Država EU mogla bi nastaviti kupovinu ruskog gasa

Gas
15 komentara

Bugarska vlada razmatra održavanje razgovora s energetskim gigantom Gazpromom o obnavljanju uvoza ruskog prirodnog gasa, rekao je ministar energetike Rosen Hristov u ponedjeljak u intervjuu za bTV.

Ministar je naglasio da Bugarska istražuje sve opcije za alternativne izvore gasa i da je osiguravanje takvih zaliha glavni prioritet.

„Ali ako ne budu dovoljni, ja neću postati ministar koji će ostaviti ljude da se smrzavaju zimi“, rekao je Hristov, a prenosi DNESnews.

Prema riječima zvaničnika, kupovina prirodnog gasa od ruske kompanije neće značiti da Sofija odstupi od stava EU.

“Nećemo prihvatiti drugačije uslove od onih koje su prihvatile Njemačka i druge zemlje EU”, rekao je on.

Hristov je napomenuo da je bugarska vlada izvršila analizu rizika i da će, ako zemlja započne pregovore s Gazpromom, pokušati da osigura da “snabdijevanje bude stabilno, po najboljoj cijeni i što je moguće sigurnije”.

Isporuke preko terminala u Turskoj i povećanje uvoza iz Azerbejdžana su među opcijama koje razmatra balkanska nacija, dodao je on.

Bugarska je u aprilu odbacila metod plaćanja rubljama za gas koji je uvela Rusija kao odgovor na sankcije Zapada. Prema novoj uredbi, kupci iz zemalja koje su uvele sankcije Moskvi, dužni su da ruski prirodni gas plaćaju u rubljama. Odbijanje Sofije da prihvati nove uslove navelo je Gazprom eksport da zaustavi isporuku goriva svom bugarskom partneru, Bulgargazu.

BugarskagasGazpromprirodni gasrusijauvoz
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kalle balle
1 godina prije

Plesat cete i mahat rubljima na prve kise jesenje. Eu budaletine. Oli cete kupovati SKUPLJI americki LNG plin punjen u Rusiji… Hahahaha. Vec uhodan posao kazu pomorci.

Jednostavno receno
1 godina prije

Zar nisu oni rekli da imaju jeftiniji? Izgleda da ližu što su pljuvali.

Max
1 godina prije

Bez toga bi pocrkali.

tihobl
1 godina prije

Bugari su dogvorili kupovinu ruskog gasa preko azera, ali kolicine su nedovoljne.
Azerbedzjan za domacu potrosnju uvozi ruski gas, a svoj izvozi. Prije ga je mjesao sa ruskim pola-pola, a kad im je posustala proizvodnja idu 2/3 ruskog.
Problem Bugarima je sto ne mogu postici novi dil sa azerima jer njihova cijev radi na 200% kapaciteta (i turci ruski plin koji dobijaju direktno salju dalje kao azerbejdzanski).

tata mata
1 godina prije

vidi vidi .oni bi se uvlacili u guzicu natu ,ali im je drag jefftini plin iz rusije ,ocito im nije dovoljno toplo radi promaje ili je guzva a oni po obicaju najdalje od oltara

ANTIFŠISTA
1 godina prije

E vratio navali ti na grah sa pasuljem i kiselim kupusom pa je bidne pogolemo od gasovi.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Bratko navali ti na grah sa pasuljem i kiselim kupusom pa ke bidne pogolemo od gasovi miomirisni.

Magefun
1 godina prije

Budite ko Hrvati, ne uzimaj ništa od Rusa, budite domoljubi europejci, uništiti si državu i narod neka vam gladuje, sve za EU!

Magefun
1 godina prije

Eno Švabo i Francuz rekli da će plaćati rubljima ili zlatom hahahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI