Erdogan: Turska ne očekuje ništa od EU

Erdogan i EU
3 komentara

Turska više ne očekuje ništa od Brisela, nakon što je čekala decenijama da postane članica EU, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Mi smo ispunili sve obećane obaveze prema EU, ali oni su ispunili skoro ništa od svojih”, izjavio je turski lider u govoru u parlamentu, koji se okupio nakon ljetne pauze u nedjelju.

Ankara “više ne očekuje ništa od Europske unije, koja nas je držala na svojim vratima 60 godina”, tvrdio je on.

Oni u Briselu će “ispraviti svoje greške” ako odustanu od svojeg “nepravednog” pristupa Turskoj, posebno kada je riječ o izdavanju viza turskim državljanima, upozorio je predsjednik.

“Ako to ne učine, potpuno će izgubiti pravo da išta očekuju od nas”, upozorio je on.

Turska je posljednjih mjeseci prigovarala da se sve više njenih građana suočava s odbijenim zahtjevima za Šengen vizu, iako je EU demantovala stvaranje dodatnih prepreka za Turke. U svom govoru, Erdogan je rekao da su odbijanja viza “skrivene sankcije protiv nas” od strane Brisela.

Turska, čija se većina teritorija nalazi u Aziji, teži da postane članica EU decenijama. Službeno se prijavila za članstvo 1987. godine, a priznata je kao kandidatkinja 1999. Pregovori o pristupanju su započeli 2005. godine, ali su bili spori i zaustavljeni su 2016. godine. Brisel je posljednjih godina sve kritičniji prema Ankari, optužujući Erdogana za pokušaje konsolidacije moći na način koji bi bio suprotan zakonima EU.

Ranije ovog mjeseca, Evropski parlament je usvojio izvještaj koji kritikuje Tursku zbog ograničavanja “osnovnih sloboda, ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i njenih postupaka koji su protivni međunarodnom pravu i dobrim susjedskim odnosima.”

Erdogan je reagovao na taj izvještaj upozoravajući da bi Turska mogla odlučiti “da se rastane s EU” zbog takvog postupanja.

erdoganeuturskaVize
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

To očekivanje ćeš i dobit 🙄 … Velim … Islamske Narode i onak ne drže za ljude 🤷 , osim poput ” korisnih idiota ” dokle to pristaju bit to jest bit topovsko meso , tuđih interesa .. Tek tad mogu računati na po koju mrvicu i samo tako i nikako drugačije osim još , pride na — prezir ….

Dux
6 mjeseci prije

Šta će mu članstvo u EU, ionako pola Europe je pod islamom, a narednih 5 godina, ako ovako nastave dolazit, europljani će biti manjina u svojim državama, tako za 15-20 godina nema EU, nego nekakva islasamska zajednica na čelu sa Turskom…

Max
6 mjeseci prije

Sasvim logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI