Dronovi kamikaze napali američku bazu

Americka baza
18 komentara

Nekoliko bespilotnih letjelica napunjenih eksplozivom gađalo je američku vojnu bazu u južnoj Siriji, a jedan je uspješno pogodio kompleks, prema američkoj središnjoj komandi. Washington se drži svega 1.000 vojnika u bliskoistočnoj državi, uprkos uzastopnim zahtjevima Damaska ​​da se povuče.

CENTCOM je rekao da su napad uključivali tri samoubilačke bespilotne letjelice i da se dogodio u petak ujutro u američkom garnizonu u Al-Tanfu u Siriji, gdje su američke snage dugo bile stacionirane uz borce milicije koji su prethodno pokušavali zbaciti sirijsku vladu.

“Koalicione snage su oborile dvije drona, dok je jedan udario u kompleks, ranivši dva pripadnika snaga partnera Sirijske slobodne armije kojima je pružena medicinska pomoć. Nijedna američka snaga nije povrijeđena”, saopštila je vojska, dodajući da su takvi udari “neprihvatljivi” jer “izlažu naše trupe i naše partnere riziku i ugrožavaju borbu protiv ISIS-a”.

Smješten u blizini trosmjernog graničnog čvora s Irakom i Sirijom, ispostavu Al-Tanf uspostavile su američke trupe 2016. Ubrzo su se pridružile pobunjeničkoj frakciji tada poznatoj kao Maghaweir al-Thowra (Komandos revolucije), koja je od tada preimenovana u Sirijska slobodna armija (za razliku od bivše Slobodne sirijske armije).

Iako Washington tvrdi da je “provjerena opoziciona” grupa namijenjena za borbu protiv terorista Islamske države (IS, bivši ISIS) i da je odustala od svojih ciljeva da svrgne sirijskog predsjednika Bashara Assada, posljednjih mjeseci suočena je sa kontroverzama zbog optužbi za korupciju i trgovinu drogom od strane svojih članova. U septembru je koalicija predvođena SAD-om bila prisiljena smijeniti komandanta grupe, a vojska je rekla da se taj potez „izvršio kako bi se osigurao dugoročni uspjeh“ milicije.

Garnizon Al-Tanf bio je izložen sličnim napadima dronovima u nekoliko navrata tokom godina, uz sporadične napade neidentifikovanih aktera. Prošlog ljeta, ruske snage – koje nastavljaju podržavati vladu u Damasku – izvele su nekoliko zračnih napada u tom području protiv grupe militanata “obučenih i opremljenih u SAD- u” koji su navodno “počinili terorističke akte i ubili civile”.

Pored 200 američkih vojnika baziranih u Al-Tanfu, oko 700 djeluje drugdje u Siriji, većina na naftom bogatom sjeveroistoku zemlje, gdje su se udružili s kurdskim borcima. Sirijska vlada je više puta proglašavala vojno prisustvo Washingtona nezakonitim i nastavlja optuživati ​​američke snage za krađu golemih količina energetskih resursa zemlje.

DronoviKamikazaSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Gadno je kad imas 800 baza po svijetu, a neprijatelj ima jeftine dronove dometa 1000 km.
U brodski kontejner stane desetak dronova i nikad ne znas odakle ih mogu ispaliti.

tihobl
1 godina prije

Тајм: У Донбасу погинуо одликовани припадник америчких специјалних јединица Денијел Свифт

Како наводи “Тајм”, Денијел Свифт, “командос 1 класе” из састава РМ САД (“морнаричких фока”) подлегао је ранама које је задобио у борбама са руском војском на територији Донбаса.
У тексту се наводи да је погинули амерички специјалац имао богато ратно искуство из Ирака и Авганистана, за шта је и одликован.

PS. ovaj nije bio penzioner.

tihobl
1 godina prije

Стотине људи демонстрирало је данас против Француске у главном граду Буркине Фасо Уагадугуу, а неки од демонстраната су палили француске заставе или их користили уместо кеса за скупљање смећа.

Gnostic
1 godina prije

InšAlahhz

Nekoime
1 godina prije

A tko je to zvao Amerikance? Nisu li oni i stvorili ISIS?

Max
1 godina prije

Nema nimalo sumnje da se radi o teškoj osveti za ubijenog mučenika.

DEDA
1 godina prije

ŠTITE DEMOKRACIJU U SIRIJI OTIMANJEM NAFTE.

Klinsman
1 godina prije

Može li mi itko pojasniti šta amerika radi u Siriji?
Kako bi bilo da Kina podigne vojnu bazu u americi?
Otvorite oči!

goran
1 godina prije

pa dragi sirijci imate li podršku rusije,imate pa onda lijepo zajedno sa njima istjerajte amerikance iz svoje zemlje skupa sa kurdima i to je to,a ne pričati prazne priče

Villim Ribičić
1 godina prije

Amerika je zbilja sretna zemlja, gdje god se bore za i u ime demokracije nađu naftu. Besplatnu naftu.
Zbilja čudno.

Karma
1 godina prije

Stvarno smrde po svijetu. Goni kuci to Assade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI