Donaciju oskarovca Ukrajini mediji razotkrili kao lažnu

Leonardo DiCaprio - Donacija Ukrajini
24 komentara

Holivudska zvijezda nije donirala 10 miliona dolara Ukrajini, uprkos onome što se navodi u novinskim izvještajima i objavama na internetu.

Uprkos tome što je objavljena na međunarodnim vijestima i brzo se širila društvenim medijima, dokazano je da je lažna priča u kojoj se navodi da je holivudska zvijezda Leonardo Di Caprio donirao 10 miliona dolara Ukrajini i njenim oružanim snagama. Zvezda je, međutim, donirala nekoliko humanitarnih grupa koje rade u ratom razorenoj zemlji.

Prema priči koja je nastala na GSA News – opskurnom gvajanskom glasniku – ranije ovog mjeseca, Di Caprio je dao višemilionsku donaciju „kako bi podržao ratne napore, kao i humanitarne napore u zemlji“ zbog svojih navodnih porodičnih veza sa Ukrajinom preko njegove bake po majci.

U priči od 5. marta citirani su „izvori u Ukraine today“.

Brzo se proširila na društvenim mrežama, a odjeknula je i u Ukrinform, ukrajinskoj državnoj novinskoj agenciji. Ukrinform je eksplicitno naveo da je Di Caprio donirao „Oružane snage Ukrajine“.

Međutim, od tada se pokazalo da je priča lažna. Neki članci su tvrdili da je Di Caprijevu donaciju vodio Međunarodni višegradski fond, fondacija za stipendije i grantove koju finansiraju vlade Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke. Međutim, iz Višegradskog fonda u srijedu su za CNN rekli da takva donacija nije uplaćena.

Izvor “blizak” Di Capriju je takođe rekao za CNN da glumac ukrajinskoj vojsci nije dao novac, ali da je dao neotkrivene sume u CARE, Međunarodni komitet za spašavanje, Save the Children i agenciji UN za izbjeglice. Izvor je takođe rekao da Di Caprio nema porodične veze sa Ukrajinom.

GSA News je u subotu objavio ažuriranje svoje priče, navodeći da bi sajt „želio da povuče svoju priču jer se ne može provjeriti“. Osnivač GSA News Patrick Carpen rekao je za CNN da je njegov prvobitni izvor bio „objava jedne Ukrajinke na Facebooku čije su objave o ratu sa Rusijom uglavnom bile tačne”.

Priča je jedna od nekoliko lažnih ili neprovjerenih priča koje dolaze iz Ukrajine od početka ruske ofanzive. Neki od najznačajnijih primjera su višestruko kazivanje i prepričavanje priče o „Duhu Kijeva“, koja se odnosi na ukrajinskog pilota borbenog aviona koji je navodno postigao niz akcija vazduh-vazduh protiv ruskih aviona. Dok priču još uvijek dijele proukrajinski mediji kao što je Kyiv Post, lažna objava u kojoj se identifikuje pilot prevarila je i američkog kongresmena, nijedan dokaz o postojanju Duha nije iznesen, a kasnije su pronađeni video snimci koji su navodno pokazali da su njegovi podvizi preuzeti iz video igrice.

Slično tome, priča da je 13 ukrajinskih graničara reklo ruskom ratnom brodu da “odjebe” prije nego što su odbili da se predaju i poginuli u vatrenom okršaju završila je u međunarodnim vijestima prije nego što je otkriveno da su se graničari predali i da su zarobljeni od strane Rusa. Prije nego što je priča razotkrivena, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posthumno je dodijelio graničarima orden „Heroj Ukrajine“.

DonacijaLeonardo DiCaprioukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sokre
2 godine prije

bila je to DRONacija

pirat sa køriba
2 godine prije

sad ce covjeka prisiliti da uplati 10 mil ,a on mozda mislio 100-200 000

pirat sa køriba
2 godine prije

francisko ,kako LGBT zivot ? suprug lansira uguz avione ?

Hubert
2 godine prije

“spasavaju” djecu za svoje mladalacke eliksire!!!

tihobl
2 godine prije

Pisalo se o nestasicama brasna i ulja zbog rata u bivsoj Ukrajini, a ni rijeci da ce biti nestasica krvi i krvne plazme na zapadu.

Dupla Kamilica
2 godine prije

Di Caprio na gala večer svoje fondacije za zaštitu zemlje, došao privatnim mlažnjakom. Ovaj se prodao za baby izgled.

Lucija, prva
2 godine prije

Još jedna prilika za pranje novca.

I prebacivanje novca iz državnih budžeta na račune korporacija koje proizvode oružje.
Koje ne da neće stići…nego neće biti nikad ni poslano.
“Eto, sve Rusi uništili…” 🙃

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Ni lipe donacije niti podrška Ukrajini dok se ne odreknu NAZISTA, USTAŠA I SLIČNE BAGRE.

łedeno doba
2 godine prije

Di Kaprio je također dijete Klausa Švaba, također je bio u “New Young global Leaders” u WEF-u, kao i poznati pheder sa CNN-a Anderson Kuper…koji živi u “braku” sa svojim ghuzoyebačem.

businessweek.com/stories/2008-03-17/young-global-leaders-anderson-cooper-and-leonardo-dicaprio-are-in-the-most-exclusive-private-social-network-in-the-world-dot

zato nije slučajno, što Di kaprijo već godinama nastavlja propagandu religije “clima change”-ono što je prije njega propagirao Al Gore

Max
2 godine prije

Još jedna Ukrajinska laž.

Rimtutituki
2 godine prije

Prenose objave sa fb,u Italiji badante vode diskusiju na tv,italijani se grohotom smiju

Kagran
2 godine prije

Da li vam je poznata činjenica da osim izraela ukrajina je jedina država na planeti zemlji koja ima i premijera i predsjednika hazara (čitaj đevreja).
Da li vam to išta govori?
Ne odustaju hazari od stvaranja hazarskog carstva na prostoru ukrajine, čitajte malo druge portale educirajte se na ovu temu, tko i što su hazari.
Nisam ljubitelj putina (ni kine ni amerike) ali se nadam da će uništiti tu hazarsku gubo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI