fbpx

EU će ponovo otvoriti granice sa 18 država, ali ne sa Rusijom ili SAD

EU ne otvara granice za SAD i Rusiju

Dokument tek treba da zvanično potvrdi Savjet Evropske unije sljedeće sedmice.

Komitet stalnih predstavnika u Evropskoj uniji (COREPER) odobrio je u petak spisak 18 država kojima će granice Unije početi ponovo da se otvaraju 1. jula, rekao je za TASS diplomatski izvor u Briselu i dodao da Rusija i Sjedinjene Države nisu uključene na spisak.

“Izaslanici EU postigli su politički dogovor o nacrtu liste 18 zemalja za ponovno otvaranje granica. Taj proces će biti postepen i počet će 1. jula. Rusija i Sjedinjene Države nisu uvrštene na spisak, u skladu sa epidemiološkim kriterijumima,” rekao je izvor.

Diplomata je istakao da dokument treba formalno da usvoji Savjet Evropske unije sljedeće sedmice.
Na listi su balkanske države, Kanada, Kina, Južna Koreja i Japan. Drugi diplomatski izvor rekao je, međutim, da konsultacije sa Kinom još uvijek traju.

Nisu na listi

Ranije u petak, izvor u Briselu rekao je za TASS da Evropska unija neće uvrstiti Rusiju na spisak zemalja kojima je dozvoljeno da uđu u to područje 1. jula.

“Činjenica je u tome što epidemiološka situacija u Rusiji ne omogućava da je dodamo na prvu listu zemalja čiji će građani moći da pređu granice 1. jula. To je normalno jer Rusiji treba više vremena , pošto se virus tamo počeo aktivno širiti kasnije nego u evropskim državama”, rekao je izvor.

Prema njegovim riječima, lista zemalja koju trenutno priprema EU će se kasnije proširiti. “Pregledat ćemo ovu listu prilično redovno. Naravno, čim postane jasno da su se ruski epidemiološki uslovi poboljšali, dodat ćemo je na listu. To je u najboljem interesu svih strana, vjerujte mi”, dodao je diplomata.

Ranije je Evropska komisija pozvala sve zemlje članice da ponovo otvore sve unutrašnje granice do 15. juna. Štaviše, preporučila je da se napreduje postepeno u ukidanju ograničenja na putovanja u inostranstvo počev od 1. jula.

Istovremeno, propisi EU predviđaju da nacionalne vlade moraju donositi odluke o pitanjima prelaska granice i putovanja, a ne tijela EU.

11. marta 2020. godine, SZO je proglasila izbijanje koronavirune pandemije. Prema posljednjim statističkim podacima, širom svijeta zaraženo je preko 9,724,100 ljudi, a prijavljeno je više od 492.000 smrtnih slučajeva.

Do danas je u Rusiji potvrđeno 620.794 slučajeva koronavirusa, a 384.152 pacijenta su se oporavila od te bolesti. Najnoviji podaci Rusije govore o 8.781 smrtnih slučajeva širom zemlje. Ranije je ruska vlada uspostavila internetsku liniju za informisanje javnosti o situaciji sa koronavirusom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mucke
Gost
Mucke
9 mjeseci prije

Kina+ Alzir,Maroko,Tunis(dobar dio divljih migranata) moze unutra ,SAD,Rusija i BiH ne moze.Jbt. sta je ovo?

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Ti kao da nisi cuo za multikulturizam?

Nesto gledam hrvatsku granicnu policiju kako maltretira jadne migrante. Umjesto da kleknu i izvinjavaju im se zbog robovlasnistva kao ostali bijelci oni se ponasaju kao da im je Dodik glavnokomandujuci. Totalno neevropsko ponasanje. Umjesto da otvore granice za turiste iz muslimanskih i africkih zemalja i tako spase turisticku sezonu oni mlate pendrecima kod Bihaca potencijane turiste.

Armagedon
Gost
Armagedon
9 mjeseci prije

Mislim da se Brisel boji Americkih a i Ruskih “osvetnika” hahaha da im ne sruse Globalisticku tvorevinu EU, sa nekim majdanom . 🙂

Armagedon
Gost
Armagedon
9 mjeseci prije

Mislim da se Brisel boji Americkih a i Ruskih “osvetnika” hahaha da im ne sruse Globalisticku tvorevinu EU, sa nekim m*ajdanom .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik