fbpx

Ekskluzivno: Bijela kuća i NSC nisu znali što radi veleposlanstvo u Skopju

Makedonija

Ni Bijela kuća ni američko Vijeće za nacionalnu sigurnost nisu bili obaviješteni da američki veleposlanik u Makedoniji Jess Bailey planira priznati novog “predsjednika” makedonskog parlamenta u jeku dramatične sjednice, nakon koje je uslijedio upad u zgradu Sobranja i prosvjedi, piše Chris Deliso  za Balkanalysis.

Stoga dolazak u Makedoniju zamjenika pomoćnika državnog tajnika Obamine administracije, Hoyta Yeea, koji dolazi u Skopje da potvrdi odluku Jessa Baileya i službeno od strane Sjedinjenih Država za predsjednika Sobranja potvrdi Talata Xhaferija otvara mnoga ozbiljna pitanja. Prije svega, tko uopće vodi američku vanjsku politiku u vrijeme kada je Balkan na rubu eksplozije zbog rastućeg nacionalizma potaknutog jakim političkim uplitanjem stranih faktora?

Ovim se otvara i pitanje štete koju je Jess Bailey nanio Makedoniji, ali i  američkoj diplomaciji u zemlji u kojoj kriza pod njegovim blagoslovom traje od početka 2015.

Veleposlanstvo radi nepošteno?

Bijela kuća pod upravom Trumpa je bila iznenađena odlukom američkog veleposlanstva, dok američko Vijeće za nacionalnu sigurnost nije zadovoljno s rezultatom za kojeg su zaslužni američki dužnosnici.

Drugi visoki izvori iz Europe i Washingtona su dali jasne izjave koje ukazuju na snažnu vjerojatnost da je Jess Bailey, najnepopularniji Amerikanac koji je ikada kročio u Makedoniju, sve dogovorio s vrlo malim brojem dužnosnika Obamine ere i agencije USAID.

Do danas američko veleposlanstvo nije dalo odgovor na pitanje tko je ovlastio Jessa Baileya da podrži institucionalni prevrat ili tko je odgovoran za predstojeće posjete Hoyta Yeea, zamjenika bivše pomoćnice državnog tajnika Victorije Nuland.

Osoblje veleposlanstva u Skopju nije odgovorilo na ova službeno dostavljena pitanja. U nedostatku odgovora će sve biti jasnije, jer mediji isto žele pitati izravno Hoyta Yeea tijekom njegove posjete Skopju u ponedjeljak.

Nakon što su pažljivo koordinirali događaje u četvrtak navečer, američki i europski diplomati su odmah pozdravili izbor Talata Xhaferija za predsjednika makedonskog parlamenta. Xhaferi je član albanske koalicije i “Platforme iz Tirane“, bivši je pripadnik OVK, a za mjesto predsjednika parlamenta je odabran 27. ožujka od strane SDSM-a, što je prvi korak potreban da se formira vlada mimo volje predsjednika Ivanova. Apsurd je da se postupak dogodio u posebnoj prostoriji, bez pisanih tragova i tamo se pjevala himna Albanije.

Prema lokalnim zakonima i Ustavu Makedonije, predsjednik Sobranja može preuzeti funkciju predsjednika samo ako potonji bude smijenjen ili ubijen. Postoji mogućnost da će SDSM pokušati zatražiti opoziv predsjednika Ivanova, koji kontrolira oružane snage i obavještajne službe.

Više izvora prisutnih tijekom događaja sumnjaju da su vrijeme i samu akciju SDSM i albanski zastupnici usuglasili samo kako bi izazvali nasilan odgovor i da se potom prikažu kao žrtve. Ova je taktika, kao u prosincu 2012. godine, funkcionirala.

Za Jessa Baileya je makedonski pacifizam glavna frustracija, jer je 60 dana okupljanja inicijative “Za zajedničku Makedoniji” proteklo u miru, za razliku od prošlogodišnje “Šarene revolucije” koju je vodio SDSM, a podržao i financirao USAID.

No, sada su prosvjednici zaprijetili da će ući u parlament, ako oporba pokuša postaviti predsjednika, a da prethodno ne odustane Platforme iz Tirane, koja sadrži maksimalističke zahtjeve albanske manjine, a pripremljena je u uredu albanskog premijera Edija Rame i dobila blagoslov vođe kosovskih Albanaca Hashima Thaçija.

Ovo je upozorenje Jessu Baileyu i njegovim suradnicima dalo priliku za provedbu scenarija koje je cilj prosvjednike u Makedoniji prikazati kao nasilne i tako diskreditirati autentičan i miran javni prosvjed.

Znakovito je da je većina svjetskih medija, koji su u velikoj mjeri zanemarili mirne prosvjede koji traju dva mjeseca, podržali verziju događaja u Sobranju koju je predstavio SDSM. Prije dovršetka istrage, koja treba utvrditi je li napad počeo nakon što je Zaev naredio policajcu da puca u dvorani, od čega je od odbijenog metka jedna osoba lakše ozlijeđena, sve zapadne zemlje su osudile nasilje, tvrdeći da je to udar na demokratsku proceduru i da je VMRO-DPMNE glavni krivac. Osim taktičkim upravljanjem percepcije samog događaja, incident je Jessu Baileyu pomogao da odvratiti pozornost od aktivnosti američkog veleposlanstva prije, za vrijeme i nakon događaja u četvrtak.

Tko je ovlastio Baileya da donese ovu odluku?

Službeni odgovor iz američkog veleposlanstva u Skopju je nemoguće dobiti i ne zna se tko je ovlastio Baileya da tako postupa u vezi s priznavanjem Xhaferija. Izbor predsjednika parlamenta uopće nije bio hitan, jer je zemlja bila mirna i pregovori su bili u tijeku. No, iz nekog razloga se Bailey odlučio na ovaj korak o postigao željeni rezultat.

Balkanalysis je osoblju veleposlanstva poslalo pitanja u pisanom obliku, a kako s njihove strane nema odgovora, pretpostavlja se da je Bailey sve učinio po vlastitom zboru, odnosno bez suglasnosti Bijele kuće i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Do danas nije stigao demanti na ovu tvrdnju.

Misteriozna najava posjeta zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyta Yeea

Iako je formalno na turneji po zemljama jugoistočne Europe i treba posjetiti i Skopje, jedan od mogućih razloga za postupke Baileya je predstojeći posjet Hoyt Yeea Skopju, kojeg je najavio  na stranicama američkog veleposlanstva 26. travnja, dan prije sporne  parlamentarne odluke. Prema mišljenju makedonskih stručnjaka, događaji u četvrtak i najave Hoyta Yeea se ne podudaraju slučajno.

U najavi veleposlanstva Hoyt Yee stiže u Makedoniju 1. svibnja i razgovarat će s političkim liderima kako bi se formirala vlada, te o bilateralnim odnosima i reformama. Znači li to da je tog datuma pripremljen scenarij? Unatoč odstupanja od protokola, predstojeći posjet Yeea je prilično tajanstven. U ovom trenutku u Skopju nije bilo velikih očekivanja da će vlada biti formirana, prije svega zbog proceduralnih prepreka, zbog kojih je lider SDSM-a Zoran Zaev zaprijetio jednostranim imenovanjem predsjednika parlamenta.

Stoga su najava posjete američkog diplomata i događaji od četvrtka pomogli Zaevu i Baileyu da opravdaju svoju odluku o imenovanju Talata Xhaferija. Međutim, budući da je američko veleposlanstvo odbija odgovoriti tko je i kada ovlastio dolazak Yeea u Makedoniju, ostaje nejasno je li ga poslao viši državni vrh ili je Bailey sam pozvao ovog birokratu da dođe i da političku potporu kontroverznoj odluci. Ako nitko iz američke administracije nije odobrio njegov posjet, on zapravo dolazi kao turist i njegovi politički stavovi su zapravo njegovi osobni stavovi, zbog čega je predsjednik Ivanov možda i odlučio da se ne sastane s Hoytom Yeeom.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
64 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

Meni je i dalje nejasno čime je Zajeb mogao utjecati na višekratno odgađanje izbora prošle godine. Znamo razlog – nije još bio dogovorio sa Albancima tu Platformu iz Tirane (svojevrsni memorandum SANU-a), ali kojim je to mehanizmima mogao utjecati na odgađanje izbora?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Traži prijatelje u Makedoniji. Nije htio izbore dok nije bio siguran da će Ahmeti biti na njegovoj strani . 2+2 , jednostavno, nije Platforma, ona je došla nako izbora, kao ultimatum, ok, sad kad smo se dogovorili, mi imamo I OVO, nismo vam rekli ranije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Izvore su odgađali Priebe i Bailey i ostala žgadija, prema sporazumu iz Pržina itd itd…. Čitaj.

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

Jbg., da Makedonija nije još jedna u nizu “failed state”, ta masonska govnjarija ne bi niti radila to što radi. Hvala na informacijama, nemam vremena sve popratiti koliko bih htio.
Ili probati osnovati Vladu nacionalnog jedinstva, kako bi se Zajeba odvojilo od te Platforme, ili na nove izbore.

Five Eyes
Gost
Five Eyes
3 godine prije

Ma kakava masonska govnjarija, ma kakvi ljudi gusteri, ma kakvi globalisti —-Reci smiono ako imas obraza, americka vlada, hebate zec tako ustrasenog.

Kompletan tekst nacrta: Memorandum SANU
Gost
Kompletan tekst nacrta: Memorandum SANU
3 godine prije

Jesi li ikada pročitao taj memorandum SANU? Evo pročitaj, pa onda nešto poredi ili klasifikuj! Upoznaj se napokon: http://pescanik.net/wp-content/PDF/memorandum_sanu.pdf

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

Inretesantan tekst. Fakt je da SAD kuva Makedoniju na tihoj vatri.
Ali novinar koji je ovo napisao ili ne zna ili ne zeli da napise ova dva fakta:
Prvi – Dzferi koji je postavljen za predsednik sobranja od strane SDSM, je prethodno bio ministar odbrane izabran od VMRO-DPMNE.
Drugi fakt: Ivanov se predomislio (i to jos pre dva dana) i ceka ce americkog diplamutu i to u dvoristu, a ne u kancelariju.

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  Antonio

Ima toga još. U Makedoniji svaka manjina ima najmanje dvije stranke(albanci imaju 9 stranaka), pa jedna stranka nastupa u koaliciji sa VMRO a druga sa SDSM. Stranka iz koje je Xhaferija je godinama u koliciji sa VMRO, ali se urušila u zadnjim izborima. VMRO je padao sa 63 preko 56 pa na sadašnjih 51. SDSM sa 27 preko 42 na sadašnjih 49. DUI sa 18 preko 15 pao na sadašnjih 10 mandata. Ostale albanske stranke su narasle na 9 mandata. Kad zbrojimo makedonci imaju nešto manje od 100 mandata, a albanci 19 što ne odgovara nacionalnom sastavu Makedonije. Ukratko, VMRO se istrošio.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Gruevski je razgovarao sa vođom DUI-a Ahmetiem i ovaj mu je rekao da bi on odustao od Tiranske deklaracije, da mu to kažu Amerikanci. Tada je Gruevski razgovarao sa Baileyem koji se izvukao da radi po onome što mu je rečeno, jer nije dobio nove smjernice.
Nedavno je Maria Zaharova izjavila da će Trumpovoj administraciji trebati oko 8 mjeseci da preuzme stvar u ruke od Obaminih ljudi koji su ostali na svojim mjestima.
Ako uzmemo da je to sve i istina, onda bi na djelu bilo opstruiranje Trumpa, jer je u SAD pitanje predaje vlasti i odlaska kadrova stare administracije vrlo uhodano i do sada je teklo glatko.
Kako god bilo, nad Makedoniju su se nadvili tmurni oblaci.

mars
Gost
mars
3 godine prije

Ili američka administracija igra igru poznatu kao “dobar policajac-loš policajac”, ili je u pitanju samostalno djelovanje države u državi. Na ovo trenutno odgovor zna samo američka administracija i nekako ne vjerujem da ga je voljna dati, a samo će vrijeme i budući događaji reći koja je od ove dvije teze prava.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Nisma i znao da je ovaj Hyot Pol Pot, kako se zove, Obamin kadar?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Još jedan od pomoćnika zamjenika koji uredno pohode Zagreb i donose poštu.

eee
Gost
eee
3 godine prije

Ja mislin da ivanov mulja. Zaeva treba uhapsit zbog veleizddaje ponistit izbore i raspisat nove i problem rijesen

ARuja
Gost
ARuja
3 godine prije

Imam pitanje za komentatore….. npr ja zelim svoju slobodu i trazim da se izbaci americki uticaj u mojoj zemlji i dobijem to… a onda narod u mojoj drzavi kaze, pa mi zelimo Rusiju…da li je to slobodan svijet ili nova okupacija? Prosto ne mogu da vjerujem kako ljudi danas gledaju na Rusiju ili Putinivsku vlast, kao da je andjeo….

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  ARuja

@ARuja…Druže ,ljudi traže alternativu.Nisu ni Rusi andjeli.Zapad nas je porobio i opljačkao.Na zapadu se živi bolje ,niko nije u zabludi da kaže da nije tako ali tu cijenu plaća čitav svijet.Da bi pola milijarde zapadnjaka živjelo bolje ostalih 5,5 mil. mora biti opljačkano ili pobijeno.Moje mišljenje…

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  ARuja

@ARuja
Dobro pitanje. Samo velika je razlika da li oni koji vode zemlju rade da im je na prvom mjestu interes njihove zemlje, naravno u domeni mogućeg ili bezpogovorno pristaju na diktate, bilo ruske, američke, EU i ili bilo koga drugoga, pa čak i na našu štetu. Nisu ni Rusi anđeli, ali su u Siriji good guys. Američka globalna politika je takva da neminovno stvara protivnike i simpatije za onoga tko im se usprotivi.
A da ima nekritičkih glorificiranja, ima, ali to je stvar osobnih uvjerenja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  ARuja

Pogrešno, nema ruskih zastava ni poziva Putinu na prosvjedima protiv SDSM/Shqipetari

Bill Gates
Gost
Bill Gates
3 godine prije
Reply to  ARuja

…pa naravski da ne možeš “prosto” vjerovati… moraš “složeno” znati, tj. osjećati i misliti… ako nemaš taj viši osjećaj šta putin radi sa svojom slavenskom rusijom, i kakva zapravo uzvišena snaga stoji izna njega… teško da ćeš išta “prostom vjerom” dokučiti…

Hash
Gost
Hash
3 godine prije
Reply to  ARuja

U odnosu na zapadne demonkrate Rusi i Vladimir su spasenje.
Slava Rusiji i da je Bog čuva kao i do sad!

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Čemu služe proxy-ji? Pa da završe sav prljav posao za gazdu. Američka vlast je “strašno iznenađena” ali ne preduzima ništa (niti joj na pamet pada) protiv odluke ili Beilija lično. I oni će se tako praviti iznenađeni sve dok situacija ne eskalira (a pošto ne mogu da glume iznenađenost predugo situacija mora brzo da eskalira) a onda će da stanu na “stranu pravde” i da praktično ozvaniče sve to. Mada, imaju oni još bolji fazon koji je već korišten: “moramo podržati albanski narod radi očuvanja stabilnosti u regionu”.

Ovde je važno primetiti jedno pravilo – kada se radi o saveznicima onda “moraju podržati želje naroda” (čisto demokratski) a kada se radi o protivnicima onda “moraju da oslobode taj narod od tiranije” (i naravno potabaju taj narod opet demokratski) – šta bi “slobodan svet” mogao da im prigovori?!?

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac – nemoj tako oštro o Amerikancima. Narodi su krivi što nemaju prave želje, pa onda prisiljavaju Amerikance da im objasne koje bi želje trebali želiti. Ima finih naroda kojima mogu objasniti samo diplomatijom, ima malo manje finih, kojima moraju uvesti malo sankcija, i ima onih baš groznih i loših naroda, da je za nepovjerovati da takva bagra uopšte postoji, koji ih jednostavno natjeraju da ih malo istabaju dok sami ne dođu do zaključka šta bi u stvari trebali želiti. Dakle, nije do njih već do naroda, a oni uopšte ne bi imali potrebe da ijedan narod čak i mrko pogledaju a kamoli šta gore, samo kad bi narodi bili na zavidnom nivou samosvjesti da znaju koje su želje ispravne a koje ne.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  mars

@ mars – hehehe neko nije shvatio sarkazam, čak ni ovako težak 😉

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

@ ARuja
Ni Amerikanci danas nisu nigde bukvalno kolonizatori, sve su to neki oblici “saradnje” samo što njihova saradnja prilično “boli”. Za razliku od njih Rusi sarađuju pod mnogo prihvatljivijim uslovima (za sada) i nije nikakvo čudo što bi mnogi radije sarađivali sa Rusijom nego sa Amerikom (tj. oni koji se usude na takav potez). A kada pogledaš na koliko mesta je Amerika izazvala probleme širom sveta i na koliko još preti takvim problemima onda je alternativa kao od Boga poslata – i tada se “pojavila” Rusija…

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

@ ARuja – da dodam: ogromna većina je u iluziji da živimo u slobodnom svetu a oni koji shvataju situaciju pažljivo biraju saveznike.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Novonastale banana drzavice bivse SFRJ bauljaju kao guske u magli , vidim da se vecina komentara odnosi na to ,da li si za usa / EU patronat ili Ruski , gospodo mi smo vec jednom bili samostalni i bez
ikakvih patronata u odlucivanju i to za vrijeme vladavine Tita , dakle sve ovo sto danas kao u bunilu i groznici trazimo , to smo vec sve imali . sto ce reci da nama ne moze biti bolje , jer nam je jednom vec bilo bolje .

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

…polovično si u pravu….ali bili smo kontrolirani eksperiment…i u konačnici živjeli od njihovih kredita…i onog trenutka kada je eksperiment završio…završili su nas.

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Evo sto su Englezi pisali o Titu.
Godine 1953 Tito odlazi kos engleske kraljice.
Citaj malo na internetu.

Like totalitarian dictators the world over, Tito lived on the scale of a mad Bond villain, while his subjects crept about in poverty. In Yugoslavia, ‘crop yields were low and animal husbandry primitive. Illiteracy was high’.
Tito relished luxury, requisitioning dozens of villas and castles, which were maintained by prisoners and stocked with art ‘borrowed’ from state museums. He had a private Boeing 727, his own train and numerous yachts.
He insisted on guards of honour, hundreds of bodyguards, flags, parades, gun salutes and smeared himself with medals. Tito changed his uniform four times a day – though such was the elaboration of gold braid and tassels, he resembled nothing so much as a hotel doorman.
It is easy to scoff at megalomania – Tito’s food was first tested in a special underground laboratory by a team of crack biochemists, epidemiologists, bacteriologists, toxicologists and radiologists.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Tonny

propaganda sa dna kace ,onakva kakvu moze osmisliti samo britanska poremecena psiha, nazalost danas su postali cak i profesionalniji , njihovim lazima vise ni nebi nije granica , vec sam pakao .

Bill Gates
Gost
Bill Gates
3 godine prije
Reply to  Tonny

Tonny, bog te malov’o, jesi ti zatucan!

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

U Augustu 1944 imaju sastanak Tito i Churchill u Italiji u Napulju.
Zasto se kriju podatci o ovome susretu?
Kako je Tito stigao u Napulj?
Koliko je sastanak trajao?
O cemu su govorili?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Tonny

pitaj kolindu , ona ti ima uvid u registre i vojne tajne SFRJ 🙂

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Kako cemo razumijeti Tita ako je ovo krila jugoslavenska vlast?

Nightwatch
Gost
Nightwatch
3 godine prije
Reply to  Tonny

Sta imas razumit? Zaboli ljude ona stvar di je bio, s kim je jeo i koje je cigare pusio.. Ne valja kad je svileni, ne valja kad je baja.. Sta god da su dogovorili, ispalo je tako da su nakraju ljudi nakon svega imali posao i osjecali se sigurno.

sardelino
Gost
sardelino
3 godine prije
Reply to  Tonny

Telefonska novinska agencija “Nova Jugoslavija” objavila je tekst zdravice g.Churchilla i maršala Tita na službenom ručku u Napulju 12 kol. 1944.
Izvadak iz zdravice g. Ch.:
“Žao mi je da moji prijatelji, predsjednik Roosevelt i maršal Staljin nisu ovdje, ali sam siguran da bi nam i oni poželjeli uspjeh u našem radu.
Ponovno izražavam zadovoljstvo da sam se mogao osobno sastati s maršalom Titom i stoga Vas pozivam da mi se pridružite u ovoj zdravici- za maršala Tita i Jugoslaviju”.
Ch. je cijenio i respektirao Tita.Činjenica da je Tito sa svojim partizanima kontinuirano držao u angažmanu 24 njemačke divizije koje su mogle saveznicima nanijeti ogromnu štetu na nekim drugim bojišnicama, govori sama za sebe.

Vojin Pantić
Gost
Vojin Pantić
3 godine prije
Reply to  sardelino

24 nemačke divizije ? Ha,ha Samo dva bataljona vojne policije koje oni nazivaju Feldgendarmerie ,a sve ostalo je : SS divizija ,,Prinz Eugen,, sastavljena od domaćih Nemaca – Banaćana naoružana jugoslovenskim puškama m24 i mitraljezima m24 m26 i m37 ,,Češka Zbrojovka,,pištoljima španske proizvodnje ,,Astra,, kalibra 9X23.Ovo su jedini pištolji 9X23 u nemačkom naoružanju II svetskog rata jer su mnogi pripadnici nemačke manjine imaLI PRIVATNE austrougarske pištolje 9X23 ,Štajr tako da su bili komplementarni sa Španskim,Ostale nemačke jedinice su bile divizije sa trocifrenim rednim brojem koji je počinjao cifrom ,,7,, to su posadne tj okupacione neborbene jedinice mobilisane od ljudstva do 21 g.i preko 50 g starosti.I ove divizije su imale isklučivo jugoslovensko naoružanje od pušaka ,mitraljeza, topova ali pištolje čehoslovačke i španske proizvodnje kalibra 7,65. broj ovih divizija se menjao ali nikad nije prešao cifru ŠEST.one su bile u rangu naših divizija III poziva ili čak Poslednje Odbrane.Automati su bili starijeg tipa npr ,,Bergman,,i ,,Erma m 34 i 35,,dok je 7. ss imala Štajr – Soloturn 9X23,Ali ovi automati su bili NEUPOREDIVO bolji od službene nemačke skalamerije mp 38 a pogotovu od mp40.A broj od 24 nemačke divizije na teritoriji SFRJ je možda postojao u jednom trenutku npr,septembar – oktobar 1944 kada su se na našoj teritoriji zatekle jedinice ,,Grupe armija E,,koja se povlačila iz Grčke a i deo celokupnog istočnog fronta koji se pod borbom povlačio još od Krima i Odese.Neke jedinice su čak i zakasnile da se povuku na vreme pa su izginule na Avali a Beograd je bio već oslobođen itd.Tenkovi koje su Nemci koristili na našoj teritoriji su bili isključivo iz ratnog plena francuske proizvodnje a mizernog kvaliteta u poređenju sa nemačkim ,izuzetak je jedino ,,Somua,,koje su Nemci koristili kod Staljingrada,(pogledaj knjigu Staljingradska bitka)od kojih je bar jedan komad korišćen na Kozari 1942 g.Kod divizija koje počinju brojem 7 bilo je čak i pravih muzejskih eksponata. npr.mitraljezi marke ,,Švarcloze,,koji su koristila ona dva posadna bataljona prilikom streljanja u Kragujevcu iako nam u muzeju prikazuju ;;šarce m34,, koji su zaplenjeni od oktobra 1944 pa kasnije.Jedan bataljon je bio mobilisan u Istočnoj Nemačkoj u Drezdenu komandant mu je bio luteranski pop a drugi je bio iz Šent Peltena , zapadno od Beča komandant je bio prosvetni radnik.

Bill Gates
Gost
Bill Gates
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

…da, ali Linda-Kolinda mora lično otići u arhiv Trilateralne komisije u SAD, ne može ništa e-mailom!

sardelino
Gost
sardelino
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Postoji a i dostupna je knjiga_zbirka dokumenata iz godina 1943-1945, pod naslovom “Tito-Churchill, top secret”. Sadržaj ove knjige je odabrao i uredio Dr. Dušan Biber.Kratak izvadak iz predgovora ove zbirke dokumenata: ” Riječ je naime, o predočavanju onih britanskih dokumenata koji su u vezi s događajima na najvišoj razini, točnije, riječ je o korespondenciji između Tita i Ch., o internim analizama Ch. i Edena, o zapisnicima s raznih sastanaka maršala Tita s britanskim državnicima, političarima i vojskovođama, o izvještajima britanskih oficira za vezu, o razgovorima s maršalom Titom, o ulozi i značenju maršala Tita itd. Objavljeni su i zapisnici sastanka Edena i Molotova u Moskvi 1944. i šefova triju velesila na Jalti 1945. u vezi s Jugoslavijom, o interesnim sferama i neki temeljni dokumenti o razlozima i razvoju događaja, kada je britanska vlada odlučila obustaviti pomoć četnicima D.M te priznala i poduprla partizanski NOP u Jugoslaviji, odnosno NO vojsku Jugoslavije.”
Danas ne postoji nikakva ” fama”o tajnom sastanku Tita i ministra predsjednika Ch. u Napulju 1944 g. Zaštita tajnosti sr tokom vremena skida sa dokumenata tempom ovisnim o njihovoj važn.
Prvi sastanak Tita i Ch. obavljen je u jutarnjim satima 12 koflovoza 1944 i trajao je sat i. četvrt. U zbirci dokumenata naveden je dopis Dixona državnom sekretaru vanjskih poslova u kojem je pod točka
ma. vod 2 do 6 dat sadržaj tma razgovora.Nprv, teme su bile: budućnost Jugoslavije , kralj Petar prema kojem britanci imaju nekakve obaveze, budućnoszt kraljevog ministra Draže , tekući razgovori između Tita i Subaşića,
vojna pomoć britanaca NOP-u, sovjetska misija u Titovom štabu i namjere sovjeta
U zbirci je naveden i dokument sa oznakom WO 202/177B NAJSTROŽA TAJNA koji sadrži zapisnik razgovora između maršala Tita i g. Winstona Ch.
U dokumentu WO. 204/20 NAJSTROŽA TAJNA nalazi se zapisnik konferencije u Napulju,12. kolovoza 1944 od 12 do 13,15 h
Prisutni: Ministar predsjednik, Maršal Tito, Brigadir Maclean, G.Pierson Dixon prevodioci Major Clissold, Gđa Olga Humo.
Dakle, po ovom pitanju nema tajni.

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije
Reply to  Tonny

i tko je bio prisustan pored Tita

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Tonny

decko , ne lupetaj , koja to ozbiljna drzava daje na uvid drzavne tajne . pa nije vam Jugoslavija , danasnja hrvatska ili srbija , ne budalite .

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Cak i danas nakon 70 godina se ne moze nista naci, zar je to tako velika vojna tajna da bas nema nista na internetu.
A sto je gledu doprinosa biografije Tita?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Tonny

tito je u napulj stigao na magarcu a dogovorili su se da ce pola jugoslavije pripast britaniji a pola rusima , tako i bi , elte:))))) hahahahah

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pa ne ide se bas na sastanak sam, morao je netko biti s Titom?
Samo tko je to bio, tko je cinio delegaciju?
Ajde malo se trgni.
Nista nije pogresno sto se sreo, nego zasto su Jugoslavenske vlasti to krile i zasto danas nema nista o tome?

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Tonny

Ajde Boga ti ne tupi više. Tito zvao Churchila na raport, ovaj primio k znanju i ćića mića gotova priča.
Postavljaš kao misteriozna pitanja i mi sad trebamo da se zamislimo. Daj nam napiši šta znaš ili misliš da je bilo. Ako ti bilo šta nije jasno, usporedi sahrane Tita i svih drugih državnika. Tema je gadarije koje radi SAD zvanično i nezvanično i ti sad ubaciš Tita? Gdje si do sada bio, o čemu si pisao? Pun mi je k…. nadobudnih kritičara Tita i SFRJ koji se jave i povodom prometne gužve u Indiji.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Tonny

@Tonny
Da Vas je ta tema zaista zanimala pronašli bi odgovore na svoja pitanja, ovako ispada da samo bacate kost.. Predlažem da za početak pročitate Churchillove memoare, Sir Fitzroy Maclean je imao nešto o tome reći. Vladimir Velebit također. Olga Humo. Svjedoci tog vremena u raznoj memoarskoj građi. Čak su i Titovi osobni čuvari s tog sastanka imali nešto za reći.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Drugovi iskoristiti cu ovu priliku i podsjetiti sve one koji su zaboravili , na danasnji dan 1945 g u svojoj misjoj rupi a osjecajuci dah crvene armije za vratom , walterom PP prosvirao si je mali nistavni naci -fasisticki mozak “veliki ” führer.
Oslobodjenje Berlina zapocelo je 20. travnja a prve su projektile na njega ispalile snage Sovjetske armije koje su predvodili Georgij Žukov i Vasilij Čujkov (Prva bjeloruska fronta), Konstantin Rokossovskij (Druga bjeloruska fronta) i Ivan Konjev (Prva ukrajinska fronta).
U tu cast nazdravimo , zivjeli!
SFSN!

Vojin Pantić
Gost
Vojin Pantić
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nije Waltherom PP nego WaltheromTPH, kalibra 6,35mm
dragi Georgije Žukov.

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Tramp možda nije obavešten , ali zato CIA i centar u bond stilu znaju sve- to im je posao.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

I, u čemu je problem ??
Hteli smo demokratiju ?
Dobili smo demokratiju !!
Hteli smo tutorstvo SAD ?
Dobili smo i to !!
Nisu bez veze Ameri preko Broza pravili Makedoniju i Makedonce !!??
A planovi Amera se prenose na više generacija i dugi vremenski period!?
Ceh uvek plaća sirotinja-raja.
Ja sutra plaćam seh za roštilj!

Vojin Pantić
Gost
Vojin Pantić
3 godine prije
Reply to  Weteran

Dragi Weterane pročitaj Šta nam je pripremio Alen Dals 1948 i uporedi sa današnjom situacijom.Sve je ostvareno ! Inače pratioci sajta iz Hrvatske znaju kako se njegovo ime piše u originalu.Allen Dulles.A ,,s,,na kraju imenice znači prisvojni pridev po nemačkom pravopisu. Po engleskom treba još samo apostrof ,znači ,,Dulle’s,, A pošto je prezime svakako starije od 1850 tj. od savremenog pravopisa zaključak je : Dulles je Duletov, znači Srbin .Da li sa ovih prostora ili Lužički ali je dokaz da su Srbi konvertiti najveći neprijatelji Srbima.

Fanta
Gost
Fanta
3 godine prije
Reply to  Vojin Pantić

Hahaha, ako je Allan Dulles, onda bi na srpski trebao biti Elen Dules a ne Alen Dals.
Ali ovo drugo mi je napravilo jos veci osmjeh na licu. “… Srbin sa ovih prostora… ili luzicki Srbin..” 😀 “…Srbin konvertit najveci neprijatelj Srbima.” 😀 ;D

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

Čuj, cenrtala nije obavjestena???
Možda neko i povjeruje.
Pa zar se vec nismo uvjerili da je Tramp nastavio od tamo gdje je Obmana stao.
A cia, ni oni sigurno nemaju pojma…
Želim da se Makedonci spase ali crno im se piše ko i svima nama dok se ameri pitaju. Nada je samo da se Žuti probudi…

Fanta
Gost
Fanta
3 godine prije

A jaao, sta ce na sve to reci Njegos, zamantat ce mu se u grobu, jadnik.
Ah ne ovo je Makedonija tema, ja mislio Crna Gora. Dobro, sta bi rekao Aleksandar Veliki.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Fanta

A sta mislis bili Ban Jelaca digao bunu?

Fanta
Gost
Fanta
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Fulas temu trolle! ?
😀 😀 😀

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Fanta

A kako fulam…pitanje je na mjstu,dali bi Josip Ban Jelacic digao bunu protiv NATOa,prevrcu li se njegove kosti u grobu ili mu je dusa spokojna?

Fanta
Gost
Fanta
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Ma Banu Jelacicu se samo stuca ako ga spominjes. Ostalo mu sve skrooz svejedno, cak nikada nije cuo za NATO.

Ne treba Aca kada ima Djoka :D
Gost
Ne treba Aca kada ima Djoka 😀
3 godine prije
Reply to  Fanta

Ivanov američkom diplomati: Ne može platforma iz Tirane

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je američkom funkcioneru Hojtu Brajanu Jiju rekao da platforma iz Tirane ne može biti osnov za formiranje makedonske vlade.

1 maj
Gost
1 maj
3 godine prije

logično je rusofilno subjektivni portal koji non-stop u svakom članku pljuje po zapadu i americi, a veliča neke kvazi moralne vrijednosti rusije i pravoslavlja. koje dno od portala. vidi se i po dislajkovima svih normalnih zapadnih vijednosti. jel vam plata u rubljama ili eurima? jadovi.

Tupaq Amaru
Gost
Tupaq Amaru
3 godine prije
Reply to  1 maj

Pa ti očito imaš isti problem kao i oni koje optužuješ, samo u tvom slučaju sa suprotnim predznakom. Ljudi imaju pravo biti rusofili ili amerofili, odnosno imaju pravo na svoj stav o nečemu. Koje su to “normalne zapadne vrijednosti”? A ovo plaći je budalaština i to žešća na nekoliko razina.

Zdravko
Gost
Zdravko
3 godine prije

Najava Yeea bio najvaljen mesec dana ranije I po drugi put kazem Babicu lazes

Zdravko
Gost
Zdravko
3 godine prije

Talat jaferi je bio minister odbrane u VMRO vladavine, osetljjivo zar ne? A onda kad je predsednik parlamenta narod reague, policija I pratenici otvarajju vrata parlamenta narodu da vrsi nasilje a policije nema. Kad si Babicu pisao o sarnoj revoluciji u Makedonijju znas za vodene topove I specijjalce sta su radili I kako su bili spremni. A Cavkov kaze da mu je trebalo 2 saata da skupi policajjce CITAJ NE LAZI ZATO STO SI TI PLACENIK BABICU Ne volim ni jedne ni druge jjer su mi rasturili zivot a sad seljaci sa pedigreom vladaju na balkanu ukljucujuci I tvoju voljjenu HRVATSKU Dosli na vlast Ustasi, CetniciVMRO Bugari Albanci Fasisti Bosnaci Fasisti e to je problem

Kraljevcic Zarko
Gost
Kraljevcic Zarko
3 godine prije
Reply to  Zdravko

njemu hrvatska sigurno nije “voljena“

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Zdravko

Necemo se vrijedjati,sta bi trebalo da vladaju gradski klosari sa pedigreom da bi ti bio zadovoljan….definisi to “seljaci”. Ne vezano za Gosn Babica ali ovi “demonstranti” su definitivno bili na dezurstvu,mala i odabrana grupa koja je bas efikasno odradila posao…dalo bi se reci da su ovi Zaeovi pucisti provaljeni u namjeri.

XWQ
Gost
XWQ
3 godine prije

ETO VIDITE U STA IDU ISPRazni svetski trezori citajte ko stamparija dolara evra idu u glupost patnju rat te glad naravno À TO DA NISU ZNALI STA RADI LEVA RUKA PO DZEPOVIMA OSIROMASENIH GRADJANA SVETA TO JE EJ PRICA ZA RETARDE IZ TOG TAKOZV OSLOBODJENOG ZAPADNOG SVETA

POVEZANE VIJESTI

Izbornik