„Dubok nedostatak ljudske pristojnosti“: Oliver Stone napao je američku vladu zbog sankcija Iranu i Venecueli usred krize Covid-19

Oliver Stone
14 komentara

Vlada Sjedinjenih Država otkrila je prezir prema ljudskom suosjećanju i globalnoj solidarnosti odbijanjem ukidanja drakonskih sankcija Iranu i Venecueli tokom krize Covid-19, izjavio je režiser Oliver Stone.

Iran je neizmjerno napadnut virusom, primijetio je Stone u izdanju New York Daily News, ali zbog američkih sankcija Islamska republika je “navodno jedina zemlja na svijetu koja ne može kupiti lijekove potrebne za borbu protiv pandemije. ”

Iskrena holivudska legenda slično je osudila odluku Washingtona da zadrži – a u nekim slučajevima i poveća – svoj ekonomski pritisak na zemlje poput Kube, Venecuele i Nikaragve dok koronavirus opterećuje zdravstvene sisteme širom svijeta.

U slučaju Venecuele, američka “prisila” dovela je do toga da Međunarodni monetarni fond (MMF) odbije zahtjev države Južne Amerike za kredit od 5 milijardi dolara za pomoć u borbi protiv pandemije, tvrdi Stone. SAD su pojačale pritisak na Karakas usred globalne zdravstvene krize, optužujući vladu za trgovinu drogom i pozivajući na „tranzicijsku vladu“ koja će zamijeniti predsjednika Nicolasa Madura.

Nagrađivani filmski stvaralac i aktivista rekao je da je zdravstvena kriza pokazala nehumanost spoljne politike Washingtona.Trenutna pandemija otkriva ne samo krajnje neuspjehe naše vlade da zaštiti svoje građane, već i duboki nedostatak ljudske pristojnosti u odnosima sa drugim narodima.

Stone je pozvao na “ozbiljnu moralnu samorefleksiju” u SAD, upozoravajući da je bezbroj života ugroženo ukoliko ne postoji “trenutna promjena kursa”.

Iran je registrovao skoro 3.500 smrtnih slučajeva od Covid-19, sa 19.700 potvrđenih slučajeva, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins. Predsjednik Hassan Rouhani rekao je prošle sedmice da je kriza “sjajna prilika da se Amerikanci izvine … i ukinu nepravedne i neopravdane sankcije Iranu.”

iranoliver stoneSADsjedinjene državeVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
4 godine prije

Ne pruziti pomoc u elementarnoj nepogodi ili u drugim izvanrednim situacijama je zlocin i onaj tko brrani pomoc je ZLOCINAC. Sijetimo se kako su americki okupatori ubijali domorodce sa dekama zarazenim Velikim Boginjama, dakle za njih je ubijanje virusima samo jos jedan oblik ubijanja, AMERIKANCI SU MASOVNE UBOJICE, A TRUMP JE ZLOCINAC.

Zadranin
4 godine prije

To Oliver! Baci i ti “kamen” u moralni amerokenjski prozor, pa da ta gamad (i njihove podguzne muhe!) vide kakvi su u očima ostatka svijeta.

Jadna i bijedna nemoralna gamad.

I njihove podguzne muhe također. 😉😂😘

P***!

Pi-zdro
4 godine prije

Stone je veliki umjetnik a jos veci covjek! Da je ovakvih vise u USaya i svjetu – svjet bi se sam preko noci izmjenio i ‘raj’ na planeti ZEMLJI bi bio !!! Nebi vise Lobby druzine i privilogirane Hazard skupine harale i parale svjetom.

Nije bitno tko
4 godine prije

Ako tako poznati Amerikanac kaže, da su USA zločinska država, onda nema razloga, da mu ne verujem.

ventilator
4 godine prije

BRAVO GOSPODINE STONE. VI I TAKVI KAO VI AMERIKANCI DAJU NADU DA U TAKVOJ AMERICI POSTOJE LJUDI KOJI SA GNUŠANJEM ODBACUJU SAMODOPADNU, BAHATU I NADASVE BEZOSJEČAJNU AMERIČKU NEOLIBERALNU,KORPORATIVNU ADMINISTRACIJU KOJA JE VEĆ DESETLJEĆIMA NA VLASTI I KOJA JE ONAJ RUZVELTOV PACIFIČKI DUH BACILA POD NOGE. I DOVELA USA U TABOR OMRAŽENIH NACIJA, BEZ OBZIRA NA NJIHOVO BOGATSTVO I MOĆ.DIVIM SE VAŠOJ HRABROSTI KOD IZNOŠENJA ZLOČINAČKIH PODUHVATA NAVEDENE ADMINISTRACIJE USA.NADAM SE DA ĆE TAJ VAŠ DUH IMATI SVE VIŠE POKLONIKA ŠIROM AMERIKE KOJI ĆE JEDNOG DANA ISPRAVITI TU KRIVU SMJERNICU USA.U TO IME DRŽIM VAM PALČEVE.

Red Dog
4 godine prije

Ne nalazim dovoljno jake reci da izrazim mrznju prema toj USA.
Nema dna.
To treba samo nestati, bez obzira na cenu >:(

NSU
4 godine prije

Kolinda, javi se! To su tvoji prijatelji i idoli!

Kile
4 godine prije

Kak ovom već nije pukla guma ili otišle kočnice na autu, sam bog zna

Max
4 godine prije

Čovjek je u pravu.

Giuseppe
4 godine prije

Bravo za Olivera S.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI