Turska vojska je spremna – Čeka se zeleno svjetlo za kampanju u Siriji i Iraku

Turski parlament
20 komentara

Sutra će turski parlament održati izvanrednu sjednicu na kojoj će razmotriti produljenje mandata turske vojske izvan granica zemlje za još jednu godinu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, piše dnevni list Hürriyet.

Očekuje se da će turski zastupnici s velikom većinom glasova odobriti operacije oružanih snaga zemlje u Siriji i Iraku.

Danas se planiraju sastanci Kabineta ministara i Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske. Najviše državne vlasti razmotrit će korake Turske prije održavanja referenduma o neovisnosti u iračkom Kurdistanu 25. rujna.

U intervjuu za Reuters je turski predsjednik Erdogan rekao kako je ulazak turske vojske u sjevernu Siriju dio sporazuma s Rusijom i Iranom o uspostavi zone za de-eskalaciju sukoba u toj zemlji.

Erdogan je izjavio kako će Turska razmjestiti trupe u sjevernom Idlibu. O svemu će dodatno razgovarati tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom njegova posjeta Ankari sljedećeg tjedna.

“Prema sporazumu, Rusi će održavati sigurnost izvan Idliba, a Turska će unutar regije”, rekao je Erdogan.

“Zadatak nije lak. S Putinom ćemo razgovarati o dodatnim koracima potrebnim kako bismo iskorijenjili teroriste i jednom i zauvijek vratili mir”, rekao je turski predsjednik.

Erdogan je također rekao kako Turska razmatra protumjere, uključujući nametanje sankcija, protiv kurdske regije u sjevernom Iraku.

“Bez daljnje odgode ćemo razgovarati o tome kakve sankcije treba nametnuti i kada će biti izrečene”, rekao je Erdogan, bez ulaženja u detalje što bi to moglo biti, iako raspoređivanje turskih trupa za provođenje vojnih vježbi na granici sa sjevernim Irakom sugerira da su sve opcije na stolu.

intervencijaodluka
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Erdoganu u Njujorku su juce probali da naprave incident. Pogodite ko?
On je drzao govor u hotelu obracajuci se svoim sunarodnicima u SAD, kad se ubacio provokator… Nastala je kratka tuca… ne zna se dali je to bilo njegovo obezbedzenje ili… vazno se u SAD Erdogan opet prestavlja kao problematicni pretsednik.
Zasto? zato sto ne zeli da slusa Vasington.
A zasto? Zatoa sto mu je milija svoja drzava. I zato sto mora da pregovara sa Putinom. Putin je taj koji ima zadnju rec u Siriji.
Inace se istinski bojim da … (pogodite ko) ne iskoriste Kurde kao topovsko meso.

Topol
6 godine prije

Erdogan samo koristi trenutnu kaoticnu situaciju u Siriji i Iraku da se teritorijalno prosiri na racun svojih susjeda, isto sto je napravio sa sjevernom Sirijom (to podrucje Sirija vise nikada nece imati pod svojom kontrolom, osim za one koji tzv FSA i islamiste, tj tursku proxy vojsku , smatraju “sirijskom”), sad zeli napraviti sa Idlibom (pod krinkom borbe protiv terorizma) i sjevernim Irakom (pod izlikom referenduma).
Odjednom mu je “jako stalo” do irackog teritorijalnog integriteta, a to sto je Siriji doslovno OTRGNUO komad teritorija na sjeveru, to ocito nije vazno.

bbbb
6 godine prije

Sve je to u krugu iste krvne obitelji, obično kazalište od domeh erdoganija.

davor
6 godine prije

Ne bi ja išao u Ankaru da sam Putin, Erdoganov sigurnosni aparat ne ulijeva baš samopouzdanje bez obzira na stabilizaciju odnosa. Previše je lovatora i lovaša preko Turkmena dospjelo nečistih ruku u državne službe Turske.

Weteran
6 godine prije

Sa radošću posmatram kako Turska puca po šavovima !

Alen
6 godine prije

Lako moze upasti u siriju i irak uz dogovor s rusima pa se okrenuti amerim..nije im vjerovati sekunde..moguc trojanski konj..

Jole
6 godine prije

Turci su jedini koji se mogu obračunati sa Kurdima,koji će kao korisni idioti opet doživjeti neuspjeh.I mislim da će ih Rusi pustiti jer su se Kurdi oteli kontroli i počeli zauzimati teritorije koji nikad nisu bili njihovi.

Georgij Žukov
6 godine prije

Konvertite mozemo podijeliti u 4 skupine (prislini , dobrovoljni , ponizni i ideoloski ),u ratu su aktivni kao ratni profiteri , ratni zlocinci i perjanica pete kolone i ratno-huskacke propagande , u mirnodobskim uslovima postaju ugledni gradjani , politicari , gospodarstvenici , zbirovi ili jednostavno uhljebi . Mi na balkanu , svjetski smo sampioni u tom “sportu” pa zasto bi onda turci , kurdi ili netko treci bili drugaciji , svima im je zajednicko da bi prodali rodjenu mater za saku dolara a kamoli ne nesto sto se zove domovina ili drzava .
P.S. Pogledajte sto su uradili od SFRJ kad je gazda umro , rastrgali su je kao bijesna pascad.

matko
6 godine prije

Malo se okrenula ploča..Turci su još malo pa good boys.Glavni problem su Kurdi..A tu Turska može odigrati važnu ulogu za Siriju…Trebali bi što prije pokrenuti napad na kurdska područja da Kurdi odustanu od utrke u Deir Zoru…Oni će postati veći problemi od idila..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI