Država NATO-a predstavila je svoj najveći ukrajinski paket oružja

AMRAAM rakete
15 komentara

Belgija je odobrila novu rundu vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 92 miliona eura (100 miliona dolara), što je najveći transfer oružja u zemlji od sukoba s Rusijom koji je započeo prošle godine. Oružje će uključivati protivavionsku municiju, oklopna vozila i protivtenkovske granate.

Članica NATO-a je odluku objavila u petak, uz napomenu da će dio oružja biti iz postojećih belgijskih zaliha, dok će preostali dio biti kupljen direktno od industrije oružja.

“Od početka ovog rata, naša zemlja je uložila mnogo napora da podrži Ukrajinu”, rekao je novinarima premijer Alexander De Croo. “Ukupno, naša zemlja je već dala 146 miliona eura vojne pomoći. Vijeće ministara danas je odlučilo da Ukrajini pošalje novi paket vojne pomoći od 92 miliona eura.

Dok je ministarka odbrane Ludivine Dedonder odbila dati tačne brojke za ono što će Kijev dobiti, ona je rekla da će paket uključivati granate, municiju, protivavionske projektile, protutenkovsko oružje, laka oklopna vozila, mitraljeze i jurišne puške.

Paket takođe uključuje napredne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM) američke proizvodnje AIM-120, koje je Vašington pristao da proda Belgiji u novembru. Iako je dizajniran za ispaljivanje iz aviona, projektil je kompatibilan i sa zemaljskim lanserom NASAMS, od kojih je nekoliko Kijevu dostavio Washington.

Prema izvještajima lokalnih medija, novi paket naoružanja uključivat će nekoliko teških kamiona Volvo N10, koji su uklonjeni iz belgijskog arsenala 2021. godine nakon što je utvrđeno da “ne pružaju nikakvu ili nedovoljnu zaštitu posadi”. Nekoliko desetina taktičkih vozila Iveco LMV također je navodno namijenjeno Ukrajini, čak i nakon što je vojska otkrila grešku u dizajnu njegovog oklopa i odlučila da ukine platformu do 2026. Zvaničnici su rekli da će dio opreme proći održavanje prije nego što bude isporučen, iako je nejasno da li će to riješiti nedostatke.

Dedonder je dalje objasnio da Brisel ne može pratiti SAD, Njemačku i druge evropske partnere i opskrbljivati tenkove Ukrajini, jer je Belgija prodala svoje stare borbene tenkove Leopard 1 privatnim kompanijama 2014. godine i nema uporedivo oružje za ponuditi.

“Nismo našli način da odgovorimo na to pitanje. Više ih nemamo na lageru i nismo pronašli nijednu operativnu jedinicu na tržištu”, rekla je ona, dodajući da iako je vlada kontaktirala neke firme oko kupovine rezervoara, nije uspjela pronaći razuman dogovor.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski kasnije je zahvalio Briselu u izjavi objavljenoj na Twitteru, rekavši da će oružje “ojačati našu protuzračnu odbranu, pomoći u odvraćanju neprijateljskih tenkova i poboljšati mobilnost naših branilaca”.

Rusija je više puta pozivala Zapad da prestane da “pumpa” Ukrajinu oružjem, tvrdeći da bi to samo produžilo sukob i dovelo do još krvoprolića.

BelgijaOružjePaketi pomoćiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slon
1 godina prije

Zapad je već vise puta pozvao rusiju da prestane razarati ukrajinu I zaustavi krvoproliće

tihobl
1 godina prije

Leoparde prodali privatniku. SAD ih ameri pritiskaju da isporuce tenkove, a privatnik trazi 10x vise nego sto je platio. Ista stvar kao sa placanjem americkog gasa umjesto ruskog.

nessy
1 godina prije

“…oko kupovine rezervoara…”? Rezervoari su valjda tenkovi, ‘tanks’.

Ima jedan tip, zove se Victor Bouta, neka njega zamole, on moze pomoci pri nabavi ‘rezervoara’.

hiber
1 godina prije

Tezu da dostava oružja žrtvi produžava sukob mogu širiti samo Đugašviliovi učenici. Po njemu je žrtvi najbolje pomoći nožem u leđa, u ovom slučaju invazijom sa leđa. A kada napadač nastavi napad onda zavijati za pomoć.

Max
1 godina prije

Belgija jedva ima oružja i za sebe, Šalju ono što ne valja.

nessy
1 godina prije

Dakle, dat ce im dvije vrste teskih kamiona, za koje su ustanovili da su za ku’a. Vrlo humano, inace bih morali rashodovati, i platiti recikliranje. Ovako ce ih rashodovati Ruski Brazilci, na obostrano zadovoljstvo, sekundarne sirovine su uvijek dobro dosle.

goran
1 godina prije

baš me zanima koliko je još oružlja ostao u skladištima eu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI