EU govori Zelenskom da streljivo koje dobiva nije besplatno

Zelenski i EU
33 komentara

Unija je obećala da će opskrbiti Ukrajinu topničkim projektilima, ali nikada nije rekla da će ih dati besplatno, rekao je povjerenik EU Thierry Breton

Ukrajina ne bi trebala očekivati da će joj EU isporučiti milijun topničkih metaka “besplatno”, rekao je u ponedjeljak povjerenik Unije za unutarnje tržište Thierry Breton za televiziju France Info. Također je kritizirao predsjednika Volodimira Zelenskog, jer je “lažno” optužio blok za neispunjenje svojih obećanja. Prošlog se tjedna Zelenski požalio da EU neće ispuniti svoj cilj o dostavi 520.000 topničkih granata koje je blok navodno trebao isporučiti Kijevu do ožujka.

“Od milijuna granata koje nam je obećala Europska unija, nažalost nije stiglo ni 50 posto, nego 30 posto”, rekao je. Kada je od njega zatraženo neka komentira situaciju, Breton je odbacio komentar Zelenskog kao “lažan”. Brojeve koje je naveo Zelenski ne odgovaraju stvarnosti, rekao je, dodajući da je Kijev očekivao da će sve obećane granate biti “donirane”, ali to nikada nije bio slučaj.

“Rekao sam: ”Osigurat ćemo”, a ne ”Dat ćemo besplatno”, rekao je Breton za France Info o obećanju koje je navodno Bruxelles dao prošle godine. Rekao je da blok očekuje da će Ukrajina platiti barem dio zaliha.

Plan koji je razvio EU predviđa tri glavne pošiljke za Kijev, objasnio je povjerenik. Prva je uključivala donacije. EU je Ukrajini već besplatno donirala 300.000 projektila, rekao je, dodajući da bi do ožujka ta brojka trebala porasti na 550.000. Drugi slijed podrazumijevao je kupnju projektila koju bi obavila ukrajinska vlada izravno od obrambenih tvrtki iz EU-a. Kijev je već kupio oko 350.000 granata od proizvođača, rekao je Breton. Zajedno s donacijama EU-a te bi kupnje dovele ukupan broj granata koje će blok isporučiti Ukrajini do kraja ožujka na oko 900.000, dodao je povjerenik.

Ako i dalje želi više, Kijev može nastaviti kupovati “izravno iz naše industrije”, rekao je Breton. Dodao je da EU daje ukrajinskoj vladi 1,5 milijardi eura (1,63 milijarde dolara) mjesečne financijske pomoći, što znači da je Ukrajina sposobna sama kupovati streljivo.

Treći dio plana uključuje bilateralne donacije pojedinih država članica EU, koje nisu javno objavljene, rekao je dužnosnik. Kao rezultat svih ovih smjerova, blok je već blizu cilja, dodao je.

Međutim, čini se da su Bretonovi komentari u suprotnosti s ranijim izjavama visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella, koji je u siječnju rekao da Bruxelles neće ispuniti svoje obećanje, koje se odnosi na to da će do ožujka Ukrajini isporučiti milijun topničkih granata kalibra 155 mm, objašnjavajući da je nešto više od polovice količine bila bi osigurana. Kijev je učestalo optuživao svoje zapadne podupiratelje da mu ne osiguravaju dovoljno vojnih zaliha. Krajem veljače ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je da je polovica cjelokupnog oružja i streljiva koje je obećao Zapad stigla prekasno.

eurusijaThierry Bretonukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Pa ako zele da im placa municiju morace mu poslati vise para.

Graciela
1 mjesec prije

eu je za što duži rat i što više mrtvih u Ukrajni i naravno za genocid u Gazi. I to Plenković naziva biti na pravoj strani povjesti…. koja anemična ljiga

Moscito
1 mjesec prije

Besplatan je samo sir u misolovci

ljena bitanga
1 mjesec prije

Aa, jadan! Evo već štedi i trpa iz svojega džepa u kasicu-prasicu..
… Bandić će platit, Zoka sponzor Sinjske alke, Sabor sponzorira itd. 

Bosanac
1 mjesec prije

Ukrajini je najjeftinije da pusti Ruse da je cijelu zauzmu i onda se dogovore za neku nezavisnost i promjene jedno 2 slova u imenu, i onda nek ovi bankari naplacuju dugove od politicara koje su instalirali da je zaduze.

Mala Mare
1 mjesec prije

Salju mu pare pa naplacuju oruzje koje su poslali. Pun kurac logike danas

1 mjesec prije

moze mobilizacija u inozemstvu, moze zaplijena imovine u ukrajini, moze zaplijena ruske imovine na zapadu. ne moze zaplijena imovine ukrajinaca na zapadu. dakle, ako netko mora dati zivot ili ruku, ne bi li zelenski trebao dati vilu u floridi?

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Ne ljutite se na Zelenog, nema više šta prodati.

Dax
1 mjesec prije

A koliko košta onih pedeset milijardi eura…!!!

Max
1 mjesec prije

I nije.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

A čime će to Ukrajina platiti?
Preko 20% teritorija izgubili od Rusa, 40% poljoprivrednog zemljišta prodali američkim konzorcijima poznatim po GMO-u, BDP im je 2022. pao 30%…

Čime će platiti obnovu nakon rata?
Samo izravne materijalne štete procjenjuju na 410 milijardi dolara za dvije godine rata, a daleko od toga da je gotov.

tatamata
1 mjesec prije

pa sivonji mozes prodati i po 1000% vecoj cijeni kad mozga nema vec sve silom rjesava

tatamata
1 mjesec prije

nista nek probaju vlastitu medicinu , mozes im se osvetiti da dignes cijenu usluga 350% kad dodju ovo ljeto , nek vide kako je to

Bruno
1 mjesec prije

Super Hik strategija. Uzmi od siromašnih (građana EU) i daj bogatim tvorničarima granata u EU. Ukrajincima bi bilo mnogo jeftinije da tim granatama gađaju Zelenog i njegove fašiste. Mogli bi opstati kao zemlja.

nessy
1 mjesec prije

Ovi EU skrtci ocekuju da UA plati ‘barem dio’ narucenog oruzja? Pa znaju li oni koliko tamo ima oligarha probusenih dzepova, koje je nemoguce napuniti? Ovi UA ciganski zicari, ce ostati za primjer u povijesti zemlje koja je dobila beskonacne miljarde, sto u kesu, sto u oruzju, i to sve bez ijednog ‘hvala’. Samo, daj jos, malo je, moglo je i prije. Tako bezobrazne zicare svijet jos nije vidio, a i nece. Obraz opanak, je za njih pohvala.

Mali Mjesec
1 mjesec prije

Koje budaletine ti Ukrajinci

dona
1 mjesec prije

nema ništa za džabe ni u babe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI