije

Cudna je i ova izjava ministra zdravstva Hamada Hasana da je za eksploziju odgovoran vatromet . Ovo je po meni veoma ishitrena objava bez ikakve provedene legalne istrage od strane nadleznih organa a koja bi da se sprovede trazila i odredjeno vrijeme u samoj istrazi i najvjerojatnije i pomoc sa strane od zemalja koje imaju strucnjake kada se radi o ovakvim dogadjanjima . A to bi trebalo i da se uradi kako sam naveo radi skidanja sumnje sa aktera koji su recimo nevini a ako bi bili igrom slucaja neopravdano optuzeni moglo bi izazvati nesagledive posljedice u tom regionu koji je svakako trusan i na samoj ivici eksplozije citavog regiona . A mozda je i izjava ovog ministra bas u tom pravcu da se ne stvaraju dodatne tenzije koje bi u suprotnom imale negativan efekat po region .

Darko
3 godine prije

Al dajte pogledajte te eksplozije. izgleda kao detonacija manje nuklearne mozda neutronske bombe, da se razumijemo 2015 godine je neutronska bomba uporabljena u Jemenu, Pretpostavlja se da je Saudijska Arabija odgovorna, a netko im je to morao dati najvjerovatnije Izrael.

Sonja
3 godine prije

Ne mogu vrece amonijevog nitrata eksplodirat na nikakvoj vatri…. potreban je detonator i detonirajuci stapin… tzv,brzogoreci stapin….
Sto znaci moras ga pripremiti da bude eksploziv u protivnom je najobicnije gnojivo… dzubre.

soifvnoaesfvnasefvnaefnvanfvinaidfvaf
3 godine prije

Čista aerosolna bomba po efektu na okoliš, vidi se po onom naknadnom bjelom oblaku stvorenom prilikom ekspanzije, zato je tako destruktivna bila eksplozija.

Max
3 godine prije

Moja sućut stanovnicima Bejruta i obiteljima stradalih. Mislim da se radi o sabotaži.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI