fbpx

Donald Trump i Wall Street su si osigurali malo predaha, ali što dalje…?

Donald Trump - Gospodarska kriza

Nakon Trumpove najave mogućih ukidanja mjera u bori protiv koronavirusa su iz Kongres istovremeno stizale vijesti da se sprema dvostranački plan potpore gospodarstvu vrijedan 2000 milijardi dolara. Dok je rasprava trajala burza na Wall Streetu se oporavljala i u jednom danu je Dow Jones indeks zabilježio najveći dnevni skok od 1933. godine. Nakon što je iz Kongresa poručeno da je blizu dogovor o paketu pomoći koji bi trebao ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa, Dow Jones je skočio na 2112 bodova ili 11,36 posto.

Tim bi se paketom pomoglo i građanima koji su ostali bez posla i industrijama koje su najviše uzdrmane zbog paralize dijelova gospodarstva, iako i ovog puta „stručnjaci“ zaboravljaju da se radi o fiktivnom novcu, jer SAD ne diraju svoje rezerve niti je riječ o preko 8000 fizičkog zlata kojeg, navodno, FED drži u svojim trezorima. No, to sad nije ni važno, jer smo u najmanje desetak članka opisali mjere koje su američko ministarstvo financija i FED poduzimali za spašavanje potonulih burzu na Wall Streetu, koje su još uvijek u gubitku 30 % od svega što su zaradile tijekom Trumpova predsjedanja.

Usput, kad je objavljen puni tekst usvojenog plana, Dow Jones i S&Psu odmah reagirali negativno. Za vrijeme rasprave, na valu optimizma, Dow Jones je u jednom trenutku dosegao 21 875 bodova, da bi u trenutku objave čitavog teksta odmah pao za 700 bodova i dnevna sesija se zaustavila na spomenutih 2112 bodova.

Danas se rast nastavlja i do 11 ujutro po lokalnom vremenu se Dow Jones iznova oporavio za 1000 bodova, što znači da je Trumpova izjava imala učinka kod ulagača na Wall Streetu, što se ne može reći za Amerikance i guvernere saveznih država koje su najviše pogođene pandemijom i tek u travnju očekuju njezin vrhunac, koji ne dijele optimizam elite s Wall Streeta.

Konačno je Senat objavio kompletni tekst paketa mjera teških 2000 milijardi dolara za poticanje potrošnje, poreznih olakšica i poticaja za američko gospodarstvo za vrijeme i nakon epidemije koronavirusa.

Evo dijelova koji su najrelevantniji.

Državni tajnik može sklopiti sporazume o davanju zajma ili garancija za zajam z jedno ili više poduzeća u onoj mjeri u kojoj je to izvedivo, ali ne s nižom kamatnom stopom koja se temeljila na tržišnim uvjetima za usporedive obveze koje su prevladavale prije izbijanja koronavirusne epidemije. Trajanje zajma ili saveznog jamstva za zajam mora biti što je kraće moguće, u svakom slučaju ne duže od 5 godina.

Bloomberg prenosi nekoliko dodatnih zapažanja o „pobjednicima“ i „gubitnicima“ paketa mjera.

Naime, plan uključuje zajmove i pomoć u iznosu od 500 milijardi dolara uključuje veće kompanije, te države i gradove, prema najnovijim uvjetima koji su u optjecaju. No, pomoć dolazi nakon niza pritiska demokrata i tako tvrtke koje dobiju državni zajam podliježu zabrani otkupa dionica kroz rok zajma plus jednu dodatnu godinu. Kompanije zajmoprimci također trebaju ograničiti bonuse za izvršnu upravu vlasti i poduzeti korake za zaštitu radnika. Ministarstvo financija je to koje utvrđuje uvjete zajma ili druge pomoći, a novi glavni inspektor ministarstva će nadgledati program kreditiranja.

Ovaj je zakon veliki dobitak za maloprodaju, hotelijerstvo i ugostiteljsku industriju, iako su zakonodavci, pod utjecajem lobija, na početku favorizirali  avioprijevozničke industrije. Lobiji koji predstavljaju te sektore teško su lobirali u Kongresu za kredite, nepovratna sredstva i pomoć u slučaju nezaposlenosti, jer su njihova poduzeća također pretrpjela gubitke prihoda zbog koronavirusa.

“Mi to vidimo kao važnu pobjedu. Da, aviokompanije su u teškom položaju, ali je u jednako teškom i maloprodajna industrija”, rekla je Austen Jensen iz Udruženja lidera maloprodajne industrije.

Bloomberg dalje navodi „pobjednike“, a to bi bili Amerikanci s nižim i srednjim primanjima, od kojih će svaki porezni obveznik dobiti iznosu od 1200 dolar, a 500 dolara je dodijeljeno za svako dijete. Podsjetimo, potpora je jednokratna i odnosi se na porezne obveznike, odnosno Amerikance s primanjima.

Povećane su naknade za nezaposlene i primatelji će ta sredstva moći primati u prosjeku četiri mjeseca, što je više od tri mjesec iz prethodnog plana. To bi također proširilo podobnost za samozaposlene i radnike u gig ekonomiji, poput pokretača tvrtke Uber Technologies Inc. i sličnih.

Zrakoplovne tvrtke također dobivaju zajmove i jamčevine za plaćanje udjela, ali savezne zajmove mogu dobiti ako su voljne dati opciju vlasničkog udjela vladi. Program dodjeljuje 25 milijardi dolara putničkim prijevoznicima i tri milijarde dolara zrakoplovnim prijevoznicima koji prevoze osoblje poput ugostitelja, dok bi teretni prijevoznici mogli računati na četiri milijarde dolara.

Ostali pobjednici u prijevozu uključuju željeznice i tranzit. „Amtrak“ bi dobio 1,02 milijarde dolara za pokriće gubitaka od koronavirusa i održao rute koje financira država.

Mala poduzeća primaju novčane injekcije od 350 milijardi dolara, od kojih će većina biti u zajmovima preko administracije za male tvrtke i banke. Zajmovi bi bili oprošteni pod uvjetom da tvrtke ispunjavaju određene zahtjeve, uključujući ograničavanje smanjenja plaća i otpuštanja.

Zakonom je predviđeno 117 milijardi dolara za bolnice i zdravstvenu zaštitu veterana, kao i 16 milijardi dolara za osobnu zaštitnu opremu, respiratore i ostalu medicinsku opremu za savezne države.

Također uključuje 11 milijardi dolara za cjepiva, terapije, dijagnostiku i druge medicinske potrebe, te najmanje 250 milijuna dolara za poboljšanje kapaciteta zdravstvenih ustanova za reagiranje na medicinske događaje.

Zakonom je propisano da osiguravatelji pokrivaju testiranja na Covid-19. Laboratoriji bi trebali objavljivati gotovinske cijene testova na javnim internetskim stranicama, a osiguravatelji bi ih trebali platiti ili dogovoriti drugu privatnu cijenu prema kojoj se dogovara. Sva cjepiva ili druge „preventivne usluge“ morale bi biti pokrivene podjelom troškova.

Mjera privremeno ukida smanjenja plaćanja programa Medicare i uključuje 20% plaćanja za usluge liječenja Covid-19 pacijenata. Međutim, ovo za oboljele ne znači ništa, jer se troškovi liječenja oboljelog osiguranika s lakšim simptomima kreću oko 9000 dolara, s težim simptomima oko 20 000, a neosigurane osobe, kao što je bio slučaj o kojem smo pisali ovog tjedna, mogu platiti liječenje čak 34 000 dolara.

„Bolnička industrija“, kako piše Bloomberg, jer u Sjedinjenim Državama to očito nije „javna usluga“, podržala je mjeru osiguravanja hitnih sredstava, povećanje plaćanja i obustavu nekih rezova sredstava, ali navodi  „da će trebati učiniti još mnogo da se riješi dosad neviđeni izazov ovog virusa”, rekao je Rick Pollack, voditelj Američke udruge bolnica.

Mnogi vlasnici američkih kuća i tvrtki mogli bi dobiti olakšice na plaćanje mjesečne hipoteke. Obustavile bi se ovrhe i deložacije, ali samo do kraja travnja, a u iznimnim slučajevima duže.

Hitna pomoć za poljoprivrednike uključuje čak 23,5 milijardi dolara potpore. Osiguralo bi se 9,5 milijardi dolara hitnih sredstava za poljoprivredu, uključujući stočare i uzgajivače specijalnih kultura, poput voća i povrća.

Na pomoć ne mogu računati Trump i članovi njegove obitelji, kao ni tvrtke u vlasništvu članova Kongresa, čelnika ministarstava i potpredsjednika Mikea Pencea.

Naftna industrija će dobiti poticaj od tri milijarde dolara. Republikanci su htjeli financirati kupnju nafte za strateške rezerve kroz kupnju do 77 milijuna barela sirove nafte, što bi trebalo podržati domaću industriju i povećati nafte rezerve po povoljnim cijenama, a demokrati su nastojali dodati milijarde sredstava za čistu energiju, ali su na kraju oba prijedloga zanemarena.

Ali to bi se pitanje moglo opet pojaviti, jer Kongres u sljedećim tjednima raspravlja dodatne zakone vezane uz koronavirus. Anne Bradbury, voditeljica Američkog vijeća za istraživanje i proizvodnju koja predstavlja neovisne proizvođače nafte, rekla je da je grupa “uvjerena da će se moći ispuniti predsjednička direktiva za kupnju do 3 milijarde dolara proizvedene američke nafte”.

Odbacivanje proširenih poreznih poticaja za obnovljivu energiju i potrošnju na zelenu infrastrukturu udarac je za zagovornike solarnih i električnih vozila koji se brinu da će nakupljanje novog saveznog duga od poticajne potrošnje odvratiti zeleno ulaganje i kreditiranje u ovaj sektor budućnosti.

Početak epidemije

Američki kongres je mjere usvojio takoreći na početku epidemije, koja tek ovih dan dobiva na zamahu u Sjedinjenim Državama, uglavnom na istočnoj i zapadnoj obali.

Trump se danas zahvalio Senatu, a jučer je rekao da, što se Amerikanci budu  agresivnije zalagali za socijalno distanciranje, više života će spasiti i Amerikanci će prije moći krenuti na posao, u školu i vratiti se normalnom životu. Čini se da je napravio korak natrag u odnosu na izjavu da mjere karantene treba ukinuti, jer je Amerika otvorena zemlja.

Rekao je kako su četiri bolnice FEMA gradi u New Yorku pri kraju i to prije predviđenog roka.

No, neovisni izvori podsjećaju na brzi rast novih slučajeva zaraze, kojih je jutros bilo 68 594. Mrtvih je ukupno bilo 1036, od kojih 200 samo u protekla 24 sata, a hospitaliziranih samo 428, što potvrđuje navode o izbjegavanju skupog liječenja koje američke obitelji može dovesti do bankrota.

Nezaposlenost se za sada ne može obuzdati

Tempo kojim Amerikanci gube posao apsolutno je zadivljujući.  The Wall Street Journal navodi kako je najveći broj novih zahtjeva za naknade za nezaposlene ikada zabilježen u jednom tjednu prije ove godine bio je 695 000 tijekom tjedna koji je završio 2. listopada 1982. Dakle, to znači da svjedočimo nečemu što nema potpuno bez presedana. Otprilike polovina zemlje trenutno je pod nekom vrstom „karantene“, iako nikada nije bilo obustave poslovanja u cijeloj državi, niti ičega sličnog onome što SAD trenutno proživljavaju.

Mnogi se nadaju da će se Amerika uskoro moći vratiti u normalu, ali da sve ovisi o napredovanju ove pandemije. Broj potvrđenih slučajeva zaraze je porastao na gotovo 70 000, a broj novih smrtnih slučajeva eskalira vrlo zabrinjavajućom brzinom. Sve dok se ti brojevi ne počnu poboljšavati, život se definitivno neće vratiti u normalu.

Posljednjih je dana toliko Amerikanaca pokušalo podnijeti zahtjev za naknadu za nezaposlene da su srušili internetske stranice diljem zemlje. U Michiganu se putem internetske stranice za nezaposlenost zbog „zagušenosti“ zahtjevi nisu mogli podnijeti tijekom ponedjeljka i utorka. Prošli tjedan se 108 000 radnika za naknade za nezaposlene prijavilo samo u državi Michigan. To je 20 puta više od normalnog broja.

U Louisiani su stvari još gore, gdje je broj zahtjeva porastao  40 puta više no inače. Samo u Louisiani je 71 000 ljudi prošli tjedan podnijela nove zahtjeve za nezaposlenost, a to tjedno obično čini  1400 do 1500 ljudi, rekla je državna tajnica za rad Ava Dejoie.

Louisiana je među saveznim državama s najvećom stopom koronavirusa po glavi stanovnika. Guverner John Bel Edwards naredio je zatvaranje neznatnih poduzeća, ograničio je odlaske u restorane za odlazak i dostavu, te zabranio okupljanja od preko 10 ljudi i odredio stanovnicima da ostanu kod kuće.

U Kaliforniji je guverner Gavin Newsom rekao da je milijun stanovnika njegove države podnijelo molbe samo od 13. ožujka, jer je pandemija koronavirusa dovela do zatvaranja poduzeća u cijeloj državi.

U ovom trenutku nitko nije sasvim siguran što očekivati, ali se većina predviđanja kreće između  milijun i četiri milijuna nezaposlenih.

U Sjedinjenim Državama je toliko je ljudi već bolesno i umorno od praznog boravka kod kuće, ali je istina da pandemija tek počinje.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio vjeruje da će više od polovice stanovnika njegova grada na kraju dobiti virus.

„Više od polovice stanovništva New Yorka može očekivati da će biti zaraženo koronavirusom“, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

„Većina će pretrpjeti samo blage tegobe, ali mnogi će postati jako bolesni i izgubit ćemo neke ljude. Travanj će biti težak, a svibanj još teži, prije nego što se virusna kriza ublaži. U gradu je dosad zabilježeno 192 smrtnih slučajeva, a potvrđeno je više od 17 000 slučajeva virusa“, rekao je početkom tjedna gradonačelnik New Yorka.

“Svijeta kojeg smo poznavali nema. I neće se vratiti, barem ne sljedećih nekoliko mjeseci. To je prava istina”, rekao je De Blasio u objavi na društvenim medijima.

Ako je njegova prognoza blizu istini ili točna, to znači da će SAD voditi vrlo dugu bitku s Covidom-19. Puno ljudi se još uvijek trudi umanjiti ovu pandemiju, ali se mrtva tijela počinju gomilati, baš kao u Wuhanu, Iranu i Italiji, a mrtvačnice New Yorka su već blizu punih kapaciteta.

Iz Ministarstva za domovinsku sigurnost (DHS) obaviješteno je da se mrtvačnice New Yorka približavaju punom kapacitetu, izjavio je službenik odjela i druga osoba upoznata sa situacijom.

Dužnosnicima je rečeno da se očekuje da će mrtvačnice u gradu dostići puni kapacitet sljedećeg tjedna. Treća osoba upoznata sa situacijom u New Yorku rekla je da su neke gradske mrtvačnice popunile kapacitet u posljednjih sedam dana. A iz agencije FEMA su za Politico da je New York zatražio hitnu pomoć u mrtvačnici. Havaji i Sjeverna Karolina su također zatražili isto, a Agencija za reakcije na katastrofe (FEMA) trenutno pregledava zahtjeve, izjavio je glasnogovornik.

Stoga se mnogi boje da „paket poticaja“ neće puno toga promijeniti, osim što je dao očekivani kisik Wall Streetu. Kongres neće moći poništiti pandemiju i neće moći uvjeriti ljude, koji su smrtno preplašeni, da napuste svoje domove, da normalno izlaze i troše novac.

No, zahvaljujući Kongresu, idućih će dana će biti mnogo više novca, ali će se brzo smanjivati robe i usluge, što će na kraju uzrokovati vrlo bolnu inflaciju.

A ako uprava i Kongres svima počnu dijeliti divovske iznose novca, Gerald Celente upozorava da se tako srlja u “najveću depresiju ikada”.

“Ljudi će bankrotirati. Vidjet ćete kako se povećavaju stope samoubojstava. Vidjet ćete eskalaciju kriminala i ljudi koji se odaju drogama zbog depresije“, dodao je Gerald Celente.

„Naši lideri potpuno zatvaraju ekonomiju. Opet, to se nikada prije nije radilo. Ne samo da Wall Street pada, već istovremeno pada i Main Street, a to se nikada nije dogodilo. Tržišta obično padaju i tada se efekti pukotine počinju ublažavati na Main Streetu. Ovoga puta su obojica pala, a to znači da može biti gore od Velike depresije“, dodao je.

Nažalost, jedan element Celenteova upozorenja već se primjećuje. Navodi se da su pozivi na nacionalnoj  telefonskoj liniji za prevenciju samoubojstava  porasli za 300 posto.

„Izolacija i anksioznost zbog pandemije koronavirusa uzimaju danak, a pozivi u telefonski centar za nacionalnu interventnu prevenciju samoubojstva povećavaju se za 300 posto“, javlja ju iz agencije KVLY.

Druge službe za suzbijanje samoubojstava širom Sjedinjenih Država također su primijetile snažne pozive otkako je virus milijune izbacio iz svakodnevnog života.

Mnogi su svjesni da je ovo za SAD najveća javnozdravstvena kriza našeg vremena i da se pogoršava. Ovo nije običan virus, ne zbog smrtnosti, već zato što s nevjerojatnom lakoćom prelazi s osobe na osobu i brzo se mijenja, što dovodi do zagušenja sustava javnog zdravstva, ili „bolničke industrije“ u Americi, kako je zove Bloomberg.

Tek je objavljeno da su znanstvenici na Islandu pronašli 40 mutacija koronavirusa, što je preplašilo svijet.

Mutacije su otkrivene analizom brisa bolesnika s Covidom-19 na Islandu, gdje je do sada prijavljeno gotovo 600 slučajeva. Ovo otkriće može pomoći objasniti zašto u zapadnom svijetu vidimo daleko veće stope smrtnosti nego što smo to imali u Aziji do sada.

U međuvremenu, profesor u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorava da pojedinac koja ima virus može zaraziti  i do 59 000 drugih osoba.

Stručnjak za intenzivnu njegu opisao je kako jedna osoba koronavirusom može zaraziti do 59 000 drugih, jer je virus više nego dvostruko zarazniji od gripe.

Dr. Hugh Montgomery, profesor medicine intenzivne njege na University College London, objasnio je kako se virus može prenijeti s jedne osobe na tisuće i Britance je pozvao da slušaju savjete o socijalnoj distanci.

Prije toga je rečeno da netko može širiti Covid-19 mnogo dana prije nego što uopće počne pokazivati bilo kakve simptome. Zbog toga je Covid-19 savršeni “stealth virus” koji može izazvati zastrašujuću globalnu pandemiju. Zbog toga je opasan, a ne zbog cinične tvrdnje kako „umiru samo starci“.

Istraživači koji su proveli istraživanja na krujzeru „Diamond Princess“ su otkrili virus na površinama čak 17 dana nakon što su svi napustili brod, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak. Ove je podatke teško prihvatiti,  ali je to apsolutno nužno za shvatiti protiv čega se treba boriti.

Zdravstveni radnici širom Sjedinjenih Država sada testiraju pozitivnost na koronavirus i upravljaju frontovima u borbi protiv brzorastuće pandemije.

Svi žele da se život u Americi brzo vrati u normalu, ali to se neće dogoditi. Za sada su broj potvrđenih slučajeva i broj smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama veći od ranijih najpesimističnijih projekcija.

Trumpa bi svakako trebalo poslušati u dijelu u kojem poziva na mjere „socijalnog distanciranja“, a ostalo…? Ako pogledate njegov Twitter račun, tamo ćete vidjeti hrpu proturječnih izjava. Konačno, Trump nije liječnik ni virolog, već tajkun iz građevinskog sektora i govori ono što ga uvjere savjetnici. Ali se čini da je sada i njemu jasno da je pred Amerikancima jako duga bitka.

To je tako i svi koji su pokušali reći da će ova pandemija brzo ispariti su pobijeni činjenicama. Trenutno je oko 187 milijuna Amerikanaca  u nekoj je vrsti izolacije, jer Covid-19 prelazi iz zemlje u zemlju poput požara. U Sjedinjenim Državama se broj potvrđenih slučajeva nevjerojatno brzo popeo na gotovo 700 000, a kada neki od vas budu čitali ovaj članak, vjerojatno će ih biti više.

Zapravo, od početka pisanja do ovog retka se brojka popela na 74 982, mrtvih je 1078, a samo 1850 je oporavljenih.

Neke žrtve umiru u samo nekoliko dana, dok nekim pacijentima može trebati tjedan da se u potpunosti oporave. Drugo, raširenija testiranja počet će otkrivati i blaže slučajeve, a većina tih blagih slučajeva će se na kraju oporaviti. Ali bez sumnje se počinje činiti da će SAD imati vrlo visoku stopu smrtnosti, baš kao u Italiji, Španjolskoj i drugim zapadnoeuropskim zemljama. Ponedjeljak je bio prvi put da je više od 100 Amerikanaca umrlo u jednom danu, a čini se da bi dani koji slijede mogli biti  mnogo gori.

Ali čak i nakon svega, još uvijek ima puno Amerikanaca koji ovu pandemiju ne shvaćaju ozbiljno.

Ministar zdravstva Jerome Adams upozorio je u ponedjeljak na širenje koronavirusa i da će se pogoršati ovaj tjedan, te da ljudi širom zemlje prijetnju ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

“Želim da Amerika shvati ovaj tjedan, bit će loše”, rekao je Adams.

Što se tiče ekonomije, globalna recesija, nekad nezamisliva 2020. godine, sada je predodređena, a loša vijest za SAD je da tamo pandemija tek počinje. Isto vrijedi za Indiju, koja se, uz Kinu, smatra lokomotivom svjetskog ekonomskog rasta.

Središnje banke i vlade sada objavljuju tsunami smanjenja kamatnih stopa, daju jamstava za zajmove i novu potrošnju, te iskorištavaju hitne ovlasti kako bi uvjerili ulagače da ne odustaju, ublažili šok za tvrtke i radnike i sačuvali temelje funkcionalne ekonomije za budućnost.

Prije mjesec dana većina Amerikanaca nije ni slutila da bi takvo nešto moglo biti moguće. Kratkoročno, dobra vijest za ulagače je znatan pad cijena dionica, što je posebno važno u kombinaciji s usvajanjem „poticajnog paketa“.

Međutim, prema američkim dužnosnicima, industrijski i savezni zvaničnici velikih američkih zrakoplovnih tvrtki pripremaju planove za potencijalno dobrovoljno zatvaranje gotovo svih putničkih letova izvan SAD-a, budući da vladine agencije također razmatraju takav korak, kao i nacionalni sustav kontrole zračnog prometa.

Prijevoznici ili Bijela kuća nisu donijeli nikakve konačne odluke, kažu ti dužnosnici, ali dodaju da se aviokompanije bore s minimalnim brojem putnika i zbog toga razmatraju različite mogućnosti.

Dolazeći tjedni zahtjevi za nezaposlenost srušit će standarde postavljene čak i tijekom najgorih točaka financijske krize i recesije početkom ’80-ih. Procjene zahtjeva za naknade za nezaposlene variraju i kreću se od nekoliko milijuna do nevjerojatnih brojki od gašenja 37 milijuna radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Sve ove brojke je biti jednako loše, a Trumpova administracija je, prema nekoliko medijskih izvješća, zatražila od državnih dužnosnika da odgode objavljivanje preciznih podataka.

Ako je tijekom Velike recesije stopa nezaposlenosti nije premašila 10 posto, sada direktor Federalnih rezervi St. Louisa upozorava da će SAD u drugom tromjesečju možda vidjeti stopu nezaposlenosti od 30 posto.

„Predsjednik Federalnih rezervi St. Louisa James Bullard predvidio je da će stopa nezaposlenosti u SAD-u u drugom tromjesečju možda dosegnuti 30%, zbog gašenja poslovanja zbog koronavirusa, s neviđenim padom bruto domaćeg proizvoda od 50%“, javljaju američki mediji.

Koliko dugo može izdržati prosječna američka obitelj, čak i ako dobije 1200 dolara, ako prestane zarađivati? Samo 40 posto  Amerikanaca su može priuštiti neočekivani trošak u iznosu od 1000 dolara,  a gotovo 80 posto radnika živi od plaće. Nije iznenađujuće da je vjerojatnost ekonomske recesije izazvane pandemijom koronavirusa u mnogih izazvala zabrinutost.

Mike Adams iz Natural Newsa rekao je sljedeće: „U posljednjih nekoliko dana zvali su me mnogi ljudi s kojima se godinama nisam čuo. Odjednom ih zanima što imam za reći, iako su ignorirali sve što sam govorio u posljednjem desetljeću. I žele me uvjeriti da su “potpuno spremni” s 2 do 3 tjedna zaliha hrane. To su isti ljudi koji vjerojatno imaju toaletni papir za četiri mjeseca, ali hranu samo za tri tjedna. U ovom trenutku ih ne pokušavam ničemu poučiti. Taj dan je odavno prošao. Svatko tko misli da će „2-3 tjedna hrane“ proći kroz kolaps nacionalne linije opskrbe hranom, globalni promet proizvoda široke potrošnje i sustavni, kaskadni financijski i bankarski kolaps živi u zemlji čiste zablude.“

„Mnogo istih tih ljudi nisu slušali i nisu se unaprijed pripremili, a sada sve oko sebe pokušavaju uvjeriti da će ta kriza uskoro nestati. I bilo bi divno da su u pravu. Ali u ovom se trenutku globalne i nacionalne brojke brzo povećavaju, a ekonomija oko nas se bukvalno urušava“, za The Economic Colapse piše Michael Snyder.

Što se tiče Donalda Trumpa, on je definitivno dobi nekoliko dana predaha, baš kao i burze na Wall Streetu. Međutim, ono što će se tek dogoditi nećemo predviđati. Pričekajmo da se dogodi i bit ćete pravovremeno obaviješteni.


Zero Hedge / ASSETS / The Hill / Twitter / Donald Trump / The Wall Street Journal / Worldometers Info / The Economic Collapse

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
87 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije

FED će posuditi 2 trilijuna dolara za oporavak američke ekonomije zbog „virusne krize“, a globalna tržišta u Europi, Rusiji i Aziji rastu i vesele se uspjehu! Senatori i kongresmeni koji su se nedavno usprotivili zaduženju, pridružit će se “krizi” kako bi podržali račun za manutni deficit koji će 500 milijardi dolara prebaciti na korporacije, 367 milijardi na samozaposlene, 100 milijardi na privatne bolnice i 150 milijardi na američke vlade! I svaki “obični” Amerikanac dobije 1200 dolara gratis! A djeca dobivaju džeparac od 500 dolara!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Milanče

Atlantista sam, ali skidam kapu dolje, za maestralne poteze u svakom pogledu Kineza i Rusa! Nakon COVID 19 predsjednici Putin i Xi samo trebaju sa distance gledati i ne činiti ništa u raspadu EU, mislio sam da nikada ovo neću napisati, i ako se poklope karte predsjednik XI će za male novce pokupovati mnoge bitne, do prije COVID 19, tvornice i u EU i kod ” velikog brata ” i instalirati ih u Kini!

Jbg
Gost
Jbg
1 godina prije
Reply to  Željko

Francuska i Njemacka vec su rekle, da ce nacionalizirati vitalne tvrtke. A to je samo jedna od mjera zastite od neprijateljskih preuzimanja.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Milanče

Ovih 2 triliona je , da se svi dobro napiju , naprave feštu svih fešti te se tako oproste od neoliberalne ekonomije i ekonomije uopće…
3 miliona ljudi poslato na biro , burze skacu gore , malo kosti da se oglodje i ide tsunami…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alen

Već je 3 000 000 otkaza, s tek je početak 3,7 milijuna, točnije i primaju naknadu 4 mjeseca 30 dana više od zakonskog. Sad usporedi s Putinovim mjerama…. nema otkaza. Prima se plaća tvoja minimalna iz proteklih 12 mjeseci ne državni minimalac

Kad ne bi bilo adidasa
Gost
Kad ne bi bilo adidasa
1 godina prije
Reply to  Milanče

bild.de/geld/wirtschaft/wirtschaft/corona-krise-adidas-shops-zahlen-keine-miete-mehr-69646510.bild.html

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Milanče

usa raspisala nagrada za madurom i jos 12 duznosnika.pro persone 10-15 milion dolars.portal ce objavit sutra prekosutra

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Kako se sklanja rijec LUD
LUDJI
LUD KAO TRUMP

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Nije to sklanjanje, vec gradacija. Sklanjanje je stavljanje imenice u padeze.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  johnny-rebel

Nemoj mi sad kvantne gramatike.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Trump je sve samo ne lud. Ne valja njegove javne istupe poistovjećivati s onim što radi. Proučavajte EFEKTE onog što je učinio i što čini pa ih usporedite s onima na našem terenu od strane petokolonaških nazovielita Balkana.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

Matija…nije baš zdravorazumski pozivati se na sposobnost čoveka koji je svako malo bankrotirao i kojega su spasavali tvorci duboke države.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

@MatijaVZHR Sve novine i kanali TV o mrtvima i koroni,a aktualni predsjednik pred reizborom,kvalitetno popalio 4 000 milijardi,a stanje sve gore a smrt i katastrofa ne pašu s pobjedom na izborima i reizborom!!!Za tajfune je predložio uporabu atomskog oružja(!?!?!?!),a da proba taj recept i sada(!?!?!?!),neka ga netko hitno obuzda u samoizolaciju,jer za pobjedu na izborima on ne bira sredstva i visinu kolateralne štete!!!

Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije

Njemačka industrija dobit će 750 milijardi eura javnog novca Stoga je bilo potrebno stvoriti krizu i, posljedično, usvojiti odgovarajuće krizno upravljanje, koje će krizu iskoristiti kao izgovor i opravdanje za pokretanje masovnih programa supsidijarnosti i usmjeravanja javnog novca u privatna poduzeća kako bi se oživio umirući sveti gral globalizacije. Primijetio sam ovo prvi put kada su političari, koji su se donedavno hvalili deficitima i smanjenjem deficita, iznenada pokrenuli probne balone o planovima za masovno povećanje državnog deficita, navodno zbog kompenzacije za koronavirusnu krizu. Kabinet Angele Merkel odobrio u ponedjeljak, a Bundestag bi zakonodavstvo trebao odobriti kasnije ovog tjedna. Kao posljedica… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Milanče

I ja sam samozaposlen, ‘dje’ da se prijavim? 🙂 il’ to vazi samo za Njemacke um(j)etnike?

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Bosanac

I ja sam samozaposlen. U Sloveniji če neki samozaposleni dobiti pokrivene socialne doprinose (minimalno 412,00€) i 70% minimalne plače (u iznosu od 490,00€) ukupno 902,00€. To dobivaju oni, koji su direktno pogodjeni “korona krizom” . Daje se posebna izjava u kojoj se pozivaš na korona krizu. U prvom ruku država neče provjeravati istinitost izjave, ali če izjave biti javno objavljene. ALI, ako te (tj. KADA) provjeravaju, onda si ga naj…. A prekarni radnici (samozaposleni) pa i da imaju još nekog posla, toliko su slabo plačani, da i u normalnim uslovima jedva prežive. E, takvi po “mega paketu”, kojeg je slovenska… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Bosanac, zakasnio si 25 godina. Prije 25 godina si trebao nikolu koljevića odvesti na ravni krov trokatnice i baciti ga dolje na betonski nogostup

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Ico

Nikola Koljević, Mladić, Karadžić, Izetbegović i Tuđman, Milošević… Bogu hvala, već se ni ne sećam ostalih likova iz ratnih filmova. Šta bi mi da nemamo voždove? Šta bi mi da nemamo susede? Koga bi okrivili za sve svoje mane, nesvest, glupost, nesposobnost, sranje u kom živimo…? “Znam ja nas, hebo ja nas”. Tako funkcionišemo i u privatnim i kolektivnim životima. Za sve neuspehe krivi su nam drugi, a sve uspehe pripisujemo sebi lično. Tako su za pobedu Novaka Đokovića i fudbalske reprezentacije Hrvatske zaslužni svi Srbi i Hrvati, a za sranja uvek kriv neko drugi i to sranja na koja… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Helena

Čak šta više fulao je sa Koljevićem.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Ico

@Ico, mi o parama a Ti o Nikoli :), …premlad sam ja bio tad i nisam vaspitan tako da bacam ljude sa 3. sprata (kata), al sada nisam premlad i kad bi mi neko dao mandat i slobodne ruke da napravim ekipu za dezinfekciju ovih nasih prostora , bio bih u stanju zabranit svim (od prvih ‘demokratskih izbora’ pa do danas) politickim subjektima djelovanje, i skupit otprilike oko $150 milijardi nelegalno stecene imovine….ali iz mog dosadasnjeg zivotnog iskustva, stanovnike ovih prostore ne zanimaju istinske promjene ako bi oni u njima trebali ucestvovat, njima je samo do tog da malo prokomentarisu… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Milanče

Interesantan tekst, blog je jednog mladog političara iz BiH, nešto je kao Pernar u Hrvatskoj!
http://nebojsavukanovic.info/a-kad-prodje-pandemija-predvidjanja-nebojse-katica/

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Milanče

Ajde ti lijepo skini jednu nulu a ja cu ugasit svijecu.

dvokrilac
Gost
dvokrilac
1 godina prije

Amerokenjci će se, konačno, morati “o sebi zabaviti”, što im od srca želim…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

90tih je u Srbiji kružio vic: Koliko zarađuje prosečan Srbin? Plata je 200 maraka, potroši 250 i ostavi 100 sa strane Zaista, u to vreme privreda gotovo da nije radila – kako smo preživeli? Odgovor je da su davanja bila mala: hrana nije bila preskupa ali su komunalije i ostali troškovi bili neuporedivo manji nego danas. Sada je mnogo toga privatizovano pa ne bi bilo tako jednostavno ali mislim da vlast ima načina da “ubedi” one gde se cene mogu spustiti (znači praktično svuda i to dosta). U SAD-u je situacija mnogo drugačija, sistem je glomazniji i inertniji. Na pomen… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Zapamtio sam ja da kod tebe ima janjetine
😃😃👍…

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac-Mi tu sada pričamo o Americi ali sličan, ako ne i gori, scenarij čeka i nas jer mi ne možemo nekažnjeno tiskati novac. Meni je zanimljiva ova anegdota o zaradi u RS 90-ih. Posebno dio sa “ostavi 100 sa strane”. To je tajna naše žilavosti, barem za starije građane vrijedi, što smo i od crkavice znali ostaviti za crne dane. U Babićevom tekstu piše jedna strašna činjenica a ta je da samo 40% (manje od pola) Amerikanaca ima rezerve od 1000$. I taj podatak govori sve. Žive po principu dok imam nek puknem kad nemam nek crknem. Ako netko cijelu… Pročitaj više »

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ma, slažem se sa tobom.
I ja vidim veliki gospodarski krah, koji če nas toliko snažno udariti, da čemo umirati od gladi. Svi lockdowni po svijetu imaju svog smisla. Dolaze vremena, kada čemo dobivati bonove za hranu. I zbog toga nas moraju imati pod kontrolom. Koja se upravo dešava širom svijeta.

Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije

Mjenja se geopolitická igra u svijetu, trio amerika-engleska i -rusija dogovorili se oko novog svjetskog poredka..Kina je odpisana..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Milanče

Bravo Burt, samo nastavi

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

neka im je sa srećom

Dalibor milohnic
Gost
Dalibor milohnic
1 godina prije

Pogledajte novu Bujicu sa dr. Sreckom Sladoljevim vezano za koronapsihozu. Naravno tko zeli i tko nema nikakve predrasude.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Do sada nevidjen turbo folk ! A tek je započelo …
Dovidjenja US dolar ! Ko ima višak papira , neka ga ppotroši dok šta vrijedi..

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Alen

Nece dolar izgubiti vrijednost kad Ti mislis, nego kad se ne nadas (ovim ne mislim licno Ti, nego svi)

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Zato i pišem , potroši dok još možeš ,
jer sutra možes ustati u jutro i shvatiti da više ne vrijedi.. Kupi tozla ..

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Alen

….ne radi mi printer, nestalo tinte 🙂

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije

“iako i ovog puta „stručnjaci“ zaboravljaju da se radi o fiktivnom novcu,”
Eh Babiću, znamo svi da ne voliš USA al polakše molim.

U 21. stoljeću je sav novac na svijetu fiktivan po tvojim standardima. Ni jedna valuta nije pokrivena s nekom stvarnom tvrdom opipljivom vrijednošću (nap. zlato, srebro). Novac su znamenke u kompjuteru. Iza ovih znamenki stoji teritorij USA, USA stanovništvo, USA ekonomija te USA vojska. To je sasvim dovoljno da taj novac nema opis fiktivan.

Tko se ne slaže s mojim mišljenjem nek lipo navede neku valutu koja nije “fiktivna”

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  crodaemon

Mi smo probali sa štampanjem – nije baš išlo. Možda nismo potrefili pravu boju 🙂

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac da yuga nije tiskala raspala bi se 5 do 10 god ranije. Yuga je pocela tiskat radi rasta tecaja $, rasta kamata na nova zaduženja u $, što je dovelo do nemogucnosti otplate to jest nemogucnosti refinanciranja vanjskog duga.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Da smo naštampali samo onoliko koliko bi nam bilo potrebno da pokrijemo deficit u proračunu danas nebi imali dug I sve ono negativno što on donosi a bilo bi nam isto ili bolje nego sad.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  crodaemon

@ crodeamon Jedino si terminlogiju izmiješao. Malo o novcu pa malo o valuti što nisu iste stvari. “Under a free market system, gold is a currency” – sukladno tome, odgovor na tvoje pitanje je zlato. Ali si vjerojatno mislio na novac pa si se samo krivo izrazio. Novac je poddomena valute. “stoji teritorij USA, USA stanovništvo, USA ekonomija te USA vojska” – ovo si lijepo napisao. To vrijedi za svaku državu. A upravo taj opis koji je točan, stvara nemogućnost dokazivanja fiktivnosti novca. Nigdje ne piše da država ne smije printati do iznemoglosti, nigdje ne piše da država ne smije… Pročitaj više »

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije
Reply to  Mercury

@mercury zaista ne smatram zlato ni valutom ni novcem pa ne smatram tvoj odgovor tocnim, iako uvažavam ipak se ne slažem s ostakom tvog razmišljanja. I dalje smatram da je ili sav novac koji izdaje stvarna država fiktivan ili da sav novac nije fiktivan bez obzira na kolicinu izdavanja.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  crodaemon

USD ima pokriće u nafti.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Ico

@ Ico

Ima i Venezuela pa se utapa u inflaciji.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ico

Imamo problem….Amerika u kontinuitetu gubi nadzor nad garantom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ico

Čijoj?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Ico

@guest_392077
I Srbija je imala u zlatu – koje još uvek nismo pronašli.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  crodaemon

USA imaju rezerve neviđenih 8800 tona zlata. Ekonomija je usporila.Na temelju čega štampaju dolare. Ostali imaju rezerve fizičke i stvarne.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Na osnovu potražnje za dolarom ..Nisu rusi bezveze u pravo vrijeme oborili cijenu nafte !

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Ima skoro 50 god da USD nije povezan s zlatom.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
1 godina prije

Samo nekoliko opservacija: 1. interesantno da je najveća panika i drama oko “pandemije” na istočnoj obali (New York, Massachussets) te zapadnoj obali (LA, San Francisco) gdje su apsolutno najžešći protivnici Trumpa, do te mjere da su glat onemogućavali provedbu zakona koje je Trump donosio u zadnjih 4 godine. Upravo je nevjerojatno kako panike i drame nema ili ika vrlo malo u saveznim državama gdje je Trumpovo biračko tijelo 2. Bloomberg nikada nije bio naklonjen Trumpu, kao niti Zero Hedge niti Wall Street Journal -čak štoviše 3. Istočna obala je vrhunsko leglo globalističke administracije te banksterskih krugova SAD-a, jednako kao i… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

🎯 u sridu
P.S.
A svi oni koji prizivaju da se američko gospodarstvo uruši, kao oni oblakoderi blizanci, ne bi voljeli da im se želja zaista ostvari.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

Hm…koliko cinizma, u komentaru a tačke 8 i 6 su ti totalne krajnosti. U tački 8 vladaš sa saznanjima koja je populacija najugroženija a u tački 6 se praviš glup i tražiš potvrdu o agresivnosti SARS-COV_2 virusa, kako su prežvakani fakti o smrtnosti takođe su sažvakani i podatci o stepenu zaraze, stepenu smrtnosti i agresivnosti tog virusa. Baš malopre slušam riječi nekog doktora u bolnici u Italiji koji kaže da je virus izuzetno agresivan te da su ostali bez 8 medicinara;pre par dana čovek virolog kaže da jedan zaraženi hipotetički postavljeno u lancu ovim virusom može zaraziti čak i do… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

Samo da ne bude po principu, prvo mi vama damo zito a onda vi nama uzmete naftu.
Odlican komentar.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

Matija Maske pomažu. Objasnila detaljno ali vi svaki dan inzistirate na tome…je li vam to pravi cilj? 1. “interesantno da je najveća panika i drama oko “pandemije” na istočnoj obali (New York, Massachussets) te zapadnoj obali (LA, San Francisco… Nije čudno. Ignorirane su od strane lokalnih vlasti i prijevoznika upute o zabrani letova kao “rasističke”. Na obje obale poslan je po jedan brod – bolnica. 5. Takve kamate u eu postoje -starci najviše umiru, ali njih je za sad u statističkom uzorku i najviše jer je virus prodro u zdravstvene sustave i bolnice gdje i jesu takvi. – za to… Pročitaj više »

tino
Gost
tino
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

ha

Borg
Gost
Borg
1 godina prije

Smo čekam komentare da je ovo najbolji društveno ekonomski sistem koji postoji….
Čisto savršenstvo..

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije
Reply to  Borg

To bi mogla tvrdit samo teeeeška budala.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Borg

Najbolji drustveno ekonomski sistem imaju mravi, pcele …. ljudi su glupi za te stvari, jer su ih naucili da vjeruju u bajke

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Borg

Ekonomski jeste savršen….ideje,mogućnosti,peotok informacija, ljudi i robe je prosto kako treba. Društveno /socijalno uređenje je fuj, očigledno.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Borg

Casino kapitalizam

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Evo i ja gledam ovu worldometers.info web stranicu, ako je vjerovati njihovoj statistici… od sezonske gripe je od pocetka godine umrlo 114312 ljudi! Oko 5.5 puta vise nego od gripe izazvane corona virusom! I dok nas gospodari svijeta sve drze u toru k’o ovce a zarazene corona virusom tretiraju k’o gubavce, nositelji onih ostalih 200-tinjak virusa koji uzrokuju sezonsku gripu i od kojih se umire 5-6 puta vise… njih nitko ne “benda”… a vecina ovaca i dalje vjeruje da sa corona virusom zavrsava njihovo ovozemaljsko putovanje…! Zar ova histerija nije “sirenje laznih vijesti i stvaranje panike”? Hoce li itko odgovarati… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Ti ne bendaš činjenično stanje i stvaraš pometnju u glavi čitaoca…..sjeti se samo dešavanja u Kini, ljidi su bukvalno na ulici umirali sve dok Kina nije odreagovala krajnje brutalno;ne mogu da razumem da posle takvih grozota kojima smo svjedočili konstantno iz nova pojavljuju se takvi komemtari i takve tvrdnje. Takva negiranja činjenica je apsolutno kontraproduktivno i usled želje da se ovo me dešava oko nas dovodi ljude u pometnju i nagoni ih da donose pogrešne odluke.

zabrinuti
Gost
zabrinuti
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko, slažemo se.👍

Pogledaj moje komentare – zabrinuti posmatrac… iza tvog komentara

zabrinuti
Gost
zabrinuti
1 godina prije

Zatvaranja zbog Covid-19 prijeti da uništi 37 miliona poslova u SAD.

Iza ovog teksta na ovom portalu pogledajte komentare zabrinutog posmatraca… Tu su objašnjenja i prognoze daljih događanja. Administrator nije objavio poslednji komentar koji je najbitniji, verovatno zato što je obiman. Mogu da ga ponovim iza ovog teksta…

Rusofil
Gost
Rusofil
1 godina prije

Popišali se na požar.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Al su vam žuti vratili servis.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Koliko netko mora imati zacementiran mozak pa pomisliti da će se najjača ekonomija svijeta i daleko najjača vojna sila svijeta slomiti tek tako, bez ispaljeno metka. Pitanje je, međutim, tko će platiti najveći ceh u ovoj krizi. Velika vjerojatnost je da će to biti američki saveznici…prijatelji!

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije

Može li kakva vijest o migrantima. Sjeća li se još tko Idliba?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  rijecanin

Idlib….izgleda da Turci nikada i nisu imali kontrolu nad teroristima, i što je najvažnije izgleda da su SAA i Ruska vojska imuni na Koronu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Eto ga sinisa , a juče su bili erdoganovi teroristi.. Prenesi to neri teherancu i babiću..
Dao ih je sirijskoj vojsci na tanjir , no iran je odlučio drugačije da igra.. Kad vama atentat na sulejmanija nije nista rekao , ne znam sta da vam kazem …Sami će te vidjeti da je sve ovo tacno što pišem..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

De bolan ne bio mlađi islamisto ohani malo. To i jesu erdoganova deca, stvarao ih je, gajio ih je, prihvatio teroriste iz čitave Sirije, plaćao ih je, pljačkali su za njega ali to su teroristi….divljaci bez skrupula kao što ti nemaš skrupula pa čekaš iza ćoška da bi se dokazao.
Što se tiče atentata u opšte se nisam razočarao.

Rusofil
Gost
Rusofil
1 godina prije

Iskreno, meni je degutantno stavljati likove lidera za avatar. Putin nije ni blizu kao ono sa Hillary ali stvarno nema smisla. Vratite nam čovječuljke.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Ako laze koza ne laze rog. Brojke govore da je ovaj virus obicna atipicna gripa koju smo vec imali puno puta . Zasto onda forsiranje te price o opasnoj bolesti? Zbog kontrole. Sustav se raspada a oligarhija nema rjesenje. Boje se gubitka kontrole. Fed je i sluzbeno objavio da je ostao bez municije. Putin je upravo objavio da cijeli tjedan proglasava neradnim zbog koronavirusa. Kriza ce biti globalna i trebat ce resetirati cijeli sustav. A nisam siguran da ljudi koji su na celu imaju ikakav plan. To sto rade su potezi ocajnika

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zax

Brojke su rezultat nečega, pre samo par meseci smo imali umiranje ljudi po ulicam Kine, virus je bio slobodan i ljudi su slobodmo padali mrtvi po ulicama…..to ti je bio razvoj jednačine ili formule u kontinuitetu bez rješenja. Pa onda dođe reakcija kinezkih vlasti pa se prestane dešavati da ljudi umiru po ulicama, taj broj se rapidno smanji ali još uvjek živi kontinuitet. Kolikobtreba biti malouman pa pored tog primera spominjati grip i pored tolikog napora da se COVID izkontroliše i suzbije neko kaže da grip ima veće posledice od COVIDA? Koliko se doktora zarazi običnim gripom i koliko ih… Pročitaj više »

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Aj molim te reci da neverujes ni sam u nebuloze koje pises “ljudi su padali mrtvi po ulicama”.
Oni snimci “ljudi sto padaju mrtvi” su istiniti kao i sletanje na mesec i ona “mala sisata” sto tuce deset stokilasa kao malu decu.
Holivudska bajka.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

Lemme tell ya ’bout your blood bamboo kid. It ain’t Coca-Cola it’s rice. Straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys
The Clash

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Nema tu predaha. Broj zaraženih u Americi je več prebacio cifru iz Kine. Samo u tri dana.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Američki predsednik Donald Tramp danas je najavio aktiviranje Zakona o odbrambenoj proizvodnji zbog potrebe za većom proizvodnjom nedostajuće medicinske opreme neophodne za borbu protiv pandemije korona virusa.

On je naveo da bi to trebalo da doprinese ubrzanoj proizvodnji maski, respiratora, „ventilatora“ i druge neophodne opreme.”

Koje odluke su donijeli u RH?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Lucija

I raketa , kratkog ,srednjeg i dugog dometa !

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

ZADNJE STAMPANJE,PRIJE ULASKA U DUBOKI PONOR……

zabrinuti
Gost
zabrinuti
1 godina prije
Reply to  FATIH

Fatih,

upravo tako. Pogledaj sajt – us debt real time.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Glupost oz teksta o jednome koji može zarazit 56 000 – baš me zanima kako se došlo do tog broja. Taman svaki dan išao na sportsku priredbu i koncert.

Još veća glupost: 17 dana života virusa.
Primjer neznanstvenog rada.
Ako su tamo našli virus (?) znači da je još prije dan tu bio netko zaražen virusom.
Takva testiranja se provode u komtroliranim uvjetima:
virus se stavlja na površine i mjeri vrijeme ( u raznim temp. i vlagama), i svaki sat provjerava stanje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Lucija

Jbg Lucija…i ja sam umanjio broj, evo pa čitaj a naravno mislim da je ovo hipotetički jer u BL imaš primera da je jedan nosilac prebacio virus na 5 ili više nesretnika koji su završili na Paprikovcu u infektivnoj klinici… “,, Mnogi su korona virus koji trenutno hara svijjetom uporedili sa običnim gripom. Iako su simptomi slični, specijalista intenzivne njege profesor Hju Montomeri objasnio je kako je korona virus drugačiji od običnog gripa. – Običan grip, ako ga dobijem preneću na u prosjeku, 1,3 – 1,4 čovjeka. Iako ti ljudi, prenesu dalje na isti taj broj ljudi, u trenutku kada… Pročitaj više »

dane
Gost
dane
1 godina prije

jel danas neki praznik pa su svima okacene iste zastave

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  dane

DA.SLAVIMO SVECA VLADIMIRA!!!

Kako dalje
Gost
Kako dalje
1 godina prije

Treba novu geopolitiku bez NATO

sokre
Gost
sokre
1 godina prije

za 2 tjedna će biti jebeš koronu, to je obična gripa ajmoooooooooo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik