Erdogan apeluje na Zapad oko sporazuma o crnomorskom žitu

Erdogan
14 komentara

Zapad bi trebao početi ispunjavati ruska očekivanja od crnomorskog sporazuma o žitu kako bi se “vitalna inicijativa” nastavila, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sporazum je istekao u ponedjeljak nakon što je Moskva odbila da ga produži, navodeći neuspjeh SAD-a i EU da zadrže svoj dio sporazuma i dozvole izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

Ovaj značajan sporazum potpisan je u julu 2022. uz posredovanje UN-a i Turske i stvorio je koridor za siguran prolaz brodova s ​​ukrajinskim žitom kroz Crno more.

„Rusija ima neka očekivanja [od sporazuma o žitu]. Ako se oni ispune, Rusija se zalaže za aktivan rad ovog žitnog koridora”, rekao je Erdogan novinarima u petak.

„Svesni smo da [ruski] predsednik [Vladimir] Putin takođe ima određena očekivanja od zapadnih zemalja i za te zemlje je ključno da preduzmu akciju u tom pogledu“, insistirao je on, a citirao je list Daily Sabah.

Turski lider je upozorio da će “raskid ugovora o crnomorskom žitu imati niz posljedica, u rasponu od povećanja globalnih cijena hrane do oskudice u određenim regijama i, potencijalno, dovesti do novih talasa migracija”.

Izrazio je uvjerenje da “temeljnim razgovorom” o tom pitanju sa Putinom “možemo osigurati nastavak ovog humanitarnog napora”.

Erdogan je opisao dogovor o žitu kao “konsenzus… koji služi čovječanstvu u ratnom okruženju”, dodajući da je željan upotrijebiti “sve instrumente diplomatije” kako bi osigurao da se nastavi.

Turski predsjednik je rekao da očekuje da će “uskoro” obaviti telefonski razgovor s Putinom kako bi razgovarali o pitanjima, uključujući budućnost sporazuma o žitu. On je također ponovio svoju tvrdnju da će ruski lider posjetiti Tursku u avgustu, iako Kremlj tek treba da potvrdi da je putovanje u planu.

Putin je u četvrtak rekao da bi Moskva mogla razmotriti nastavak ugovora o crnomorskim žitaricama, ali samo ako se svi dogovoreni uslovi ruskog učešća “ispune bez izuzetka”.

Crnomorski Sporazumerdoganrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
9 mjeseci prije

Turska ocekivanja su da trgovački brodovi vise neće vidjeti crnomorske ruske luke. Osim ako ne plate danak Sultanu da prolaze kroz tursko teritorijalno more.🤑🤑🤑

Ivan
9 mjeseci prije

Akde uvjeri ti onu korumpiranu krmacu Ursulu?

Amater
9 mjeseci prije

Rusi će uskoro rješiti sjever Crnoga mora , pa vise neće biti potrebe za sporazumom ovoga tipa 😀😀😀

Let
9 mjeseci prije

Nitko nece da objasni koliko Turci imaju ovdje zarade.

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Jesu li ti sad jasnija ljudska prava u EU ?????

Metabaron
9 mjeseci prije

” ‘Ko je zapalio zito ?”

Max
9 mjeseci prije

Sultan igra lukavo.

Miro
9 mjeseci prije

Sotona sa brčićima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI