Erdogan: „Turska ima sva prava da bude nuklearna sila“

Erdogan Atomska bomba Turska
21 komentar

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokazao je čvrstu namjeru da pribavi nuklearno oružje za “obranu” svoje zemlje i smatra da je apsolutno neprihvatljivo zabraniti suverenoj vladi da se opremi takvim oružjem gdje god to želi. Međutim, Erdogan je očito malo pretjerao i ne uzima u obzir povijesne napore u neširenju nuklearnog oružja,  čega je potpisnik i Turska. Osim toga, tog kursa se posljednjih sedamdesetak godina drže gotovo svi glavni saveznici NATO pakta, osim Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske, zbog čega se stav Turske dodatno komplicira.

Požuda sultana, ako joj se doda kriza iranskog nuklearnog programa zbog izlaska Washingtona iz nuklearnog sporazuma, poznata činjenica o ruskim projektilima koji su preblizo turskom teritoriju samo povećavaju zabrinutost od širenja nuklearne tehnologije kako bi se „postigla ravnoteža“ na Bliskom istoku. Naravno da Erdogan nije misli ona Iran, Rusiju ili NATO „saveznike“. Meta njegovih kritika je bio Izrael.

“Neke zemlje imaju projektile s nuklearnim bojevim glavama, i ne jedan ili dva. Ali nam kažu da ih mi ne možemo imati. To ne mogu prihvatiti”, zagrmio je turski predsjednik, koji je već u sukobu s Bijelom kućom, koja se predstavlja kao najveći faktor nuklearnog odvraćanja na Zapadu i, što je još ciničnije, „odlučan protivnik širenja oružja za masovno uništenje u svijetu“.

“Ne postoji razvijena nacija koja nema takvo oružje, ili ga barem može imati” nastavio je Erdogan, zaboravljajući da je ono što je rekao pola istine, jer na svijetu postoji mnogo razvijenih zemalja koje ne posjeduju svoje nuklearno oružje i u većini se oslanjaju na zaštitu nuklearnih saveznika ili su u svojim bazama domaćini strateškim arsenalima, kojima  upravljaju oružane snage Sjedinjenih Američkih Država.

Iako je Turska bila među prvim potpisnicama Ugovora o neširenju nuklearnog širenja iz 1968., Ugovora o zabrani nuklearne proliferacije iz 1980. i naknadnog Ugovora o zabrani nuklearnog testiranja iz 1996., sporazuma kojim se zabranjuje svaka vrsta nuklearne detonacije za bilo kakve svrhe, čini se da je Erdogan odlučan u želji da nabavi svoje nuklearno oružje, uz izgovor da će tako moći obraniti svoju zemlju od svih koji joj žele prijetiti.

To bi bila obrana poput one kojom se može pohvaliti Izrael, kao da je htio reći   Erdogan. Izrael je, kao što je poznato, sila na Bliskom istoku kojoj su se Sjedinjene Države samo deklarativno suprotstavile u provođenju vlastitog kontroverznog nuklearnog programa, od čega, što je logično, nije bilo nikakvih rezultata. Iako je Francuska izvorni izraelski partner u razvoju nuklearne tehnologije, teško je vjerovati da svom ključnom savezniku na Bliskom istoku u tome nisu pomogle i SAD.

“Imamo Izrael u blizini. Zemlju koja plaši druge narode jer ima to oružje. Nitko ih ne može dotaknuti”, rekao je turski predsjednik, aludirajući na nuklearni program koji se provodio u kompleksu Dimona, koji je Izraelu dao nuklearno oružje, možda testiranom s onim što je u povijesti zapisano kao „Incident s jedrom“ na južnom Atlantiku 1979.

Strani analitičari tvrde da Izrael doista posjeduje značajan nuklearni arsenal, navodno oko 200 projektila naoružanih nuklearnim bojevim glavama, ali je cionistički entitet uvijek vodio nejasnu politiku oko nuklearnog pitanja, odbijajući potvrditi ili negirati njegove nuklearne sposobnosti.

Svi turski nacionalni mediji izvijestili su o nepokolebljivim namjerama predsjednika Erdogana, što će dodatno izazvati zabrinutost vrhu Pentagona i dodatno ohladiti odnose s Washingtonom.

Provladin dnevni list Daily Sabah izvijestio je da Turska već „provodi posao na pribavljanju nuklearnih projektila“ i bliži se istim napadačkim sposobnostima kao sile poput Pakistana i Indije, obje zemlje s vlastitim nuklearnim arsenalom.

Ako je to istina, onda nemamo problem s Iranom, čak ni sa Sjevernom Korejom i njezinim skromnim nuklearnim arsenalom, već s ekonomskom i vojnom silom koja je sposobna razviti ovakvo oružje i koja pod Erdoganom nije skrivala svoje ekspanzionističke težnje na cijelom području koje je nekoć bilo u sastavu Osmanskog carstva.

Je li ovo bila retorička izjava Recepa Tayyipa Erdogana ili turska vojska i država rade na nuklearnom programu, pitanje je bez jasnog odgovora. U najboljem slučaju, ovu izjavu možemo shvatiti kao upozorenje da Turska, bude li se vršio pretjeran pritisak na ovu zemlju, ima i ovu opciju na raspolaganju.

Nuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Erdogan logično razmišlja. Druga je stvar….

Jack
4 godine prije

Prije nekoliko dana u jednom svom komentaru naveo sam razloge zbog kojih se Turska želi domoći ruskog PZ sistema S 400 a sad mogu navesti još jedan novi razlog a to je, da zaštiti svoja nuklearna postrojenja od napada, kakve je u prošlosti izveo Izrael na irački atomski reaktor a zatim i sirijski i vjerujem, da će se mnogi složiti sa mnom kad budem napisao, da bi Izrael stoposto reagirao, kad bi Turci počeli raditi nešto konkretno na tome da pribave nuklearno oružje i za Europu a i za ostale zemlje na području oko Turske bi bilo dobro, da ih netko, pa makar to bili i Izraelci spriječe u tome! Vidimo kako se ponaša Erdogan. Reketira cijelu EU a i Ameriku, prijeti puštanjem migranata prema Europi, traži nove milijarde Eura , i nije baš teško zamisliti, kako bi se ponašao, da ima arsenal nuklearnog oružja. Zapitajmo se, kako bi se… Čitaj više »

volodimir
4 godine prije

vidi kurdiše on bi nukice a glavom je još u srednjem vijeku sa svojom muslimanskom bračom ….zna udarat samo na najslabije a pred jakima podvija repicu i kmeči

moki
4 godine prije

di je moša i f 35 ? udri turke prije nego se opet namnože

Z.A.
4 godine prije

Erdogan je veoma pragmatican politicar i vrlo dobro zna koje su prednosti imati nuklearno oruzije . Zemlje koje posjeduju nuklearno oruzije se ne diraju. Erdogan veoma dobro zna ko mu je namjestio puc i radio o glavi tako da ti isti nemaju nikakvog prava da sole pamet Erdoganu. Erdogan veoma dobro zna kakvu su ulogu namijenili Turskoj tako zvani saveznici i Erdogan se svjesno odmice od uloge vazala.Erdoganu su poslije puca koji nije uspio sve se stvari razjasnile sto se tice saveznika i sada vise samostalno djeluje i nehaje puno za saveznicke interese nego samo svoje.Posto Amerikanci ne igraju po pravilima i lukavi su i licemjerni netreba se cuditi sto Erdogan sada otvara pricu o nuklearnom oruziju.Amerikanci su u svim dosadasnjim slucajevima a koji su bitni za Tursku izigrali i radili protiv intersa Turske. I zato nesumnjam da ako je Erdogan odlucio da Turska dodje u posjed nuklearnog oruzija da… Čitaj više »

Dopizdilomi
4 godine prije

Kao i svaka država na Zemlji.

Max
4 godine prije

Ja sam protiv nuklearnog oružja kao najrazornijeg u povijesti svijeta . Ali ako nije zabranjeno drugima npr Izraelu nije ni Turcima ali se bojim teritorijalnih pretenzija.

Kile
4 godine prije

Još jedan luđak sa nuklearkama nam ne treba u ovome ludome svijetu, čovjek okupirao drugu državu i sada bi još nuklearno, ne hvala, nadam se da će ga neko već srušit u bliskoj budućnosti, ludi sultan

tuno
7 mjeseci prije

kad ima izrael 5 milijona cifuta zasto nebi turska koja ima sto milijona turaka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI