Donjeck i Lugansk slave rusko priznanje

Donetsk proslavlja nakon Putinove objave
75 komentara

Saopštenje ruskog predsjednika izazvalo je slavlje širom Donbasa sa vatrometom koji je osvijetlio nebo.

Ulične proslave izbile su u otcjepljenim republikama, za koje Ukrajina tvrdi da su njena teritorija, kasno u ponedjeljak nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da će Moskva „odmah priznati Narodnu Republiku Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR)“.

Snimci sa lica mjesta pokazuju kako vatromet osvjetljava nebo iznad Donjecka, koji je skoro osam godina glavni grad DNR.

Grupe ljudi okupile su se na ulicama, ističući zastave Rusije i skandirajući zbog poteza Moskve, pokazuje drugi video.

Proslave su počele i u Lugansku, uočena je velika kolona automobila koja se kretala kroz grad sa istaknutim zastavama otcjepljenih republika i Rusije.

Putinova odluka dolazi usred tekuće eskalacije između ukrajinskih snaga i dvije otcjepljene republike. Od četvrtka, i DPR i LNR su prijavile teško granatiranje od strane kijevskih snaga, kao i više incidenata koje su označili kao „terorističke“ napade na infrastrukturu od strane ukrajinskih diverzanata. Najviši zvaničnici dvije republike naveli su da je eskalacija izgledala kao uvod u sveopšti napad Kijeva.

Ukrajina je, međutim, odbacila optužbe, insistirajući da nije imala planove da silom ponovo preuzme otcjepljene regione. Kijev je takođe tvrdio da su granatiranje i diverzantske napade inscenirale snage samih pobunjeničkih republika, kao napad pod „lažnim zastavama“ da bi Ukrajinu okrivile za eskalaciju.

Donjeck i Lugansk su se otcjepili od Ukrajine još 2014. godine, nakon puča na Majdanu u Kijevu, kojim je svrgnuta demokratski izabrana vlast. Pobuna na istoku zemlje pretvorila se u oružani sukob, čija je najnasilnija faza zaustavljena 2015. primirjem potpisanim u Minsku u Bjelorusiji.

Kijevske vlasti zapravo nisu sprovele ništa što je predviđeno sporazumima iz Minska, jasno pokazujući da nastoje da okončaju sukob samo silom, a ne pregovorima, rekao je predsjednik Rusije u svom obraćanju u ponedjeljak uveče, najavljujući priznanje dvije republike.

„Njih ne zanimaju mirna rješenja – oni žele da pokrenu Blickrig“, rekao je Putin. „Svakog dana gomilaju trupe u Donbasu“.

Donjecke Narodna RepublikeLuganska narodna republikaPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Donjeck i Lugansk vrlo su blizu liniji razgraničenja. Nekih 7 kilometara od najbližih jedinica nacionalista. U zadnja dva dana ispaljeno je po nekim nevedbama 400 minobacačkih i topovskih granata po centru gradova i po selima. Diverzanti, fino školovani i naoružani sa savremenim naoružanjem, sa satelitskim podatcima, sa strane zapadnih instruktora, prodrli zu u pozadinu i dizali u zrak skladišta municije.
Zapadni mediji ni riječi o tome….
E, pitajte ih sada, da li bi Minske sporazume…

tihobl
2 godine prije

U prosjeku stizalo je 8 aviona dnevno sa oruzjem. Protivoklopnog oruzja imaju vise od pola clanica NATO. Iz Kijeva slusaju stalno pola pobiti pola protjerati. Kijev je azovcima dijelio rjesena na stanove u Donjecku. I sad spas stize u zadnji cas. Normalno je da slave.

drago
2 godine prije

Sto vi znate sto misle ostali Slaveni

Alen
2 godine prije

Zelinski :

Kijev poziva Moskvu da pomogne u rješavanju sukoba kroz dijalog u bilo kojem formatu, rekao je predsjednik..

abc
2 godine prije

Zavadi te taj tvoj gluppi mozak, koji se je prodao za komad zapadnog smeča….

Alen
2 godine prije

Hahahahahaha

Germany suspends Nord Stream 2 certification

Yugo 45
2 godine prije

Da nisi zamjenila Rusiju sa Zanzibaren

hancack
2 godine prije

samo kod tebe

hancack
2 godine prije

nista ti neznas o rusiji

putin
2 godine prije

MA. neznas o cemu pišeš. Kina kupuje plin po jeftinoj (normalnoj cijeni). a EU kupuje duplo skuplji od izuzetnih usranaca. to je pocetak kraja jadne usa eunije.

zoki
2 godine prije

Zaboravila si Kinu. Tamo raste potražnja

putin
2 godine prije

više ne čitam vaš portal. brišite si mami komentare

Гавран
2 godine prije

Rusi su priznali LNR i DNR u zvaničnim administrativnim granicama. Sada će lepo i pristojno zamoliti Amero-Ukri vojsku da se povuče na te granice.
Pošto će to biti odbijeno Amero-Ukri će se naći iza granice Poljske.

@Email (nije ...)
2 godine prije

Putin nije reagirao na vrijeme, zakasnio je skoro desetljeće.
Ukraina je bila zrela za aneksiju u vrijeme majdana, trebao se samo prošetati kroz nju i pala bi kao zrela kruška.
Umjesto toga se uplašio zbog sankcija isto kao i u Gruziji, pa je ipak na kraju ostao bez 300 miljari dolara zbog aneksije Krima.
Za te pare je mogao kupiti cijelu Ukrajinu a ne samo Krim. 

Putin je ne sposoban političar.

mrdo
2 godine prije

Ćuo sam da ekipa u DNR i LNR planira da podigne spomenike Amerikancima i Kosovskim Albancima u znak zahvalnosti, a i Izraelcima za oslobađanje Golanske visoravni. Amerikanci, Kosovski Albanci i Izraelci su im poput svijetle, demokratske zvijezde vodilje, pokazali pravi put.

tihobl
2 godine prije

Naravno da zna kako joj se otac zove.

Mikojan
2 godine prije

Uspoređuješ neusporedivo !

Ja to onako
2 godine prije

Jbt koja bakljada,Delije,BBB,Grobari,Torcida im nisu ravni.

pirat sa kariba
2 godine prije

tebi to javio biden ? bas si faca sad ,,

abc
2 godine prije

Ne boj se ti za ruske energente. Več je sve unapred prodano. A tebi če energenti uskoro poskupiti za tri do četiri puta. Posledično če za toliko poskupiti i svi ostali proizvodi, hrana i usluge. Dok ti sanjaš propast Rusije, tvoj če standard spasti na prosjački štap. Sve ti je to dobra EU pripremila.

abc
2 godine prije

Što se tiče ST 2. Bit če tek upotrebljiv. EU nema jeftinijeg vira.

Max
2 godine prije

Bit će toga još.

Bosanac
2 godine prije

Prvo bi Ti ga trebao stavit, da bi imao šta za’vadit.

Bosanac
2 godine prije

Kad su vam nau;nici govorili o promjeni polova na planetu, e to Vam se sad dešava u politici. Sad će istok postat zapad a zapad istok.

abc
2 godine prije

Slavi Donjeck..
Slavi Lugansk..
Slavim i ja….

tri p
2 godine prije

Ti nisi nikad ni bio Slaven, nego čistokrvni nazzi, kao i tvoji omiljeni ukri. Samo ime Franjo,/Franja je u prevodu sa Talijanskog/Španjolskog u značenju “mali Franak” (Francesco), niti u imenu ništa Slavenskog, a u ponašanju/pisanju svaki komentar je suvišan. Svakom njegovo, al nije Rusija jadna Srbija, pa će ih mlatarit kako se kome prohtje. Samo se Vi držite slanja vojnika i instruktora na Kosovo, to Vam je Core business. U svakoj bazi na Kosovu i Metohiji je hrv. vojska koja obučava buduće teroriste. Držite lotru Albancima protiv Srba, i u tome uživate, ali čim je situacija malo pomaknuta na istok, e sad tu vrijede druga pravila, nema otcjepljenja odmetnutih pokrajina u Ukrajini, pozivanje na rezolucije UN-a i međunarodno pravo, toliko licemjeran biti je teško, ili opet nekome tko nema ni malo samopoštovanja niti ikakve etike, to je jednostavno i lako.
Pljuc i bljuv!

minus
2 godine prije

Slavila je i SRAO krajina srpsko-jugoslavensko priznanje.
Bajaga im svirao. I Ceca. Sad kao koalicija parazitiraju na proračunu.
Slavio je i Balašević pad Vukovara i zna se koji sada takve slave.

abc
2 godine prije

Neka pati kome smeta.
Rusija je stražar slavenskoga sveta.
A vatikanjeri u plač i na drvo…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI