Država EU ubijala je civile u Iraku

Napadi na Irak
27 komentara

Nizozemska vlada pristala je objaviti prethodno povjerljive informacije o svojim zračnim napadima u Iraku i Siriji, nakon što su mediji razotkrili lažne tvrdnje da u napadu europske države na zgradu u Mosulu u Iraku 2016. nisu ubijeni civili. Procjena američke vojske identificirala je metu kao teroristički stožer.

Baza podataka, objavljena u četvrtak, opisuje nizozemske misije F-16 između listopada 2014. i prosinca 2018., koje su bile dio operacije Inherent Resolve, vojne kampanje koju su predvodile SAD protiv Islamske države (IS, bivši ISIS). Otkrio je više od 2200 razmještaja oružja u vezi s više od 600 zračnih napada. Nizozemsko Ministarstvo obrane također je obećalo provesti vlastitu istragu o navodnim ubojstvima civila od strane koalicijskih snaga protiv IS-a.

Taj je potez bio reakcija na ekspoze koji su istog dana objavili nizozemski javni servis NOS, njegov program o aktualnim događanjima Nieuwsuur i novine NRC. Pruža dokaze da je najmanje sedam civila, uključujući trogodišnju djevojčicu, ubijeno u nizozemskom zračnom napadu na stambenu zgradu u Mosulu 22. ožujka 2016. Udar je pogodio rezidenciju izvan kampusa Sveučilišta u Mosulu, gdje je bili su smješteni akademici i njihove obitelji.

Racija je prethodno detaljno opisana u procjeni Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) iz 2017., koju je prikupio The New York Times i objavila 2021. CENTCOM je tvrdio da su zgradu koristili militanti IS-a kao vojno sjedište i da nije bilo civila u zgradi.

Istraživanje nizozemskih medija, koje je provedeno uz pomoć Airwarsa, nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu koja bilježi tvrdnje o stradavanju civila u zračnim napadima, pronašlo je očevidce koji su proturječili američkom iskazu.

Stanovnici zgrade rekli su da su militanti prisutni u susjedstvu jer su svoje žene i djecu smjestili u domove ljudi koji su pobjegli iz Mosula. Ali nikada nisu otkrili nikakvu vojnu aktivnost i vjeruju da su SAD imale sve prilike to znati, s obzirom na to da su koalicijske snage neprestano letjele nadzornim letjelicama iznad tog područja.

Nizozemska vlada odbacila je optužbe za nedovoljno prijavljivanje civilnih žrtava, nakon što su nacionalni mediji 2019. izvijestili da je najmanje 70 neboraca ubijeno u zračnom napadu 2015. na irački grad Hawiju. Premijer Mark Rutte tada se osvrnuo na CENTCOM, rekavši da su oni “arbitar u takvim slučajevima” i da imaju “svo znanje i iskustvo” da daju autoritativne procjene.

IrakNizozemskaSADzračni napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
1 godina prije

kaze “Nizozemska vlada odbacila je optužbe za nedovoljno prijavljivanje civilnih žrtava, koje su oni uzrokovali po bliskom istoku “…. zato da poprave kvocijent ,, sad koriste ruse koji su izvrsili invaziju na ukrainu ,,, koji po njima samo udaraju vrtice ,skole ,bolnice ,stambene objekte ,, ,i zbog toga treba Putina u Haag , jer samo nato ima pravo da intervenira i bombarduje

Eto
1 godina prije

Kako kažu rusi, rat je, gine vojska, ali ginu I civili
A I vojska se uvijek skriva u civilnim objektima

Bosanac
1 godina prije

A nas sad tjeraju da usvajamo EUropske vrijednosti.

ForSale
1 godina prije

Avtoritativne procjene!!!?? A što je s neavtoritativnom istinom?

Roky
1 godina prije

Znaci rusi su Grozni sravnali sa zemljom a civili nisu stradali hahaha, zamolio bi urednistvo da malo opise zlocine po Ceceniji a posebno Groznom kojeg su napravili Rusi. Ili mozda tamo nije bilo rata usli su sa cvijecem hahahahah.

nekoime
1 godina prije

Kako je to bilo lijepo napadati avijacijom na jedva naoružane seljake. Herojski NATO. Sada se diže ostatak svijeta, s nekoliko stotina milijuna dobro naoružanih vojnika. Hoće li razno-razni heroji ostati hrabri?

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

…što je tu novoga ili nešto drugo? To su zločinačke države nastale na zločinima, pljačkama, na “sodomi i gomori” po svijetu posljednjih nekoliko tisuća godina……………… Ja im od srca želim da im se sve vrati i to s neviđenim kamatama…….. “Napredne države i narodi”, a u biti najogavniji zločinci i ljudski šljam najprljavije vrste…….

Ivan
1 godina prije

Tko je ikada dao ovlasti ovom majmunu Plenkovicu da skakuce po Ukrajini i donira im helikoptere, oruzje i pomoc na teret poreznih obveznika? Gdje je odluka Sabora ili jos ozbiljnije referendum za nesmetano ubijanje slavenskih naroda koji nemaju nikakve veze sa EU niti sa Hrvatskom? Koliko do sada taj majmun ima krvave ruke zbog toga? Sto rade policija i uskok, zasto nistarija jos nije iza resetaka? Zasto Sabor nije raspustio ovu zlocinacku vladu? Tko ce bitangi stati na kraj? Zar on misli da ce Rusi to ikada zaboraviti hrvatskom narodu dok ce on biti iza resetaka ili u podzemlju Brisela?

Max
1 godina prije

Nije im prvi put.

Jednostavno receno
1 godina prije

Pa ubijali su i u bih, i onda da nam se još narugaju pravedno nam sude u den hagu. Ne vidm razlog zašto bi irak bolje prošao?

Mahadev
1 godina prije

Da li će se čovječanstvo ikada osloboditi te proklete vojne mašinerije?

Buničar
1 godina prije

Kao sto je receno: “Prva zrtva SVAKOG rata je istina”. Kada se jednom zapuca rijec “laz” se brise iz rijecnika. Umjesto nje ubacuju se rijeci “ratno likavstvo”, “zastita nasih vrijednosti” itd. Ubijeni civili postaju kolateralne zrtve koje s eto ne mogu (niti posebno zele) izbjeci

tihobl
1 godina prije

1. априла биће завршено формирање јуришних бригада „Офанзивне гарде” у чији састав ће бити укључене јединице „Ураган”, „Красна калина”, „Кара-Даг”, „Фронтиер”, „Спартан” и „Азов“.
Покушаће да се пробију до Мелитопоља и Бердјанска како би се пресекли копнени коридор за Крим.

Prazni džepovi
1 godina prije

Zašto su zbombardovali Irak? Mislim, poligon ko poligon.Ono,sirene,i to…ko se nije skrio magarac je bio.Nizozemci !? Valjda vodozemci,punoglavci. Mislim u Srebrenici su isto bili vodozemci ,kažu (EU – sud) nisu odgovorni, sve su časno ….bljak

Ivan
1 godina prije

A sto mislite sto ce tek EU raditi ako joj na celo NATO-a stave onu ludu kravu Ursulu a u EU komisiju mafijasa Plenkovica? Ode europa u tri PM..

ZZZ 🇭🇷
1 godina prije

Austria’s “permanent neutrality” has been part of its constitution since 1955.

The law states “Austria will never in the future accede to any military alliances nor permit the establishment of military bases of foreign states on her territory”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI