Dvije trećine Europljana nezadovoljno smjerom razvoja EU

Opstanak Europe upitan
6 komentara

Kao što pokazuje ispitivanje njemačke Zaklade Bertelsmann (Bertelsmann-Stiftung), 59% Nijemaca ne vjeruje da zemlja ide u pravom smjeru.

U drugom pitanju, o razvoju Europske unije kao zajednice, Nijemci su još kritičniji.

Gotovo tri četvrtine ispitanika, njih 72%, ne podržava smjer kojim ide Europska unija.

Istraživanje navodi da su Talijani još kritičniji od Nijemaca i da njih čak 83% smatra kako EU ide u krivom smjeru.

U Francuskoj su pesimisti su još uvijek u većini, ali je njihov udio nakon izbora pao. Dok je u proljeće samo 12 posto Francuza reklo da se njihova zemlja razvija u pravom smjeru, u ljeto je postotak ”optimista” porastao, ali je još uvijek nizak i iznosi 36 posto. Dakle, nešto više od trećine stanovništva.

Zaklada je provela istraživanje u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Poljskoj i Španjolskoj, te u EU kao cjelini.

Razlog ankete je bio i razumijevanje trenda za koga će Nijemci glasati na predstojećim izborima za Bundestag. U pojašnjenju se navodi ”kako će presudno biti hoće li se ostvariti vjerojatnost da Alternativa za Njemačku (AfD) uđe u Bundestag, što će polarizirati političku raspravu o osjetljivim pitanjima poput azila i masovne imigracije”.

Općenito, negativno mišljenje o Europskoj uniji dijeli 66% ispitanika, zaključuje anketa.

budućnost razvoja EUrazvojsmjer EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
6 godine prije

Za par godina EU če činiti SLO, višegradska ekipa i ?????????????

General Failure
6 godine prije

Prvo i prvo, biti prezadovoljan znaci zastoj i na kraju unazadovanje, moze se trenutno i biti zadovoljan ali odmah nakon toga se treba traziti vise, bolje, brze.
Drugo, Njemci su nezadovoljni zato sto im se od njihovih medija sugerira da Njemacka nosi sav teret EU, i da skoro samo Njemci uplacuju u zajednicku kasu. Nitko im ne kaze da Njemci imaju i najvecu korist i izvlace najvise novca iz tih zemalja koja dobivaju iz te zajednicke kase.
Talijani i Francuzi imaju druge razloge (manjak solidarnosti kod izbjeglicke krize, prevelika dominacija Njemaca i kompanije…)
Ipak priblizavanje izmedju drzava EUa je vazna stvar i ako nesto ne stima onda se protiv toga treba boriti, popravljati i biti nezadovoljan.
Ali nikako biti destruktivan sto je nazalost kod nas u “regiji” cesto jedina reakcija koja ljudima pada na pamet.

samo ćaća
6 godine prije

…ove trivijalne ankete s poopćenim pitanjima su uvijek bile propaganda…nezadovoljni da….ali zašto?…u kojoj mjeri su nezadovoljni npr….migracijskom politikom…slobodom govora…medijskim lažima…antiruskom propagandom…dvostrukim standardima između članica…e to bi već bila anketa.

EU dismr
6 godine prije

Samo 66 % ispitanika je nezadovoljno ? Nije više ? Pa da, zaklada Bertelsman mora malo “omekšati” postotke. Administrativna EU močvara raste i štanca propise i zakone neprestano. To je jedini način da se održi ova “kafkijansko/orvelovska diktatura”, kako je slikovito opisuje Krešimir Mišak u svojoj knjizi: “Dečki, odjebite u skokovima”. Dozvolite da sa svima Vama podijelim sljedeći navod istog autora. To je jedan od odgovora odakle nezadovoljstvo građana EU.
“Pitagorin poučak: 24 riječi.
Molitva Oče naš: 66 riječi.
Arhimedov poučak: 67 riječi.
10 zapovijedi: 179 riječi
Američka Deklaracija nezavisnosti: 1 300 riječi.
Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7 818 riječi.
Propisi EU o prodaji zelja: 26 911 riječi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI