Mohammad bin Salaman u Francuskoj – Čvršća suradnja između Pariza i Rijada

Emmanuel Macron i Mohammad bin Salman
8 komentara

Usprkos činjenici da se Francuska nalazi u kaosu, štrajkovi su paralizirali zemlju i gomilaju se gubici, francuski predsjednik Emmanuel Macron razmišlja o zajedničkom napadu sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom na Siriju. Ne samo to, nego je nakon Donalda Trumpa bio prvi europski čelnik kojeg je nakon američke turneje posjetio krunski princ Saudijske Arabije, Mohammad bin Salman.

Saudijski prestolonasljednik je jučer završio službeni posjet Francuskoj, što je proslavljeno večerom s predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji želi stvoriti strateški savez Francuske s vehabijskom monarhijom.

Do trodnevne posjete Mohammada bin Salmana Parizu dolazi nakon trotjedne turneje po Sjedinjenim Državama, povijesnom savezniku Rijada.

Formalno budući, ali de facto saudijski vladar se s obzirom na mladu dob (32) može nadati vladavini nekoliko desetljeća i dugo je raspravljao o velikim strateškim ulozima na Bliskom istoku kao i razlikama u stavovima s Francuskom u nekoliko njih.

Susret kojeg je saudijsko izaslanstvo organiziralo s nekoliko francuskih poduzetnika bi trebao dovesti do potpisivanja više trgovinskih sporazuma, posebice u sektoru petrokemije, pročišćavanja vode ili digitalnih sadržaja, objavio je izvor iz saudijskog izaslanstva.

Jedan od najvažnijih sporazuma tiče se francuskog Totala i saudijskog naftnog diva Saudi Aramco, koji zajedno namjeravaju razviti petrokemijsko postrojenje u Saudijskoj Arabiji. Div za preradu vode i otpada Veolia također je među takvim tvrtkama. Elizejska palača objavila je da će Emmanuel Macron otputovati u Saudijsku Arabiju krajem godine radi potpisivanja ugovora.

Ipak, nekoliko skupina za ljudska prava u Francuskoj je osudila krunskog princa Saudijske Arabije, Mohammada bin Salmana, za strašne zločine počinjene u Jemenu od ožujka 2015. godine. Tijekom posjete saudijskog princa Francuskoj je otvorene i argumentirane optužbe iznio Centar za ljudska prava i razvoj.

Citirana su brojna izvješća međunarodnih organizacija za ljudska prava i ona koja su objavili Ujedinjeni narodi.

Tužitelji su iznijeli dokaze o torturi koja se legalno provodi u Saudijskoj Arabiji, te bombardiranju jemenskih civila od strane koalicije koju predvodi Rijad, a njome, kao ministar obrane, zapovijeda krunski princ Mohammad bin Salman i odgovoran je za vojne akcije protiv Jemena.

Naravno Emmanuel macron u tome ne vidi nikakav problem, obzirom da je vehabijski režim redoviti kupac francuskih oružja, a sada nudi i unosne ugovore francuskim kompanijama.

 

Total
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…cionistička posla…

eu kolonija
6 godine prije

a ja žalio francuze izginule u bombaškim napadima diljem francuske i za to okrivljivao saudijsku arabiju kao financijera terorista. sada vidim da su oni zapravo nebitni, bitnije je gledati u maglovitu budućnost:)

Miller
6 godine prije

Lutaju…nema strategije. Bezidejnost je karakteristika svih zapadnih i ovih “prozapadnih” elita…mislim da će sve to doći na naplatu vrlo brzo

Kajzer Soze
6 godine prije

Uporedimo demokratiju i ljudska prava u Rusiji i S.Arabiji 🙂 normalno to je neusporedivo 🙂 ali hoće li ovaj baboj**c imati damu da upita ovog vehabiju o pravima hrišćana,političkih neistomišljenika,žena ,homoseksualaca,migranata u njegovoj zemlji,zločina u Jemenu ….. naravno da neće ali će zato za sve i svašta prozvati Rusiju i tu se najbolje vidi dvoličnost ovih smradova sa zapada 🙁

mario
6 godine prije

najgluplji način oslobađanja od vehabizma

Zvrk
6 godine prije

MbSalamander bi platio jenkijima da još malo stoje po bliskom istoku ali kako je čak i saudijska blagajna nedovoljna, žica po parizu i ostalim bjelosvjetskim kuplerajima.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

završit ćeš ko gadafi …bježi od stoke lažljive

alan ford
6 godine prije

Sasatali se Rotschildova lutkica Marcon i potajni hazar, Bin Salman. Nikakvo čudo da braća cionisti žele surađivati. I sada se pokazuje ono što se na neovisnim medijima oduvijek zna. Saudijsla Arabija je u stvarnosti cionistička država, faktički “Izrael II”, pod maskom radikalnog vehabizma. SA za Izrael i SAD obavlja prljave poslove, širenja i podupiranja terorizma po cijelom svijetu.
A Francuska je odiuvijek pod kontrolom conista. Još od 1945., kada je prvi poslijeratni premjer bio hazar i mason Leon Blum.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI