Elitna američka jedinica spremna da se bori u Ukrajini ako sukob ”eskalira”

101. vazdušno-desantna divizija američke vojske
64 komentara

101. vazdušno-desantna divizija američke vojske ne bi oklijevala da uđe u Ukrajinu ako izbije sukob između Rusije i NATO-a, izvještava CBS News u petak pozivajući se na vojne komandante jedinice.

Elitna divizija trenutno vodi ratne igre u Rumuniji, blizu granice zemlje sa ratom razorenom državom.

Komandanti jedinica rekli su za CBS da će biti spremni da prijeđu u Ukrajinu ako borbe eskaliraju – ne elaborirajući šta bi to značilo – ili ako bi NATO bio napadnut. Naglasili su da je njihovo trenutno raspoređivanje u Evropi, prvo nakon Drugog svjetskog rata, “brana teritorije NATO-a”.

“Spremni smo braniti svaki pedalj tla NATO-a”, rekao je zamjenik komandanta brigadni general John Lubas za novinsku mrežu.

U Rumuniji, 101. vazdušno-desantna divizija održava zajedničke vežbe kopnenog i vazdušnog napada. Prema riječima pukovnika Edwina Matthaidessa, komandanta borbenog tima 2. brigade, njegova divizija je najbliža američka jedinica borbama u Ukrajini. On je napomenuo da su američke trupe “pomno pratile” rusku vojsku dok su “gradile ciljeve protiv kojih će se vježbati” i organizirale vježbe kako bi “tačno replicirale ono što se dešava” u Ukrajini.

“To nas drži na nogama”, dodao je.

Ukupno je oko 4.700 američkih vojnika iz 101. zračno-desantne baze u Fort Campbell, Kentucky, poslano u Evropu.

NATO je više puta izjavljivao da nije strana u sukobu i da neće slati svoje trupe u Ukrajinu. Krajem juna, generalni sekretar Jens Stoltenberg najavio je da će blok predvođen SAD značajno povećati broj svojih snaga u stanju pripravnosti sa 40.000 na preko 300.000.

Od početka ruske vojne ofanzive 24. februara, Ukrajina je primila značajnu vojnu pomoć od zemalja NATO-a, sa oružjem vrijednim milijardama dolara koje je stiglo u zemlju – što je Moskva više puta kritikovala.

101. vazdušno-desantna divizija, poznata i kao “orlovi koji vrište”, ima istaknutu vojnu istoriju. Učestvovao je u vazdušno-desantnim operacijama tokom iskrcavanja na dan D u Normandiji 1944. i u bici kod Bulge, gde se borila u potpunom okruženju. Jedinica je također bila uključena u ratove u Vijetnamu, Iraku i Afganistanu.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Pripremaju se za osvajanje Krima. Rusi im to nikada neće dozvoliti, prije će doći do nuklearnog rata ali ameri i dalje guraju.

LZN
1 godina prije

Jesu li to one junačine što su pobjegle pred talibanima na mopedima u sandalama?
E pa po prvi put buste naljeteli na tvrdo. Niste se na prave nameračili…..ruje opasno biju i iz zraka ak niste znali……do sad još niste dobili vazdušne porcije i ne znate kako udara grom iz vedra neba.

Realno
1 godina prije

Za tuđe (jewbretarske) ideale ginu budale.

Ziv je Geza
1 godina prije

101.americka(nato) divizija sprema se braniti svoje domove na granicama Kalifornije,salu na stranu,mora da su izrazito motivirani boriti se desetak hiljada kilometara od svojih kuca,ili su im toliko isprali mozak da zbilja vjeruju kako brane Ameriku u Donbasu. Nego sto se to dogadja u Zagrebu? Jel zelenski preuzeo upravljanje Hrvatskom ili se jos neko od Hrvata nesto pita u Hrvatskoj? Njonjo izjavljuje da ce Hrvati stajati do zadnjeg uz ukrajince, pa bi me zanimalo ako postoji nekakva anketa,koliko tocno Hrvata podrzava direktno mjesanje Hrvatske politike i politicara u ukrajinski rat na strani ukrajinaca, financijskim pomaganjem, slanjem oruzja i municije,obucavanjem ukro vojnika na hrvatskom teritoriju,prihvatom tzv izbjeglica iz ukrajine, politickim performansima premijera po cijem naredjenju, dvije avio kante svako toliko probijaju zvucni zid iznad zagreba i drze gradjane u permanentnoj ratnoj psihozi i strahu od rata, ili pukim naslikavanjem po nato nosacima aviona, nebi li valjda hrvatskom puku porucio, eto ja sam… Čitaj više »

Jednostavno receno
1 godina prije

Pa zar nije izbio rat između natoa i rusije? Rusija nato uništava ekonomski, nato uništava ruske strateške objekte…. Nato oružje ubija ruske civile i vojnike, rusi zarobili i ubili nato vojnike u drugoj zemlji u kojoj je nato izvršio državni udar i smijenio vladu….. Šta još treba za rat? Ili možda totalno ludilo? Ovdje nitko više ne pokušava da se dogovore za stolom a što je naj želosnije oni koji naj više gube toliko su uspavani i svejedno im isto kao da se ne radi o nama.

aragorn
1 godina prije

Oni su u Ukrajini od početka

gigi pinna
1 godina prije

Znaju da ih neće nitko slati u Ukrajinu zato i trolaju da su “spremni ići”.
Plaćenici, vojni savjetnici i sl. šljam i ološ – to već redovito dolazi u ovu Afriku, sada, bez struje.

eks
1 godina prije

Američki vojnici nigde nisu ratovali ako nisu imali premoć u vazduhu i ako nisu imali podršku vazduhoplovstva na terenu. U Ukrajini toga neće biti , jer to nije Irak, Libija , … . Osim toga, Rusi nisu upotrebili napredno oružje, a ukoliko Amerikenjci krenu , biće to za njih pakao. Već duže vreme u Ukrajinskim snagama ratuju Amerikanci, Poljaci, Englezi i Kanadjani, regularni vojnici NATO snaga pod maskom “plaćenici”. Sada su maske skinute. Bivši šef CIA, Dejvid Petreus, izjavio je da će se u Ukrajini pojaviti vojne snage više zemalja, koje će predvoditi USA . Otvoren ulazak američke vojske u sukob sa Rusijom je znak da su svesni poraza njihove NATO-Ukro vojske, a oni po svaku cenu hoće poraz Rusije. Ludaci – američke psihopate vode svet u III svetski rat .

Radar
1 godina prije

“101. vazdušno-desantna divizija, poznata i kao “orlovi koji vrište”, ima istaknutu vojnu istoriju.”
Znači od 1944. slavna zračno desantna divizija nema spomena vrijedan upis, bježanje iz Vijetnama, bježanje iz Afganistana, što dalje, sramota u Ukrajini ?
Neka se lijepo vrate u svoju domovinu jer tamo će ih čekati građanski rat koji će kako sve izgleda imati obilježja rasnog sukoba, sve miriše na to a oni se kurche po Europi.

Throne
1 godina prije

Ukrajna je puna americkih i britanskih vojnika koji su presvukli svoje uniforme s ukrajinskim, tako da ta padobranska 101 divizija koja njeguje tradicije iz II ww rata nije nikakva novost. A njihova borbena gotovost pokazati ce se ako izbije sukob. Po mome misljenu on je nikad blizi do sada. Sto se tice borbenost ove generacija usa padobranaca bas me zanima kako bi se ponasali u sukobu s najelitnijim ruskim gardijskim jedinicama koje isto ponosno njrguju tradiciju velikog otadzbinskog rata.

1 godina prije

Evo da se i ja malo javim…. 101a je raspoređena u Europi po prvi puta od WWII. Neznam dali ste primjetili, ali priča o taktičkom nuklearnom udaru je uzela toliko maha da se više ne može promatrati kao sporedna linija teorije sukoba u Ukrajini. Mislim da Rusi imaju nekakva saznanja o tome, jer su praktički evakuirali kompletno civilno stanovništvo sa teritorija sa desne strane Dnjepra koji je pod njihovom kontrolom (priče o Ukrajinskoj ofanzivi baš i ne drže vodu s obzirom da su to već pokušavali kad su Rusi bili razvučeni i malobrojni i nije im uspjelo. Sad je još i teže). Na raznim telegram kanalima se već nekoliko dana provlači priča da Ukrajinci imaju taktičku nuklearnu bombu i da će ju aktivirati u Nikolajevu kako bi spriječili Ruse da odsijeku Ukrajinu od mora. Samo MSM i njihovi ideolozi guraju narativ Ruskog nuklearnog udara po ciljevima u Ukrajini, bez obzira… Čitaj više »

Гавран
1 godina prije

USA u Ukrajini bije bitku za zadržavanje Evrope pod okupacijom. Za kopneni rat sa rusima nisu sposobni bez sadejstva avijacije, a nebo nad Ukrajinom je zatvoreno.

Vrata
1 godina prije

“Ako izbije sukob između Rusije i NATO-a”.Znaju oni da taj rat nikada nece izbiti,jer su Rusi vojna sila.Amerikanci napadaju samo slabije od sebe.

Japanac
1 godina prije

Biće tretirani kao i svaki drugi plaćenici… a posledica svakako može biti velika eskalacija sukoba izvan granica današnje Ukrajine

Max
1 godina prije

Svi mogu ući u Ukrajinu ali izaći je teže.

nessy
1 godina prije

A zasto vriste?

Milan
1 godina prije

Gde ce golom guzicom medj pijane cigane?

SIRIUS
1 godina prije

malo prije vidjeh vijest da su ih danas poslali u ukrajinu.

SIRIUS
1 godina prije

malo prije vidjeh vijest da su ih danas poslali u ukrajinu. razlog? kao podršku nato trupama … za pišat

Voltaire
1 godina prije

Veoma brzo cete proci ka u Vijetnamu i Afganistanu..predaja na aerodromu..ponizavajuca. Samo vi cackajte mecku u pi**u

goran
1 godina prije

ne želim nikome zlo i ne želim da postoje ratovi,ali tko mene sluša ja sam nebitan.
ali stvarno bih volio vidjeti famozni sukob amerike i rusije u običnom ratovanju,ne nuklearni nego ovaj drugi da konačno vidimo tko je ustvari bolji u stvarnom ratovanju,jer kako sam vidio od amera kako ratuju po svijetu oni su ustvari pičke koje napadaju samo slabije države koje ni nemaju toliko jako vojsku koja se može mjeriti sa njima,dok su rusi poptuno drugačiji protivnik.
niti ratuju toliko po svijetu niti tjeraju druge države na podčinjavanje kako rade ameri.
mislim da bi ruski specnac pojeo sealovce.
za rusku vojsku se ne zna šta je sve u stanju izvesti,dok se za američku zna jer su pokazali bezbroj puta u zadnjih 70 g.

Mali Boro
1 godina prije

Kad se samo sjetim koliki su podcijenili Rusiju. Čije sve kosti leže u tim poljima. Kaj mislite zakaj je Ukrajinska zemlja najplodnija crnica??

Mali Boro
1 godina prije

Od srca im želim da krenu čim prije , morti nalete na kakvu malu termonuklearnu.

Ivex
1 godina prije

Ajde ne laprdajte odjednom od Medicinskih strucnjaka i Covid pistali svi Vojni strucnjaci. 101 Zracno Desanta Divizija ima 15 000 vojnika i samo 1 % divizije se nalazi u Europi negdje oko 500 vojnika. Kao drugo danas su telefonski razgovarali Shoju i Loyd Austin Ruski i Americki Ministri obrane tj Vojnici. Tema razgovara je bilo uskadivanje informacija da ne bi doslo do probelma izmedu Rus i Amercke vojske. Prema tome suplje price politicara s jedne druge strane o Nuk ratu i slicne gluposti ne dolaze u obzir. Izgkeda da su Americka i Ruska vojska ovim razgovorom poslali jasnu poruku svojim politicarima da taj film nece gledati. Stoga manje seredanja nikakvoga sukoba izmedu Ruske i Americke vojske nece biti izravno.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Pa sta idu zrtvovat tih 4700 vojnika?
Ako hoce pobjedu neka bace Hidrogenske bombe , ako pak brinu o ztrvama neka se onda svi ti politicari i visokopozicionirani komadanti nadu negdje na neutralnom , moze i u Abu Dabiu i nek se tamo tuku u mma kavezima medusobno do zadnjega. Pobjednik je pobjednik a izgubljeni moraju prihvatit da su izgubili jer zauzvrat su im politicari spasili zivote.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI