Džon Bolton predviđa sukob u Ukrajini

John Bolton
62 komentara

Američki predsjednik Joe Biden nije uspio da odvrati rusku ofanzivu u Ukrajini i sada nema pojma šta da radi sa tekućim sukobom, rekao je bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. Bolton je takođe tvrdio da se čini da je dogovor između Moskve i Kijeva trenutno malo vjerovatan.

Republikanski političar, koji je uporni kritičar Rusije i jedna od najjastrebovih ličnosti na američkoj političkoj sceni, pojavio se u subotu na CBS-u, tvrdeći da je Bajden “pravio grešku za greškom” u rješavanju ukrajinske krize.

Američki lider je imao sredstva da spriječi rusku vojnu operaciju, ali ih “nije iskoristio”, insistirao je. Prema Boltonu, Bajden nije trebao javno objaviti da američke trupe neće biti poslane u Ukrajinu kako bi “prepustili teret nejasnoća na Rusiju”. Prava stvar za Bajdena bila je i da uvede sankcije Moskvi prije početka ofanzive, a ne nakon što je već počela, dodao je.

Što se tiče mogućnosti da se sukob između Rusije i Ukrajine riješi za pregovaračkim stolom, bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost je rekao: “Ne vidim nikakvu mogućnost dogovora između njih dvojice”.

„Mislim da [ruski predsednik Vladimir] Putin nije u poziciji da kaže da je postigao ciljeve Rusije. Možda će u jednom trenutku doći do toga. Možda je to laž, ali on će naći način da zaustavi neprijateljstva pod svojim uslovima”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također “nema fleksibilnosti za pregovore u ovom trenutku”, jer ankete pokazuju da se većina Ukrajinaca protivi bilo kakvim teritorijalnim ustupcima Rusiji, dodao je.

“Tako da, nažalost, posebno za Ukrajinu, mislim da ovo traje neko vrijeme”, rekao je Bolton o borbama.

Na pitanje da li Bijela kuća sada nakon četiri mjeseca sukoba ima pobjedničku strategiju u Ukrajini, Bolton je odgovorio: “Mislim da nemaju.”

“Mislim da sada ne znaju kakav ishod mogu očekivati; oni ne znaju šta žele da postignu”, istakao je on.

“Inicijalna strategija [Bajdenove administracije] bila je spriječiti katastrofalan poraz” Kijeva jer je Washington očekivao da će Ukrajina pasti za nekoliko sedmica, rekao je 73-godišnjak.

“Nemojmo se previše uzbuđivati ​​zbog činjenice da Ukrajina nije preplavljena”, pozvao je on, dodajući da “sada moramo odlučiti koji su naši ciljevi.”

Prema Boltonu, oni bi trebali “ponovo steći puni teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”.

Bajden se obratio ukrajinskom sukobu tokom samita NATO-a u Madridu ranije ove sedmice. “Ne znam kako će se to završiti” , rekao je, ali je istovremeno obećao da se “neće završiti porazom Rusije od Ukrajine u Ukrajini”.

SAD su bile najsnažnija podrška Kijevu usred ruske vojne operacije, pružajući Ukrajini milijarde dolara vojne i finansijske pomoći, kao i obavještajne podatke. “Mi ćemo se držati Ukrajine, a cijeli savez [NATO] će se držati Ukrajine koliko god bude potrebno”, rekao je Bajden.

Putin je prokomentarisao i ofanzivu Moskve na Ukrajinu u srijedu tokom Kaspijskog samita u Turkmenistanu, ponovivši da se vojna operacija odvija po planu i da će svi njeni ciljevi biti ostvareni. „Rad se odvija glatko, ritmično… O terminu ne treba govoriti“, istakao je ruski lider.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje da kupi vrijeme i “stvori moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

BoltonrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ceca
1 godina prije

Hvala Bogu da su pogodili .

burt
1 godina prije

stigla su samo 4 HIMARS-a ali dolazit će ih još puno više m142 i m270 a samo je pitanje vremena kad će i oni s dometom 300-500 km, to će Amerikanci i Englezi da se stave na nišan Donetsk i Lugansk ali i zapadne oblasti Rusije, kasnije će oni lako pronaći opravdanje da ako se s tih teritorija napada Ukrajina onda se mora uzvratiti a NASAMS je uvod u dolazak Patriota i tako dalje, sve oružje koje NATO ima će se prije ili kasnije naći u Ukrajini

Himars
1 godina prije

Bolton nema pojma on je bio navalio na Iran ali ovo je pravo mjesto gdje je trebalo udariti ruska ghovna treba cijediti kao limun i onda baciti.

Miris Pro
1 godina prije

Zašto nekakve ekstremiste i jastrebove odmah proglašavaju ekspertima, a vrlo često se radi o budalama.

Levgo
1 godina prije

Trump je rekao za Džon Bolton da je po njemu imali bi 3 ci svjetsku rat . Ukrajinci su na americki zahtjev poceli tuci Po ruskom gradovima. Ice Age kaze da je ovo sve igrokaz I da svi radu za istog gazdu, tamo nehdje u Sofiji

1 godina prije

Po meni Dvije ključne rečenice u ovom textu: 1) “…spriječiti katastrofalan poraz Kijeva jer je Washington očekivao da će Ukrajina pasti za nekoliko sedmica…” NATO je duže vrijeme (pogotovu pod Trumpom) bio na izdisaju. Da je geopolitika to za šta je većina ovdje smatra, Ukrajina je MORALA pasti, ne za nekoliko sedmica, nego nekoliko dana. Uz medijsku obradu Zapadnih goja, Rusi su mogli šta su željeli. Sjetite se kolona u Kanadi i Australiji, protesta protiv kovid mjera u EU, nezadovoljstvo je bujalo na sve strane. Kada uprem prstom u te činjenice, nadje se uvijek neki razlog da se opravda druga činjenica, naime, da je ova “operacija” udahnula život u polumrtvi NATO i istovremeno pomela sve proteste iz javnih medija, a ako ne kažu na TVu onda se nije ni desilo. 2) “Rad se odvija glatko, ritmično… O terminu ne treba govoriti” Kaže onaj koji je sve ovo mogao odraditi za… Čitaj više »

ad astra
1 godina prije

Bez emocija gledano, zapad je već sad pobijedio. Rusiji su nametnute brutalne sankcije, rusko oružje se pokazalo inferiorno u odnosu na zapadno i time gubi vrijednost na svjetskom tržištu, Rusija je izgubila poziciju velesile, gubi politički ugled… koliko god bude rat trajao gubitnici su Ukrajina i Rusija, a zapad je opet profitirao. Rusija devastirana, a Kina upozorena.

Tupko Glupko
1 godina prije

Čekaj, zar nije to ona dalabu koja je htjela da SAD direktno zarate sa Iranom 2019. godine?
A imao je sličnih proljeva puno puta.

A vidi ga sad, vodi se proxy rat NATO-a/izuzetnih sa Rusijom u Ukrajini i odmah nestane njegove bahatosti i nadmenosti, sad već goori da “neće završiti porazom Rusije od Ukrajine u Ukrajini”.

Dobro je Volodimir napisao – jesu li njegova bulažnjenja zaista vrijedna članka ovdje.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

BRAVO , Dobro pitanje ! Jer naprosto Mr. Bolton u Americi , vise ne predstavlja NISTA I NIKOGA , osim SAMA – SEBE ! Istina . i on , poput , mnogih – drugih , ” ispusenih mustiki ” u mirovini , unutar asocijacija , koja se time bave , rade posao glasnogovornika i nekoga ko misli vrsit utjecaj na establishment ali se sve na tomu i okoncava .

tihobl
1 godina prije

I jednu stambenu zgradu.

1 godina prije

svasta majka rodi..bolton je zmija.ako netko misli da je victoria nuland ratni huskac,treba vidjeti kakva je ovo cudoviste u pitanju.hvala.https://youtu.be/q61DOWIZeUA

Lucija, prva
1 godina prije

“…ankete pokazuju da se većina Ukrajinaca protivi bilo kakvim teritorijalnim ustupcima Rusiji, dodao je”.

Je. Vidi se po broju mobiliziranih. I broju onih što su zbrisali iz zemlje. 🙂

No, možda su anketirali one što preprodaju oružje?

Max
1 godina prije

John Bolton je ratnohuškački jastreb.

Rimtutituki
1 godina prije

Nije tockha je bila

hiber
1 godina prije

Bijela kuća u potpunosti kontrolira sukob u Ukraini koji im donosi brojne benefite. Da želi, mogla bi isporukom stotinjak M142 i M270 u cijelosti devastirati rusku artiljeriju. Ali, to nije cilj. Cilj je Švedska i Finska pod kontrolu NATOa sa preotimanjem Artika. Također, potpuno je evidentna konvencionalna slabost ruske armije koja se već pola godine kilavi u nekakvoj vukojebini (navodno je to bila prva armija koja se ne bi zaustavila do Lisabona), sto već rezultira pobunama na Kavkazu. Također, evidentno je da Rusija, sa vokabularom Kim jong-una, više ne predstavlja cijelovitu velesilu i da nece sudjelovati u pregovorima Novog svjetskog poretka u kojima ce biti izbačena iz budućeg vijeća sigurnosti. Njeno mjesto zauzeti ce Indija i Pakistan, ili tko već efikasniji…

1 godina prije

dokad ce ovo?

“Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje da kupi vrijeme i “stvori moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.”

cisto izgubim volju za citanjem. miso, ne zelim te citati vise.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI