Erdogan komentira tenkove za Ukrajinu

Erdogan
8 komentara

Odluka nekih zemalja NATO-a da pošalju tenkove u Ukrajinu predstavlja potez visokog rizika koji vjerovatno neće pomoći u okončanju sukoba, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recept Tayyip Erdogan.

“Ja lično ne mogu reći da će slanje tenkova riješiti ovo pitanje”, rekao je Erdogan za državnu televiziju TRT na pitanje o tenkovima. “Ovo je poduhvat visokog rizika i samo će napuniti džepove baronima oružja.”

Turska će nastaviti razgovore i sa Rusijom i sa Ukrajinom u nastojanju da se pronađe rešenje putem pregovora, dodao je Erdogan.

Ranije tog dana, Španija je najavila da će poslati najmanje šest tenkova Leopard 2A4 vladi u Kijevu i da je potrebno da se konsultuje sa španskom vojnom industrijom o mogućnosti slanja još.

Nakon sedmica otpora zahtjevima Ukrajine, Poljske i nekoliko drugih zemalja da odobre isporuku njemačkih leoparda, vlada u Berlinu je prošle sedmice popustila. Njemačka je obećala 14 tenkova Leopard 2A6 iz vlastitih zaliha Bundeswehra, dok bi još 51 istog modela i 88 starijeg modela 1 mogli doći iz Rheinmetall-a kako budu obnovljeni .

Ruska ambasada u Berlinu saopštila je da je “izuzetno opasna odluka” kancelara Olafa Šolca eskalirala sukob u Ukrajini i predstavlja “konačno odbacivanje istorijske odgovornosti Nemačke pred ruskim narodom”, misleći na ishod Drugog svetskog rata.

SAD su također obećale između 30 i 50 tenkova M1 Abrams, ali nije jasno koliko brzo bi oni mogli biti spremni za isporuku. Poljska je u srijedu nagovijestila da želi ubrzati obuku ukrajinskih tankera, uz samo petosedmični ubrzani kurs.

Moskva je više puta pozivala Zapad da ne šalje oružje Ukrajini, tvrdeći da bi to samo dovelo do još krvoprolića i da neće promijeniti ishod vojnih operacija. Kremlj je rekao da je pružanje teških tenkova Kijevu dokaz “direktne umiješanosti” NATO-a u sukob i upozorio da će oni “gorjeti kao i ostalo” oružje koje je isporučio Zapad.

erdoganrusijaTenkoviturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Koje gluposti. Neka Sultan vrati tenkove i posveti se mirnom rjesenju sa kurdima ustupajući im jedno pola Turske. Nažuljala ga je tekuća prodaja F-35 Grcima.

Noppo
1 godina prije

Zelenkome treba Čak Norris. Ali ameri ga nedaju.

Lucija, prva
1 godina prije

“Turska je odbila izgraditi tvornicu Bayraktara u Ukrajini nakon drskog traženja mita od 10 milijuna dolara. Haluk Bayraktar, izvršni direktor turske tvrtke Baykar Makina koja proizvodi borbene bespilotne letjelice i zet predsjednika Erdogana, u razgovoru s ukrajinskom novinarkom Nataljom Mosejčuk objasnio je zašto je izgradnja Bayraktara nemoguća. Postrojenje za udarne bespilotne letjelice u blizini Kijeva neće biti naprvljeno. Prema njegovim riječima, UKRAJINSKI DUŽNOSNICI su od njega TRAŽILI OKO 10 MILIJUNA DOLARA za spajanje budućih pogona na elektranu. Štoviše, tražili su 2 godine da dogovore formalnosti kako bi dobili dozvolu. Na pitanje novinara koliko takva “usluga” košta u Turskoj, odgovorio je: “Nula”, a potrebni papiri se mogu dobiti za 2-3 dana. Još u kolovozu 2022., na vrhuncu neprijateljstava u Ukrajini, kijevski mediji eksplodirali su bravuroznim vijestima o izgradnji turske tvornice Bayraktar TB2 i Bayraktar Akinci jurišnih bespilotnih letjelica u njihovoj zemlji, s laserski navođenim protutenkovskim projektilima i preciznim bombe. Tvrtka je… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Bilbordi u varšavskom metrou pozivaju Poljake da krenu u rat i „brane izvorne poljske zemlje u Ukrajini“.

“Stani v obranu pradavnih (?prawdziwych), zemalja poljskih. Postani tenkista Leoparda. Brani Poljsku v Ukrajini.”

Lucija, prva
1 godina prije

“🇷🇺🇹🇷 Dobrovoljci iz Turske se spremaju za borbe u redovima bataljona Sudoplatov u regionu Zaporožja Građani Turske su odlučili da žele da se bore zajedno sa ruskom vojskom protiv ukrajinskih militanata. „Došao sam iz Turske da podržim našu braću Ruse. Podržavaju ih oni sa kojima sam došao – moji prijatelji.
Mi smo protiv nacista, znamo šta se dešava ovde, šta se dešava u Ukrajini i ovde, razumemo i znamo da Rusija nije protiv Ukrajine, već protiv nacista koji vladaju Ukrajinom, koji pokušavaju da preuzmu ovu državu. rekao je borac sa pozivnim znakom Uzun“.”,fb koment,

Max
1 godina prije

Jasno da neće. Samo će ga produžiti,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI