SAD bi mogle proširiti nuklearni arsenal

Nuklearna bomba
7 komentara

Washington je zaprijetio Moskvi i Pekingu utrkom u naoružanju ako se “odbiju angažirati”

Washington razmatra povećanje broja svojih atomskih bojevih glava u narednim godinama, s obzirom na međunarodnu situaciju, rekao je visoki dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pranay Vaddi je viši direktor za kontrolu naoružanja, razoružanje i neproliferaciju u NSC-u. Održao je uvodni govor na godišnjoj skupštini Udruge za kontrolu naoružanja u petak.

“Možda ćemo u nadolazećim godinama doći do točke u kojoj će biti potrebno povećanje u odnosu na trenutno raspoređene brojeve”, rekao je Vaddi, prenosi Reuters. “Moramo biti potpuno spremni za izvršenje ako predsjednik donese takvu odluku.”

“Ako taj dan dođe, to će rezultirati odlučnošću da je potrebno više nuklearnog oružja kako bi se odvratili naši protivnici i zaštitili američki narod i naši saveznici i partneri”, dodao je.

Neki od planova napravljeni su u očekivanju da će američki predsjednik Joe Biden osvojiti drugi mandat u studenom ove godine.

Veličina američkog nuklearnog arsenala trenutačno je ograničena Novim ugovorom START, ispregovaranim s Rusijom 2010. Trenutačno je postavljen da istječe 2026., bez naznaka da bi mogao biti obnovljen.

Prošle godine Rusija je službeno suspendirala svoje sudjelovanje u New START-u, navodeći američke sankcije zbog sukoba u Ukrajini i ohrabrujući napade Kijeva na ruske strateške zračne baze. Međutim, Moskva se nastavila pridržavati odredbi ugovora koje ograničavaju broj nuklearnog oružja i sustava isporuke.

U međuvremenu, Kina nije pokazala interes za pregovore o nuklearnom sporazumu sa SAD-om.

Vaddijeve spekulacije o mogućem proširenju američkog atomskog arsenala bile su zadirkivane u Washingtonskom tisku prije vremena kao moguća promjena nuklearne politike.

SAD je već najavio planove za ažuriranje svoje ‘nuklearne trijade’, od strateških bombardera i podmornica s balističkim projektilima do novih gravitacijskih bombi i projektila baziranih na silosima. Svi su projekti trenutačno u razvoju, ali čini se da premašuju proračun i kasne.

Strateški bombarder B-21 Raider imao je svoj prvi let u studenom prošle godine i ne očekuje se da će početi zamjenjivati ​​trenutnu flotu bombardera prije 2027. godine. Prva od podmornica s balističkim projektilima klase Columbia trenutno je u izgradnji i planirano je da uđe u službu do 2031. godine.

Primarna termonuklearna gravitacijska bomba, B61, dizajnirana je 1960-ih. Pentagon je signalizirao planove za razvoj novih varijanti, ali ostaje nejasno je li Kongres odobrio financiranje projekta.

Projekt interkontinentalne balističke rakete Sentinel (ICBM) planiran je za svoj prvi let 2026. godine, ostavljajući američko Strateško zapovjedništvo da se bori za produljenje vijeka trajanja svojih raketa Minuteman III, koje su prvi put ušle u službu 1970-ih.

Nuklearno oružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 mjesec prije

SAD je izašao iz svih sporazuma.

U čemu je problem?

Njima bi netko trebao vjerovati?

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Amerikanci love na galamu… Ne bi li kako u sporazum ubacili i tako zaustavili Kineze.
Koji nisu čitali, a @Subaru im je godinama pisao da štancaju nuksice…
Pa su kasno shvatili da trgovina sa Amerikancima i ulaganje u njihove obveznice nije svemoguće.
I sad štancaju prekovremeno da ih dostignu.
Dok im Rusi čuvaju leđa…

P.S.
Uskoro će se vrtiti oko broja 500.
Što im još uvijek neće biti dovoljno.
Ali će pičiti i dalje…
A kasne i sa atomskim podmornicama.
Pitanje je kako dobaciti do Amerike.
Jer ih ne mogu ispaliti preko Rusije…

Bruno
1 mjesec prije

Malo je 20 000 bojevih glava kod sviju. Mogu uništiti Zemlju samo 5 puta. Vjerojatno je nekada zemlja prošla kroz nuklearnu katastrofu. Gebekli Tepe i druga podzemna mjesta su mogla biti atomska skoloništa. Kako uopće ljudi biraju neobrazovane u politiku? Ne sa završenim faksom, već obrazovane.

Josip
1 mjesec prije

SAD je u kurcu i vise ne moze prijetiti niti divljacima s nekih ostrva. Mozda ce im nuklearno trebati u gradanskom ratu na tlu Amerika. Dao Bog da se medusobno istrijebe kao stakori za svo zlo koje su napravili cijelom svijetu.

Zvone
1 mjesec prije

Jako je važno ako ameri povećaju broj raketa, već sa raketama koje imaju sada može se višestruko uništiti svjet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI