Država EU obećava da će spriječiti sankcije ruskoj industriji nuklearne energije

Peter Szijjarto
7 komentara

Mađarska neće dozvoliti da EU uvede bilo kakve sankcije protiv ruske industrije nuklearne energije, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto novinarima u četvrtak nakon ministarskog sastanka EU u Briselu. Budimpešta se suočava sa ogromnim pritiskom po tom pitanju, objasnio je on, dodajući da ova situacija neće uticati na poziciju nacije.

“Ovdje i sada, želio bih ponovo da kažem da se to definitivno neće dogoditi”, rekao je Szijjarto. “Mađarska neće [pristati] na sankcije nuklearne [industrije] bilo koje vrste, čak ni minimalne”, dodao je.

Ministar je ukazao da je proširenje mađarske nuklearne elektrane Paks ključno za energetsku sigurnost zemlje. Mađarska je ranije postigla dogovor s Moskvom o proširenju objekta. Budimpešta bi blokirala svaku inicijativu koja bi ograničila saradnju s Rusijom u oblasti nuklearne energije, dodao je on.

Prema Szijjartu, ograničenja protiv ruske nuklearne industrije rekla su se kao dio 11. paketa sankcija bloka koji se trenutno radi u EU. Ministar je, međutim, istakao da su se toj ideji protivile i neke druge članice EU koje takođe koriste nuklearnu energiju.

Mađarska je već blokirala sličnu inicijativu još u februaru kada je EU usvojila svoj 10. paket sankcija Rusiji zbog njene tekuće vojne kampanje u Ukrajini. Tada je Szijjarto također rekao da će paket definitivno isključiti granu nuklearne energije u zemlji.

Moskva i Budimpešta sklopili su dogovor o proširenju Paksa još 2014. godine. Rusija se sprema izgraditi dvije nove jedinice za proizvodnju energije u okviru svog najmodernijeg projekta reaktora s vodom pod pritiskom VVER-1200, koji je u skladu s najvišim modernim sigurnosnim standardima.

Fabrika u Paksu već proizvodi značajan dio sve energije koju troši Mađarska, a proširenje pogona uskoro će udvostručiti svoj udio u ukupnoj proizvodnji energije u Mađarskoj, navode RIA Novosti.

Razvoj događaja dolazi u trenutku kada se EU bori da pronađe nove oblasti ruske ekonomije na koje bi ciljala ograničenja, što je pitanje koje je potvrdio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel još u februaru, tokom pokretanja sankcija prethodnog bloka.

Ograničenja kojima su SAD i njeni saveznici u Evropi i drugdje udarili Moskvu od početka sukoba u Ukrajini bila su mnogo “stroža nego što se očekivalo”, prema vlastitom priznanju Moskve. Ipak, nisu uspjeli baciti rusku ekonomiju na koljena, a ekonomski izgledi nacije se popravljaju, prema i Ruskoj centralnoj banci i Svjetskoj banci.

eumađarskaNuklearni sektorPeter SzijjartoSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Ponavljam još jednom što sam nedavno napisao u komentaru:

Uran ne ide izravno iz rudnika u nuklearni reaktor – prvo mora proći kroz pretvorbu i obogaćivanje prije nego što se može koristiti kao gorivo u nuklearnom reaktoru.
Rusija posjeduje 40 posto ukupne svjetske infrastrukture za pretvorbu urana i 46 posto ukupnog svjetskog kapaciteta za obogaćivanje urana.
Aktualni podaci.

U Europi postoje 174 nuklearne elektrane.
Oko 30% energije u Europi se dobije iz nuklearnih elektrana.

EU vlastodršci žele ekonomski uništiti Europu sa energetskim sankcijama Rusiji, jer bez energije (prvenstveno nafta, plin, nuklearno gorivo) nema ni gospodarstva.
To je valjda svima do danas postalo jasno.

Dux
11 mjeseci prije

Jedina suverena država EU-a. Svaka čast Mađari.

Roky
11 mjeseci prije

Jaki madjari hahah a i pitaju se bas.

Max
11 mjeseci prije

Ne daju se,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI