EU ide ka ”ratnoj ekonomiji”

Viktor Orban
28 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je plan EU za smanjenje potrošnje gasa za 15 %. Osim ako se blok ne založi za mir u Ukrajini, on je upozorio da će se Evropa suočiti s energetskom krizom, recesijom i političkim previranjima.

Govoreći nakon sastanka s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u Beču u četvrtak, Orban je rekao da Mađarska sama određuje svoju energetsku politiku i da svaki pokušaj Brisela da se u to umiješa “neće naići na naklonost Mađara”.

Ranije ove sedmice, u očekivanju prekida isporuke iz Rusije, zemlje članice EU dogovorile su niz mjera za smanjenje potrošnje gasa za 15 % tokom zime. Dobrovoljne mjere – uključujući prelazak na alternativna goriva i racioniranje za potrošače u domaćinstvu – mogle bi postati obavezne ako EU proglasi vanredno stanje.

Mađarska je bila jedina od 27 članica EU koja se usprotivila tom planu. Proglasivši da je “jednostavno nemoguće” proći bez ruske energije, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto otputovao je prošlog četvrtka u Moskvu kako bi pregovarao o kupovini dodatnih 700 miliona kubnih metara ruskog gasa.

“Naši ljudi ne vole takve stvari”, rekao je Orban u četvrtak, misleći na plan EU. „Ako Brisel ima reći šta da uradi sa sopstvenom energijom, bez obzira na dobre ili loše namere Brisela, neće naići na naklonost Mađara.

Orban, koji je žestoko kritizirao sankcije EU Rusiji, rekao je da će pokušati da “ubijedi Brisel da stvori strategiju koja je dobra za Ukrajince, EU i domaćinstva EU”.

Činjenica da Brisel već sprovodi racionalizaciju energije sugeriše da se Evropa kreće ka „ratnoj ekonomiji“, rekao je Orban i dodao da ako se ne postigne mir u Ukrajini, „nećemo moći da riješimo nikakve probleme, neće biti energije, i cijela Evropska unija će biti gurnuta u ekonomsku situaciju rata.”

Mađarski premijer je napomenuo da bi energetska kriza dovela i do recesije i političke nestabilnosti širom Evrope.

Mađarska je odbila poslati oružje Ukrajini ili dozvoliti zapadnom oružju da uđe u Ukrajinu sa njene teritorije. U govoru prošle sedmice, Orban je izjavio da ostatak svijeta “demonstrativno nije sa” Zapadom u sankcioniranju Moskve, i insistirao da će se sukob u Ukrajini “završiti kada se Amerikanci i Rusi dogovore”.

Ekonomijaeurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 godina prije

I nitko u EU da prozve, smijeni i spremi iza rešetaka onu priglupu Ursulu i Europsku Komisiju za svu štetu koju su učinili EU a da im nitko za to nije dao mandat. Banda razbojnička se mora očistiti silom ako ne ide milom..

Realno
1 godina prije

EUnija debila ide u tri pm. Za koju godinu više te smrdljive utvare neće ni biti. Postojat će zabilježena kao loše ispričan vic u ropotarnici istorije.

Max
1 godina prije

Točno je to.

Vanja
1 godina prije

Vest od juče je da je on ipak pristao na to.

1 godina prije

EU ide u ligu trećerazrednih zemalja… S toga , sretno i ne vratili se više…

tihobl
1 godina prije

Nesto razmisljam sad je pravo vrijeme za pokrenuti proizvodnju riksi. Trebace onima u EU da razvoze kineske turiste od muzeja do muzeja. Mozda bi se dobilo para iz EU fondova, jer je to potpuno ekolosko vozilo kakvo vole oni iz Brisela.

zapadni neimac
1 godina prije

Strah od recesije i od proliva sredstava iz EU fondova. Doduše, na jesen će ograničiti pristup fondovima Mađarskoj u svakom slučaju.

Anik
1 godina prije

I sa ovim Covid ludilom se pripremaju na rat, več dvije godine.

Red Dog
1 godina prije

Rusi su vec presli na ratnu ekonomiju. Ali oni su se pripremili godinama.
Dok Evropa prelazi, ode voz. Ili ce puknuti u procesu.

nitko
1 godina prije

budite sretni kad se svako jutro probudite zdravi i siti. Jednog dana možda neće biti tako …

Ico
1 godina prije

5+ za Viktora Orbana. Viktor Orban je mađarski Josip Broz-Tito!

tihobl
1 godina prije

Sjeverna Makedonija salje svoje tenkove Zelenskom.
Oni su sad clanica NATO okruzena prijateljskim drzavama i ne treba im oruzje.

tihobl
1 godina prije

Шеф америчке команде за Африку, генерал Стивен Таунсенд, рекао је да је Москва распоредила око 1.000 специјалаца Вагнера и модерне противваздушне и радарске системе у Малију.

Eto hiber i brut se satrase da nas ubjede da je ruska armija sva izginula u Donbasu, a oni opet jos 1000 prebacise u Afriku (prije 10-15 dana su poslali jos vise).

tihobl
1 godina prije

Рено је проценио нето губитак од престанка активности у Руској Федерацији на 2,3 милијарде евра

tihobl
1 godina prije

Лавров је рекао да неколико арапских и азијских земаља жели да уђе у ШОС

tihobl
1 godina prije

Американци купили трећину обрадивог земљишта Украјине

djismi
1 godina prije

Sve što je u naslovi i prvom pasusu rečeno je tačno. Sve vas to čeka, a i nas u Srbiji. Ljudi, slušam Rock,an,Roll, i bendovi kao Film, Azra, KUD Idijoti, ili Čorba, Kerber, ili Leibach, ili Lebi sol, ili Dubioza kolektiv, da ne idem dalje. Pamet u glavu. Istim jezikom pričamo. Možemo da se dogovorimo i preživimo i jedni drugom pomognemo. Bez predrasuda.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Sa ovim vodstvom i Nazi kurvetinom Usruljom von der Korupt EU ide u ambis.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI