Erdogan i Putin će se sastati u Sočiju

Putin Erdogan
13 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovaraće sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u ruskom gradu Sočiju 4. septembra, najavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Iako tačna lista tema o kojima će se razgovarati nije zvanično objavljena, Peskov je početkom avgusta izjavio da će dnevni red ličnog sastanka dva predsjednika uključivati ​​bilateralne odnose, ukrajinski sukob i crnomorski dogovor o žitu.

Erdoganov ured je također potvrdio da turski lider planira posjetiti Soči, ali nije potvrdio tačan datum, uz napomenu da “konačnu odluku donosi predsjednik”.

Iako su Moskva i Ankara ostale u bliskom kontaktu, ovo će biti prvi put da su se Putin i Erdogan susreli licem u lice od 13. oktobra 2022. godine u Astani u Kazahstanu, kada su se dogovorili da izgrade gasno infrastrukturno čvorište u Turskoj.

Turska, uprkos tome što je članica NATO-a, održava bliske veze sa Rusijom i odbija da podrži sankcije Zapada Moskvi. Umjesto toga, Ankara se više puta nudila kao posrednik između Rusije i Ukrajine i bila domaćin mirovnih pregovora između dvije strane u martu 2022., ubrzo nakon izbijanja sukoba.

Lični sastanak Putina i Erdogana je očigledno bio u pripremi još od jula, kada je Rusija prekinula Inicijativu za crnomorsko žito – dogovor uz posredovanje UN-a i Turske koji je omogućio isporuku ukrajinskog žita na svjetska tržišta i trebao je ukinuti embargo na ruske poljoprivredne proizvode u zamjenu.

Moskva je suspendovala sporazum nakon što je optužila Zapad da nije ispunio svoj kraj dogovora i rekla da se neće vratiti na sporazum osim ako SAD i EU ne ispune svoje obaveze i dozvole izvoz ruskog đubriva i prehrambenih proizvoda.

Ankara pokušava da oživi sporazum, pozivajući Zapad da održi obećanja i pozivajući na proširenje opsega sporazuma, tvrdeći da bi on u konačnici mogao postati osnova za primirje ili čak mirovni sporazum između Moskve i Kijeva.

Medijski izvještaji sugeriraju da Erdogan tokom sastanka s Putinom također planira da još jednom ponudi da bude posrednik između Moskve i Kijeva, te da će predložiti sporazum o prekidu vatre i ohrabriti početak pregovora između dvije strane u sukobu.

Crnomorski SporazumerdoganPutinrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
23 dana prije

Zašto putin ne smije napustiti rusiju?

Max
23 dana prije

Očekivano.

hiber
23 dana prije

Istovremeno, kompletna 6. američka flota usidrena je u Antaliji zajedno sa USS Fordom. A za par dana zapocinju velike vojne vjezbe NATOa sa 30 brodova na Baltiku. Ukratko, Putin ce dobiti ponudu koja se ne odbija. Ili ce 6. flota uploviti u Crno More, sto je bez presedana ako se izuzmu slični izuzeci u vrijeme SSSR kada su turci propustali sovjetske nosace preimenovane u krstarice sa avionima. Uvertira su bile “igre bez granica” sa trgovačkim brodovima sto se “velemajstoru” sada obija o glavu.

Schwarze Hunderte
23 dana prije

Eh ! I ja bih tamo ..Avaj …Neda se 👎

Amater
23 dana prije

Koji predsjednik u ratu napušta zemlju ..

Amater
23 dana prije

Erdon od zapada davno osuđen na smrt …. Putin ga u zadnji čas spasio … nije mi jasno sto on sad glumata …

witchie
23 dana prije

Što se dešava sa sajtom? Na naslovnici ne vidim nijednu sliku,a kod komentara se pojavljuje neka glupost i komentar forma mi ne prihvaća razmaknicu koja se mora naknadno unositi.Do prije dva dana sve je bilo normalno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI