Erdogan i Putin će se sastati u Sočiju

Putin Erdogan
12 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovaraće sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u ruskom gradu Sočiju 4. septembra, najavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Iako tačna lista tema o kojima će se razgovarati nije zvanično objavljena, Peskov je početkom avgusta izjavio da će dnevni red ličnog sastanka dva predsjednika uključivati ​​bilateralne odnose, ukrajinski sukob i crnomorski dogovor o žitu.

Erdoganov ured je također potvrdio da turski lider planira posjetiti Soči, ali nije potvrdio tačan datum, uz napomenu da “konačnu odluku donosi predsjednik”.

Iako su Moskva i Ankara ostale u bliskom kontaktu, ovo će biti prvi put da su se Putin i Erdogan susreli licem u lice od 13. oktobra 2022. godine u Astani u Kazahstanu, kada su se dogovorili da izgrade gasno infrastrukturno čvorište u Turskoj.

Turska, uprkos tome što je članica NATO-a, održava bliske veze sa Rusijom i odbija da podrži sankcije Zapada Moskvi. Umjesto toga, Ankara se više puta nudila kao posrednik između Rusije i Ukrajine i bila domaćin mirovnih pregovora između dvije strane u martu 2022., ubrzo nakon izbijanja sukoba.

Lični sastanak Putina i Erdogana je očigledno bio u pripremi još od jula, kada je Rusija prekinula Inicijativu za crnomorsko žito – dogovor uz posredovanje UN-a i Turske koji je omogućio isporuku ukrajinskog žita na svjetska tržišta i trebao je ukinuti embargo na ruske poljoprivredne proizvode u zamjenu.

Moskva je suspendovala sporazum nakon što je optužila Zapad da nije ispunio svoj kraj dogovora i rekla da se neće vratiti na sporazum osim ako SAD i EU ne ispune svoje obaveze i dozvole izvoz ruskog đubriva i prehrambenih proizvoda.

Ankara pokušava da oživi sporazum, pozivajući Zapad da održi obećanja i pozivajući na proširenje opsega sporazuma, tvrdeći da bi on u konačnici mogao postati osnova za primirje ili čak mirovni sporazum između Moskve i Kijeva.

Medijski izvještaji sugeriraju da Erdogan tokom sastanka s Putinom također planira da još jednom ponudi da bude posrednik između Moskve i Kijeva, te da će predložiti sporazum o prekidu vatre i ohrabriti početak pregovora između dvije strane u sukobu.

Crnomorski SporazumerdoganPutinrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
7 mjeseci prije

Zašto putin ne smije napustiti rusiju?

Max
7 mjeseci prije

Očekivano.

hiber
7 mjeseci prije

Istovremeno, kompletna 6. američka flota usidrena je u Antaliji zajedno sa USS Fordom. A za par dana zapocinju velike vojne vjezbe NATOa sa 30 brodova na Baltiku. Ukratko, Putin ce dobiti ponudu koja se ne odbija. Ili ce 6. flota uploviti u Crno More, sto je bez presedana ako se izuzmu slični izuzeci u vrijeme SSSR kada su turci propustali sovjetske nosace preimenovane u krstarice sa avionima. Uvertira su bile “igre bez granica” sa trgovačkim brodovima sto se “velemajstoru” sada obija o glavu.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Eh ! I ja bih tamo ..Avaj …Neda se 👎

Amater
7 mjeseci prije

Koji predsjednik u ratu napušta zemlju ..

Amater
7 mjeseci prije

Erdon od zapada davno osuđen na smrt …. Putin ga u zadnji čas spasio … nije mi jasno sto on sad glumata …

witchie
7 mjeseci prije

Što se dešava sa sajtom? Na naslovnici ne vidim nijednu sliku,a kod komentara se pojavljuje neka glupost i komentar forma mi ne prihvaća razmaknicu koja se mora naknadno unositi.Do prije dva dana sve je bilo normalno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI