Dok se plima u Ukrajini okreće, spremaju li se SAD baciti Zelenskog pod autobus?

Volodimir Zelenski
83 komentara

U znak podrške, SAD su štitile ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog od bilo kakvih kritika otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru. Kako postaje evidentno da je rat izgubljen, neko će morati da padne, a izgleda da se Vašington sprema da lidera u Kijevu baci vukovima.

Početak kraja

Američki proxy rat protiv Rusije bio je koristan za Washington sve dok je postojao zastoj koji je crpio vojne, ekonomske i ljudske resurse Moskve, čak je prijetio da degradira Rusiju s ranga velike sile. Na primjer, kongresmen Dan Crenshaw opravdao je svoju podršku procesu tvrdeći da mi se “ulaganje  u uništenje vojske našeg protivnika bez gubitka nijedne američke trupe čini dobrom idejom”.

Nakon više od pet mjeseci razbijanja ukrajinske vojske, cijela linija fronta puca. Probijanjem kroz snažno utvrđenu odbranu u Maryinki, Peski, Avdeevki, čini se da je Moskva zapečatila sudbinu Donbasa. Kako se borbe pomjeraju iz gusto naseljenih industrijskih područja u otvoreniji krajolik, teritorijalni napredak Rusije će se vjerovatno intenzivirati. Štaviše, sankcije su se užasno odrazile na Zapad, uzrokujući političku krizu.

U međuvremenu, u istočnoj Aziji se pojavila nova sigurnosna kriza koja više zaslužuje fokus i resurse SAD. SAD i Velika Britanija su izgradile narativ pobjede kada su u martu uvjerile Zelenskog da odustane od mirovnih pregovora s Rusijom, ali sada Washington mora prilagoditi narativ za predstojeći gubitak Kijeva.

Postavljanje pozornice za kraj Zelenskog?

Sve do nedavno, SAD su uspješno podržavale međunarodni imidž Zelenskog kao neke vrste reinkarnacije Winstona Churchilla. Washington je dominirao informacionim ratom u kojem je složenost posredničke borbe pojednostavljena dihotomnim slikama dvojice lidera. Zelenski i Putin su uspješno prikazani kao vrli demokrata naspram opakog diktatora, pobjednički David naspram neuspjelog Golijata. Predstavljanje sukoba kao borbe između dobra i zla je idealna strategija da se mobiliše podrška javnosti i da se nedostatak kompromisa prikaže kao moralna pozicija.

Međutim, kada je rat izgubljen i kompromis je neophodan, narativ se mora promijeniti. Predsjednik Joe Biden mora braniti svoju slabu političku poziciju kod kuće, a saveznici se moraju uvjeriti u američku odlučnost, tako da mora postojati tip koji će preuzeti krivnju za nesreću koja čeka. Iako će Vašington nastaviti da šalje više oružja da bi iskrvario Rusiju, čini se da se istovremeno priprema za poraz tako što više ne štiti Zelenskog od kritika.

Bio je to do sada izuzetno težak mjesec za Zelenskog u zapadnim medijima, koji su ranije uzdržavali svaku kritiku. Kolumnista New York Timesa Thomas Friedman, blisko povezan s Bijelom kućom, izvijestio je  da “postoji duboko nepovjerenje između Bijele kuće i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog – znatno više nego što je objavljeno.” Fridman je također detaljno opisao rastuću zabrinutost Washingtona oko ukrajinske korupcije i lošeg upravljanja, teme koja je od februara proglašena ruskom propagandom. To je isti medij koji je donedavno ponavljao svaki red Zelenskog, uključujući i označavanje masovne predaje u Mariupolju kao „evakuacije“. Dosta.

Čini se da više nije tabu izvještavati o unutrašnjim podjelama u Ukrajini kao izvoru neuspjeha. New York Times izvještava o bezobzirnoj čistki vojske i sigurnosnih službi Zelenskog, dok Washington Post optužuje Zelenskog da je zanemario gradonačelnike i centralizirao kontrolu nad svom pomoći za oporavak “kako bi oslabio sve buduće političke rivale”.

Skaj njuz, veoma antiruska novinska agencija, takođe je emitovala segment pod naslovom „Zelenski ‘nije sve kakvog ga prikazuju’ zapadni mediji”. Voditelj je optužio Zelenskog za demontažu ukrajinske demokratije preuzimanjem kontrole nad nacionalnim medijima, zabranom političkih opozicionih partija i hapšenjem opozicionog lidera. Sve istina, ali ranije tabu.

Nagomilavajući se, Amnesty International je nakon toga izvijestio  da Ukrajina krši pravila rata i međunarodno humanitarno pravo uspostavljanjem vojnih položaja u gusto naseljenim stambenim područjima, školama i bolnicama. Kasnije je djelimično odustao nakon Tviter napada prokijevskih medijskih ličnosti, ali je ostao pri svojim općim nalazima.

National Review spekuliše da se Bijela kuća tiho distancira od Zelenskog kako bi pripremila narativ koji bi objasnio pomak s beskompromisne pozicije na prihvatanje ustupaka. Stoga se predviđa da će Bajdenov narativ biti „Učinili smo sve što smo mogli da pomognemo Ukrajincima da se brane, ali na kraju su bili previše nesposobni, previše korumpirani i previše opterećeni sukobima.” Takvo žrtveno jagnje slijedilo bi presedane u Iraku i Afganistanu, gdje su za neuspjeh okrivljeni neadekvatnost i nesposobnost protektorata.

Priroda proxy ratova: korištenje Zelenskog i Ukrajine

Vrijedi podsjetiti da je krajem 2013. prethodna vlada u Kijevu molila Brisel da zamijeni sporazum EU-Ukrajina trilateralnim sporazumom EU-Ukrajina-Rusija, pošto je tadašnji predsjednik Viktor Janukovič priznao da je Kijev prisiljavao da bira između Zapada i Rusije.

Nakon što su odbile Sporazum o pridruživanju EU, SAD su podržale promjenu režima u Kijevu kako bi se uspostavila vlada koja je usklađenija. Washington je kasnije podržao “antiterorističku operaciju” protiv onih u istočnoj Ukrajini koji su se protivili novim vlastima u Kijevu. A nakon što su nove ukrajinske vlasti izgubile tu bitku, Amerikanci su radili na potkopavanju mirovnih sporazuma iz Minska u narednih sedam godina.

Priča o Zelenskom je takođe studija slučaja u tragediji sukoba proksija. Kao civil, Zelenski se često pojavljivao na TV-u i strastveno se zalagao protiv drakonskih zakona koji ciljaju na ruski jezik i kulturu jer bi rasparčali Ukrajinu. Njegova predsjednička kampanja je na sličan način bila mirovna platforma, obećavajući da će razgovarati s liderima u Donbasu i tražiti mir s Rusijom. Ukrajinski narod mu je dao ogroman mandat za to nagradivši ga sa 73 % glasova u ubjedljivoj pobjedi. Ipak, nakon pritiska Washingtona i prijetnji nacionalista koje su SAD naoružale i osnažile, Zelenski je promijenio cijeli svoj stav.

Proxy rat između NATO-a i Rusije u Ukrajini bio je tragična greška koja je donijela ogromnu patnju. Nakon što su Ukrajinu natjerale u razorni sukob s Rusijom, SAD sada zahtijevaju da Zelenski preuzme krivicu.

Autor: Glenn Diesen

rusijaSADZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
grom iz vedra neba
1 godina prije

Tako nekako. Uskoro će Pedro bit obješen…

grom iz vedra neba
1 godina prije

Na kraju krajeva, Zelenski je nebitan. Bitno je primjetiti da neuspjeh NATO proxy rata protiv Rusije ima totalni geopolitički utjecaj koji će dovest do potpune promjene ‘uređenja’ svijeta kakvog smo do sad poznavali. A naročito tzv. zapada. Stvari se tako brzo odvijaju da je nevjerojatno. Već sljedeće godine će sve bit drugačije. A naročito ćemo mi u Europi sve to osjetiti.

duki
1 godina prije

U genima USA je zločin .svake vrste =ubij,ukradi,podmititi,siluj,zajebi ,pronevjeri
I onda odbaci kao rabljeni kurton!
Mislite li da su prvi doseljenici u Ameriku bili vizionari i entuzijasti željni novih horizonata?
Malo sutra ! Bili su protjerani kriminalci sa kojima Viktorija nije znala što će !!
Da nisu možda gradili ?? Ha ha !
Prvo su potamanili sve indijance-starosjedioce i oteli im zemlju !
Poznato ?? Što danas rade ??

Onogošt
1 godina prije

Tvrdnja da je zelenski promijenio svoj stav i da je u predsjedničkoj kampanji bio za mirno rešenje u Donbasu je budalaština. Narodu je posle Porošenka bio potreban neko ko ce osigurati mir i vratiti osmjeh. Vladari ovog svijeta dovode naizgled bezazlenog i dobronamjernog komičara kome su odavno dodijelili ulogu. Prevara je potpuno uspjela i krvožedni klovn raspiruje bratoubilački rat. Naravno njegova braća nijesu ni Rusi ni Ukrajinci.

Ivan
1 godina prije

Tko s vragom tikve sadi…

Ico
1 godina prije

Profesor Više ili Niže matematike?!!

Gorki šećer
1 godina prije

Neće mu dodijeliti Oskara, to je sigurno. Zna se sudbina korisnih idiota. Ispljunuće ga kao sažvakani duhan.

Magefun
1 godina prije

To sam ja još na poćetku pisao al po mainstream mediju, il će ga vlastiti narod roknuti ili zapad koji ga je i namjestio. To će mu se dogoditi a onda će krivnju prebaciti na zle Ruse.

Magefun
1 godina prije

Sam ima i tu jedan malo problem, Rusi posjeduju najbolju protuzračnu obranu na svijetu, mogu skidati mete 3000km udaljene od Rusije s kirurškom preciznošću, jer posjeduju i najjači i najbolji radar na planeti…tako da koliko god bio tvoj donji dio komenta sarkazam, teško bi ta raketa s Đurom uopće se približila Moskvi 😀

Faust
1 godina prije

Profesor matematike ili vjerojatnije sakupljač sekundarnih sirovina.

Magefun
1 godina prije

A papake s imbexa uopće se ne isplati spominjati, oni se spremaju po 4,5,6 dozu da se spase od opasne izmišljene bolesti, bilo bi šteta da takvo nacionalno blago izgubi Imbex 😀

tihobl
1 godina prije

Zna Zalenski da mu spremaju ubistvo i da ce ga proglasiti mucenikom, a okriviti ruse. Zato dogovara bjegstvo u Rusiju, samo ima jedna kvaka – London mu drzi djecu kao taoce, a tamo su cesta trovanja novicekom (opet krivi rusi).

Krle
1 godina prije

Mislim da će ga SAD gurati sve dok ide u njihovu korist. Kad jednom “padne”, samo će se izmaknuti i ograditi od svega što je radio. U međuvremenu, pokrenuta su druga žarišta i samo će prebaciti igranku na njih. Pri tome će paziti da se ne dođe do direktnog sukoba, ali ta igranka je opasna i lako bi moglo doći do nepredvidivih posljedica i direktnog sukoba, ako ne sa SAD, onda sa NATO boranijom.

Keki
1 godina prije

Sastavni dio plana od samog početka. A on doslovno vene pred tv kamerama.

Max
1 godina prije

Proći će kao Stepan Bandera.

imee
1 godina prije

kako ukrima po telegramu komentiraju: poginuo za zapad…

burt
1 godina prije

SAD i NATO-u sada nije ni na kraj pameti da maknu Zelenskom, šalju mu sve veći broj sistema, SAD, UK i Njemačka šalju mu sve veći broj sistema M142 i M270 a nakon napada na Krimu jasno je da su mu u tajnosti dostavili i krstareće sisteme zemlja-zemlja ATACM dometa preko 300 km i protubrodske rakete Harpoon a sigurno će mu s vremenom dostaviti i F-16, ona priča o ukrajinskim partizanima i saboterima je samo ispitivanje terena u javnosti kako će Rusija reagirati a kad drugi put grune na neki cilj na Krimu svima će biti jasno da su Ukrajini dostavljeni ATACM i to se neće skrivati

none
1 godina prije

Ukrajinci su narod kojem dobro stoji ona narodna “ne znaju tko im glavu nosi”, nažalost ni hrvati toj mudrosti nisu daleko

petar schroder
1 godina prije

Ovaj glumac je dobio veliku lovu od Amerike i zapada koji sluze DAVOSU Sada znamo da su Amerikanci kupili 30 posto plodne zemlje u Ukraini a koriste Ukrainu da vode rat protiv Rusije On je veliko zlo za Ukrainski narod, koji gine i ostaju bez doma Nece mir jer to nece Amerika i Nato Ovdje Njemacka mora da igra kako Amerika svira, mada je Njemacka bas totalno ovisna o Ruskom plinu .;a posebno industrija a i kucanstvo koje koristi plin 40 posto On vodi Evropu u provaliju Sve zivo je poskupilo i jos kada dode jesen ocekuju se veliki neredi Ova vlada a posebno ZELENI SVI DOLAZE IZ SKOLE KLAUSA SCHWABA .Sve zivo ce unistiti TO SE ZOVE VELIKI RESET KLAUSA SCHWABA : NECES IMATI NISTA IA BITI CES SRETAN TO NE VAZI ZA DAVOS ELITU; ONI SU SE OBOGATILI NA CORONI CJEPIVIMA I DALJE CE SE BOGATITI NA SKUPOJ… Čitaj više »

Nepristrani
1 godina prije

Ima vas ovdje nekoliko, ili ste svi jedan sa više nadimaka, šta ste poprilično iskompleksirani nabrojanim komentatorima i jedini smisao pisanja vam je vrijeđanje i pljuvanje istih. To govori više o tebi / vama nego o njima.

tata mata
1 godina prije

to se zove ,prnuti u sito ,tako to biva ,, iznajmi se ko prostitutka ,i samo je pitanje vremena kad ce dobiti nogu

hiber
1 godina prije

Koje idiotske postavke autora. A bas je nebo pocelo padati na vojne baze Krima. Putleru toliko dobro ide, da je danas pohapsio pola administratora Telegrama…

hiber
1 godina prije

Zapravo Index davno vrti tvoju priču. Malo protiv, malo za Zelenskoga. Te ovo, te ono…. Cilj je rat koji traje, a budalama još nije jasno tko protiv koga ratuje…

Sardelino
1 godina prije

Kad je u Istanbulu na nagovor Engleza i Amera, Zelenski odbio prihvatiti kompromisno riješenje sukoba, svijesno je prodao dušu a i svoju sudbinu đavolu.
Ništa više ne ovisi o njemu.

Bastuga
1 godina prije

Meni je zao svih Slavena jer to je najbolje sta ova planeta ima. Kpogine jedan Rus i jedan Ukrajinac, Anglosasi kazu 2:0 za nas. Nazalost Slaveni to jos nisu shvatili.

borjana
1 godina prije

Ako ameri zaista dignu ruke od glumca, eu poslušna kao i uvik, da bi riječ kontra rekla, ovo bi glumcu mogla biti posljednja njegova uloga.
Sve šta treba je jedna pozornica i scena gdje će se odigrati pogodak (ruskom dakako) raketom i gdje glavni glumac hrabro gubi život i gine za slobodu njegove domovine. Ali sa jednom malon napomenom, da bi moglo potrajati kome će sljedećem biti dodijeljena glavna rola i tko će pokazati interesovanje za nju, svjestan da je rola sa veoma malom vjerojatnoćom da bi moga biti nominovana za oskara.

Mali zloco
1 godina prije

sto pod autobus,zasto ne pod voz?

Kalle balle
1 godina prije

Zelenski je ratna profitercina. Jeeebe se njega za slavene.

FATIH
1 godina prije

ALLAH RAHMETILE……………

Atom
1 godina prije

Rusija ne moze denacificirati Ukrajinu bez par A bombi na zapadnu Ukrajinu.

Istina
1 godina prije

Po treci put napad na Rusiju, samo moze bit propast EU. I mi mala Hrvatska,😪 ah, jesmo jadni,…….Rus je bio jak i bit ce dok je svijeta, a masonsko-sotonski Amery ce unistavat EU, a ponajvise srednju . Evropu. STRAHOTE SE DESAVAJU. NAROD SPAVA.😔 Poslusni plenkonja se osigurao za sto god. Unaprijed😡 A MI Narod HR.??!

mrdo
1 godina prije

Bio bi sevap da se zanjiše na vješalima. Tog lupeža, kokošara i jajaru treba objesit a ne streljat. Prvo na narodni sud Narodne Republike Donjeck ili Narodne Republike Lugansk, pa geganje.

davor
1 godina prije

Zelenski je toliko puta već viđena toksična špranca u anglosaksonskoj diplomaciji. Ono čega se treba bojati je američka destabilizacija, upotreba vlastitih i tuđih nuklearnih tehnologija u propagandne i ratne svrhe. Tu Zelenski je nebitan.

tata mata
1 godina prije

ma na vrijeme ce ga ameri povuci ,,i dati mu posao glavnog sviraca himne u bijeloj kuci

Lenko
1 godina prije

Svi vode plemensku politiku i revanšizam koji vodi dirktno u potpunu propast.

Dupla Kamilica
1 godina prije

Debil nije ništa naučio kako su mu roditelji bili žrtvovani od svojih ali viših.

tri p
1 godina prije

Elenskom je najbolje da se samoubije sa leđa. Interesantna mi jedna druga stvar, koja je prošla dosta neprimjetno, a to je Igor Kolomoisky….Tajkunčina No. 1 u Ukrajini, naravno pripadnik izabranog naroda i teška varalica i muljator, sa čijim je novcem Elenski i došao na vlast, preko njegovog kanala je igrao TV predsjednika i izvlačio lovu po off shore računima. Elenko mu oduzeo Ukropsko državljanstvo, a Igor je alfa i omega Pravog Sektora. Da li to znači da ga ameri miču sa pozicije moći!? Naravno ima on i Izraelsko državljanstvo i susjed je u Izraelu Elenkovim roditeljima. Dosta zamršena situacija pa ako netko ima info. šta se događa sa tim, neka piše……

Partizan
1 godina prije

“Predstavljanje sukoba kao borbe između dobra i zla je idealna strategija da se mobiliše podrška javnosti…”, samo, tko je tu dobro, a tko je zapravo zlo? 20 godina se može pratiti bujanje neonacizma i rusofobija koja je sve više poprimala nasilna obilježja holokausta. Sjećate se spaljenih ruskih knjiga još za vrijeme Timošenko? Sjećate li se da je 2010. izjavila da svi Ukrajinci trebaju uzeti puške i poubijati sve Ruse skupa s Putinom? A Putin im je za to vrijeme slao tranše pomoći, milijarde dollara, koje su sve pokrali oligarsi i mafija, kao što sada kradu zapadne donacije. Oni zpravo s tim novcem korumpiraju zapadne političare i sve one u svijetu koji se daju korumpirati da bi im zauzvrat davali propagandnu podršku i još više novaca iz budžeta svojih zemalja od svojih poreznih obveznika. To je isti model po kojemu su kosovski Albanci kupili svoju “nezavisnost” od Zapada na uštrb Srba… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI