Berlin: Europi treba neovisnost od SAD-a i vlastiti sustav naplate SWIFT

Njemacka reihstag
16 komentara

Zbog pretjerane izloženosti dolaru i poslovanju sa Sjedinjenim Državama, europske kompanije su počele slijediti francuskog energetskog diva Total i napuštaju unosne poslove u Iranu. To ujedno znači da je zakon Europske unije o zaštiti europskih kompanija koje posluju u Iranu, prema kojem nisu obvezne poštovati jednostrane američke sankcije, usvojen formalno, bez ikakvih instrumenata zaštite.

Prva zemlja koja se to usudila reći je Njemačka, koja je zatražila da EU stvori neovisni sustav plaćanja, europsku verziju sustava SWIFT na kojeg SAD neće moći vršiti nikakav utjecaj.

Drugim riječima, Njemačka je najavila namjeru smanjenja ekskluzivnosti američkog dolara, što je prilično neočekivana izjava i kojoj se prepoznaje težnja za obranom suvereniteta, ne samo Njemačke, nego i ostalih zemalja EU i šire. Ovaj bi sustav, ako se stvori, mogle koristiti sve zemlje koje i dalje koriste nacionalne valute, ali su čvrsto vezane za euro.

“Europa bi trebala ojačati svoju neovisnost od Sjedinjenih Država”, izjavio je za Handelsblatt njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Njemački savezni ministar je izrazio ovo mišljenje govoreći o gotovo nemogućem poslovanju s Iranom. Podsjetio je kako je europska strana obavijestila SAD da vjeruje da je povlačenje Washingtona iz nuklearnog sporazuma s Iranom bila pogreška, ali je, unatoč tome, američka strana odlučila obnoviti sankcije protiv Teherana.

“U ovoj situaciji je strateški važno da smo mi Washingtonu rekli kako želimo raditi zajedno, ali nećemo dopustiti da radite nad našim glavama na našu štetu”, objasnio je Heiko Maas.

“U tom smislu je nužno ojačati autonomiju Europe stvaranjem platnih kanala neovisnih o Sjedinjenim Državama, europski monetarni fond i neovisni sustav SWIFT. Svaki dan sa sadašnjim sporazum je bolji od eksplozivne krize koja prijeti Bliskom istoku”, dodao je Maas.

Prema riječima njemačkog ministra, Europa će pokušati “preuzeti prostor kojeg napuštaju Sjedinjene Države”.

“Naravno, nećemo biti u stanju popuniti sve praznine, ali zajedno možemo ublažiti najozbiljnije posljedice razmišljanja da je mjera uspjeha koliko si dolara uspio uštedjeti”, rekao je diplomat.

“Tražimo savez multilateralizma, mrežu partnera koji su, poput nas, predani obvezujućim pravilima i poštenom natjecanju. Prvi s kojima sam se susreo i misle slično su bili Japan, Kanada i Južna Koreja, a drugi moraju slijediti. Ovaj savez nije kruti, ekskluzivni klub dobrih želja”, rekao je ministar Maas.

“Ono što želim vidjeti je koalicija multilateralnih uvjerenja temeljenih na suradnji i vladavini prava. Ona nije usmjeren protiv nikoga, već sebe vidi kao savez u multilateralnog poretku. Vrata su svima širom otvorena, posebice SAD-u. Naš cilj je zajednički rad na rješavanju problema koje nitko od nas ne može riješiti sam – od klimatskih promjena do stvaranja pravednog trgovinskog poretka. Moramo se boriti za to, pogotovo s obzirom na stanje u transatlantskim odnosima”, dodao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Ekonomija u SAD nakon Trumpa

Podsjetimo, Rusija je ranije uspješno testirala svoju verziju sustava SWIFT, koji je spreman za provođenje transakcija na globalnoj razini u slučaju da bude isključena iz postojećeg sustava sa sjedištem u Belgiji.

Mreža za plaćanje SWIFT, čije je sjedište u Belgiji i preko koje se odvija većina svjetskih prekograničnih transakcija, 2012. je isključila Iran, nakon što su se SAD i EU dogovorili da će uvesti sankcije Teheranu zbog nuklearnih aktivnosti. Nakon nuklearnog sporazuma s Iranom, sklopljenog 2015., sankcije Islamskoj Republici su ukinute.

Međutim, SAD u svibnju izlaze iz sporazuma i 6. kolovoza je Trump potpisao izvršnu uredbu kojom vraća američke sankcije protiv Irana.

Kao što je navedeno, američke sankcije protiv Irana u energetici, brodarstvu, brodogradnji i nizu drugih sektora stupit će na snagu u dvije faze. Prvi dio američkih sankcija protiv Irana, koji osobito zabranjuje tvrtkama da posluju s iranskim vlastima, odnose na kupnju američkih državnih obveznica, dolarske imovine i plemenitih metala, a stupile su na snagu 7. kolovoza.

Drugi dio restriktivnih mjera Sjedinjenih Država se odnosi na kupnju iranske nafte i stupa na snagu 5. studenoga 2018. Kao što je navedeno, drugi dio sankcija podrazumijeva zabranu financijske, materijalne i tehnološke suradnje s Nacionalnom naftnom kompanijom Irana, naftnim trgovačkim društvom “Naftiran Intertrade Company” i Središnjom bankom Irana.

Handelsblatt

Rusija je spremna izaći iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT

SankcijeSWIFTTotal
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
5 godine prije

Gdje god pogledaš Europa u svemu kasni; na kraju i od ovog ne bude bilo ništa ili s debelim kašnjenjem i na kraju neće moći ili htjeti ništa realizirati, kad će doći do propasti. Na tom se i radi ciljano od 1955 god.

Laki Topalović
5 godine prije

Još da se dogovore u onom kokošinjcu od Europskog vijeća, pa ESB, pa Europski parlament, pa Europska komisija itd itd. Bilo bi bolje da Nijemci naprave svoj SWIFT. Kao ideja je odlična, ali samo ideja Heika Maasa, i sve ostaje na tome.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovim bi se EU službeno ubacila u vlak dedolarizacije. Ima li snage za to? Teško.

Promatrač
5 godine prije

Europa ima iste gazde kao i SAD. Bilo bi logično, ali nema šanse.

Alen
5 godine prije

Popunjavanje vakuma ..To je najozbiljniji problem nakon povlacenja nekog carstva kao sto je americko trenutno i da se pokusa napraviti kava takva tranzicija bez ozbiljnih posljedica.. Cudno da njemci pricaju o tome.. Bilo da su u dogovoru s usa ili ne vezano za popunjavanje vakuma to su jako opasne situacije…

Rokokoko
5 godine prije

Nista od toga.Duboka drzava je namjestila svoje kadrove na svim bitnim punktovima.Ovo su vise pojedinacni spinovi da se toboze ukaze da se razmislja o interesima EU drzava.Obicni blefovi jer nema kadrova u politickoj infrastrukturi koji ce to sprovesti.

ZigAtman
5 godine prije

Kaze Berlin. A ono neko izvalio nesta tamo negdje u Njemackoj i osto ziv. Al nek se “vijest” prenjela.

Tak
5 godine prije

Čekaj, SWIFT je smješten u Belgiji a kontrolira ga USA?

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Covjek bi mozda i pomislio napokon se EU pokrece u pravom smjeru. Ali to je samo izjava Njemackog ministra. Vrlo tesko da to moze proci svu EU proceduru u dogledno vrijeme. A i da prodje proceduru tu je na kraju Europska komisija koja je u stvari vrhovno tijelo EU a ljude u njoj nisu birali gradjani EU i ona ne radi u interesu gradjana EU .

Aragorn
5 godine prije

Europa je kurba kojoj je USA svodnik…ko ce napravit novi SWIFt? Da nece mizda MMF? MMF koji nista neradi bez Americke Svjetske banke iz NY….to sve oni sto trube,trube da se firme malo opuste i da radnici nebudu strajkat jer gube poslive na sve strane plus zuti klaun ih ucjenjiva kako stigne…da je njima novi SWIFT cilj,ukljucili bi se oni u Rusko-kineski…samo se pravi glupi i hebu zdrav svit u mozak,dabogdo propali ko i Svicarska koja je ev na zahtjev USA zamrzla jucer 5milijardi Ruskih dolara…govnari

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI