Erdogan apeluje na Zapad oko sporazuma o crnomorskom žitu

Erdogan
14 komentara

Zapad bi trebao početi ispunjavati ruska očekivanja od crnomorskog sporazuma o žitu kako bi se “vitalna inicijativa” nastavila, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sporazum je istekao u ponedjeljak nakon što je Moskva odbila da ga produži, navodeći neuspjeh SAD-a i EU da zadrže svoj dio sporazuma i dozvole izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

Ovaj značajan sporazum potpisan je u julu 2022. uz posredovanje UN-a i Turske i stvorio je koridor za siguran prolaz brodova s ​​ukrajinskim žitom kroz Crno more.

„Rusija ima neka očekivanja [od sporazuma o žitu]. Ako se oni ispune, Rusija se zalaže za aktivan rad ovog žitnog koridora”, rekao je Erdogan novinarima u petak.

„Svesni smo da [ruski] predsednik [Vladimir] Putin takođe ima određena očekivanja od zapadnih zemalja i za te zemlje je ključno da preduzmu akciju u tom pogledu“, insistirao je on, a citirao je list Daily Sabah.

Turski lider je upozorio da će “raskid ugovora o crnomorskom žitu imati niz posljedica, u rasponu od povećanja globalnih cijena hrane do oskudice u određenim regijama i, potencijalno, dovesti do novih talasa migracija”.

Izrazio je uvjerenje da “temeljnim razgovorom” o tom pitanju sa Putinom “možemo osigurati nastavak ovog humanitarnog napora”.

Erdogan je opisao dogovor o žitu kao “konsenzus… koji služi čovječanstvu u ratnom okruženju”, dodajući da je željan upotrijebiti “sve instrumente diplomatije” kako bi osigurao da se nastavi.

Turski predsjednik je rekao da očekuje da će “uskoro” obaviti telefonski razgovor s Putinom kako bi razgovarali o pitanjima, uključujući budućnost sporazuma o žitu. On je također ponovio svoju tvrdnju da će ruski lider posjetiti Tursku u avgustu, iako Kremlj tek treba da potvrdi da je putovanje u planu.

Putin je u četvrtak rekao da bi Moskva mogla razmotriti nastavak ugovora o crnomorskim žitaricama, ali samo ako se svi dogovoreni uslovi ruskog učešća “ispune bez izuzetka”.

Crnomorski Sporazumerdoganrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
11 mjeseci prije

Turska ocekivanja su da trgovački brodovi vise neće vidjeti crnomorske ruske luke. Osim ako ne plate danak Sultanu da prolaze kroz tursko teritorijalno more.🤑🤑🤑

Ivan
11 mjeseci prije

Akde uvjeri ti onu korumpiranu krmacu Ursulu?

Amater
11 mjeseci prije

Rusi će uskoro rješiti sjever Crnoga mora , pa vise neće biti potrebe za sporazumom ovoga tipa 😀😀😀

Let
11 mjeseci prije

Nitko nece da objasni koliko Turci imaju ovdje zarade.

ljena bitanga
11 mjeseci prije

Jesu li ti sad jasnija ljudska prava u EU ?????

Metabaron
11 mjeseci prije

” ‘Ko je zapalio zito ?”

Max
11 mjeseci prije

Sultan igra lukavo.

Miro
11 mjeseci prije

Sotona sa brčićima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI