EU će SAD-u, pod predsjedništvom Bidena predložiti novi savez za borbu protiv Kine

Biden-EU-Kina
21 komentar

Tijekom četverogodišnjeg mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, odnosi između Washingtona i Europske Unije pogoršali su se zbog ključnih političkih razlika. Bruxelles posebno pozdravlja potencijalni kraj akcije “Prvo Amerika”, koja je doživjela uzajamne ekonomske prepreke na obje strane Atlantika.

Europska Unija pokušat će ojačati savezništvo sa Sjedinjenim Državama kako bi obnovila bliske odnose s Washingtonom, nakon odlaska predsjednika Trumpa s položaja, kako bi se preusmjerio napor u pogledu protiv Kine, navodi Financial Times.

U svom izvještaju od nedjelje, vijest je otkrila nacrt plana za popravak odnosa koji su se zaoštrili tijekom Trumpove ere, koji će uključivati EU koji poziva Washington da pruži priliku “jednom u generaciji” da uspostavi globalni savez kako bi ispunio ono što je trebalo da oni nazivaju “strateškim izazovom” globalnog porasta kineskog utjecaja.

Kao dio novog međunarodnog aranžmana, EU nastoji obnoviti veze u zajedničkim sektorima kao što su tehnologija, koronavirus i demokratska načela.

Financial Times tvrdi da je nacrt dokumenta pripremila Europska Komisija jer savezu između EU i SAD- treba “održavanje i obnova,” kako bi njih dvoje mogli potvrditi svoje interese suprotstavljajući se prevlasti “autoritarnih” sila.

“Kao otvorena demokratska društva i tržišna gospodarstva, EU i SAD slažu se oko strateškog izazova koji predstavlja sve veća međunarodna asertivnost Kine, čak i ako se ne slažemo uvijek oko najboljeg načina za razmatranje tog problema,” kaže se u nacrtu, a navode britanske novine.

Pod naslovom Nova agenda EU-a i SAD-a za globalne promjene, politika od 11 stranica, koja je trenutno u ranoj fazi, uključuje poziv Washingtonu i europskim vlastima prema posredovanju u zategnutim odnosima zbog trajnih transatlantskih nesuglasica.

Tu spadaju i napori EU-a za povećanjem poreza na američke korporacije, poput Amazona i Googlea, dok one djeluju unutar bloka.

Nacrt dokumenta također predlaže zajedničke napore na formiranju digitalnog regulatornog okvira, uključujući usvajanje zajedničkih pristupa na zakonima za regulaciju povjerenja, zaštitu podataka, suradnički pristup u borbi protiv cyber-prijetnji i suradnju u vezi s nadzorom nad nadmetanjem stranih ulaganja.

Ostali aspekti dokumenta predlažu suradnju oko distribucije cjepiva za Covid-19 i zajednički rad na poticanju reforme Svjetske zdravstvene organizacije.

Taj potez odražava pokušaj Bruxellesa u pogledu okretanja nove stranice u odnosima sa SAD-om, što će EU pokušati postići nakon eventualne pobjede demokratskog kandidata Joea Bidena nad sadašnjim i trenutnim predsjednikom Donaldom Trumpom.

“Dolazak nove administracije i kongresa prilika je da EU obnovi i ojača svoje strateško partnerstvo sa SAD-om na temelju zajedničkih interesa,” navodi se u dokumentu.

“EU bi se sa SAD-om trebala usuglasiti oko niza konkretnih prioriteta što će biti moguće nakon izabira novog predsjednika,” nastavlja dokument.

Također je istaknuta i zabrinutost koju gaji EU zbog sve većeg utjecaja Kine kao i u pogledu toga koliko su oslabljeni transatlantski odnosi geopolitički povoljni za Peking.

Nacrt dokumenta također nudi potporu prijedlogu Joea Bidena za organizaciju summita takozvanih demokratskih nacija te je naglasio da bi novi transatlantski režim trebao težiti uspostavljanju “poveznice novog globalnog saveza partnera istomišljenika.”

Prema FT-u, dokument Komisije trebao bi biti predan nacionalnim čelnicima na potporu tijekom konferencije 10. i 11. prosinca, a sugerira da će se summit EU-SAD-a u prvoj polovici 2021. godine koristiti za formaliziranje novog aranžmana.

Europska Unija započet će razgovore o tome kako najučinkovitije “obnoviti i oživjeti” odnose između bloka i Washingtona nakon Trumpa, sugerira još jedan interni dokument kojeg se domogao Reuters.

Izaslanici iz 27 država članica EU proučit će pet širokih područja interesa gdje postoji potencijal za daljnju suradnju pod upravom Bidena.

U drugom se dokumentu navode područja poput zdravstva, uključujući borbu protiv koronavirusa, potpomaganje gospodarskog pomlađivanja, borba protiv klimatskih promjena, promicanje mira i sigurnosti te obrana zajedničkih vrijednosti poput vjere u multilateralne zakone.

Upoznajte novog šefa

Neimenovani diplomat EU upozorio je da se SAD možda neće nužno složiti oko svih postavljenih pitanja čak i uz promjenu predsjednika u Washingtonu sljedeće godine.

“Biden će promijeniti ton, ali tvrd stav SAD-a prema Kini, inzistiranje na tome da Europljani više troše na obranu, oni će i dalje ostati,” rekao je diplomat.

Bidena je bivši belgijski premijer Charles Michel, koji predvodi Europsko Vijeće, pozvao na osobni sastanak iduće godine, s time da bi se virtualni summit trebao dogoditi ubrzo nakon Bidenovog stupanja na dužnost u siječnju.

Trumpu su se mnoge  države Unije usprotivile nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, nakon što se Washington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma, nakon uvođenja poreza na uvezene EU proizvode i nakon što je Trump napao međunarodne organizacije, poput SZO-e i NATO-a, koje je Washington ranije podržavao.

Međutim, Europska Unija slijedila je Trumpovu administraciju u određenim pitanjima vanjske politike, poput podrške samoproglašenom predsjedniku Venezuele, Juanu Guaidu, i izricanju sankcija izabranoj vladi Nicolasa Madura u Caracasu.

Iako su ga protivnici bivšeg potpredsjednika Bidena prozvali pekinškim Bidenom, zbog navodne nesklonosti borbi s Pekingom, davanje prioriteta Kini kao globalnoj strateškoj prijetnji u dokumentu također ukazuje da su nesuglasice između Europe, Bidena i Trumpove administracije više povezane s razlikama u strategija nego cilj politike.

Donald Trumpeujoe bidenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko9
3 godine prije

dakle…..Financial Times…Financial Times…..analiza s americkog Financial Times…..
Ja nemam moj JA pa mi treba soluti pamet pristrasni Financial Times

nekoime
3 godine prije

Svi su američki gospodarski potezi usmjereni ka slabljenju jedinog STVARNOG ekonomskog konkurenta – Europske Unije, od Brexit-a, preko Sjevernog toka,…..

shumadinac
3 godine prije

Možda sada politička situacija u Americi ne izgleda previše napeta ali izgled vara. Tramp je počeo da popušta, čak se složio sa početkom tranzicije “iako neće priznati poraz dek ne iscrpi sva zakonska sretstva”. Ne poziva pristalice na demonstracije, čak nagoveštava kandidaturu za nove izgore – da li se to nada da će doživeti sledeće izbore ako na vlast dođu ovi što ne poštuju zakon? Za to vreme Bakden pravi planove “za 100 godina vladavine”, dobija čestitke sa svih strana, već sprema zajedničku strategiju sa Evropom – da nastave gde su stali. Ali ima vesti kao što je predhodna, kao i CIA-ina izjava da su atentat odradili agenti Izraela (što je sve cinkarenje saveznika), pa Trampovo “čišćenje” ministarstva odbrane i “stidljivo raspitivanje” kako bi to mogao da se pokrene napad na Iran. – Do početka januara je daleko, provokacije Irana se umnožavaju i pojačavaće se dok ne budu prisiljeni da… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio shumadinac
tuf
3 godine prije

“Kao otvorena demokratska društva i tržišna gospodarstva, EU i SAD…” – hahahah, svašta ste ali niste otvoreni, niti ste tržišni, bome ni demokratski – a to najbolje sada dokazujete. Pod izlikom ‘nacionalne sigurnosti’ zatvarate tržišta, sprečavate konkurenciju, pogodujete svojim kompanijama koje su na CIA-inoj bijeloj listi s backdoor-ovima.
Dokažite da ste otvoreni i tržišno orijentirani – dopustite Rusima i Kinezima da se ravnopravno natječu na zapadnim tržištima. Ne ide baš lako, jel?

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Tko se boji EU još…
Sve za groš!
P.S.
Orban ih otpilio, uzeo rusko cjepivo.
Iz EU rekli da može, al’ da je Mađarska izuzetak…
Ono kao, ne bi on da mu mi nismo dali…
Nadaju se da drugi neće skužiti, da mu mogu samo puvat.

Darko
3 godine prije

Kakva borba protiv Kine? U kojem su ovi filmu pa nama u EU ne smeta Kina, u stvari odličan je konkurent Americi itd.

Stara kuka
3 godine prije

A protiv Kine že se boriti tako da će iskopirati i na svoje građane primjeniti perverzni kineski totalitarni sustav.

3 godine prije

Da li ce senilni pedofil postati Predskednik SAD – ne znam…
(Ipak je kamatarska “filantropska” banda Rockfellera, Rotschilda, Gatesa i Sososa – protiv njega….)

Medjutim – ova djevojka je danas razvalila i Dominion i ove Rockfellerove pedofile:
https://www.youtube.com/watch?v=uOwbJqPlXHI&feature=emb_logo

Djevojku (koja je kompjuterski strucnjak) – je cak licno zaposlio gazda ove smijesne (Rockfellerove) kompanije za “glasanje”… (Kladio bih se da je Dominion cak dominantan i na Balkanu sa galsackim softverima)…
Razbila ih je kao beba zvecku…

Jasno je da ce jos uvijek biti glupaka – koji ce tvrditi da je Rockfelerov pedofil Biden vec “pobijedio”… Mozda i hoce, ali ce onda ovo biti vjerovatni zadnji izbori u SAD

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Max
3 godine prije

Europa je licemjerna.

Zorule
3 godine prije

OANN web site je danas uglavnom nedostupan zadnjih par sati, i to bas sada kada objavljuju hrpu snimaka svjedocanstava na sudovima

AlanisM
3 godine prije

Borbu protiv Kine. 😀
Rekao Biden. 😀

Prvo, tog senilnog gnoma se ne pita nista, nego radi kako kaze Kissinger, a zna se sto dobitnik Nobela za ratne zlocine, Kissinger, hoce. Drugo, Kina je vec rijesila poslovne dogovore oko Puta svile, + ugovori oko 5G,.

Trece, zbog cega laze ko 🐕če, u posjeti Kolindi, 2015-ako se ne varam, na moje usi, u live prijenosu, sam ga cula izjaviti, “Wouldn’t it be nice if all the worlds resources were from all of us”. Kolektivizam-komunizam 101.

EU diktatura
3 godine prije

sanctionsmap.eu

Lurker
3 godine prije

Puno sreće s inicijativom, Bidenova obitelj ima ekonomske interese s Kinezima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI