Izrael Libanonu uzeo teritorijalne vode – Za Bejrut je ovo “objava rata”

Nabih Berri - Libanon
8 komentara

Predsjednik libanonskog parlamenta je kao “objavu rata” nazvao izraelski zakon kojim je židovska država sam sebi dala kontrolu nad spornim vodama istočnog Sredozemnog mora u kojima su pronađena velika ležišta prirodnog plina.

“Nedavna odluka od strane Izraela o kontroli mora je ekvivalent za Libanon isto što i objava rata”, rekao je predsjednik libanonskog parlamenta, Nabih Berri.

Režim Izraela nastoji prisvojiti površinu od 860 četvornih kilometara u spornim vodama koje dijele Libanon i okupirani teritorij, gdje se nalaze bogate rezerve prirodnog plina, piše internetsko izdanje britanskog lista The Independent.

Nedavna odluka od strane Izraela o prisvajanju teritorijalnih voda je ekvivalent objavi rata protiv Libanona.

Kao odgovor je izraelska ministar za pravna pitanja predložio zakon koji će nastojati iscrtati granice na moru. Još uvijek nije jasno kada će njegov projekt biti predstavljen u izraelskom parlamentu.

Nabih Berri je upozorio da će bilo kakvo iskorištavanje od strane Izraela tih 860 četvornih kilometara Libanon smatrati “kao novi napad na suverenitet zemlje”.

Tel Aviv pokušava paralizirati, čak i kroz organizacije Ujedinjenih naroda, libanonske natječaje za projekte istraživanja nafte i plina u spornim vodama.

S druge strane, libanonski ministar energetike i voda, Cesar Abou Jalil, izvijestio je da je Bejrut Ujedinjenim narodima dostavio dokumente i karte libanonskih pomorskih granica utvrđene u skladu s međunarodnim ugovorima.

“Imamo suvereno pravo koristiti naše bogatstvo. Nećemo odustati od našeg prava i nećemo popustiti zbog prijetnji Izraelaca”, rekao je libanonski ministar Cesar Abou Jalil.

Tijekom desetljeća je pomorska granica između Libanona i teritorija koja je okupirao Izrael bila predmet spora, pa i sada kada se čak dvije zemlje tehnički i dalje nalaze u ratu.

Libanon - karta
Libanon – Izrael
BeirutNabih BerriokupacijaSredozemljeteritorijalne vodezakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fb slo
7 godine prije

Dali je sad Izrael na redu,
da nadalje destabilizira regiju ?
Do onih konačnih 5 zemalja u 7 godina ?

Michael Collins
7 godine prije

Sad se IzraHELL ohrabrio, jer je Hezbollah zaokupljen njihovom vehabijskom braćom u Siriji. Jedino je rješenje bojkot IzraHELLa, naravno službeno do toga neće doći (osim pokoje norveške pokrajine). Ponašat će se zio-nazi bagra ovako agresivno doklegod im se to dopušta. A da mi je samo znati kako će se libanonska vojska reagirati kada ih napadne “kuga s juga”. U ratu 2006. Hezbollah je mlatio bandu na fronti, izraHELLska je avijacija tepih bombanjem (što Rusima ne pada na pamet u Siriji primijeniti, jer što će reći “zapadni partneri”) ravnala Libanon, a libanonski vojnici su agresoru kuhali čaj i kavu, doslovno. Čuveni Plan B je prekid šijitskog polumjeseca. I Iran se drži nekako pasivno, mlitavo – zar nisu mogli napasti ISIL iza leđa iz zapadnog Iraka – Mosul gotovo da je nebitan, jer se velike snage tu vezivaju na tako malom prostoru – i deblokirati Deir Ez-zor, i zato sada Židovi vide… Čitaj više »

davor
7 godine prije

Da li će NATO u ovom slučaju stati na stranu Libanona i svrgavati režim u Tel Avivu?

Weteran
7 godine prije

Bez obzira na simpatije i emocije: Od Izraela uvek treba učiti !

Jupiter
7 godine prije

Pa što ih ne napadnu i oduzmu im to pravo.Dobiće po nosu kao više puta do sad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI