Francuski energetski div predviđa kraj ere nafte

Kraj ere nafte
15 komentara

Prema naftnom i plinskom divu Total, njegov će se poslovni fokus, kao i njegovih europskih kolega, u sljedećih nekoliko godina preusmjeriti na izvore energije s niskim udjelom ugljika, jer tržište nafte postaje sve više zastarjelo.

Vodeća francuska tvrtka za naftu i plin, Total, predviđa potencijalni vrhunac za naftu u narednom desetljeću, prije nego što dosegne vrhunac do 2030., napominjući da prirodni plin “ostaje ključan” za energetsku industriju, što su riječi Totalovog predsjednika za strategiju i inovacije Hellea Kristoffersena, navodi Bloomberg.

Iako je prognoza francuskog energetskog giganta znatno konzervativnija od prognoze britanskog suparnika BP-a, koji je početkom ovog mjeseca rekao da je doba tržišta nafte već završilo, radi se o još jednom gigantu koji se pridružuje zboru investitora, koji predviđaju drastične promjene u industriji.

Totalovo izvješće Energy Outlook, objavljeno u utorak, usredotočeno je na povećanje potražnje za energijom u svim analiziranim scenarijima, s time da se predviđa da će u velikoj mjeri zadovoljiti nisko-ugljična energija.

Potražnja za električnom energijom dostići će mjeru od 30 do 40 posto od ukupne količine 2050. godine, što je znatno više od današnjih 20 posto, navodi se u izvješću, dodatno ocrtavajući pozitivne izglede za glavni proizvod tvrtke, prirodni plin, glavni prioritet s manje ugljika, što bi moglo biti glavno gorivo u narednim godinama.

Izvješća govore i o tome da će potražnju za plinom voditi Azija, koja će činiti oko 40 % svjetskog rasta, dok će se količine više nego udvostručiti u Kini i Indiji. Vrhunac potražnje i proizvodnje plina očekuje se prije 2040. godine.

Poput ostalih europskih partnera i Total, jedna od sedam takozvanih “super-važnih” naftnih kompanija na svijetu, postavio je na nulu u pogledu čistih, alternativnih izvora energije, poput sunca i vjetra, stavljajući poslovni fokus na obećavajuću tehnologiju solarnih baterija i mreža za punjenje automobila, za koje se očekuje da će uskoro biti vrlo tražene.

NaftaTotal
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roub
3 godine prije

Ne postoji infrastruktura koja može zamijeniti naftu kao energent u iduih 20-25g.
Nafta ostaje, a ovakve priče služe samo za rušenje akcija naftnih kompanija da bi se kasnije jeftino kupile to je već viđeno prije destak godina. Živio diesel.

Sparkling
3 godine prije
"potražnja za plinom" Hmmmm.... Neznam kako je to Total zamislio bez Sjevernog toka 2.
No puede, hombre
Hamer
3 godine prije

Fuzija vodik i nuklearna energija je budućnost već postoji tehnologija koja je sigurna sve ostalo je lobija nafta i plin

neznanac
3 godine prije

Završetak ere nafte a opet nafta ostaje 30% u energy mix-u..
A raste plin…koji je čišći ali ipak ugljikovodik. U biti se suštinski neće puno toga promijeniti, osim što će se nametnuti zahtjevni standardi proizvodnje koji odgovaraju velikim firmama…

Zabluda
3 godine prije

Moje misljenje da je zivimo u vremenu gdje se dogadjaju velike promjene i jako bitne stvari za covjecanstvo. Sve ce pukniti, citav stari nacin zivota, manipulacije i kontrole. Primjetite li kako vec lagano potvrudju postojanje vanzemaljskog zivota, samo se ceka info kad ce reci da nismo sami. Prvo nasli na fosfin na veneri, pa na marsu vodu itd.
Zasto su do sad sakrivali postojanje i sve bilo tajno!? Zato sto bi se ljudi pitali i stvarali presing kakva tehnologija stoji iza tih letjelica i svega toga, a stoji besplatna beskonacna energija za sve.

https://youtu.be/y5CQHk4eJi4
Evo ako imate slobonog vremena pogledajte ovaj dokumentarac, s prevodom je tko ne razumije engleski dobro. Lp

Bosanac
3 godine prije

Predvidjaju, a svuda su prisutni oni il’ se Francuska vojska bori za njih, tamo gdje ima nafte i gasa.

Kako je krenulo da se odvija, ovi mali konflikti i izjave politicara pojedinih zemalja u blizini gasa ili gasovoda, mogla bi bit hladna ova zima.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Max
3 godine prije

Prestanak i nestanak nafte se najavljuje godinama a ona je još tu.

tedi
3 godine prije

Idu na struju,ne zato sto nafte i plina nece biti,vec zato sto drzave koje imaju te energente vise nece izvoziti sakom i kapom,cuvace za sebe ,a cijena za izvoz ce biti paprena.Pa ce se vidjeti tko ce biti bogatiji,neke zemlje koje se ubrajaju bogati zapad,postace pustinje. Na pr. VB ima potrebe za uvozom energenata 50% vise nego sto ima na raspolaganju svojih energenata.Proizvodnja je bitna za BP. a ako ti pola fali,pa ti vidi gdje si.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI