Donald Trump i Wall Street su si osigurali malo predaha, ali što dalje…?

Donald Trump - Gospodarska kriza
87 komentara

Nakon Trumpove najave mogućih ukidanja mjera u bori protiv koronavirusa su iz Kongres istovremeno stizale vijesti da se sprema dvostranački plan potpore gospodarstvu vrijedan 2000 milijardi dolara. Dok je rasprava trajala burza na Wall Streetu se oporavljala i u jednom danu je Dow Jones indeks zabilježio najveći dnevni skok od 1933. godine. Nakon što je iz Kongresa poručeno da je blizu dogovor o paketu pomoći koji bi trebao ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa, Dow Jones je skočio na 2112 bodova ili 11,36 posto.

Tim bi se paketom pomoglo i građanima koji su ostali bez posla i industrijama koje su najviše uzdrmane zbog paralize dijelova gospodarstva, iako i ovog puta „stručnjaci“ zaboravljaju da se radi o fiktivnom novcu, jer SAD ne diraju svoje rezerve niti je riječ o preko 8000 fizičkog zlata kojeg, navodno, FED drži u svojim trezorima. No, to sad nije ni važno, jer smo u najmanje desetak članka opisali mjere koje su američko ministarstvo financija i FED poduzimali za spašavanje potonulih burzu na Wall Streetu, koje su još uvijek u gubitku 30 % od svega što su zaradile tijekom Trumpova predsjedanja.

Usput, kad je objavljen puni tekst usvojenog plana, Dow Jones i S&Psu odmah reagirali negativno. Za vrijeme rasprave, na valu optimizma, Dow Jones je u jednom trenutku dosegao 21 875 bodova, da bi u trenutku objave čitavog teksta odmah pao za 700 bodova i dnevna sesija se zaustavila na spomenutih 2112 bodova.

Danas se rast nastavlja i do 11 ujutro po lokalnom vremenu se Dow Jones iznova oporavio za 1000 bodova, što znači da je Trumpova izjava imala učinka kod ulagača na Wall Streetu, što se ne može reći za Amerikance i guvernere saveznih država koje su najviše pogođene pandemijom i tek u travnju očekuju njezin vrhunac, koji ne dijele optimizam elite s Wall Streeta.

Konačno je Senat objavio kompletni tekst paketa mjera teških 2000 milijardi dolara za poticanje potrošnje, poreznih olakšica i poticaja za američko gospodarstvo za vrijeme i nakon epidemije koronavirusa.

Evo dijelova koji su najrelevantniji.

Državni tajnik može sklopiti sporazume o davanju zajma ili garancija za zajam z jedno ili više poduzeća u onoj mjeri u kojoj je to izvedivo, ali ne s nižom kamatnom stopom koja se temeljila na tržišnim uvjetima za usporedive obveze koje su prevladavale prije izbijanja koronavirusne epidemije. Trajanje zajma ili saveznog jamstva za zajam mora biti što je kraće moguće, u svakom slučaju ne duže od 5 godina.

Bloomberg prenosi nekoliko dodatnih zapažanja o „pobjednicima“ i „gubitnicima“ paketa mjera.

Naime, plan uključuje zajmove i pomoć u iznosu od 500 milijardi dolara uključuje veće kompanije, te države i gradove, prema najnovijim uvjetima koji su u optjecaju. No, pomoć dolazi nakon niza pritiska demokrata i tako tvrtke koje dobiju državni zajam podliježu zabrani otkupa dionica kroz rok zajma plus jednu dodatnu godinu. Kompanije zajmoprimci također trebaju ograničiti bonuse za izvršnu upravu vlasti i poduzeti korake za zaštitu radnika. Ministarstvo financija je to koje utvrđuje uvjete zajma ili druge pomoći, a novi glavni inspektor ministarstva će nadgledati program kreditiranja.

Ovaj je zakon veliki dobitak za maloprodaju, hotelijerstvo i ugostiteljsku industriju, iako su zakonodavci, pod utjecajem lobija, na početku favorizirali  avioprijevozničke industrije. Lobiji koji predstavljaju te sektore teško su lobirali u Kongresu za kredite, nepovratna sredstva i pomoć u slučaju nezaposlenosti, jer su njihova poduzeća također pretrpjela gubitke prihoda zbog koronavirusa.

“Mi to vidimo kao važnu pobjedu. Da, aviokompanije su u teškom položaju, ali je u jednako teškom i maloprodajna industrija”, rekla je Austen Jensen iz Udruženja lidera maloprodajne industrije.

Bloomberg dalje navodi „pobjednike“, a to bi bili Amerikanci s nižim i srednjim primanjima, od kojih će svaki porezni obveznik dobiti iznosu od 1200 dolar, a 500 dolara je dodijeljeno za svako dijete. Podsjetimo, potpora je jednokratna i odnosi se na porezne obveznike, odnosno Amerikance s primanjima.

Povećane su naknade za nezaposlene i primatelji će ta sredstva moći primati u prosjeku četiri mjeseca, što je više od tri mjesec iz prethodnog plana. To bi također proširilo podobnost za samozaposlene i radnike u gig ekonomiji, poput pokretača tvrtke Uber Technologies Inc. i sličnih.

Zrakoplovne tvrtke također dobivaju zajmove i jamčevine za plaćanje udjela, ali savezne zajmove mogu dobiti ako su voljne dati opciju vlasničkog udjela vladi. Program dodjeljuje 25 milijardi dolara putničkim prijevoznicima i tri milijarde dolara zrakoplovnim prijevoznicima koji prevoze osoblje poput ugostitelja, dok bi teretni prijevoznici mogli računati na četiri milijarde dolara.

Ostali pobjednici u prijevozu uključuju željeznice i tranzit. „Amtrak“ bi dobio 1,02 milijarde dolara za pokriće gubitaka od koronavirusa i održao rute koje financira država.

Mala poduzeća primaju novčane injekcije od 350 milijardi dolara, od kojih će većina biti u zajmovima preko administracije za male tvrtke i banke. Zajmovi bi bili oprošteni pod uvjetom da tvrtke ispunjavaju određene zahtjeve, uključujući ograničavanje smanjenja plaća i otpuštanja.

Zakonom je predviđeno 117 milijardi dolara za bolnice i zdravstvenu zaštitu veterana, kao i 16 milijardi dolara za osobnu zaštitnu opremu, respiratore i ostalu medicinsku opremu za savezne države.

Također uključuje 11 milijardi dolara za cjepiva, terapije, dijagnostiku i druge medicinske potrebe, te najmanje 250 milijuna dolara za poboljšanje kapaciteta zdravstvenih ustanova za reagiranje na medicinske događaje.

Zakonom je propisano da osiguravatelji pokrivaju testiranja na Covid-19. Laboratoriji bi trebali objavljivati gotovinske cijene testova na javnim internetskim stranicama, a osiguravatelji bi ih trebali platiti ili dogovoriti drugu privatnu cijenu prema kojoj se dogovara. Sva cjepiva ili druge „preventivne usluge“ morale bi biti pokrivene podjelom troškova.

Mjera privremeno ukida smanjenja plaćanja programa Medicare i uključuje 20% plaćanja za usluge liječenja Covid-19 pacijenata. Međutim, ovo za oboljele ne znači ništa, jer se troškovi liječenja oboljelog osiguranika s lakšim simptomima kreću oko 9000 dolara, s težim simptomima oko 20 000, a neosigurane osobe, kao što je bio slučaj o kojem smo pisali ovog tjedna, mogu platiti liječenje čak 34 000 dolara.

„Bolnička industrija“, kako piše Bloomberg, jer u Sjedinjenim Državama to očito nije „javna usluga“, podržala je mjeru osiguravanja hitnih sredstava, povećanje plaćanja i obustavu nekih rezova sredstava, ali navodi  „da će trebati učiniti još mnogo da se riješi dosad neviđeni izazov ovog virusa”, rekao je Rick Pollack, voditelj Američke udruge bolnica.

Mnogi vlasnici američkih kuća i tvrtki mogli bi dobiti olakšice na plaćanje mjesečne hipoteke. Obustavile bi se ovrhe i deložacije, ali samo do kraja travnja, a u iznimnim slučajevima duže.

Hitna pomoć za poljoprivrednike uključuje čak 23,5 milijardi dolara potpore. Osiguralo bi se 9,5 milijardi dolara hitnih sredstava za poljoprivredu, uključujući stočare i uzgajivače specijalnih kultura, poput voća i povrća.

Na pomoć ne mogu računati Trump i članovi njegove obitelji, kao ni tvrtke u vlasništvu članova Kongresa, čelnika ministarstava i potpredsjednika Mikea Pencea.

Naftna industrija će dobiti poticaj od tri milijarde dolara. Republikanci su htjeli financirati kupnju nafte za strateške rezerve kroz kupnju do 77 milijuna barela sirove nafte, što bi trebalo podržati domaću industriju i povećati nafte rezerve po povoljnim cijenama, a demokrati su nastojali dodati milijarde sredstava za čistu energiju, ali su na kraju oba prijedloga zanemarena.

Ali to bi se pitanje moglo opet pojaviti, jer Kongres u sljedećim tjednima raspravlja dodatne zakone vezane uz koronavirus. Anne Bradbury, voditeljica Američkog vijeća za istraživanje i proizvodnju koja predstavlja neovisne proizvođače nafte, rekla je da je grupa “uvjerena da će se moći ispuniti predsjednička direktiva za kupnju do 3 milijarde dolara proizvedene američke nafte”.

Odbacivanje proširenih poreznih poticaja za obnovljivu energiju i potrošnju na zelenu infrastrukturu udarac je za zagovornike solarnih i električnih vozila koji se brinu da će nakupljanje novog saveznog duga od poticajne potrošnje odvratiti zeleno ulaganje i kreditiranje u ovaj sektor budućnosti.

Početak epidemije

Američki kongres je mjere usvojio takoreći na početku epidemije, koja tek ovih dan dobiva na zamahu u Sjedinjenim Državama, uglavnom na istočnoj i zapadnoj obali.

Trump se danas zahvalio Senatu, a jučer je rekao da, što se Amerikanci budu  agresivnije zalagali za socijalno distanciranje, više života će spasiti i Amerikanci će prije moći krenuti na posao, u školu i vratiti se normalnom životu. Čini se da je napravio korak natrag u odnosu na izjavu da mjere karantene treba ukinuti, jer je Amerika otvorena zemlja.

Rekao je kako su četiri bolnice FEMA gradi u New Yorku pri kraju i to prije predviđenog roka.

No, neovisni izvori podsjećaju na brzi rast novih slučajeva zaraze, kojih je jutros bilo 68 594. Mrtvih je ukupno bilo 1036, od kojih 200 samo u protekla 24 sata, a hospitaliziranih samo 428, što potvrđuje navode o izbjegavanju skupog liječenja koje američke obitelji može dovesti do bankrota.

Nezaposlenost se za sada ne može obuzdati

Tempo kojim Amerikanci gube posao apsolutno je zadivljujući.  The Wall Street Journal navodi kako je najveći broj novih zahtjeva za naknade za nezaposlene ikada zabilježen u jednom tjednu prije ove godine bio je 695 000 tijekom tjedna koji je završio 2. listopada 1982. Dakle, to znači da svjedočimo nečemu što nema potpuno bez presedana. Otprilike polovina zemlje trenutno je pod nekom vrstom „karantene“, iako nikada nije bilo obustave poslovanja u cijeloj državi, niti ičega sličnog onome što SAD trenutno proživljavaju.

Mnogi se nadaju da će se Amerika uskoro moći vratiti u normalu, ali da sve ovisi o napredovanju ove pandemije. Broj potvrđenih slučajeva zaraze je porastao na gotovo 70 000, a broj novih smrtnih slučajeva eskalira vrlo zabrinjavajućom brzinom. Sve dok se ti brojevi ne počnu poboljšavati, život se definitivno neće vratiti u normalu.

Posljednjih je dana toliko Amerikanaca pokušalo podnijeti zahtjev za naknadu za nezaposlene da su srušili internetske stranice diljem zemlje. U Michiganu se putem internetske stranice za nezaposlenost zbog „zagušenosti“ zahtjevi nisu mogli podnijeti tijekom ponedjeljka i utorka. Prošli tjedan se 108 000 radnika za naknade za nezaposlene prijavilo samo u državi Michigan. To je 20 puta više od normalnog broja.

U Louisiani su stvari još gore, gdje je broj zahtjeva porastao  40 puta više no inače. Samo u Louisiani je 71 000 ljudi prošli tjedan podnijela nove zahtjeve za nezaposlenost, a to tjedno obično čini  1400 do 1500 ljudi, rekla je državna tajnica za rad Ava Dejoie.

Louisiana je među saveznim državama s najvećom stopom koronavirusa po glavi stanovnika. Guverner John Bel Edwards naredio je zatvaranje neznatnih poduzeća, ograničio je odlaske u restorane za odlazak i dostavu, te zabranio okupljanja od preko 10 ljudi i odredio stanovnicima da ostanu kod kuće.

U Kaliforniji je guverner Gavin Newsom rekao da je milijun stanovnika njegove države podnijelo molbe samo od 13. ožujka, jer je pandemija koronavirusa dovela do zatvaranja poduzeća u cijeloj državi.

U ovom trenutku nitko nije sasvim siguran što očekivati, ali se većina predviđanja kreće između  milijun i četiri milijuna nezaposlenih.

U Sjedinjenim Državama je toliko je ljudi već bolesno i umorno od praznog boravka kod kuće, ali je istina da pandemija tek počinje.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio vjeruje da će više od polovice stanovnika njegova grada na kraju dobiti virus.

„Više od polovice stanovništva New Yorka može očekivati da će biti zaraženo koronavirusom“, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

„Većina će pretrpjeti samo blage tegobe, ali mnogi će postati jako bolesni i izgubit ćemo neke ljude. Travanj će biti težak, a svibanj još teži, prije nego što se virusna kriza ublaži. U gradu je dosad zabilježeno 192 smrtnih slučajeva, a potvrđeno je više od 17 000 slučajeva virusa“, rekao je početkom tjedna gradonačelnik New Yorka.

“Svijeta kojeg smo poznavali nema. I neće se vratiti, barem ne sljedećih nekoliko mjeseci. To je prava istina”, rekao je De Blasio u objavi na društvenim medijima.

Ako je njegova prognoza blizu istini ili točna, to znači da će SAD voditi vrlo dugu bitku s Covidom-19. Puno ljudi se još uvijek trudi umanjiti ovu pandemiju, ali se mrtva tijela počinju gomilati, baš kao u Wuhanu, Iranu i Italiji, a mrtvačnice New Yorka su već blizu punih kapaciteta.

Iz Ministarstva za domovinsku sigurnost (DHS) obaviješteno je da se mrtvačnice New Yorka približavaju punom kapacitetu, izjavio je službenik odjela i druga osoba upoznata sa situacijom.

Dužnosnicima je rečeno da se očekuje da će mrtvačnice u gradu dostići puni kapacitet sljedećeg tjedna. Treća osoba upoznata sa situacijom u New Yorku rekla je da su neke gradske mrtvačnice popunile kapacitet u posljednjih sedam dana. A iz agencije FEMA su za Politico da je New York zatražio hitnu pomoć u mrtvačnici. Havaji i Sjeverna Karolina su također zatražili isto, a Agencija za reakcije na katastrofe (FEMA) trenutno pregledava zahtjeve, izjavio je glasnogovornik.

Stoga se mnogi boje da „paket poticaja“ neće puno toga promijeniti, osim što je dao očekivani kisik Wall Streetu. Kongres neće moći poništiti pandemiju i neće moći uvjeriti ljude, koji su smrtno preplašeni, da napuste svoje domove, da normalno izlaze i troše novac.

No, zahvaljujući Kongresu, idućih će dana će biti mnogo više novca, ali će se brzo smanjivati robe i usluge, što će na kraju uzrokovati vrlo bolnu inflaciju.

A ako uprava i Kongres svima počnu dijeliti divovske iznose novca, Gerald Celente upozorava da se tako srlja u “najveću depresiju ikada”.

“Ljudi će bankrotirati. Vidjet ćete kako se povećavaju stope samoubojstava. Vidjet ćete eskalaciju kriminala i ljudi koji se odaju drogama zbog depresije“, dodao je Gerald Celente.

„Naši lideri potpuno zatvaraju ekonomiju. Opet, to se nikada prije nije radilo. Ne samo da Wall Street pada, već istovremeno pada i Main Street, a to se nikada nije dogodilo. Tržišta obično padaju i tada se efekti pukotine počinju ublažavati na Main Streetu. Ovoga puta su obojica pala, a to znači da može biti gore od Velike depresije“, dodao je.

Nažalost, jedan element Celenteova upozorenja već se primjećuje. Navodi se da su pozivi na nacionalnoj  telefonskoj liniji za prevenciju samoubojstava  porasli za 300 posto.

„Izolacija i anksioznost zbog pandemije koronavirusa uzimaju danak, a pozivi u telefonski centar za nacionalnu interventnu prevenciju samoubojstva povećavaju se za 300 posto“, javlja ju iz agencije KVLY.

Druge službe za suzbijanje samoubojstava širom Sjedinjenih Država također su primijetile snažne pozive otkako je virus milijune izbacio iz svakodnevnog života.

Mnogi su svjesni da je ovo za SAD najveća javnozdravstvena kriza našeg vremena i da se pogoršava. Ovo nije običan virus, ne zbog smrtnosti, već zato što s nevjerojatnom lakoćom prelazi s osobe na osobu i brzo se mijenja, što dovodi do zagušenja sustava javnog zdravstva, ili „bolničke industrije“ u Americi, kako je zove Bloomberg.

Tek je objavljeno da su znanstvenici na Islandu pronašli 40 mutacija koronavirusa, što je preplašilo svijet.

Mutacije su otkrivene analizom brisa bolesnika s Covidom-19 na Islandu, gdje je do sada prijavljeno gotovo 600 slučajeva. Ovo otkriće može pomoći objasniti zašto u zapadnom svijetu vidimo daleko veće stope smrtnosti nego što smo to imali u Aziji do sada.

U međuvremenu, profesor u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorava da pojedinac koja ima virus može zaraziti  i do 59 000 drugih osoba.

Stručnjak za intenzivnu njegu opisao je kako jedna osoba koronavirusom može zaraziti do 59 000 drugih, jer je virus više nego dvostruko zarazniji od gripe.

Dr. Hugh Montgomery, profesor medicine intenzivne njege na University College London, objasnio je kako se virus može prenijeti s jedne osobe na tisuće i Britance je pozvao da slušaju savjete o socijalnoj distanci.

Prije toga je rečeno da netko može širiti Covid-19 mnogo dana prije nego što uopće počne pokazivati bilo kakve simptome. Zbog toga je Covid-19 savršeni “stealth virus” koji može izazvati zastrašujuću globalnu pandemiju. Zbog toga je opasan, a ne zbog cinične tvrdnje kako „umiru samo starci“.

Istraživači koji su proveli istraživanja na krujzeru „Diamond Princess“ su otkrili virus na površinama čak 17 dana nakon što su svi napustili brod, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak. Ove je podatke teško prihvatiti,  ali je to apsolutno nužno za shvatiti protiv čega se treba boriti.

Zdravstveni radnici širom Sjedinjenih Država sada testiraju pozitivnost na koronavirus i upravljaju frontovima u borbi protiv brzorastuće pandemije.

Svi žele da se život u Americi brzo vrati u normalu, ali to se neće dogoditi. Za sada su broj potvrđenih slučajeva i broj smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama veći od ranijih najpesimističnijih projekcija.

Trumpa bi svakako trebalo poslušati u dijelu u kojem poziva na mjere „socijalnog distanciranja“, a ostalo…? Ako pogledate njegov Twitter račun, tamo ćete vidjeti hrpu proturječnih izjava. Konačno, Trump nije liječnik ni virolog, već tajkun iz građevinskog sektora i govori ono što ga uvjere savjetnici. Ali se čini da je sada i njemu jasno da je pred Amerikancima jako duga bitka.

To je tako i svi koji su pokušali reći da će ova pandemija brzo ispariti su pobijeni činjenicama. Trenutno je oko 187 milijuna Amerikanaca  u nekoj je vrsti izolacije, jer Covid-19 prelazi iz zemlje u zemlju poput požara. U Sjedinjenim Državama se broj potvrđenih slučajeva nevjerojatno brzo popeo na gotovo 700 000, a kada neki od vas budu čitali ovaj članak, vjerojatno će ih biti više.

Zapravo, od početka pisanja do ovog retka se brojka popela na 74 982, mrtvih je 1078, a samo 1850 je oporavljenih.

Neke žrtve umiru u samo nekoliko dana, dok nekim pacijentima može trebati tjedan da se u potpunosti oporave. Drugo, raširenija testiranja počet će otkrivati i blaže slučajeve, a većina tih blagih slučajeva će se na kraju oporaviti. Ali bez sumnje se počinje činiti da će SAD imati vrlo visoku stopu smrtnosti, baš kao u Italiji, Španjolskoj i drugim zapadnoeuropskim zemljama. Ponedjeljak je bio prvi put da je više od 100 Amerikanaca umrlo u jednom danu, a čini se da bi dani koji slijede mogli biti  mnogo gori.

Ali čak i nakon svega, još uvijek ima puno Amerikanaca koji ovu pandemiju ne shvaćaju ozbiljno.

Ministar zdravstva Jerome Adams upozorio je u ponedjeljak na širenje koronavirusa i da će se pogoršati ovaj tjedan, te da ljudi širom zemlje prijetnju ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

“Želim da Amerika shvati ovaj tjedan, bit će loše”, rekao je Adams.

Što se tiče ekonomije, globalna recesija, nekad nezamisliva 2020. godine, sada je predodređena, a loša vijest za SAD je da tamo pandemija tek počinje. Isto vrijedi za Indiju, koja se, uz Kinu, smatra lokomotivom svjetskog ekonomskog rasta.

Središnje banke i vlade sada objavljuju tsunami smanjenja kamatnih stopa, daju jamstava za zajmove i novu potrošnju, te iskorištavaju hitne ovlasti kako bi uvjerili ulagače da ne odustaju, ublažili šok za tvrtke i radnike i sačuvali temelje funkcionalne ekonomije za budućnost.

Prije mjesec dana većina Amerikanaca nije ni slutila da bi takvo nešto moglo biti moguće. Kratkoročno, dobra vijest za ulagače je znatan pad cijena dionica, što je posebno važno u kombinaciji s usvajanjem „poticajnog paketa“.

Međutim, prema američkim dužnosnicima, industrijski i savezni zvaničnici velikih američkih zrakoplovnih tvrtki pripremaju planove za potencijalno dobrovoljno zatvaranje gotovo svih putničkih letova izvan SAD-a, budući da vladine agencije također razmatraju takav korak, kao i nacionalni sustav kontrole zračnog prometa.

Prijevoznici ili Bijela kuća nisu donijeli nikakve konačne odluke, kažu ti dužnosnici, ali dodaju da se aviokompanije bore s minimalnim brojem putnika i zbog toga razmatraju različite mogućnosti.

Dolazeći tjedni zahtjevi za nezaposlenost srušit će standarde postavljene čak i tijekom najgorih točaka financijske krize i recesije početkom ’80-ih. Procjene zahtjeva za naknade za nezaposlene variraju i kreću se od nekoliko milijuna do nevjerojatnih brojki od gašenja 37 milijuna radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Sve ove brojke je biti jednako loše, a Trumpova administracija je, prema nekoliko medijskih izvješća, zatražila od državnih dužnosnika da odgode objavljivanje preciznih podataka.

Ako je tijekom Velike recesije stopa nezaposlenosti nije premašila 10 posto, sada direktor Federalnih rezervi St. Louisa upozorava da će SAD u drugom tromjesečju možda vidjeti stopu nezaposlenosti od 30 posto.

„Predsjednik Federalnih rezervi St. Louisa James Bullard predvidio je da će stopa nezaposlenosti u SAD-u u drugom tromjesečju možda dosegnuti 30%, zbog gašenja poslovanja zbog koronavirusa, s neviđenim padom bruto domaćeg proizvoda od 50%“, javljaju američki mediji.

Koliko dugo može izdržati prosječna američka obitelj, čak i ako dobije 1200 dolara, ako prestane zarađivati? Samo 40 posto  Amerikanaca su može priuštiti neočekivani trošak u iznosu od 1000 dolara,  a gotovo 80 posto radnika živi od plaće. Nije iznenađujuće da je vjerojatnost ekonomske recesije izazvane pandemijom koronavirusa u mnogih izazvala zabrinutost.

Mike Adams iz Natural Newsa rekao je sljedeće: „U posljednjih nekoliko dana zvali su me mnogi ljudi s kojima se godinama nisam čuo. Odjednom ih zanima što imam za reći, iako su ignorirali sve što sam govorio u posljednjem desetljeću. I žele me uvjeriti da su “potpuno spremni” s 2 do 3 tjedna zaliha hrane. To su isti ljudi koji vjerojatno imaju toaletni papir za četiri mjeseca, ali hranu samo za tri tjedna. U ovom trenutku ih ne pokušavam ničemu poučiti. Taj dan je odavno prošao. Svatko tko misli da će „2-3 tjedna hrane“ proći kroz kolaps nacionalne linije opskrbe hranom, globalni promet proizvoda široke potrošnje i sustavni, kaskadni financijski i bankarski kolaps živi u zemlji čiste zablude.“

„Mnogo istih tih ljudi nisu slušali i nisu se unaprijed pripremili, a sada sve oko sebe pokušavaju uvjeriti da će ta kriza uskoro nestati. I bilo bi divno da su u pravu. Ali u ovom se trenutku globalne i nacionalne brojke brzo povećavaju, a ekonomija oko nas se bukvalno urušava“, za The Economic Colapse piše Michael Snyder.

Što se tiče Donalda Trumpa, on je definitivno dobi nekoliko dana predaha, baš kao i burze na Wall Streetu. Međutim, ono što će se tek dogoditi nećemo predviđati. Pričekajmo da se dogodi i bit ćete pravovremeno obaviješteni.


Zero Hedge / ASSETS / The Hill / Twitter / Donald Trump / The Wall Street Journal / Worldometers Info / The Economic Collapse

COVID-19Donald TrumpKoronavirusKrizaWall street
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milanče
4 godine prije

FED će posuditi 2 trilijuna dolara za oporavak američke ekonomije zbog „virusne krize“, a globalna tržišta u Europi, Rusiji i Aziji rastu i vesele se uspjehu! Senatori i kongresmeni koji su se nedavno usprotivili zaduženju, pridružit će se “krizi” kako bi podržali račun za manutni deficit koji će 500 milijardi dolara prebaciti na korporacije, 367 milijardi na samozaposlene, 100 milijardi na privatne bolnice i 150 milijardi na američke vlade! I svaki “obični” Amerikanac dobije 1200 dolara gratis! A djeca dobivaju džeparac od 500 dolara!

Mali Mujo
4 godine prije

Kako se sklanja rijec LUD
LUDJI
LUD KAO TRUMP

Milanče
4 godine prije

Njemačka industrija dobit će 750 milijardi eura javnog novca Stoga je bilo potrebno stvoriti krizu i, posljedično, usvojiti odgovarajuće krizno upravljanje, koje će krizu iskoristiti kao izgovor i opravdanje za pokretanje masovnih programa supsidijarnosti i usmjeravanja javnog novca u privatna poduzeća kako bi se oživio umirući sveti gral globalizacije. Primijetio sam ovo prvi put kada su političari, koji su se donedavno hvalili deficitima i smanjenjem deficita, iznenada pokrenuli probne balone o planovima za masovno povećanje državnog deficita, navodno zbog kompenzacije za koronavirusnu krizu. Kabinet Angele Merkel odobrio u ponedjeljak, a Bundestag bi zakonodavstvo trebao odobriti kasnije ovog tjedna. Kao posljedica virusne infekcije i opet zbog “kompenzacijske potrebe” , vlada Angele Merkel odobrila je apsolutno bez presedana paket subvencija za privatne njemačke tvornice, uglavnom u industrijskom sektoru, u iznosu od 750 milijardi eura. Samo mali popis kamo će ići subvencije da bismo razumjeli o čemu mi ovdje govorimo. Samozaposlene osobe, mala… Čitaj više »

dvokrilac
4 godine prije

Amerokenjci će se, konačno, morati “o sebi zabaviti”, što im od srca želim…

shumadinac
4 godine prije

90tih je u Srbiji kružio vic: Koliko zarađuje prosečan Srbin? Plata je 200 maraka, potroši 250 i ostavi 100 sa strane Zaista, u to vreme privreda gotovo da nije radila – kako smo preživeli? Odgovor je da su davanja bila mala: hrana nije bila preskupa ali su komunalije i ostali troškovi bili neuporedivo manji nego danas. Sada je mnogo toga privatizovano pa ne bi bilo tako jednostavno ali mislim da vlast ima načina da “ubedi” one gde se cene mogu spustiti (znači praktično svuda i to dosta). U SAD-u je situacija mnogo drugačija, sistem je glomazniji i inertniji. Na pomen socijale čak i u doba krize pola zemlje će da skoči vlasti za oči. Dovoljno je da se zakotrlja koliko se već zakotrljalo i lavinu je nemoguće zaustaviti osim brzim i velikim (bolnim) rezom. Kad radnik izgubi posao on ne kupuje robu, proizvođači te robe ostaju bez posla otpuštaju radnike… Čitaj više »

Milanče
4 godine prije

Mjenja se geopolitická igra u svijetu, trio amerika-engleska i -rusija dogovorili se oko novog svjetskog poredka..Kina je odpisana..

šeronja
4 godine prije

neka im je sa srećom

Dalibor milohnic
4 godine prije

Pogledajte novu Bujicu sa dr. Sreckom Sladoljevim vezano za koronapsihozu. Naravno tko zeli i tko nema nikakve predrasude.

Alen
4 godine prije

Do sada nevidjen turbo folk ! A tek je započelo …
Dovidjenja US dolar ! Ko ima višak papira , neka ga ppotroši dok šta vrijedi..

crodaemon
4 godine prije

“iako i ovog puta „stručnjaci“ zaboravljaju da se radi o fiktivnom novcu,”
Eh Babiću, znamo svi da ne voliš USA al polakše molim.

U 21. stoljeću je sav novac na svijetu fiktivan po tvojim standardima. Ni jedna valuta nije pokrivena s nekom stvarnom tvrdom opipljivom vrijednošću (nap. zlato, srebro). Novac su znamenke u kompjuteru. Iza ovih znamenki stoji teritorij USA, USA stanovništvo, USA ekonomija te USA vojska. To je sasvim dovoljno da taj novac nema opis fiktivan.

Tko se ne slaže s mojim mišljenjem nek lipo navede neku valutu koja nije “fiktivna”

MatijaVZHR
4 godine prije

Samo nekoliko opservacija: 1. interesantno da je najveća panika i drama oko “pandemije” na istočnoj obali (New York, Massachussets) te zapadnoj obali (LA, San Francisco) gdje su apsolutno najžešći protivnici Trumpa, do te mjere da su glat onemogućavali provedbu zakona koje je Trump donosio u zadnjih 4 godine. Upravo je nevjerojatno kako panike i drame nema ili ika vrlo malo u saveznim državama gdje je Trumpovo biračko tijelo 2. Bloomberg nikada nije bio naklonjen Trumpu, kao niti Zero Hedge niti Wall Street Journal -čak štoviše 3. Istočna obala je vrhunsko leglo globalističke administracije te banksterskih krugova SAD-a, jednako kao i Kalifornija 4. Interesantna je potpora za mala i sreDnja poduzeća u iznosu 350 milijardi dolara- ako u RH ta potpora bude iznosila 1 milijardu KUNA, možemo se smatrati lordovima. Nekako se bojim da to baš i neće ići tako. 5. Tsunami smanjenja kamatnih stopa – zanima me hoće li taj… Čitaj više »

Borg
4 godine prije

Smo čekam komentare da je ovo najbolji društveno ekonomski sistem koji postoji….
Čisto savršenstvo..

Željko
4 godine prije

Evo i ja gledam ovu worldometers.info web stranicu, ako je vjerovati njihovoj statistici… od sezonske gripe je od pocetka godine umrlo 114312 ljudi! Oko 5.5 puta vise nego od gripe izazvane corona virusom! I dok nas gospodari svijeta sve drze u toru k’o ovce a zarazene corona virusom tretiraju k’o gubavce, nositelji onih ostalih 200-tinjak virusa koji uzrokuju sezonsku gripu i od kojih se umire 5-6 puta vise… njih nitko ne “benda”… a vecina ovaca i dalje vjeruje da sa corona virusom zavrsava njihovo ovozemaljsko putovanje…! Zar ova histerija nije “sirenje laznih vijesti i stvaranje panike”? Hoce li itko odgovarati zbog toga?!

zabrinuti
4 godine prije

Zatvaranja zbog Covid-19 prijeti da uništi 37 miliona poslova u SAD.

Iza ovog teksta na ovom portalu pogledajte komentare zabrinutog posmatraca… Tu su objašnjenja i prognoze daljih događanja. Administrator nije objavio poslednji komentar koji je najbitniji, verovatno zato što je obiman. Mogu da ga ponovim iza ovog teksta…

Rusofil
4 godine prije

Popišali se na požar.

Dopizdilomi
4 godine prije

Al su vam žuti vratili servis.

Alex
4 godine prije

Koliko netko mora imati zacementiran mozak pa pomisliti da će se najjača ekonomija svijeta i daleko najjača vojna sila svijeta slomiti tek tako, bez ispaljeno metka. Pitanje je, međutim, tko će platiti najveći ceh u ovoj krizi. Velika vjerojatnost je da će to biti američki saveznici…prijatelji!

rijecanin
4 godine prije

Može li kakva vijest o migrantima. Sjeća li se još tko Idliba?

Rusofil
4 godine prije

Iskreno, meni je degutantno stavljati likove lidera za avatar. Putin nije ni blizu kao ono sa Hillary ali stvarno nema smisla. Vratite nam čovječuljke.

Zax
4 godine prije

Ako laze koza ne laze rog. Brojke govore da je ovaj virus obicna atipicna gripa koju smo vec imali puno puta . Zasto onda forsiranje te price o opasnoj bolesti? Zbog kontrole. Sustav se raspada a oligarhija nema rjesenje. Boje se gubitka kontrole. Fed je i sluzbeno objavio da je ostao bez municije. Putin je upravo objavio da cijeli tjedan proglasava neradnim zbog koronavirusa. Kriza ce biti globalna i trebat ce resetirati cijeli sustav. A nisam siguran da ljudi koji su na celu imaju ikakav plan. To sto rade su potezi ocajnika

CAN
4 godine prije

Lemme tell ya ’bout your blood bamboo kid. It ain’t Coca-Cola it’s rice. Straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys
The Clash

nije bitno tko
4 godine prije

Nema tu predaha. Broj zaraženih u Americi je več prebacio cifru iz Kine. Samo u tri dana.

Lucija
4 godine prije

“Američki predsednik Donald Tramp danas je najavio aktiviranje Zakona o odbrambenoj proizvodnji zbog potrebe za većom proizvodnjom nedostajuće medicinske opreme neophodne za borbu protiv pandemije korona virusa.

On je naveo da bi to trebalo da doprinese ubrzanoj proizvodnji maski, respiratora, „ventilatora“ i druge neophodne opreme.”

Koje odluke su donijeli u RH?

FATIH
4 godine prije

ZADNJE STAMPANJE,PRIJE ULASKA U DUBOKI PONOR……

Lucija
4 godine prije

Glupost oz teksta o jednome koji može zarazit 56 000 – baš me zanima kako se došlo do tog broja. Taman svaki dan išao na sportsku priredbu i koncert.

Još veća glupost: 17 dana života virusa.
Primjer neznanstvenog rada.
Ako su tamo našli virus (?) znači da je još prije dan tu bio netko zaražen virusom.
Takva testiranja se provode u komtroliranim uvjetima:
virus se stavlja na površine i mjeri vrijeme ( u raznim temp. i vlagama), i svaki sat provjerava stanje.

dane
4 godine prije

jel danas neki praznik pa su svima okacene iste zastave

Kako dalje
4 godine prije

Treba novu geopolitiku bez NATO

sokre
4 godine prije

za 2 tjedna će biti jebeš koronu, to je obična gripa ajmoooooooooo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI