EU će koristiti rusku imovinu za kupovinu oružja za Ukrajinu

olaf scholz
33 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će kamate na rusku imovinu zamrznutu u EU biti iskorišteno za kupovinu oružja za Ukrajinu.

Ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, zapadne zemlje zamrzle su oko 300 milijardi dolara sredstava koja pripadaju ruskoj centralnoj banci. Od te sume, klirinška kuća Euroclear sa sjedištem u Briselu drži oko 191 milijardu eura (205 milijardi dolara), što je prikupilo skoro 4,4 milijarde eura kamata u protekloj godini.

Govoreći u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu, kancelar Scholz je rekao: “Iskoristit ćemo neočekivani prihod od ruske imovine zamrznute u Evropi za finansijsku podršku kupovine oružja za Ukrajinu”.

Njemački lider je također najavio planove za uspostavljanje “nove koalicije sposobnosti za raketnu artiljeriju velikog dometa”, s tim da će se nabavka odvijati “na cjelokupnom svjetskom tržištu”.

Njemački kancelar nije izneo detalje, a ostaje nejasno da li je mislio na potpuno novu inicijativu ili na “dugometnu” šemu koju je najavio predsjednik Macron u februaru.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prošlog mjeseca je predložila da se kamate od zamrznute ruske imovine koriste za kupovinu oružja za Ukrajinu. Međutim, Politico je, pozivajući se na anonimnog zvaničnika EU, u četvrtak izvijestio da su Malta, Luksemburg i Mađarska ranije ove sedmice “izrazile rezerve” u pogledu plana.

Moskva je više puta upozoravala da bi sve radnje koje se poduzmu protiv njene imovine predstavljale „krađu“. Naglašava da bi zapljena sredstava ili bilo koji sličan potez prekršio međunarodno pravo i potkopao zapadne valute, globalni finansijski sistem i svjetsku ekonomiju.

njemačkaOlaf Scholzrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

ТРАМП О ЗЕЛЕНСКОМ:

Зеленски је највећи трговац у историји. Сваки пут када дође у нашу земљу, одлази са 50 или 60 милијарди долара. Ја то никад нигдје нисам успио. Он је много бољи трговац од мене.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Bravo 🇪🇺👏👍 jedino ispravno, oko za oko, zub za zub.

Max
1 mjesec prije

A što kad Rusi počnu koristiti svoje oružje po EU?

M.r H.F
1 mjesec prije

A što kad Rusi zapljene imovinu EU a i kad zemlje globalnog juga povuku svoje depozite!?!?😮🫤😮🫤😮

nastran
1 mjesec prije

luđaci…sve se vraća i plaća

Makedonec
1 mjesec prije

Kada ceo svet (osobito arapski svet ) bude povukao svoje novcane depozite is SAD i EU – bice VESELOOOO…..

Zoro
1 mjesec prije

vratiće oni sve Rusima sa debelim kamatama i izvinjavat se da im se omaklo, mislim da zapadnjaci uopće nisu svjesni koju igru su zaigrali, rezultat će biti potpuna i totalna katastrofa zapada, od svjetskog upravljača potonuće u beznačajnost, već sada su predmet sprdnje kod pametnih ljudi, niko ih više ne drži ozbiljno niti obadaje, možda se jedino amerikenjci izvuču huškaju evropu ali sami dobro paze šta rade

Voltaire
1 mjesec prije

Ne mogu da vjerujem !! Postupak deMonkracije…lice mi na 4 rajh. Odbit ce vam se to i te kako o ludim glavama.

goran
1 mjesec prije

vi zapadni lideri stvarno tražite vraga,a šta če biti olafe kad rusija krene u potraživanje svog bogatstva?
onda če te kukati na sav glas kako vas je rusija napala.

Voltaire
1 mjesec prije

Gdje nadjose ovako ruznoga germana. 🥺

Voltaire
1 mjesec prije

Zelenko je pametan…50% mazne on, 25 % maznu njegovi puleni..a 25 % ostane vojsci i jadnim civilima. Svaka cast zelenko. 👍👍

Voltaire
1 mjesec prije

Dosta zezancije !! Sto ovaj zapad gnavi ?? Ukraina gori. Neka donesu odluku da se slazu da Emmanuel Macron razvali Ruse, Putin u misiju rupu…pola Rusije Zapadna kolonija. 🥺😠😎

Josip
1 mjesec prije

Ovaj svapski krmak bas trazi da Njemacka opet bude razorena. Pusti budale na vlast pa sjedni i placi..

Perun
1 mjesec prije

kancelar Olaf Scholz njemački lider je pravo germansko razmaženo derište bez mozga kao i njegova gospođa ministarka Anna Lenna Brbock….s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu bunca i sniva mokre snove …..smrad do smrada ,fukare, oni su političke fukare kao i niz drugih kvazi političkih aktivista u euRopskoj mUniji….SFSN….

držnedaj
1 mjesec prije

Koji je ovo hebivjetar.. i ovo kanzelar postalo.. e onda svaka uša može bit njemački kancelar.. fuj

Keki
1 mjesec prije

On baš izaziva

Ivek
1 mjesec prije

Nije nitko ništa dužan, kabala jedni i drugi igraju se žetončića.
Jedine budale su ovce koje idu u rat.

Drang nach Osten
1 mjesec prije

Najbolja ideja od početka suhih dnevnih obroka.

Darko
1 mjesec prije

Smrdljivi židovski krmak stvarno treba ga napuniti s pet kila olova..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI