fbpx

Erdogan pljačka i ucjenjuje Europu samo zbog stava Njemačke

Recep Tayyip Erdogan

Turska nastavlja provocirati Cipar, gdje je brod „Yavuz“ već danima ometa područje istočnog Sredozemlja u kojem talijanski ENI i francuski Total rade na plinskim nalazištima. Europa bi u ovom slučaju trebala reagirati i govori se o mogućnosti uvođenja sankcija protiv Ankare. Naravno, nije rečeno da će Bruxelles to i učiniti, ali se sankcije spominju kao mjera koja bi mogla odvratiti Erdogana od njegove namjere da prisvoji dio ciparskih ugljikovodika. Ipak, čini se da izbor Bruxellesa ovisi o strahovima Njemačke, koja nakon izlaska Velike Britanije iz EU cilja na mjesto europskog hegemona, neovisno o tome što misli Pariz.

Razlog mogućih sankcija

Ovo pitanje traje već nekoliko mjeseci i vrti se oko stava Turske u vezi spora oko ugljikovodika otkrivenih ispred ciparskih obala. Prema Ankari, Turska Republika sa sjedištem u sjevernom dijelu Cipra, koju priznaje samo Ankara, također ima pravo sudjelovati u iskorištavanju energetskih resursa. Ovo je stav s kojim se ne miri ciparska vlada, koju priznaju  UN, dio je EU i jedini entitet priznat međunarodnim pravom.

Govoreći o međunarodnom pravu, samo Republika Cipar može upravljati i eksploatirati ležišta oko otoka. U priopćenjima objavljenim prije nekoliko godina se vidjelo da će talijanski ENI i francuski Total igrati ulogu protagonista u energetskom biznisu. Obje tvrtke su dobila razne koncesije na istraživanje i eksploataciju u nekim blokovima koje je odredila vlada u Nikoziji.

Već ovog ljeta su i Cipar i Grčka vršili su pritisak na EU da intervenira protiv Turske koja je od početka 2019. poslala četiri broda u područje za koje tvrdi da pripada takozvanoj „Turskoj Republici Cipar“. Poduzete su neke sankcije, koje za Ankaru nisu bile „dostojne interesa“.

To je bio način da Ankara poruči da neće poduzimati ništa kako bi odgovorila Europskoj uniji, jer su se navedene mjere na kraju svele na puku retoriku.

Pitanje se ponovno aktualiziralo 18. siječnja ove godine kada se, kao što je već spomenuto, brod „Yavuz“ pozicionirao u vode u kojima su trebali raditi brodovi kompanija ENI i Total. U ovom trenutku se u Bruxellesu pojavila volja ministara vanjskih poslova EU za uvođenjem novih sankcija. Konačni dogovor 27 zemalja članica Europske unije o pokretanju novih mjera protiv Turske trebao bi se saznati tijekom ovog  tjedna.

Nacrt je već dogovoren, a zeleno svjetlo bi trebalo bi stići do petka, čime bi nove sankcije na snagu stupile za dva tjedna. Ali postoji nesigurnost po pitanju njihove  dosljednosti, a prije svega o njihovoj stvarnoj primjeni.

Njemačka “opreznost”

Već sad postoje mnoge nepoznanice, unatoč prvom potencijalnom sporazumu unutar EU. Naime, sankcije ne bi trebale obuhvatiti nikoga tko je odgovoran za slanje turskih brodova u vode Cipra. Jednako tako ne bi bile pogođene ni turske tvrtke koje rade u de facto okupiranom dijelu mora.

Sankcije bi trebale pogoditi samo pojedine fizičke osobe iz turskih tvrtki koje posluju u blizini ciparskih obala. Stoga se može reći da je europski odgovor neučinkovit i za Ankaru to nisu nikakve sankcije, već blage mjere koje ne mogu uplašiti nikoga.

Kao i prošlog ljeta, zbog novih europskih mjera turska vlada vjerojatno neće pokazati namjeru da se povuče iz ciparskih voda.

A onda, kao što je spomenuto na početku članka, jače sankcije definitivno neće  biti odobrene zbog blokade koja bi mogla doći iz Berlina.

Angela Merkel, koja se bori sa sve većom krizom popularnosti, boji se odmazde turskog predsjednika Erdogana. Osim toga, Njemačka je sa Sjevernim tokom 2  osigurala status plinskog hegemona u EU i nema razloga da se bori za grčke ili ciparske interese, kao ni za interese kompanija ENI i Total.

Erdogan nikada nije krio da bi mogao otvoriti granice i omogućiti 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica da ponovno krenu balkanskom rutom, a Njemačka je uvijek ozbiljno shvaćala prijetnje koje je posljednjih mjeseci dobivala iz Ankara, čija vlada od 2016. od Europe prima tri milijarde eura godišnje kako bi zadržala sirijske migrante na svom teritoriju.

Upravo između 2015. i 2016. je priljev tisuća izbjeglica u jugoistočnu Europu i Njemačku stvorio političku glavobolju Angeli Merkel koja je tada od Bruxellesa tražila da pristane na gore opisani pakt s Turskom.

Prema tome, Stari kontinent bi pod njemačkim pritiskom mogao stidljivo reagirati ili se suzdržati od poduzimanja novih mjera protiv Ankare i pokoriti se onome što je Erdogan oduvijek činio, pravoj ucjeni. Stoga bi turski brodovi u vodama Cipra mogli nastaviti nesmetano djelovati, na štetu Nikozije, ali i talijanskih i francuskih kompanija.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Da nije žalosno bilo bi veoma smiješno, seljačka škola je najjača a Erdogan ju je doktorirao.
Pustiti tolike izbjeglice….e to bi bio krah na Balkanu.

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Sinisa,bravarova skola je najaca.Danas isto mozes kupit ,svaku diplomu.Vidim na ovom portalu pametne ,koji i slovo demokracije ne znaju.Ako napises logicno i cinjenicama,odma si mrzitelj.Idioti i njihovi vladaju,odluka ustavnog suda Mesicu.

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije

Bolje i ne čitati ovaj tekst.Pusti snovi i zamajavanje autorsko.Nije tačna brojka od 3,5 mil.izbjeglica-radi se o preko 4 mil.A,o milijardama-gubljenje vremena.Merkel je prije koju heftu otvorila u Stambolu tursko-njemački univerzitet,Turci otvaraju po Njemačkoj iste škole ko Švabe i Englezi i Francuzi svoje diljem planete.I još ministarstvo im reklo bujrum kako mi tako i vi.Gulen škole-bjaažžiii.Moglo bi još još,al’ tekst uistinu ne zavređuje više.Čitalac nikako da se odupre dojmu: kad nemaš šta da ko pišeš drž se brke i Turaka.Ovdje ima izuzetno korektnih i iskrenih čitalaca,sa kojima vrijedi sanjati bolji,pošteniji,iskreniji svijet i dobro narodima i cijeloj planeti.Pozdrav!!

Turčine
Gost
Turčine
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

Napravi svoj portal pa se tamo krevelji . .imaš avaz, đaziru .. dolje puna ti je bosna pametnjakovića pa ono ajde jala svojima..

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije
Reply to  Turčine

@Turčine: ne more bre da pjeniš,oladi malo,ohani,sabur,na tenane hegleniši,ne ga ko kočijaš siktati.Poistiha,ima dana.Živ nam bio!

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije

Te price da ce smece tursko pustiti izbjeglice u EU mi nisu jasne.
Kuda ce pustiti te teroriste u EU?
Bugarska ima zidove i ograde te uredno pucaju po teroristima koji hoce da pređu iz turske u Bugarsku.
Ostaje Grcka, zid i puske tako da je i ta strana zatvorena.
Te muslimane neka prime i hrane arapske muslimanske zemlje.
Gdje je njihova senzibilnost za svoje?

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije
Reply to  Pero

Moli se bogu klerofasisto,da ih Erdogan ne pusti, ukoliko ih pusti,onda ti ne gine Sjever Europe.

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije
Reply to  Jozo

Kuda ce ih pustiti?
Sta su oni pseta?
Kakav klerofasist?
Danasnja terapija?

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije
Reply to  Jozo

Jozek odnosno Murate HR policija to degeneci pravo, nece preko nas, jos kada bi Srbi poceli blokirati juznu granicu onda ih moze Erdo kod svoje hanume u krevet da ih stavi.

djakputnik
Gost
djakputnik
9 mjeseci prije

A od čega su turci stoljećima živjeli, nego od pljačke.

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije
Reply to  djakputnik

Dobro govoris, na tuđoj grbaci.
Ova gamad u Idlibu jos nije svjesna da ih je Erdo prodo.

Alfa33
Gost
Alfa33
9 mjeseci prije

Kakva Europa, puno babica kilavo dijete,kakvi mrtvi dogovori i konsenzusi između država,treba biti netko tko može i zna lupiti šakom o stol i reći dosta je…..ali to ostaje samo želja,jer takvog nema za sada…..kako bi nam bilo svima puno bolje živjet na ovim prostorima da nisu prodali dušu vragu…eto da nisu čačkali mečku u Siriji nebi tog sveg bilo,ali bili su lakomi za zaradom i trebalo im je jeftina radna snaga, zvuči poznato?€¥£

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Ovaj Erdogan stalno muti vodu a pomažu mu bezvezni europski političari.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Cipar je suverena država I Turska nema nikakvo pravo na pretenzije.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Max

Nije Erdo sam (OUR) !
ERDORGANIZACIJA UDRUŽENOG RADA ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik