Donald Trump sankcijama želi “izgladnjeti” Hezbollah

Hezbollah
29 komentara

Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država je krajem listopada odobrio je nove sankcije libanonskoj skupini otpora Hezbollah.

Nove sankcije su usvojene jednoglasno, pod izgovorom da Hezbollah “sije smrt i uništenje”.

“Ove kritične mjere znače nove sankcije kako bi se smanjilo financiranje Hezbollaha, organizacije koju smatramo odgovornom za smrti i uništenja”, izjavio je predsjednik američkog Odbora za vanjske poslove Ed Royce.

Donji dom američkog Kongresa je razmatrao i nove sankcije protiv Irana zbog raketnog programa Teherana. Iako Iran tvrdi da su njegovi testovi isključivo obrambene prirode i da projektili nisu namijenjeni za nošenje nuklearnih bojevih glava, SAD tvrde suprotno, a svi dokazi koje je Washington predočio su oni s konferencije za novinare na kojoj je izraelski premijer Benyamin Netanyahu pokazao gomilu spisa i digitalnih zapisa, a jedini dokaz je bila fotografija stare praonice tepiha u jednoj od četvrti  Teherana, kojoj je zbog dugova isključena voda i električna energija, a to je navodno objekt u kojem iranski vojni stručnjaci razvijaju nuklearni program.

Bijela kuća je ranije jasno dala do znanja da neće potvrditi nuklearni sporazum iz 2015. i da ga Teheran ne poštuje.

Sankcije protiv Irana upravo stupaju na snagu, a vjerojatno će biti proširene i bit će još oštrije u odnosu na one koje su bile na snazi prije potpisivanja nuklearnog sporazuma.

Hezbollah je u cijeloj priči samo dio mozaika, ali se čini da Washington gubi kontrolu nad situacijom. Naime, dok vojno krilo Hezbollaha igra važnu ulogu u borbi protiv terorizma od libanonske granice do cijele Sirije, političko krilo ove organizacije ima 15 zastupnika u parlamentu Libanona i zajedno sa Slobodnim patriotskim pokretom predsjednika Aouna, uz nekoliko manjih koalicijskih partnera, dio je pozicije u zemlji. Iako pet mjeseci nakon izbora predsjednik Michel Aoun još uvijek nije uspio formirati vladu, najviše zbog konkurentskih zahtjeva suparničkih stranaka za razna ministarstva, koja su libanonskom ustavu podijeljena između raznih etnoreligijskih skupina, jasno je da se bez Hezbollaha neće formirati nova vlada i premijer u ostavci Saad Hariri čini sve kako bi opstruirao politički proces u zemlji i pokušao nagovoriti predsjednika da raspiše nove izbore. Predsjednik Aoun je u nedavnom intervjuu rekao da želi jakog premijera, ne slabog Haririja, što znači da premijer u ostavci opstrukcijom stvaranja vlade ulaže uzaludne napore.

Donalda Trumpa očito ne zanima da je političko krilo Hezbollaha pobijedilo u nekim biračkim jedinicama gdje nikada nije dobio nijedan glas i gdje uopće nema libanonskih šiita. Frakcija Saada Haririja, kojeg podupiru Saudijska Arabija i SAD, izgubila je više od trećine mandata na parlamentarnim izborima, a mnogi suniti su glasali za koalicijske partnere Hezbollaha, koji je oko sebe okupio nekoliko sunitskih stranaka.

No, ako bolje pogledamo, sankcije imaju  smisla i one su dio šire politike Izraela i Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, gdje se pokušavaju oslabiti Iran, nova politička snaga u Iraku, druga po snazi i naklonjena Teheranu i na kraju Hezbollah.

Ironija je da je američki predsjednik Donald Trump sankcije Kongresa protiv Hezbollaha potvrdio govoreći na komemoraciji napada u kojima je prije 35 godina skupina “Islamski džihad” u samoubilačkom napadu na objekte zapadnih trupa u Bejrutu i ubila 241 američka marinca i 58 francuskih vojnika. U napadu dvojce bombaša samoubojica je stradalo i 6 civila.

Prethodno je iste godine proveden napad na američko veleposlanstvo u Bejrutu, kada su napadači ubili 63 osobe, mahom osoblje veleposlanstva, uključujući 17 Amerikanaca, među kojima su bili časnici CIA-e. Nakon ovih napada, za koje su SAD okrivili Iran i Hezbollah, tadašnji predsjednik Ronald Reagan je zadržao trupe u Libanonu još neko vrijeme, ali je početkom 1984. godine, zbog sve većeg sudjelovanja iranskih Quds snaga i sirijske vojske u libanonskom ratu, naredio povlačenje američkih trupa iz Libanona, što je učinila i Francuska. S vojne točke gledišta, to je bio ponižavajući poraz za američku vojsku i teško je reći da je Trump sudjelovao u “svečanosti”, kako su naveli neki mediji.

“Nijedna druga grupa, osim Al-Qaide, nema više američke krvi na svojim rukama od Hezbollaha”, rekao je Trump.

Zakon kojeg je potpisao Trump proširuje popis protiv onih kojima se nameću sankcije zbog poslovanja s Hezbollahom.

Trump je dodao  da će zbog  sankcija Hezbollah “gladovati”.

“Napast ćemo, pokidati i demontirati njihove operativne i financijske mreže. Učinili smo puno, ali ima i onih koje su preostale”, dodao je američki predsjednik.

Trump je također govorio o njegovim  velikim planovima za glavnog sponzora Hezbollaha – Iran.

“Kad sam stupio na dužnost Iran je ciljao na Mediteran. Danas gleda kako preživjeti”, rekao je Trump i dodao kako  će sankcije koje će Iranu nametnuti ovog mjeseca “biti jednako dobre” kao i one od kojih je odustao predsjednik Obama, nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godini, ali je obećao “još više sankcija u budućnosti”.

“Nećemo dopustiti glavnom sponzoru terora u svijetu da razvija najsmrtonosnije vrste oružja. To se neće dogoditi”, rekao je Trump.

Hezbollahova medijska mreža Al-Manar ne pridaje posebnu pozornost Trumpovim prijetnjama. Stručnjak Ali Al-Amin piše kako u Libanonu “nema područja koja u potpunosti pripadaju Hezbollahu”.

Donald Trump u UN-u
FOTO: Donald Trump

“Južna predgrađa Bejruta nisu samo Hezbollahova, pa kako će se ovdje primjenjivati sankcije?”, izjavio je libanonski novinar za Arab News.

Bivši libanonski zastupnik Fares Souaid izjavio je za Arab News kako su nove sankcije dio niza američkih zabrana kojima se “Hezbollah želi pretvoriti u teret za sve Libanonce, nakon što je političko krilo pokreta dobilo veliku podršku i među ostalim etnoreligijskim zajednicama u zemlji”.

SAD imaju svoje arapske saveznike u Perzijskom zaljevu i koriste ih za vršenje pritisaka na libanonske čelnike zbog njihove povezanosti s Hezbollahom, a svi zajedno dobivaju “sugestije” iz Izraela.

Izraelski čelnici su zaprijetili kako će u budućem ratu na cijeli Libanon gledati kao dio Hezbollaha.

Američka vlada je u svibnju nametnula sankcije vodstvu Hezbollaha, a iste su mjere odmah uveli Saudijska Arabija, Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i UAE.

Hezbollah je nastao nakon invazije Libanona od strane izraelskog režima i okupacije južnih dijelova zemlje ’80-ih, a trenutno predstavlja de facto vojnu silu Libanona.

Od tada je pokret pomagao nacionalnoj vojsci da se oslobode regije koje je okupirao izraelski režim i spriječio je dvije izraelske agresije, 2000. i 2006. godine.

Pokret također igra značajnu ulogu u borbi sirijske vojske protiv terorističkih skupina, uključujući ISIL i Al-Nusra Front, čime se spriječilo prelijevanje rata u Libanon, ali je istovremeno velika smetnja američkim i izraelskim planovima na Bliskom istoku i stoga je Trump odlučio “izgladnjeti” Hezbollah, iako je teško povjerovati u pozitivan učinak novih američkih sankcija protiv pokreta koji je opstao i preživio ratove, nedaće i sve druge vrste pritisaka i postao respektabilna vojna sila i nezaobilazan čimbenik u političkoj areni Libanona.

Velika pobjeda Hezbollaha i saveznika na ključnim izborima u Libanonu

Hezbollah: Kome SAD, kao poražena sila, mogu postavljati uvjete?

HezbollahISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit2
5 godine prije

Ovo je nezgodno za Hezbolah, morati će se još dublje ukopati, jedino ako bi iskočili iz swifta u neki drugi sustav o kojem se priča. Novac je krvotok svake države i organizacije pogotovo vojne moraš imati jaku bazu sa velikim prilivom ili ideš u gerilu a to znači da postaješ skoro pa terorist. inače odlični borci, jake motivacije.

Trubadur
5 godine prije

Pa, šta čemo.. Pametni i jaki ovi gringosi….Sve sami stabilni geniji… Povaljaju, Irak, Siriju, Jemen itd…, Sve, da bi Šiiti, izgubili svoj utjecaj na Bl. Istoku…. Al eto ga sad…. Hezbolah posle pobjede na izborima u Libanu, nikad jači… U Siriji, ostaje Asad, a i pozicije Irana, su svaki dan jače… U Iraku posle pobjede koalicija, Saairun i Fatah, utjecaj Irana se u Iraku samo jača i jača…. Od Beiruta, pa do Teherana je stvoren Šiitski polumijesec , a stabilni genije, bi, da jih izgladni….. Koja je ovo sprdačina od rezoinske geopolitike…

Dub Miroslav
5 godine prije

Ameri su toliko prepotentni da je to gadljivo. Naš narod kaže: “Tko se mača laća od maća će i poginuti” ili modernom terminologijom:” Tko se sankcija laća od sankcija će i poginuti”!

dalmata
5 godine prije

Hezbolah je jaci od puno armija,ne samo na BI,vec i u svitu.Ovakvi,motivirani,tvrdi,ideoloski monolitni borci,nisu ni po ukusuUSrA,EU,Izraela,jednostavno,nikli su iz obitelji kojima su ubijeni clanovi obitelji u Izraelskim i USrA napadinama,koji zraju decenijama.Oni branu svoju kucu i svoju dicu.NATO,EU.USrA,izraelska psihodelija je samo pljacka i razbojstva,genocidi,Trump i njegova zgadija su pokazali da nemaju nikakve dodirne tacke sa ljudima i ljudskosti i zato niti sta znaju niti su sta sposobni.Da oni ista mogu napali bi ih.Ne zaboravite,da je Hezbolah,javni(pouzdani saveznik Rusije i koliko znan,Rusi ih brusu,vojno takticki i oruzjem).Naravno USrA filozofija je poznati sistem,prodanih dusa,korupcije,lazi,i oni nikako nece da shvatu da su Hezbolah LJUDI,a neka se Tramp i njgova svita upitaju(nece jer nemaju ni karaktera ni obraza),zasto i oni nisu ljudi od obraza,ponosa i casti,onakvi kakav je Hezbolah.Naravno,Trump i njegovi bolesnici imaju ALQaidu,Saudijce,Izrael,NATO i EU.S kim si taki si

Snicla
5 godine prije

Donald Sankcija Trump. Pa ima li taj čovjek ikakve druge političke poteze osim sankcija? Vidi se da dolazi iz brutalnog biznisa u kojem važi samo gazi slabije i nabijaj profit.

Nesto smrdi
5 godine prije

Kada god poslujete s nekim, ako ste veci bolje cete proci, ako ste manji losije cete proci. Posto je amerika u svim dosadasnjim poslovima bila veca, logicno je da su i bolje prosli. Sad ta ista amerika prekida te iste dogovore dok postaje sve manja. Poslije ce se raditi takvi slicni dogovori a amerika ce biti manja. Jedini logican zakljucak koji se meni namece je da su oni idioti. Umjesto da se svim silama trude zadrzati postojece stanje, oni prekidaju dogovore koji su njima isli u korist.

TauCeti_Mk
5 godine prije

Van teme…Postovana redakcijo ocekujem tekst o istrazivackom novinaru Domagoju Margeticu, niko na portalima u regiji ne pise o njegovom stanju. Molim Vas budite solidarni.

deno
5 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=DojQaRxsq8M
Željko Malnar priča o prolasku kroz ratni Libanon i susret s Hezbollahom

Fatih
5 godine prije

AAAUUUUU , KAKVI GENIJALNI POTEZI NA PLANU GLOBALNA POLITIKE.

jezevakucica
5 godine prije

Na sljedećoj konferenciji za tisak ili ti štampu ,Beny će pokazati satelitske snimke izlaska hezbolahovih letećih tepiha 3 generacije iz iranske praonice.tepiha ,te time opravdati najnovije sankcije koje će biti nove samo do sutra.Od sutra ameri ,već imaju pripremljeno desetak novih sankcija koje će posijati po svijetu.Takve sankcije u narodu su poznatije kao GMO sankcije.

Ivo
5 godine prije

Ništa novo niti neočekivano. Do kraja godine usa će uvesti sankcije apsolutno svima onima koji im ne potpišu apsolutnu i bezuvjetnu poslušnost. Proces je planski i dovesti će do stvaranja nekoliko odvojenih vojno-ekonomskih grupacija. Za pretpostaviti da će podjela ići po liniji BRICS s jedne strane, anglozionisti s druge, plus eventualno neka azijska grupacija, dok će afrika biti razdijeljena po zonama utjecaja. Interesantno će biti da komunikacija između tih blokova praktično neće ni postojati, čime će se spriječiti da ovce u liberalnikm demonkracijama eventualno shvate kako to nihovo izrabljivačko društveno uređenje i nije tako genijalno. I kako oni drugi zapravo žive bolje, što bi momentalno uzrokovalo masovne nemire na tzv. demokratskom zapadu. Hezbollah realno zaboli ona stvar za sankcije, većinu pomoći dobivaju iz irana i Rusije, ruska varijanta SWIFT-a je već spremna, dakle samo će biti potrebne manje prilagodbe. Nakon toga sve ide dalje kao i do sada, samo bez… Čitaj više »

Duki
5 godine prije

Paranoja je stanje uma ,može se reći bolest !
Izlječiva? Da ! Ali kada je u kombinaciji sa vlasti e onda je jako opasna !Zato je Donald opasan(prvenstveno za svoj narod ili barem za onaj dio koji ga podržava)Otrežnjenje će biti jako bolno,grubo i prizemno ,ali jbg tražili ste-gledajte !a što se tiče Hezbollaha ,ma može im piriti u du.e !??

Haganah
5 godine prije

Iran i hezbollah su na koljenima…ljudima je u Iranu dopizdilo da im stare mule kroje sudbinu…svi mladi i obrazovani bježi u Europu, suniti dižu pobune a koliko je ozbiljna iranska vojska najbolje im je pokazala ona tri sunitska borca za slobodu šta su ih na vojnoj paradi gadjali ko glinene golubove

Borac2
5 godine prije

Kako su komentirali neki vazni lokalni analiticari. Poraz amerikanaca i pogotovo izraleaca u siriji je bolan vise od Vietnama. A sto se sankcija tice, HA ne koristi ni banke ni kreditne kartice, tako da su ove sankcije samo prdenje u vjetar.

Kolega 105
5 godine prije

I tu ce amerikenjci izgubiti rat sa zdravom pameti.

Bobi
5 godine prije

Gledajući skvarcanog Trumpa mislim si ako on ne dobije rak kože to znači da umjetno sunčanje ne izaziva taj problem kako je predstavljeno. Hm

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI