Nasrallah iz Hezbollaha poziva medije da posjete mjesta za koja Izraelski premijer Netanyahu tvrdi da su raketna skladišta

Benjamin Netanyahu
8 komentara

Nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UNGA) tvrdio da zna lokaciju fabrike projektila Hezbollaha u Bejrutu u Libanu, militantna grupa pozvala je medije u obilazak objekta, za koji se ispostavilo da je fabrika kanistera za gas.

Tokom snimljenog obraćanja Generalnoj skupštini UN u New Yorku u utorak, Netanyahu je optužio Hezbollah da je sakrio “raketno skladište” pored niza gasnih postrojenja u glavnom gradu Libana, rizikujući još jednu eksploziju poput one koja je devastirala grad prošlog mjeseca.

„Kažem ljudima iz Jane, morate sada da djelujete. Morate da protestujete zbog ovoga. Jer ako ova stvar eksplodira, to je nova tragedija“, rekao je Netanyahu. „Kažem narodu Libana da mu Izrael ne želi zlo. Ali Iran želi“.

Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je nakon Netanyahuove prezentacije da je IDF prijavio lokaciju „mnogo puta, i UN i dodatnim diplomatskim mrežama, kao i putem različitih medijskih kanala“.

„Isticanje ovih lokacija danas je napravljeno sa ciljem da se ponovo pozove libanska vlada, uz podršku međunarodne zajednice, da interveniše po tom pitanju; i da dozvole libanskim civilima da se zaštite“, rekao je portparol.

Jerusalim je često optuživao Hezbollah da kuje zavjeru protiv Izraela i Irana, da koristi objekte Hezbollaha kao scenu za to. Međutim, lider Hezbollaha Hassan Nasrallah prozreo je Netanyahuov blef u utorak.

„Ovo je podstrekivanje libanskog naroda protiv Hezbollaha“, rekao je Nasrallah, navodi Times of Israel.

„Da su tamo bile rakete koje je Hezbollah postavio – čak i jedno oružje – ne bih gubio minut prije nego što bih vas obavjestio o ovom pitanju“, nastavio je Nasrallah. „Rakete ne stavljamo ni u luku Bejrut, ni pored benzinske pumpe. Dobro znamo gdje da stavimo oružje.“

Kao odgovor na to, zvanični Twitter nalog IDF-a objavio je na Twitteru koordinate lokacije, plus „dvije bonus lokacije za naknadnu provjeru“, dodajući: „Nadajmo se da će novinari stići prije nego što krenu Nasrallahovi kamioni.

Međutim, novinari su brzo pohrlili na lokaciju koja se nalazi u okrugu Jnah na jugozapadu Bejruta. Brzi pogled iznutra otkrio je da zgrada nije ništa više od fabrike kanistera za gas.

Muhammad Rammal, koji je vlasnik fabrike, rekao je za “The National” da je “iznenađen” Netanyahuovom tvrdnjom, jer je fabrika otvorena pet godina, ali je dodao da je ponosan na Hezbollah.

4. avgusta ogromna eksplozija snage 1100 tona TNT opustošila je luku Bejrut i veći dio grada, ubivši najmanje 200 ljudi, ranivši hiljade, a najmanje 300.000 ljudi ostavivši bez doma.

Utvrđeno je da je izvor eksplozije amonijev nitrat koji se teško raspada, đubrivo nepravilno čuvano u luci nekoliko godina. Međutim, rani izvještaji tvrde da je mjesto eksplozije bilo skladište oružja Hezbollaha, što je libanski predsjednik Michel Aoun ubrzo odbacio, nazvavši to „nemogućim“.

BeirutHezbollahLebanonNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
3 godine prije

Very funny 👏👏👏

Btw, Netanyahu se u zadnje vrijeme čini toliko nervozan da ni sam više ne zna što radi i govori, a u Izraelu se općenito osjeti blaga panika. Samo Bog dragi zna zašto.

3 godine prije zadnji put uredio Kora
Max
3 godine prije

Izrael ne želi zlo a stalno bombardira i napada okolne zemlje??! Koliko gluposti i laži u jednoj izjavi.

nessy
3 godine prije

Izrael je najveci mirotvorac na B.I. To je cinjenica, oni se trude okolna podrucja osloboditi od stanovnistva i, eto mira. I cemu uopce besmislene kontrole medija vezano za te lokacije? Ako Bibi, moralna vertikala, kaze da je tako, nikakve cinjenice ne mogu uticati na to.

Ante
3 godine prije

„Kažem narodu Libana da mu Izrael ne želi zlo. Ali Iran želi“. Ajd nemoj zezat.

Bepo
3 godine prije

Bibi=sotona

Ante
3 godine prije

Sta je panika u Iranu?
Lete stuke lete F35.
😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI