Eksplozija u Vrbeticama mogla bi biti nesreća, Rusi se u izvještajima nisu pojavili šest godina

Milos Zeman
29 komentara

Ranije su češke vlasti optužile rusku obavještajnu agenciju GRU za organizovanje eksplozije u skladištu municije i protjerale 18 ruskih diplomata iz zemlje. Moskva je negirala optužbe i uzvratnim korakom odgovorila proterivanjem 20 čeških diplomata.

Češki predsjednik Miloš Zeman upozorio je da ne treba donositi prebrze zaključke kada je riječ o uzroku eksplozije u skladištu municije kod Vrbetica 2014. godine i pozvao na čekanje dok se ne zaključi zvanična istraga o tom pitanju. Naglasio je da je istraga još uvijek u toku i da se nesreća još uvijek ne može isključiti.

Predsjednik je, u vanrednom obraćanju naciji 25. aprila, dalje izjavio da kontraobavještajni izvještaji, čak i oni koji nisu dostupni javnosti, tokom posljednjih šest godina nikada nisu pomenuli ništa o tome da su dva agenta ruske vojne obavještajne službe (GRU) možda odgovorna za eksploziju u Vrbeticama. Dodao je da izvještaji državne bezbjednosne informativne službe nikada nisu pominjali da su dvojica navodnih agenata GRU, koje je češka vlada nedavno okrivila za eksploziju, ikada posjetili skladište u Vrbeticama.

Zeman je primjetio da se obje verzije – nesreća i operacija stranih agenata – istražuju ozbiljno i rekao da obje moraju biti temeljito istražene. Predsjednik je dodao da bi nedavni događaji mogli biti “igra” koja uključuje specijalne službe i koja bi mogla imati ozbiljne posljedice za Češku.

Diplomatska prepirka između Praga i Moskve zbog eksplozije u Vrbeticama

Zemanove bombastične izjave dolaze nedjelju dana nakon što je češka vlada optužila Rusiju da stoji iza eksplozije u skladištu municije u Vrbeticama. Prag je takođe tvrdio da su eksploziju organizovala dva navodna agenta GRU po imenu Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov.

Britanske vlasti prethodno su optužile njih dvojicu za izvršenje navodnog napada toksičnim sredstvom na bivšeg agenta GRU-a Sergeja Skripalja, ali su oni snažno negirali da su agenti GRU-a ili da su na bilo koji način umiješani u trovanje Skripaljaa.

Poslije optužbi češke vlade 17. aprila, Prag je protjerao 18 ruskih diplomata i uklonio rusku državnu kompaniju Rosatom sa liste pretendenata za izgradnju novog reaktora u nuklearnoj elektrani Dukovani.

Moskva je snažno negirala optužbe Praga i povezala akcije Češke sa novim talasom antiruske histerije koju su pokrenule i vode SAD. Rusija je na protjerivanje diplomata odgovorila recipročno, protjeravši 20 čeških diplomata. Prag bi takođe mogao da ispunjava uslove nedavno najavljenog zakona kojim se zabranjuje ambasadama „neprijateljskih“ zemalja da zapošljavaju ruske građane.

ČeškaeksplozijaMiloš Zemanrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Česi trebaju plaćati skuplji plin.

BanOvan
2 godine prije

Gadna ova dvojica GRUhovaca. Rasturiše po’ NATO-a i potrovaše sve špiJune. To nije za puštati u kuću.

Max
2 godine prije

Pa naravno da je to bio samo spin da se optuži Rusija. Ispada da GRU ima samo dva agenta koji trče okolo kao Lolek i Bolek i čas vrše atentate čas diverzija??

hiber
2 godine prije

Gdje ćemo se mi uspoređivati sa Česima. Padom željezne zavjese Češka se vratila tamo gdje je i bila. Česi, Slovaci, Poljaci i ostali prošli su pored balkanoidnih zemalja kao pokraj rugla. Balkanoidi su se vratili tamo gdje su bili i prije, u balkansko blato. A Rusi su se vratili tamo gdje su bili u vrijeme Potemkina. Gonjaj tenkove u Moskvu i iz Moskve. To im je glavna preokupacija. Talijani im protjerali dva špijuna, oni njima recipročno jednoga. Česi im protjerali 18 od 160, oni njima recipročno 20 od 25. To je dokaz da Rusi ne uvazavaju Čehe kao partnere, nego misle da su još u SSSRu. Tako da su Rusima saveznici jedino Srbi, dok ih ne ostave na cijedilu na prvoj okuci.

hiber
2 godine prije

To se nalokao pive nas Milance iz Ceske pa uzrokovao eksploziju.

Bosanac
2 godine prije

Ako gledamo od A do Z onda je Miloshova zadnja Z-e man

Sonja
2 godine prije

Cesi govore vise o sebi nego o rusima…
Ako dva rusa mogu uci u zemlju clanicu NATO pakta i zapalit im skladiste municije onda stvarno ne znam sto vise ima za reci.
Sto bi bilo da ih je bilo 5-6

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI