”Dolazi vrijeme završetka nelogičnog neprijateljstva između Teherana i Tel Aviva”

Teheran
26 komentara

Iransko-izraelske napetosti eskalirale su krajem studenoga 2020. godine, kada je istaknuti iranski nuklearni znanstvenik Mohsen Fahrizadeh ubijen u napadu za koji je Teheran optužio Tel Aviv, koji o tome šuti.

Neprijateljstva između Teherana i Tel Aviva trebala bi prestati, rekao je bivši iranski ajatolah Abdol-Hamid Masoumi-Teherani izraelskoj novinskoj mreži Channel 12.

“Vrijeme je da iranski režim prestane izmišljati neprijatelje koji ne postoje,”izjavio je Masoumi-Tehrani, trenutno oporbenjak, pozivajući se na “dugogodišnje prijateljstvo” između “Iranaca i Židova.”

Bivši ajatolah nastavio je tvrdeći da “nije upoznao Irance koji nemaju pozitivno mišljenje o Izraelu.”

“Nemamo problema ni s Izraelom, a ni s bilo kojom drugom zemljom na svijetu,”rekao je visoki iranski svećenik dok je ukazao na spremnost posjeti židovske države, “kako bi svjedočio završetku nelogičnog neprijateljstva između Iranca i izraelskog naroda.”

Masoumi-Teherani također se osvrnuo na ono što je opisao kao neprestane prijetnje Teherana da će uništiti Izrael, rekavši: “Ne zaboravite, ovakve parole rekao je i pokojni bivši irački predsjednik Sadam Hussein, a znamo gdje je on danas.”

Hussein je pogubljen 30. prosinca 2006., nakon što ga je irački sud osudio za zločine protiv čovječnosti, čemu je prethodila koalicija pod vodstvom SAD-a koja je napala Irak, kako bi svrgnula iračkog predsjednika koji je optužen za posjedovanje oružja za masovno uništenje koje nikada nije pronađeno.

Što se tiče napetosti između Teherana i Tel-Aviva, one su se dodatno pogoršale 27. studenog 2020. godine, kada je u napadu, koji se dogodio na udaljenosti većoj od 100 kilometara od Teherana, izvršen atentat na uglednog iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fahrizadeha.

Visoki iranski dužnosnici odmah su uprli prst u Izrael, koji je od tada ostao usko povezan s tim pitanjem.

Islamska je republika prekinula sve odnose s Izraelom nakon Iranske revolucije 1979. godine, dok je Teheran negirao pravo židovske države na postojanje i prijetio da će ga izbrisati s lica Zemlje.

Tel Aviv zauzvrat optužuje Iran za pokušaj dobivanja nuklearnog oružja i pretvaranje Sirije u “bazu vojnog učvršćenja kao dio iranskog cilja uništenja Izraela.” Iran negira te optužbe, tvrdeći da je njegov nuklearni program navodno mirnodopske prirode i da u Siriji postoje samo iranski vojni savjetnici.

AjatolahiranIZRAELteheranTel-Aviv
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

“Vrijeme je da iranski režim prestane izmišljati neprijatelje koji ne postoje”

“nije upoznao Irance koji nemaju pozitivno mišljenje o Izraelu.”

izjavio je Masoumi-Tehrani, trenutno oporbenjak
————————————–
Najlepše molim Umpyja, Ježa i Daltona za hitnu analizu :)))))))))))))))))))))))

3 godine prije zadnji put uredio shumadinac
tuf
3 godine prije

Ma kakav završetak neprijateljstava. Bacanje pijeska u oči. Eskalacija tek slijedi. Izraelski ministar obrane je jučer izjavio:
“If the 2015 nuclear deal came through, Iran would eventually be able to move towards getting a nuclear bomb, because the agreement did not include restrictions that could ultimately prevent it. Anything that looks like the current agreement or an improved version of it is bad and should not be allowed”, Kohavi said in a lecture delivered at the Israeli Institute for National Security Studies.

The Israeli military official said he had ordered operational measures to prevent any such deal, contending that “the return to the 2015 agreement or even an improved version of it would be a bad deal from the operational and strategic points of view”.

vbk
3 godine prije

Sad ce se naci neki novinar pa napisati

Biden je izjavio:
-Impeijalna Amerika ce braniti slobodu plovidbe

Putin je izjavio:
-Ruski rezim nece dozvoliti da mu demokratske zemlje zapovijedaju

Premjer Hr Plenkovic je izjavio
-Vazalska drzava Hrvatska ce braniti pravnu drzavu

Iranski premjer je izjavio
-Iranski rezim je dovoljno jak da obrani svoj teritorij

Izraelski premjer je rekao
-Izmisljeni holokaust je stvarnost u kojem je poginulo 6 miliona zhidova

burt
3 godine prije

takve izjave nisu relevantne, postoje Bidenove protuiranske izjave od prije 15 godina ali sada je situacija opasnija jer su od tada Libija, Sirija, Sudan i Somalija transformirane plus već prije toga Irak i Afganistan tako da je sa liste Georga Busha iz 2001 ostao samo Iran a sada je i vrijeme migrantske krize, globalne recesije i pandemije a poznato je da se u takvim vremenima događaju svakakve stvari, idiot i showman Trump je zauzeo protuiranski stav i likvidirao Soleimanija ali njegova politika naftnih sankcija protiv Irana nakon početnog uspjeha doživjela je debakl jer su iranske vlasti zaobišle sankcije tako da su tri puta neometano poslali flotu od 3-10 tankera u Venecuelu Trumpu pod nos tako da su Khamenei i Maduro jednim udarcem ubili dvije muhe i namagarčili Trumpa koji nije htio uvesti pomorsku blokadu Venecuele a zna se da Biden, Blinken, Hillary, Nuland, Bolton nisu tako milostivi kakav je bio… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio burt
gigi pinna
3 godine prije

“… napad se dogodio na udaljenosti većoj od 100 km od Teherana…” – je.o vas Gogle Translate. Što vas Moskva toliko slabo plaća da nemate za platiti prevoditelja? Ovo je nebitna zio-nazí spin, kao npr. da je Izrael platio DVOSTRUKO za cjepiva, a najvjerojatnije nije platio ništa, ili su ga platili ameríčki PORAZNI obveznici. Bljuv! A UAE ih je dobio kaó nagradu za uspostavu odnosa sa zio nacistima. I to su cjepiva koja će zbilja djelovati. Ovo za nižu rasu će biti sredstvo za steriliziranje ljudi, za izazivanje bolesti ili jednostavno placebo. Israel First! U svemu – jesu uistinu zločinački umovi, to im se mora priznati. Iran zbog promjene vlasti u Washingtonu ne ide u dodatno obogaćivanje urana, Hezbollah još miruje, ali promjene su samo formalne, a politika ostaje ista. Sankcije rasturaju Iran, vrše se atentati na bitne ljude – naprosto trebaju izazvati zio-nazi agresiju pa da se više prekine… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio gigi pinna
Pera Kojot
3 godine prije

Bivši ajatolah nastavio je tvrdeći da “nije upoznao Irance koji nemaju pozitivno mišljenje o Izraelu.” – Ovakvu glupost treba uvrstiti u antologiju 100 najvecih gluposti ikad izasranih…

3 godine prije zadnji put uredio Pera Kojot
Kažun
3 godine prije

Israelis Say They Will Attack Iran If Biden Returns US To Nuclear Deal
zerohedge*com/geopolitical/israelis-say-they-will-attack-iran-if-biden-returns-us-nuclear-deal
via ANTIWAR
“ Izraelski dužnosnici izrazili su svoje protivljenje administraciji Bidena koja se vraća iranskom nuklearnom sporazumu. Neki su čak zaprijetili vojnim udarom na Iran ako predsjednik Biden oživi sporazum, poznat kao JCPOA.”
Ultimatum Bidenu.

Paja Patak
3 godine prije

Je li burazeru koliko su ti platili za ovu izjavu?

3 godine prije zadnji put uredio Paja Patak
ffjord
3 godine prije

Kad bi se resilo pitanje Palestine bi muslimanski demagozi bili najtuzniji. Jer bi onda morali naci drugi rezervoar sehida.

Ne bi rekao kolega.
To je tako izbaceno.
Postoje sve vrste boja muslimanskih demagoga, pocevsi od onih koji “visu” s britanskim rojals u Londonu i koji su kucni prijatelji od Busheva pa do onih kao Kadyrov koji su na americkoj listi sankcija.
Nisu oni ujedinjeni.

Drima
3 godine prije

Glumci i jedni i drugi samo truju ljude mržnjom i maste brke.

Max
3 godine prije

Konfuzna izjava i to Izraelskoj televiziji??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI