EU bi trebalo da kupuje ukrajinsko žito za Afriku

Lavrov UN
20 komentara

Evropska komisija treba da otkupi ukrajinske poljoprivredne proizvode za koje blok kaže da mu nisu potrebni i da ih otpremi u afričke zemlje, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na Generalnoj skupštini UN (UNGA).

Zapadni saveznici su u više navrata optuživali Moskvu da je zarobila milione tona žitarica u ukrajinskim crnomorskim lukama i da je pogoršala globalnu krizu hrane, posebno širom afričkog kontinenta.

“Pošto Evropska komisija troši desetine milijardi dolara na Ukrajinu… ona može kupiti žito koje Ukrajina želi da proda, a zemlje EU ne žele [kupiti] iz razloga konkurentnosti, i poslati ga u Afriku”, rekao je Lavrov GS UN.

Prema riječima najvišeg ruskog diplomata, ukrajinski poljoprivredni proizvodi se „u izobilju isporučuju evropskim zemljama“, ali mnogi od njih ne žele da ih kupe, jer „imaju svoje poljoprivrednike i ne žele da propadnu zbog konkurencije .”

Takođe je doveo u pitanje integritet prošlogodišnjeg sporazuma o žitu, ističući tokom svog govora u UN-u da je samo 3% žitarica koje je prebačeno u okviru ovog sporazuma stiglo do najsiromašnijih zemalja Afrike.

Pored toga, Lavrov je rekao da je oko 260.000 metričkih tona ruskog đubriva zaplenjeno u lukama EU od 2022. godine i da je Moskva spremna da besplatno isporuči ta đubriva afričkim zemljama.

Ruska đubriva postala su ključna tačka u pregovorima o obnavljanju sporazuma o crnomorskom žitu koji su prošle godine sklopile Rusija i Ukrajina, a uz posredovanje UN-a i Turske. Cilj sporazuma bio je da se Ukrajini omogući izvoz žitarica iz svojih luka u zemlje Azije, Bliskog istoka i Afrike, u zamjenu za ukidanje zapadnih sankcija koje su onemogućavale ruski poljoprivredni izvoz.

Međutim, Moskva se povukla iz sporazuma u julu, rekavši da Zapad i dalje onemogućava Rusiji da isporučuje hranu i đubrivo.

Lavrov je rekao da zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Veršinjin trenutno sa predstavnicima UN-a razgovara o ključnim pitanjima vezanim za dogovor. On je također naglasio da su zapadne države obmanule generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa govoreći da će se dogovor o žitu uskoro nastaviti.

Prema ministrovim riječima, sporazum bi mogao biti nastavljen kada se ispune zahtjevi Rusije u pogledu njenog izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Crnomorski SporazumLavrovrusijaukrajinaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
7 mjeseci prije

Zato se uopce javljas sramoto bjelosvjetska , ubijate narod u njihovoj drzavi i ti nekom drzis predavanje.

Dux
7 mjeseci prije

Eto Lavrov im je dobro predložio. Ali kako bi europski ” poslovnjaci” tada profitirali.

kosovar
7 mjeseci prije

Vjerovatno ce rusi srusiti luku pa nece biti ni izvoza.

tihobl
7 mjeseci prije

Fino Lavrov zavlaci Briselu. Kaze – dostampajte para, otkupite blekrokovo zito i poklonite ga Africi koju ste vjekovima izrabljivali. I bijela kuca ce podrzati ovakvu ideju.

Steve
7 mjeseci prije

Ne bi to Afriku ni videlo, kao što nije ni pre. To je samo izgovor. Nisam siguran ni da bi EU znala tačno kuda sa njim. To bi njoj bio vruć krompir i došla bi u sukob sa sopstvenim proizvođačima. Tako da joj ovaj odgovor Rusije najverovatnije i najviše odgovara, samo laju onako, pro forme…

Ivek
7 mjeseci prije

Kao da je briga nekog za Afriku iz EU, pa EU nije briga ni za svoje stanovnike jer da je briga ne bi plaćali masnu inflaciju, skupo gnojivo, hranu i potrepštine.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

A od čega da kupe Gospon Lavrov ?! Ta sada se za sebe bore da preguraju još neko vrijeme pa kako – tako !!! Zagrizli I zelenu agendu i deindustrijalizaciju i smanjenje pučanstva i svakovrsnu devijantnost ….. Nema tu žita moj Gospodine … Samo , jada i bjede na obzoru … P.S.; – Više nijesu u stanju niti pljačkati – a tad …… 💥

Max
7 mjeseci prije

Pitanje je bi li htjeli.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Ta je i na radijaciju imuna u p.m. 🤮

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI